Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Po permainingo 2019-2020 metų sezono, per kurį teko pakeisti komandą, Kristupas Žemaitis tapo laisvuoju agentu.

Kristupas Žemaitis

Kristupas  Žemaitis
Kristupas  Žemaitis
MIN: 30.81
PTS: 11.75 (57.32%)
REB: 3.25
AS: 6.88
ST: 0.75
BS: 0.13
TO: 2.13
GM: 8

Tarpsezonio dienos bėgo, komandos sparčiai vykdė komplektacijas, tačiau nė vienas Lietuvos krepšinio lygos klubas neišreiškė susidomėjimo 192 cm ūgio įžaidėju.

Niekam nereikalingą krepšininką į savo gretas pasikvietė mažais finansais pasižymėjusi Alytaus „Dzūkija“, kuri rugpjūčio viduryje savo sudėtyje turėjo vos vieną žaidėją.

Atvykęs į Alytų, Žemaitis suspindo ryškiausiomis spalvomis ir savo žaidimu nutildė visus skeptikus. 24-erių kaunietis per vienerias LKL rungtynes fiksuoja 11,8 taško, 3,3 atkovoto kamuolio ir 17,9 naudingumo balo rodiklius.

Negana to, „Dzūkijos“ atakoms diriguojantis įžaidėjas savo komandos draugams per mačą išdalija po 6,9 perdavimo. Tai – antrasis rezultatas visoje lygoje.

„Tai yra mano ketvirtasis pilnas sezonas LKL, todėl jaučiasi įgyta patirtis, kuria aikštelėje bandau pasinaudoti. Dar viena priežastis, kodėl šiemet rungtyniauju gerai, yra sunkus darbas“, – apie raktus į sėkmingą žaidimą kalbėjo buvęs Kauno „Žalgirio“ jaunimo sistemos auklėtinis.

Žemaitis taip pat pagerino dar vieną žaidimo komponentą – tritaškius. Praėjusius tris sezonus savo pataikymą iš tolimos distancijos ties 30 procentų riba laikęs gynėjas ant perimetro buvo vienas iš pagrindinių oponentų rizikos taikinių.

Tačiau šiemet taikydami riziką varžovai yra baudžiami – 2020-2021 metų LKL pirmenybėse Žemaitis tolimus metimus realizuoja aukštu 42,9 procentų taiklumu. 

Tinklalapiui „BasketNews.lt“ Žemaitis papasakojo apie komandą sustabdžiusį karantiną, prieš sezoną nuvertintos „Dzūkijos“ rezultatus, trenerio filosofiją, sėkmingo žaidimo priežastis ir asmeninius bei ekipos sezono tikslus.

– Dėl „Dzūkiją“ palietusio koronaviruso šiuo metu esate karantine. Kaip leidžiate šį laiką?
– Vakar buvo pirmoji izoliacijos diena. Per ją pasidariau individualią treniruotę lauke, kad palaikyčiau sportinę formą. O daugiau nieko ypatingo. Sėdžiu namuose, stebiu kitų komandų pasirodymus LKL, žiūriu serialus. Klubas yra paruošęs nuotolinę sporto programą ir greitu metu per „Zoom“ aplikaciją visai komandai bus vedamos treniruotės. Tikimės, kad užsikrėtęs komandos draugas pasveiks, nereikės laukti dviejų savaičių ir galėsime į salę sugrįžti greičiau. Pats kol kas simptomų nejaučiu ir tikiuosi, jog neteks persirgti.

– Kiek, jūsų nuomone, dvi savaitės be krepšinio gali paveikti komandos sportinę formą?
– Žinoma, jog dvi savaitės be kamuolio kažkiek atsilieps mūsų technikai, deriniams ir žaidimo jausmui. Bet aš nemėgstu ieškoti pasiteisinimų, dabar pasaulyje tokia situacija ir mes nesame kažkokie išskirtiniai. Daug komandų šitą dalyką perėjo ir žaidžia toliau. O mes sportuosime namuose pagal treniruočių planą, stengsimės išlaikyti gerą sportinę formą ir lauksime žinių, kada galėsime sugrįžti ant parketo.

