Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Simui Galdikui pirmasis bandymas žengti į politiką nebuvo sėkmingas, tačiau krepšininkas išanalizavo klaidas ir ketina dar kartą pabandyti įgyvendinti savo tikslą.

Šį sezoną metami tritaškiai

32%
8,3
Pataiko: 8,3
Taiklumas: 32,1%
Vieta lygoje: 8
Geriausias pasiekimas: 12
Blogiausias pasiekimas: 5
Daugiausia pataiko: Evaldas Šaulys

Pavasarį Lietuvos krepšinį sustabdžius koronavirusui, Klaipėdos „Neptūno“ vidurio puolėjas rimtai pasiryžo patekti į Seimą.

Darbo partijos dalimi tapęs 33-ejų krepšininkas buvo nuolat matomas dalyvaujant įvairiose socialinėse akcijose, kasdien sutikdavo šimtus žmonių bei jiems pasakodavo apie save, partiją ir rinkimus.

Vienas dalykas partijoje sutapo ir su krepšiniu. Galdikas sąraše išsirinko 21-ąjį numerį, tokį patį, kokį per „Neptūno“ rungtynes žiūrovai mato ant jo marškinėlių.

Toks skaičius sėkmės neatnešė. Nors po reitingavimo Galdikas savo partijoje pakilo iki 16 vietos, tačiau Darbo partija gavo 9 mandatus, todėl krepšininkui Seimo durys šiuo keliu neatsivėrė.

203 cm ūgio centrui nepasisekė ir Baltijos vienmandatėje apygardoje, kurioje jis surinko 1299 balsus (9,47 proc.). Tam, kad patektų į antrąjį turą, jam pritrūko 415 balsų.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ interviu su Galdiku – apie jo patirtį siekiant patekti į politiką ir neužbaigtus darbus.

– Simai, kaip kilo mintis dalyvauti Seimo rinkimuose?
– Pamąstymų buvo jau anksčiau, su Darbo partija bendravau ir prieš savivaldos rinkimus (2019 metais – aut. past.). Tuomet dar atsisakiau, pagalvojau, kad galbūt dar anksti, dar noriu krepšinį pažaisti. Pavasarį prasidėjo karantinas, pradėjo trūkti kaukių, iš šono atrodė netvarka, žmonės panikavo. Tuomet mes su verslininkų grupele pradėjome siūti kaukes, dezinfekuoti autobusus, kitur ėmiau koordinuoti dezinfekavimą. Žingsnis po žingsnio mačiau, kad reikia kažką keisti, nes valdžia stringa. Norėjosi prisidėti ne tik socialinėmis akcijomis, o bandyti sistemiškai padėti. Dėl to nusprendžiau dalyvauti Seimo rinkimuose.

Simas Galdikas

Simas  Galdikas
Simas  Galdikas
MIN: 10.79
PTS: 5.67 (77.78%)
REB: 3.83
AS: 1
ST: 0.17
BS: 0.5
TO: 1
GM: 6

– Kodėl nutarėte rinkimuose dalyvauti su Darbo partija?
– Partijoje turėjau pažįstamų, vienas iš jų – mano vaikystės draugas. Iš pradžių tik tapau partijos nariu, manęs paprašė, kad pakviesčiau daugiau žmonių prisijungti, vėliau pakvietė mane prisijungti ir prie partijos socialinių akcijų. Įsisukau į veiklą ir man pasiūlė dalyvauti Seimo rinkimuose. Iš pradžių dvejojau, galvojau, kad nedalyvausiu, kad dar žaisiu krepšinį.

Grįžau namo, apie pasiūlymą dalyvauti rinkimuose papasakojau šeimai. Šeima liko nesupratusi, paklausė, ar man tikrai to reikia. Tada su tėvais pakalbėjau, jie irgi skersai pažiūrėjo. Sakau, aš noriu.

