Nuotr.: Žalgiris
Nuotr. Žalgiris

Iki naujojo „Betsafe-LKL“ sezono pradžios likus mažiau mėnesiui, lygos komandos baigia komplektuoti savo sudėtis ir ruošiasi naujai, iššūkių kupinai, kelionei čempionų titulo link.

LKL.lt apžvelgs visas dešimt lygos komandų, svarbiausius jų vasaros darbus, didžiausius tarpsezonio laimėjimus ir netektis, galutinę sudėtį ir, žinoma, galimybes bei tikslus. Šįkart – pažintis su Kauno „Žalgiriu“.

Kauno „Žalgiris“ naująjį „Betsafe-LKL“ sezoną pasitinka kartu su savotišku jubiliejumi – žalgiriečiai ant čempioniško torto Lietuvos krepšinyje praėjusiais metais užpūtė dešimtą žvakutę iš eilės.

Nuo pat 2010-2011 m. sezono jokia kita Lietuvos komanda nesugebėjo išstumti Kauno klubo iš nugalėtojų sosto.

Pastaruosius kelis metus net ir vienas „Žalgirio“ pralaimėjimas reguliariajame sezone atrodydavo netikėtas ir tapdavo nemenka sensacija. Pavyzdžiui, praėjusiais metais „Betsafe-LKL“ čempionate kauniečiai pralaimėjo tik du kartus – po kartą namie ir išvykoje. Būsimų čempionų barjerą tada pavyko peršokti tik „Lietkabeliui“ ir „Šiauliams“.

Tiesa, kiekvienas sezonas atneša naujų iššūkių. Ši vasara „Žalgiriui“ buvo išskirtinė, nes organizaciją paliko klubo veidu spėjęs tapti vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius. Kartu su Jasikevičiumi į „Barcelonos“ komandą persikėlė ir asistentai, todėl „Žalgiriui“ teko ieškoti žmonių, iš esmės pakeisiančių gerai veikusią Jasikevičiaus filosofiją.

Negana to, kad „Žalgirį“ paliko trenerių štabas, sparnus iš Kauno pakėlė ir vienas svarbiausių komandos krepšininkų, čia užaugęs ir niekada užsienyje nežaidęs Edgaras Ulanovas.

Vis dėlto, panašu, kad vasaros darbus „Žalgiris“ atliko stropiai ir sėkmingai – komanda turi kelias naujas žvaigždes, praėjusio sezono branduolį ir, visų svarbiausia, pilną trenerių štabą.

Praėjęs sezonas. 1 vieta. 22 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Sudėtis.

Kauno „Žalgiris“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Lukas Lekavičius (naujiena) 26 181
PG Rokas Jokubaitis 19 192
SG/PG Thomasas Walkupas (naujiena) 27 193
SG Marius Grigonis (naujiena) 26 198
SG Tomas Dimša (naujiena) 26 196
SG/SF Steve'as Vasturia (naujiena) 25 196
SG Karolis Lukošiūnas 22 195
SF/SG Artūras Milaknis (naujiena) 34 195
SF Patricio Garino (naujiena) 27 201
SF Tomas Digbeu 18 196
PF/SF Nigelas Hayesas 25 203
PF Augustine'as Rubitas (naujiena) 30 203
PF/C Paulius Jankūnas 36 205
C Martinas Gebenas 25 208
C Marekas Blaževičius (naujiena) 18 207
C Joffrey Lauvergne (naujiena) 28 211
Treneris Martinas Schilleris (naujiena)
Sutartys baigėsi: Edgaras Ulanovas (negrįš), KC Riversas (negrįš), Šarūnas Jasikevičius (negrįš), Gytis Masiulis (negrįš), Zachas LeDay (negrįš), Jockas Landale'as (negrįš)
Domina:  Komplektacija baigta

Didžiausi vasaros laimėjimai. Branduolio išlaikymas, pilnas trenerių štabas, įžaidėjai.

Kaip LKL.lt sakė „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas, didieji komandos laimėjimai bus pasiekti aikštelėje, tačiau pasidžiaugti jau dabar, prieš sezoną, taip pat yra kuo. Tai – vis didesnis žaidėjų pasitikėjimas pačia organizacija.