– Kaip atsidūrėte „Dzūkijos“ komandoje?
– Vasarą dėliojausi mintis, jog noriu išvykti į užsienį ir savo laimę pabandyti ten. Tačiau konkrečių pasiūlymų ir variantų neturėjau, taip pat atsižvelgiau į koronaviruso pandemijos situaciją ir pagalvojau, jog geriausia ir saugiausia šiais metais būtų likti Lietuvoje. Prieš sezoną iš Lietuvos komandų negavau nė vieno pasiūlymo, išskyrus „Dzūkijos“, kuri pradėjo komplektuotis ganėtinai vėlai. Prieš man atvykstant, Alytaus klubo sudėtyje buvo vos 3-4 žaidėjai, todėl rugpjūčio viduryje gavau pasiūlymą rungtyniauti Alytuje. Kontrakto sąlygos tiko ir savo agentą raginau greičiau pasirašyti sutartį, nes norėjau žaisti nuo pat sezono pradžios.

– Ar nesulaukus pasiūlymų iš pajėgesnių LKL komandų manėte, kad kitos ekipos jus nurašė?
– Kažkaip ne. Sunku kažką sudominti, kai dažnai keiti komandas ir neturi vieno stabilaus sezono, per kurį demonstruotum stabiliai gerus skaičius. Praėjusio sezono pradžioje „Šiauliuose“ negavau žaidimo laiko, paskui perėjęs į „Nevėžį“ galėjau šiek tiek daugiau pasireikšti, bet mano demonstruojamas krepšinis tikrai nebuvo stabilus. Manau, jog tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl LKL klubų pasiūlymų nesulaukiau ir tikrai nesijaučiu kažkoks nurašytas. Šiemet norėjau šanso viską pradėti nuo pradžių, praleisti sezoną toje pačioje komandoje ir kol kas „Dzūkijoje“ viskas mane labai tenkina. Džiaugiuosi savo pasirinkimu.

– Kaip vertinate savo komandos pasirodymą sezono pradžioje?
– Žiūrint į lentelę, vaizdas nėra pernelyg tenkinantis. Esame 9-oje vietoje ir atrodo, jog didelių kalnų nenuvertėme. Tačiau pats vaizdas aikštelėje atrodo visai simpatiškai, kamuolys gerai juda. Daugelis turbūt nesitikėjo, kad taip neblogai atrodysime, ypač kai sudėtis buvo surinkta ganėtinai vėlai. Tas džiugina, bet norisi galutinio rezultato – daugiau pergalių. Taip pat norėčiau pasidžiaugti komandoje vyraujančia atmosfera. Tarpusavyje sutariame labai gerai, o gerą nuotaiką palaiko bei patarimų duoda mūsų komandos veteranai – Simas Jasaitis ir Artūras Jomantas.

Aišku, gaila kai kurių mažu skirtumu pralaimėtų rungtynių. Kaip pavyzdį galime imti pačias pirmąsias mūsų sezono rungtynes su Klaipėdos „Neptūnu“, kai pralaimėjome vos vienu metimu ir tikrai galėjome nugalėti. Tačiau viską lemia smulkios detalės ir jas reikia taisyti. Jeigu būtume laimėje visas rungtynes, kuriose kovojome iki galo, balansas dabar būtų labai gražus – 4-4. Tačiau sunkiai dirbame ir tikime, jog pergalės anksčiau ar vėliau ateis.