Nuotr. BNS

– Anksčiau turėjote kitų partijų pasiūlymų?
– Nebuvo kitų partijų pasiūlymų prisijungti. Aš manau, kad jeigu būčiau norėjęs, mane būtų priėmę į bet kurią partiją, bet nėjau. Pats Viktoras Uspaskichas man imponuoja. Aš žiūrėjau jo tiesiogines transliacijas, kuriose jis pasakojo apie save, apie politiką, vidinius dalykus. Jis propaguoja kitokį mąstymą, kad už gerą reikia atsilyginti geru, reikia padėti žmonėms. Daug kas jį smerkia, prisimena senus laikus, juodąją buhalteriją ir kitą. Jo mąstymas atitinka mano supratimą, gyvenimo principus. Būk teisingas, padėk žmonėms. Gyvenimas yra bumerangas. Kaip tu elgsiesi, taip ir su tavimi elgsis. Neimu viską už gryną, bet kiekvieną informaciją atsirenku, o su juo daug mano aspektų sutapo. Tai buvo didelis pastūmėjimas.

Realiai galėjau eiti į bet kurią partiją, bet mane patraukė ši. Vėliau su Viktoru buvome ne kartą susitikę, papietavę. Žmogus atrodo protingas, nevartoja alkoholio, kalba kitaip. Tikrai yra pasikeitęs, nei jį žinojome anksčiau. Ar jis toks išliks, mes to nežinome. Kiti sako, kad jis apsimetinėja, yra užsidėjęs kaukę. Bet laikas viską parodo. Pamatysime, ar jis išties nori žmonėms padėti. Aš tikiu žmonėmis, visi turi turėti antrą šansą. Aš nemačiau, ką jis darė anksčiau, nors kiti teigia, kad baisiausi dalykai, bet aš manau, jog žmogus linki gero. Pamatysime. Jeigu aš nusivilsiu, tai tikrai pasakysiu ačiū ir viso gero. Bet žmonės keičiasi ir aš jais tikiu. Jeigu nebus pasitikėjimo tarp žmonių, tai kur gali mus tai nuvesti? Į pražūtį.

– Kai pavasarį pradėjote savo socialinę veiklą, ar tuomet jau buvo minčių, kad galite būti kandidatu į Seimą?
– Iš pradžių tokių minčių dar nebuvo. Vėliau man pasiūlė. Pasakė: „Simai, tau patinka, mėgsti bendrauti, neturi kompleksų, pabandyk, galėsi daugiau prisidėti.“ Tas pasakymas, kad galėsiu daugiau nuveikti žmonių labui, ne siauram ratui, mane užkabino.

– Jūsų numeris partijoje sutapo su jūsų marškinėlių numeriu. Ar pats pasirinkote 21 numerį?
– Taip, paprašiau būtent 21 skaičiaus. Mano tėčio ir žmonos gimtadieniai yra 21 dieną, mano marškinėlių numeris yra 21, tai ir reitingavime šį skaičių norėjau turėti.

– Kokios patirties jums davė laikotarpis, kuomet siekėte patekti į Seimą?
– Nauja patirtis, nauji žmonės. Labai daug patirties gavau paskutiniais mėnesiais, nes kasdien pakalbėdavau su keliais šimtais žmonių, jiems pats dalijau skrajutes. Pamačiau žmonių požiūrį į politiką. Žmonės kalba, kad jie yra labai nusivylę Lietuvos Seimu, politika. Tikrai labai gaila, kad toks požiūris.

Kaip kokia diena, bet dažnai kas antras sakydavo, kad neis į rinkimus, nes jo balsas nieko nepakeis, jog ten visi yra vagys ir parazitai... Ir aš gaudavau daug kritikos, mane gelbėdavo tik tai, kad aš nesu politikas, pasakydavau, kad ir pats turėdavau tam tikrą požiūrį, o dabar bandau patekti į Seimą. Tada atsakydavo, kad nieko nepakeisiu, ką ten vienas padarysiu.

Žmonės skundžiasi, kad yra blogai, blogas gyvenimas, kokie ten politikai susirinkę... Nors patys nesidomi politika, kas kandidatuoja, kokios jų programos. Daugybė žmonių net nežino, kaip reikia reitinguoti partijų kandidatus. Manau, kad iš mano sutiktų žmonių 80 procentų to nežinojo.

