Nuotr.: rytasvilnius.lt
Nuotr. rytasvilnius.lt

2019 metų vasarą Roką Gustį į komandą pasikvietę „Šiauliai“ vidurio puolėjo projektą Saulės mieste regėjo mažiausiai dvejiems metams, tačiau fiziškai galingam vyrui geltonieji marškinėliai pasidarė per ankšti vos po vieno sezono.

Rokas Gustys

Rokas  Gustys
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: C
Amžius: 26
Ūgis: 206 cm
Svoris: 110 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Sėkmingai įsiliejęs kovingojo charakterio krepšininkas troško naujų grūdinančių iššūkių, iš kurių pagrindinis buvo noras pasitikrinti save konkurencingesnėje organizacijoje ir tarptautinėje arenoje. Tokias ambicijas atitiko tuoj po nutraukto 2019-2020 m. sezono dėmesį išreiškęs Vilniaus „Rytas“.

Anksti pasirodžiusi galimybė užkabino 26-erių centrą, kuris už išpirką nutraukė dar metus turėjusią galioti sutartį su „Šiauliais“ ir karjerą perkėlė į Vilnių.

„Didžiausias pliusas buvo karjeroje dėti žingsnį priekį, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ apsisprendimo momentą komentavo Gustys. – Nereikėjo ieškoti nei kitų pliusų, nei minusų. Buvo žiūrima, kad tai bus karjeros laiptelis aukštyn ir Europos lygio rungtynės. Vis tiek metai ne jaunyn, o senyn. Didelis amžius, manau, buvo pats laikas žengti toliau.“

Antano Sireikos vadovaujamoje komandoje atsispyręs Gustys Vilniuje pildys taip pat puolimu paremtą Donaldo Kairio žaidimo filosofiją. Ikisezoninėje treniruočių stovykloje prie jos besipratinantis centras įžvelgia tiek Šiauliuose, tiek JAV studijų laikais matytus aspektus – efektingas ir greitas atakas bei daug pelnomų taškų.

Nuotr. rytasvilnius.lt

Klausant amerikietiška krepšinio kultūra pasižyminčio naujojo trenerio nurodymų, Gustys prisiminimais grįžta į žaidimą NCAA pirmenybėse, kur gynė Hofstros universiteto garbę. Tokia Kairio darbo metodika ir demonstruojamos žinios aukštaūgį verčia tik žavėtis.

„Nustebino tai, kad treneris, būdamas tikrai toks jaunas, labai daug žino, labai daug nusimano ir supranta apie Europos krepšinį, – apie 43-ejų specialistą tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Gustys. – Treneris turi pilną bagažą idėjų, yra pasiruošęs, žino daug apie mūsų žaidėjus, aukštas skautinimo lygis. Manau, kad tiek man, tiek kitiems žaidėjams bus labai įdomu dirbti. Man pačiam tas stilius patinka, nes jis vartoja labai daug terminų ir apskritai treniruočių aspektų, kas yra naudojama JAV universitetuose ar pačioje NBA.“

Ypač retai su žiniasklaida bendraujantis Gustys vienintelį interviu šią vasarą davė tinklalapiui „BasketNews.lt“. Krepšininkas laikosi pozicijos, jog plačiau kalbėtis galima sezono metu, o kol jis neprasidėjęs, aptarinėjamų įvykių nėra. Atviravęs puolėjas pridūrė, jog neseka krepšinio portaluose verdančių diskusijų ir plačiai paplitusių tinklalaidžių.

Persikėlimas iš „Šiaulių“ į „Rytą“ – džiuginantis ir karjeros kreivę keliantis aukštyn, bet jo vaisius bus galima vertinti tik prasidėjus kovoms aikštėje.

„Ne tai, kad atsiribojau ar bijau, – paklaustas apie pasirinktą poziciją dėl bendravimo su žurnalistais, pabrėžė Gustys. – Tikrai nebijau, o gal dėl to, kad nėra apie ką kalbėti. Kaunietis perėjo į „Rytą“ – tai nežinau, ar apie tai yra daug ką kalbėti, bet tai – darbas, karjeros kilimas aukštyn.

Manau, tai – didžiausias dalykas, o ne tai, kad aš kaunietis ar vilnietis, ar dar iš kokio miesto. Nesinori kalbėti apie tai, kas dar neįvyko, tai dėl to pasirinkta tokia pozicija, kad kalbėsimės, kaip seksis, kai viskas prasidės.“

Praėjusį sezoną su „Šiaulių“ komanda balansavęs ant LKL atkrintamųjų borto, Gustys su prisijungimu prie „Ryto“ puoselėja didesnes ambicijas, besisiejančias su titulais. Tokioms pergalėms jis kaip tvirtą pagrindą išskyrė išlaikytą lietuvių žaidėjų branduolį, kuris buvo aplipdytas kitais pajėgiais vietiniais krepšininkais ir garsių pavardžių legionieriais. 

