Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Praeitą savaitę vykusioje Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos (LKTrA) metinėje konferencijoje vyko aktyvios diskusijos dėl Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) pasiūlyto naujo Lietuvos krepšinio trenerių licencijavimo tvarkos projekto.

Lietuvos krepšinio federacijos siūlomą projektą pristatė LKF sporto direktorius Ramūnas Butautas.

LKTrA atsiųstame pranešime spaudai teigiama, kad dauguma specialistų tokioms naujovėms nepritaria, o žinomų strategų komentarai nepateikia visos informacijos apie susidariusią situaciją.

Pateikiame LKTrA atsiųstą pranešimą spaudai.

Tiek pateiktas projektas, tiek jo rengimo eiga kelia dideles aistras tarp Lietuvos trenerių bei vertinama itin kritiškai, nepaisant LKF bandymo tai pateikti kelių žinomų trenerių komentarais, akivaizdžiai nepateikiant pilnos informacijos apie šią situaciją. Iš 107 trenerių, dalyvavusių metinėje konferencijoje, absoliuti dauguma (104 prieš 3 balsus) atmetė siūlomą tvarką.

Net ir žinant, kad Lietuvos krepšinio treneriai, norintys nuolat treniruoti vaikus, ir taip turi baigti ilgiausias studijas pasaulyje (bakalauro studijos trunka 3-4 metus), LKF parengti papildomi mokymai A, B ir C licencijoms gauti neatlaiko jokios kritikos, o ypač neatsako į esminius klausimus:

1. Teisę treniruoti vaikus suteikia LIETUVOS RESPUBLIKOS SPORTO ĮSTATYMAS NR. I1151. Kodėl LKF papildomai apkrauna ir taip sunkiai besiverčiančius Lietuvos krepšinio trenerius Bakalauro studijas atkartojančiomis mokymo programomis, papildomais mokesčiais ir jokios papildomos naudos nesuteikiančiomis licencijomis?

2. Kodėl siūlomas LKF parengtas projektas  perteklinis krepšinio trenerių mokymo procesas, biurokratizuojantis bei mažinantis ir taip mažėjančią motyvaciją būti krepšinio specialistu? Kodėl panaikintos buvusios piniginės premijos Moksleivių lygos treneriams, taikoma labai subjektyvi jaunimo rinktinių trenerių skyrimo tvarka, o Tarptautinių varžybų rezultatai nuolat prastėja?

3. Kodėl neparengta objektyvi ekspertų (egzaminatorių) atrankos tvarka, kursų kainos, egzaminų (testų) taikymo eiga, perlaikymo reglamentas, apeliacinė instancija neišlaikymo atveju ir kt.?

4. Kodėl nepateikta jokios rimtos argumentacijos dėl naujos sistemos reikalingumo, ar egzistuojančios trūkumų?

5. Kodėl vis tęsiamas ir taip daug žalos Lietuvos krepšiniui atnešęs LKF valdymo centralizavimas? Panaikinus autonomišką ir sklandžiai veikusią Lietuvos moterų krepšinio lygą, moterų krepšinio situacija kritinė, panaši tendencija ir su Lietuvos moksleivių krepšiniu, kada buvo panaikinta buvusi Lietuvos moksleivių krepšinio organizacijų savivalda – Moksleivių krepšinio lyga.

Lietuvos krepšinio trenerių asociacija išsiuntinėjo šią informaciją visiems LKF nariams kviesdama įsigilinti į siūlomos tvarkos negatyvias pasekmės Lietuvos krepšiniui bei ir taip sudėtingą laikmetį dėl COVID-19 situacijos išgyvenančią krepšinio trenerių bendruomenę.

Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos prezidento Vydo Gedvilo video komentaras po LKTrA konferencijos:

Primename, kad pagal pirminį LKF planą treneriai būtų turėję tris kategorijas – A, B ir C. C kategorijos licencija būtų suteikiama treneriams, įgijusiems sporto studijų krypties krepšinio specializacijos aukštąjį išsilavinimą. Sporto studijų krypties ne krepšinio specializacijos aukštąjį išsilavinimą, baigusiems fizinio ugdymo mokytojų rengimo studijų programą ir išlaikiusiems krepšinio teorijos ir praktikos egzaminą. Taip pat turintiems aukštąjį išsilavinimą ir švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka baigusiems mokymus aukštojoje mokykloje.

B kategorijos licencija suteikiama treneriams, kurių išsilavinimas atitinka C kategorijai keliamus reikalavimus ir baigusiems specialią krepšinio trenerio kvalifikacijos tobulinimo programą bei sėkmingai išlaikiusiems baigiamąjį egzaminą.

A kategorijos licencija suteikiama treneriams, kurie atitinka B ir C kategorijoms keliamus reikalavimus ir išlaikiusiems LKF ekspertų parengtą egzaminą. Taip pat A kategorijos licencija suteikiama Lietuvos krepšinio treneriams (vyriausiems treneriams ir asistentams) suaugusiųjų Europos ir pasaulio čempionatuose, olimpinėse žaidynėse, Europos taurių varžybose prizinių vietų laimėtojams.

Plačiau susipažinti su LKF siūlymais ir specialistų komentarais galite čia.

Komentarai:
LMKL
O tai ta blondė irgi jau trenerė???
2020-09-05
-4
Atsakyti
nedarykit socializmo
viena partija -vienas leninas . nebeliks jokios konkurencijos ,jiokios treneriu laisves savo fantazijai krepsinio taktikoje . zaidejai nebegales saziningai konkuruoti del rinktiniu ,nes bus bendras skonio stabas ir tt. tai bolsevikinis perversmas ir demokratijos ,zmoniu laisves antikonstitucinis sulauzymas .uzmirso kazkas totalitarizma .uztenka pasiziureti kaip zmones 90 metais budavo apsirenge .pasiziurekit vaizdus ,is kart praeis norai statyti komunizma.
2020-09-04
Atsakyti
Fanas
gerb. Vydai, kaip manot ar Lietuva yra vienintelė valstybė, kurioje yra įdiegtas trenerių licenzijavimas? Ir ar jūs nuoširdžiai manote, kad priemonės skatinančios trenerius tobulėti yra nereikalingos?
2020-09-04
-2
Atsakyti
Komikai.
byrbalas dar uz. priminimui reik pasakyti kad ir zaidejai visi licenzijoti lietuvoj. lkfui turi susimoketi 10 euru. uz ka?
2020-09-03
-2
Atsakyti
Kostas
Tie 3 uz matyt buvo Sabonis, Spokas ir Butautas? O tau LOL patarciau paziureti kokiu krepsininku buvo uzauginta pries tuos 30 metu ir dabar kada atejo tokie saunus vadovai.
2020-09-03
-3
Atsakyti
LOL
Gal todėl, nes regionuose treneriai viską daro tik dėl šaibu? Numeta kamuolis ir pasako žaiskit, o patys su telefonu instagrame putku ieško. O jei užsilike dar nuo rusų laikų treneriai, tai išvis apgailėtina, eina su tą pačia sistema kaip ir prieš 30 metų, gerimo kursą pradeda vest jau turbūt nuo 14kos :))
2020-09-03
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.