Ateina rinkimų metas ir reikėtų bent mėnesį skirti rinkimams, paanalizuoti ir po to būti ramiam, kad aš balsavau už šį kandidatą, kuriuo tikėjau. O dabar neina balsuoti, arba pažymi partiją, bet nereitinguoja, po to skundžiasi, kad vėl pateko tiek patys kandidatai.

– Kaip sutikote rinkimų rezultatus?
– Buvau baisiai pavargęs, nes šeštadienį turėjome rungtynes Prienuose. Pralaimėjome, ilgai neužmigau, neišmiegojau. Sekmadienis buvo toks be nuotaikos, dar tie rinkimai... Jau galvojau vakare eiti miegoti, nesiparinti, ryte atsikelti ir ramia galva pažiūrėti į rezultatus. Bet žiūrėjome rezultatus, analizavau. Vienmandatėje tam, kad patekčiau į antrą turą, man pritrūko apie 400 balsų. Pritrūko mano darbo. Aišku, buvo liūdna, gaila įdėto darbo, laiko, nes dėl to labiausiai kentėjo šeima. Tam aukojau visą savo laisvą laiką. Ryte išvažiuodavau, vakare grįždavau. Bet viską vertinu teigiamai, išmokau savo pamokas. Žinau, kurioje vietoje blogai sudirbau, ką reikėjo kitaip padaryti. Būna, paklausia, ar atsukus laiką vis tiek dalyvaučiau rinkimuose. Taip, tikrai dalyvaučiau. Laisvo laiko daugiau neturėjau, bet būčiau kitaip paskirstęs savo darbus, labiau nukreipčiau į kitą, tam tikrą auditoriją.

– Daugiamandatėse apygardose savo partijoje iš 21 numerio pakilote į 16. Kaip vertinate tokį rezultatą?
– Įsivaizduokite, mane reitingavo aukščiau apie 2600 žmonių, tai aš kiekvienam iš jų su pirštu parodžiau, kaip reitinguoti, ir kad pažymėtų 21 numerį. Įsivaizduojate, kiek reikėjo darbo įdėti? (šypsosi)

– Ar pats rimtai tikėjotės patekti į Seimą, ar tai buvo labiau statomi politikos pamatai ateičiai?
– Pamatai ateičiai buvo tik tada, kai sutikau dalyvauti, tuomet taip galvojau. Bet labai greitai pasakiau, kad jeigu įdedu darbą, tai kam dirbti be reikalo? Čia kaip aikštelėje – arba žaidi visa jėga, arba geriau nežaisk, duok kitam savo vietą. Lygiai taip pat ir čia – pasiėmiau darbą maksimaliai. Įdėjau daug darbo ir tikėjausi laimėti. Kiti teigia, kad čia kažkam vietą užleisti noriu... Visą vasarą pradirbau, taip pat sezono pradžioje. Visą šeimos laiką atidaviau politikai ir rinkimams. Dariau iš širdies ir vardan pergalės.

Mane labai motyvavo heiteriai, skeptikai, Klaipėdos politikai iš skirtingų partijų, kurie man kišo koją. Visi jie mane labai motyvavo. Visi sakė, kad nemoka, negali, nevykėlis, krepšinio nemoka žaisti, tai dabar į Seimą eina. Tada aš sakau: „Gerai, eisiu ir laimėsiu. Įrodysiu, kad galiu laimėti.“ Aš į tuos komentarus pats atrašydavau, pats straipsnius rašydavau. Visi rašė, kad man kažkas straipsnius ir socialinių tinklų įrašus paruošia ir įkelia, bet aš grįždavau 22 val. vakare, su šeima pavalgydavome, užmigdydavau didžiąją dukrą ir sėsdavau atrašyti į komentarus, dėliodavau tekstus, o miegoti nueidavau 1-2 val. nakties. Kai tiek darbo įdedi, o po to dar kažkas kritikuoja, tai buvo mano didžiausias stimulas.