Komandoje naujam sezonui liko keli itin svarbūs žaidėjai, tokie kaip Lekavičius, Walkupas ar Grigonis.

Dalis jų buvo sulaukę pelningesnių pasiūlymų iš užsienio klubų, tačiau vis tiek pasirinko puikiai pažįstamą Kauno klubą.

„Džiaugiamės, kad nemažai žaidėjų grįžta, nemažai žaidėju patiki organizacija. Kažkokio vieno laimėjimo negalime išskirti, nes laimėjimai bus pasiekti aikštelėje. Kol kas viskas klostosi gerai. Turime tai, ką norėjome, esame patenkinti ir dabar žiūrime į priekį, kas laukia toliau“, – sakė Motiejūnas.

„Žalgiryje“ jau darbuojasi visiškai naujas trenerių štabas. Vyr. treneris iš Austrijos, Schilleris, kalbėdamas su LKL.lt patikino, kad jo komanda ruošiasi turbūt didžiausiu įmanomu intensyvumu, nes apie patį LKL čempionatą naujasis treneris žino vieną – tai stipri lyga, kurioje daug vietų klaidoms nėra.

„Prieš kelerius metus teko pačiam žaisti prieš „Neptūną“, jų namų arenoje Klaipėdoje. Tada puikiai prisimenu, kokį didelį įspūdį man paliko Lietuvos krepšinis. Supratau, kad tokia maža šalis turi tiek daug pajėgių komandų. LKL yra stipri lyga, nes visi klubai turi puikias sąlygas treniruotėms, puikias treniruočių bazes ir arenas. Žaidėjams čia belieka tikėti savimi ir dirbti su tuo, kas jau yra paruošta.

Turbūt dauguma krepšinio žmonių pasaulyje žino priešpriešą tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“. Su nekantrumu pats laukiu pirmojo derbio“, – sakė Schilleris.

Komandos kapitonas Jankūnas, kalbėdamas apie vasaros laimėjimus, šyptelėjo ir kiek sustojo. Patyręs žaidėjas atsigręžė į pasaulinį kontekstą ir prasitarė, kad vien pilna sudėtis ir galimybė pilnu tempu ruoštis sezonui jau yra nemenkas laimėjimas.

„Turime trenerius, turime pilną štabą, turime pilną ir sveiką komandą. Galime ruoštis sezonui ir tai jau yra laimėjimas“, – LKL.lt sakė Jankūnas.

Didžiausios vasaros netektys. Šarūnas Jasikevičius, Edgaras Ulanovas.

Neabejotinai didžiausia „Žalgirio“ vasaros netektis yra Jasikevičiaus išvykimas. Ketverius metus ši organizacija kvėpavo Šaro tempu, o ir ta nuolat sausakimšai užsipildžiusi arena toli gražu nebūdavo vien tik žaidėjų nuopelnas. Treneris čia būrė milžinišką bendruomenę ir rodė, kad tikėti „Žalgiriu“ verta.

Vis dėlto, visos, tiek gražios, tiek liūdnos pasakos, kažkada baigiasi. Jasikevčiaus pasaka Kaune jau baigta, todėl dabar metas versti naujus, Schillerio projektuojamus lapus.

„Trenerius praktiškai visus praradome, kas reiškia, kad keičiasi komandos filosofija“, – trumpai apie Šaro išvykimą pasakė Motiejūnas.

„Visa sistema visai kitokia, pasiruošimas irgi kitoks. Su Šarūnu jau buvome susigyvenę, tas pasiruošimas sezonui būdavo panašus. O dabar jausmas kaip pirmokams mokykloje – mokomės viską nuo A raidės iki tol, kol pasieksime paskutinę, Z“, – kiek pajuokavo Jankūnas.

Bet „Žalgiris“ vasarą prarado ne tik trenerį Šarūną. Komandą paliko ir Ulanovas, o kalbėdamas apie šią netektį klubo vadovas buvo netgi jautresnis.