Pastarųjų įsigijimą vertinti dar yra per anksti, mat „Rytas“ kol kas sezonui ruošiasi be jų.

„Tikiuosi, kad klubui seksis gerai, būsime favoritai, kovosime su „Žalgiriu“ ir išeisime į LKL finalą, – dėstė Gustys. – O Europoje – sunku pasakyti, nes vis tiek pirmi metai, kai klubas žais Čempionų lygoje, pats nelabai žinau, koks lygis, tai negaliu labai kažką pasakyti, bet bus tikrai puiki patirtis ir aukšto lygio krepšinis.“

Pernai tik su metų patirtimi profesionaliame krepšinyje į Šiaulius atvykęs Gustys LKL pirmenybėse pritapo staigiai.

Žvėriška jėga abejingų nepalikęs centras LKL pirmenybėse siautėdavo dvikovose su grandais. Jo statistika su Kauno „Žalgiriu“ siekė 16,7 taško, 7 atkovotus kamuolius ir 21,7 naudingumo balo, o su „Rytu“ – 12,3 taško ir 6,7 atkovoto kamuolio. 

Nuotr. BNS

Tuo metu bendri sezono vidurkiai buvo žemesni, o pavyzdžiui naudingumas – netgi gerokai, lyginant su rodikliais susitikimų serijoje su LKL čempionais. Puolėjas vidutiniškai įmetė po 11,3 taško, sugriebė po 6,5 kamuolio ir fiksavo po 13,4 naudingumo balo.

„Pasitikėjimas savimi buvo nuo pat pradžių, vis tiek atvykau kaip pagrindinis centras, vaidmuo buvo numatytas kaip pagrindiniam žaidėjui, kuris tiesiog gavo šansą ir juo pasinaudojo“, – komentavo 2018 m. Ispanijos antroje lygoje profesionalo karjerą pradėjęs atletas.

Pietvakarių Europoje startavęs Gustys Palensijos „CD Maristas“ klube sutiko Steve'ą Vasturia, kuris šį tarpsezonį persikėlė į „Ryto“ amžinųjų varžovų barikados pusę.

Prisiminęs bendrą laiką Ispanijoje, kaunietis atskleidė, jog jau tada tarpusavio pokalbiai neapsieidavo be „Žalgirio“ temos.

Dabar, praėjus beveik dvejiems metams, jo bendražygis pats atsidūrė komandoje, kuriai širdis neliko abejinga po įspūdingų pasirodymų Eurolygoje.

„Jis pasižymėjo supratimu apie „Žalgirio“ krepšinį ir Eurolygos lygį, – pasakojo Gustys, dar neturėjęs galimybės pasikalbėti Vasturiai atvykus į Lietuvą. – Manau, kad jam labai pasisekė, jis – aukšto lygio žaidėjas, ir įrodys visiems, kad tikrai gali atstovauti „Žalgiriui“.“

Komentarai:
djgaffer
Mane tai stebina,kad žaidėjus stebina jaunų trenerių puikus supratimas apie krepšinį.Tame ir esmė,kad jaunas treneris daug imlesnis naujovėms,greičiau perpranta besikeičiančias tendencijas.Jauna galva greičiau viską įsisamonina,todėl tuo stebėtis nereikėtų.
2020-09-01
-8
Atsakyti
realus
idomu, kaip su lauvergne pasistumdys. jauciu i viena krepsi bus.
2020-09-01
+3
Atsakyti
fgf
Jeigu taip baugu del amziaus, gal tada nereikejo 4 metus NCAA sedeti?
2020-09-01
-4
Atsakyti
pamastymui
beje kaip jauciasi, kad rugsejo 1 :) pagrindiniai komentuotojai mokyklos suole sedi :) ir antanui neber kada savo nesamoniu rasyti, neleidzia mokytoja dabar tel naudotis
2020-09-01
+5
Atsakyti
pamastymui
kairys visai patinka, naujos kartos treneris, perspektyvus. bet manau jei nori aukstai ar auksciau kilti, laikas pradet demesio gynybai skirt.. i eurolyga be gynybos nebent kada zalgiris paimt surizikuotu, nes lietuvis.. bet is esmes be gynyboa eurolygoj ner ka veikt, nebemt zvaigzdziu komanda turi kai gali paimt puolimu.
2020-09-01
+8
Atsakyti
zem.
lietuvos rinktines lygio zaidejas .atspejau ir raginau seibuti ,grigoni ,butkeviciu.
2020-09-01
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.