– Jeigu būtų išrinkę, būtumėte iškart palikęs „Neptūną“?
– Taip, aš su vadovybe apie tai kalbėjau vasarą persirašant kontraktą. Pasakiau apie situaciją ir jie sutiko. Galbūt jie sudvejojo, ar laimėsiu, galvojo, kad pirmuoju bandymu nepavyks, todėl sutiko. Aš sakiau, kad treniruočių nepraleisiu. Treneris matė, kad aš viską dariau maksimaliai taip, kaip man išeina. Viskas buvo gerai. Visos mano akcijos yra gražu, čia nėra „Neptūno“ vardo žeminimas. Visiems viskas tiko.

– O ar rinkimai netrukdė žaisti „Neptūne“?
– Man kaip tik krepšinis padėjo. Galva apkrauta, o kai nueini į treniruotę, tai viskas išsivalo. Man buvo gerai – ateinu į treniruotę, pratrinu galvą. Pagrindinis dalykas buvo rungtynės, kurios prasidėjo rugsėjo viduryje. Ateidavo rungtynių diena ir jokių papildomų dalykų nedarydavau. Rytinė treniruotė ir vakare rungtynės, ir nieko daugiau. Komandos nariai mane palaikė, važiavo, balsavo, daviau šeimos nariams išdalinti skrajutes.

– Ar ateityje save matote politikoje?
– Čia turėjau gerą treniruotę. Kas toliau? Savivaldos rinkimai. Tikrai dalyvausiu, būsiu kandidatas į savivaldą. Dabar esu pažadėjęs daugiau laiko skirti šeimynai. Manęs paprašė daugiau nieko negalvoti, dabar turiu bent iki Naujųjų metų pabūti kartu. Sako, pusę metų tavęs nebuvo, leisk mums mažumėlę atsigriebti (šypsosi). Dabar esu susimažinęs intensyvumą, leidžiu laiką su šeima. Sekmadienį išbuvau visą dieną namuose. Neprisimenu, kada prieš tai paskutinį kartą būčiau nuo ryto iki vakaro išbuvęs namuose. Dabar skiriu laiką šeimai. Nes jau buvo taip, negaliu pasakyti... Žmona dar pabėgs nuo manęs.

– Iki savivaldos rinkimų, 2023 metų, žaisite krepšinį?
– Aš negyvenu taip, kad žaisiu krepšinį tik tol, kol ateis rinkimai. Krepšinis yra mano darbas, pragyvenimo šaltinis. Aš jį žaisiu tol, kol leis sveikata, kiek „Neptūno“ vadovybė ir treneris pageidaus mane matyti. Dar dvejus metus tikrai būsiu Klaipėdoje ir atstovausiu „Neptūnui“. Politikos tikrai nepaliksiu, tikrai domiuosi, mokausi. Krepšinis užtrunka mažiau nei pusė gyvenimo.