Nuotr. BNS

– Daug kas prieš sezoną jus vadino patrankų mėsa, tačiau atrodote gana konkurencinga komanda. Kaip manote, ar dabar tokių žmonių sumažėjo?
– Buvome nurašyti, tačiau kažkiek nutildėme kritikus. Kaip ir minėjau, nieko skambaus mes dar nepademonstravome ir esame turnyrinės lentelės apačioje, bet pats žaidimas yra simpatiškas akiai. Aš ir pats asmeniškai tikrai gerai jaučiuosi, man patinka trenerio žaidimo filosofija, kamuolys vaikšto gražiai. Kas liečia puolimą, tai mes labai dažnai surandame gerus metimus, žinome, kur nusimesti kamuolį, kurias varžovų silpnąsias vietas atakuoti. Tačiau problemų yra gynyboje, neišnaudojame pražangų iki bonuso ir, žinoma, atkovoti kamuoliai. Pagal šį statistinį komponentą esame paskutinėje vietoje. Bet visgi manau, kad dabar kritikų tikrai mažiau, nes prieš sezoną buvome įvardijami kaip paskutinė LKL komanda.

– Nikola Vasiljevas Lietuvoje nėra gerai žinomas treneris. Ar galite apibūdinti šį strategą?
– Trenerio Vasiljevo filosofija yra labai paranki man, kadangi mūsų puolimo pagrindas yra žaidimas du prieš du. Galiu susikurti tiek situacijų sau pačiam, tiek po užtvaros įmesti kamuolį komandos draugams. Mūsų puolimas pasižymi geru kamuolio judėjimu, visi žino savo vaidmenis, kur kas turi įkirsti. Svarbiausia, kad treneris yra geras žmogus. Nepaisant to, kad yra kilęs iš Balkanų pusiasalio, Vasiljevas yra gana ramaus būdo ir ant mūsų dažnai nerėkia. Aišku, pasitaiko visko, bet visada su treneriu galima žmogiškai pasišnekėti ir rasti bendrą kompromisą. Pats jo schemose jaučiuosi labai gerai ir visa komanda patenkinta jo darbu, nusiskundimų dar negirdėjau.

– Pats šį sezoną žibate ir demonstruojate solidžius skaičius. Kokios yra tokio jūsų sėkmingo žaidimo priežastys? 
– Tai yra mano ketvirtasis pilnas sezonas LKL, todėl jaučiasi įgyta patirtis, kuria aikštelėje bandau pasinaudoti. Dar viena priežastis, kodėl šiemet rungtyniauju gerai, yra sunkus darbas. Turėjau tikrai darbingą vasarą, gal net darbingesnę už kitas, todėl tikėjausi, kad sezonas man bus sėkmingas. Nenoriu užriesti nosies ir žinau, kad reikia dar labiau tobulinti kiekvieną žaidimo komponentą, tačiau esu patenkintas savimi. Žinoma, reikia išlaikyti stabilumą, sezonas dar neįpusėjo. Niekam nebus įdomu, jei dabar demonstruosiu gerą krepšinį, o vėliau krisiu į didžiulę duobę. Jei nebus stabilumo, mane vėl kritikuos. Todėl kiekvieną dieną dirbu ir stengiuosi būti geresniu.

– Kuriais žaidimo aspektais jaučiatės sustiprėjęs?
– Labiausiai dirbau ant prasiveržimo ir metimo po driblingo. Pastarasis komponentas mano žaidimui yra labai svarbus, ypač kai gali išsimesti greitą metimą po užtvaros. Ši savybė šiuolaikiniame krepšinyje yra ganėtinai reta. Taip pat daug dirbau su fizinio rengimo treneriu Justinu Grainiu ir stiprinau savo kūną. Justinas man paruošė puikią programą, sustiprinau kojas, viršutinę dalį ir šiemet aikštelėje jaučiuosi kur kas tvirtesnis, galiu duoti didesnę kovą fiziškesniems oponentams. Noriu paminėti ir Daliaus Lubio pavarde, su kuriuo taip pat vasarą daug dirbome. Pradėjau geriau skaityti situacijas, nes šiais metais daug dirbu ties savęs stebėjimu, žiūriu daug „Dzūkijos“ rungtynių ir net savo paties mačų praėjusį sezoną. Nuolat stebiu, ką galėjau padaryti geriau.