Komentarai:
nu ne
Simas ne tik bukas - bet dar ir kvailas. Gali tu kiek nori tuščia galva daužyti į sieną - bet per jos nepramuši.... ... ... ATE , abugali :-D 🤗
2020-10-21
+3
Atsakyti
Jonelis
Na ir debilas
2020-10-21
-10
Atsakyti
kunigas
Kada buvo jo karjeros pikas? ar dar bus?
2020-10-21
+7
Atsakyti
lol
kam jam seimas? jis ir be seimo gali tomis socialinemis akcijomis uzsiimti.
2020-10-21
Atsakyti
nu
Reikėjo paklaust apie tuos 3 BK straipsnius, kaip ir kas
2020-10-21
+8
Atsakyti
B tribunos plykis
geriau uz babrauska balsuociau o ne uz si idiota😀
2020-10-21
+1
Atsakyti
Galdikai
Galvą išsiplauk ir eik miegoti:))
2020-10-20
-11
Atsakyti
djgaffer
Tai taip ir nesupratau,kokią jis čia patirtį įgijo.Kad pusę metų su žmonėm kalbėjo,skrajutes dalino,iki 1 nakties prie kompo sėdėjo?Tai jau geriau tuos pusę metų šeimai būtų paskyręs,nes būvimas su šeima yra neįkainojama patirtis!
2020-10-20
+2
Atsakyti
Šą
Kūno kultūra ir sporto pedagogika 2017m tuo viskas ir pasakyta apie kiemo marozą
2020-10-20
-4
Atsakyti
Šą
O įdomu jis bent kiek padorumo turi? Ok tarmim būtų patekęs ir kas tuomet ? Kokiais klausimais jis kompetentingas? Kokiam komitete dirbtų ?Žmonės galvoja vaaa bus prikolas bet gerbiamieji kuo jis gali būti naudingas ? Profesionalių tylenių pakankamai tad eit į seimą kad tylėti atsisėdus? Dvasinis ubagas
2020-10-20
-22
Atsakyti
Bennasy23
Neduok tu Dieve apsauginio seime. Pasirodė visu gražumu, karantino pradžioje, kai verkė neva neturi už ką pragyventi gaudamas krepšininko algą. Ir šiaip manau jei rimti žmonės valdytų KK Neptūnas, tai šio apsauginio nebūtų klube.
2020-10-20
+4
Atsakyti
Anonimas
galdikui imponuoja labiausiai vyktaras. Zinot kam dar labai imponuoja vyktoras? henrikui daktarui.
2020-10-20
+7
Atsakyti
Anonimas
Lietuvoje yra daug rusu, todel nieko keisto kad darba parcyjos pastoviai renka nemaza kieki balsu. Yra labai apmaudu, kad prie to pacio dar ir lietuviai kaip galdikas stoja reklamuoti tokia partija. Kam jis atstovauja? Klaipedos bangladeso vatnikams? Ar tiems naivuoliams kur tiki darba parcijos priesrinkiminiais nerealiais pazadais? Straipsnis cia tikrai uzsakytas, nes zinom kad tokia partija geros nemokamos reklamos negauna, ooo bnews kaip filadelfijai is bet ko ims pinigus.
2020-10-20
-9
Atsakyti
uz zalgiri
vargas laukia Lietuvos jei tokie veikejai lenda valdyti sali ir jam visai nedaug truko iki antro turo.tai tik reiskia kad zmones marijos zemej visai nesigaudo realybej
2020-10-20
-5
Atsakyti
x
Pastebi dar kas nors? Tai, kad visi, kurie į Seimą eina be jokio supratimo apie valstybės valdymą sako... Reikia kažką keisti. Ką keisti? Kažką? Kas tas kažkas? Jei žmogus bent šiek tiek protingas, nesimėtys bendrybėmis.
2020-10-20
Atsakyti
Anonimas
Na Galdikas labiausiai Lietuvai padetu,kaip tik neidamas i valdzia.Jo intelektualiniai sugebejimai kelia abejones.
2020-10-20
Atsakyti
Grazulis 2
Blin kiek ir kokiu knygu esi perskaites? tavo facebook paskyra tvarko zmona ar trys karaliai;)?
2020-10-20
+10
Atsakyti
?
vel uzsakomasis straipsnis?
2020-10-20
+4
Atsakyti
vb
Kiekvienas žmogus daro tai ką geriausiai moka. Elektrikas veda elektrą,vyrėjas gamina maistą,mokytojas moko vaikus,krepšininkas žaidžia krepšinį. Būti aktyviam ir pilietiškam sveikintinas dalykas bet kuomet žmogus eina su darbo partija kuri yra vieno žmogus interesų tenkinimo UAB. Mažą to kad tai teista populistinė prorusiška partija kurios elektoratas mažarasčiai bezdaliai tad tik ten ir gali eit Galdikas. Koks jo išsilavinimas daugiau nei vidurinis? Žino kuo skiriasi seimas nuo vyriausybės? Toks jau tas šiukšlė Galdikas ieško savo lygio parazitų
2020-10-20
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Simas Galdikas

Simas  Galdikas
Komanda: Klaipėdos Neptūnas
Pozicija: C
Amžius: 33
Ūgis: 203 cm
Svoris: 110 kg
Gimimo vieta: Klaipėda, Lietuva