– Koks jausmas pagaliau surasti tinkamą vietą ir stabilumą?
– Smagu, kai jauti, kad sezonas eina gera linkme ir pagaliau turi svarbų vaidmenį nuo pat pradžių. Nesakau, kad „Šiauliuose“ ar „Nevėžyje“ buvo blogai, bet būtent Alytuje turiu geriausias sąlygas atsiskleisti.

– Ar kaip įžaidėjui sunku rungtyniauti su tokia žema priekine linija?
– Nepasakyčiau, kad labai sunku. Tiesiog, kai komanda turi žemą priekinę liniją, po visų užtvarų oponentai keičiasi ginamaisiais ir yra sudėtinga sukurti mikrodvikovas tiek po krepšiu, tiek sau pačiam. Bet dėl to kažkiek adaptuojame savo žaidimą ir pranašumą bandome susikurti kitais būdais. Prie komandos neseniai prisijungė Giedrius Staniulis, kuris yra aukštas, drūtas vyras ir paskutinėse dvejose rungtynėse mums labai padėjo po krepšiais.

– Kaip manote, ar „Dzūkija“ šiais metais gali patekti į atkrintamąsias?
– Aišku gali. Visų LKL vidutiniokių tikslas yra patekti į stipriausiųjų aštuonetą, tačiau pora komandų vis tiek nepateks ir nepateisins savo lūkesčių. O mes spaudimo nejaučiame, prieš sezoną vadovybė neiškėlė konkrečių tikslų. Tačiau, kaip ir kiekvienas, mes norime patekti į atkrintamąsias ir demonstruoti akiai gražų, o svarbiausia – kokybišką krepšinį.

Nuotr. BNS

– Kokie yra jūsų, kaip žaidėjo, asmeniniai šio sezono tikslai?
– Jeigu kalbant banaliai, noriu pasirodyti kuo geriau, dar labiau patobulėti ir su „Dzūkija“ pasiekti atkrintamąsias varžybas. Kaip vieną svarbų momentą norėčiau išskirti savo tritaškių taiklumą. Mano tikslas – išlaikyti tokį pat stabilų pataikymą, kokį kol kas demonstruoju, nes ankstesniais sezonais jis siekdavo 30 procentų, kas nėra gerai. Šiemet skaičiai malonesni akiai ir realizuoju apie 40 procentų savo tritaškių, ką ir toliau sieksiu išlaikyti.

Komentarai:
Nurasytas nurasyta nurasytu
Straipsnio autoriui liepta buvo, ar paciam labai jau norisi kuo dazniau iterpti zodi \'nurasytas\' I Straipsnio? :D
2020-11-22
+9
Atsakyti
Užpakalnis
Visvien tas inkilas ant galvos atrodo baisiai. I tema, sekmes ir be traumu.
2020-11-22
-11
Atsakyti
djgaffer
Bet tai visai neblogai sakyčiau jis savo taiklumą pagerino.Nuo 30% iki 42% tritaškių pataikymą pakėlė.Galėtų Veličkai pamokų duoti,kaip pasiekti tokių rezultatų.
2020-11-22
+6
Atsakyti
Sitas geras
"Vakar buvo pirmoji izoliacijos diena. Per ją pasidariau individualią treniruotę lauke, kad palaikyčiau sportinę formą. O daugiau nieko ypatingo" - izoliacija bet pasportavau lauke
2020-11-22
-11
Atsakyti
tik nereikia
Realiai uzeme amerikiecio is Vengrijos cempionato vieta, ir tiek.
2020-11-22
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną metami dvitaškiai

55%
23,9
Pataiko: 23,9
Taiklumas: 54,6%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 27
Blogiausias pasiekimas: 19
Daugiausia pataiko: Matas Jucikas