„Edgaras kartu su mumis augo nuo pat vaikystės, tai pilnai „Žalgirio“ auklėtinis. Tokio krepšininko praradimas yra emociškai sunkus. Kita vertus, mes džiaugiamės, kad turime taip stipriai užsienio klubus dominančių žaidėjų. Noras išbandyti legionieriaus karjerą yra visiškai normalus ir suprantamas. Tai pralaimėjimu to gal nevadinčiau, bet emociškai skauda“, – sakė Motiejūnas.

Naujasis treneris Schilleris apie čia dirbusį kolegą ilgai plėstis nenorėjo. Specialistas iš Austrijos patikino, kad dabar svarbu, jog visi būtų nusiteikę naujiems iššūkiams, o dar svarbiau, kad visi būtų sveiki.

„Kiekviena nauja pradžia pažeria ir naujų iššūkiu. Bet mes čia esame kartu, todėl turime dirbti kaip vienas kumštis. Turime pasiekti geriausią savo formą. Tiesa, visų pirma, svarbiausia, kad visi sezoną pradėtume sveiki, be traumų“, – sakė Schilleris.

Tikslai. Tik pirma vieta.

„Žalgiris“ jau dešimt metų iš eilės niekam neužleidžia Lietuvos čempionų sosto. Todėl tikslas čia gali būti tik vienas – lyderystės išlaikymas.

„Jei kalbėtume apie visą sezoną, tai faktas, kad turime likti lyderiais, turime kasdien gerinti žaidimą ir finiše matyti tokį „Žalgirį“, kokį norime matyti. O mes jį norime matyti pirmoje vietoje. Reikia nepamiršti ir Karaliaus Mindaugo Taurės“, – sakė Motiejūnas.

Biudžetas. Maždaug 7,5 mln. eur. (Bent trečdaliu mažesnis, nei praėjusiais metais).

Apibendrinimas. Kitokiam „Žalgiriui“ – nauji iššūkiai, bet užduotys tos pačios.

Naują „Betsafe-LKL“ sezoną „Žalgiris“ pasitinka kitoks, nei sirgaliai buvo įpratę. Anksčiau nebūdavo sunku prognozuoti, kaip atrodys pati komanda – tai būdavo iki mažiausių smulkmenų suderinta sėkmingų ėjimų visuma, kuri, svarbiausia, veikdavo pergalingai.

Dabar net ir pačiam klubo vadovui ar komandos kapitonui sunku pasakyti, koks iš tiesų „Žalgiris“ pasitinka naują sezoną. Vis dėlto, tiek Motiejūnas, tiek Jankūnas sutiko dėl vieno – šis „Žalgiris“, vadovaujamas Schillerio, turės daugiau laisvės, turės ir daugiau iššūkių, tačiau užduotys liks tos pačios.

„Kol kas sunku pasakyti, bus labai įdomu rasti tą balansą tarp JAV ir Europos krepšinio. Manau, kad šiemet bus daugiau laisvės ir improvizacijos. Turbūt krepšinis bus greitesnis. Aišku, gynyba irgi labai svarbu, todėl reikės rasti tą viduriuką“, – sakė Motiejūnas.

„Kol kas sunku pasakyti. Be abejo, treneris dažnai akcentuoja, kad turime žaisti greitai. Jei turime galimybę – jis  liepia mesti. Jo vizija tokia, kad reikia žaisti greitą krepšinį. Bet kol nežaidėme rungtynių, tol negalime pasakyti, kas veikia ir kas ne. Vyksta kūrybos procesas“, – jam antrino Jankūnas.

Komentarai:
Citrina
Pasisakymą dėl veteranų gyvai girdėjo apie 50 žmonių ir tai buvo transliuojama internetu 2019 gruodžio mėnesį. Pasakyta susirinkimo metu Žalgirio arenoje. Pakanka įrodymų ar nori video peržiūrėti? Ar žinai nuo kurių metų prasidėjo Žalgirio istorija? Ar be anų metų veteranų būtų dabartinis Žalgiris? Vaikšnoras, Navikauskas, Kalmanovičius,Romanovas taip pat Žalgirio istorijos dalis, o motiejunas kolkas tik pasinaudojo Šaro charizma ir būdamas jo šešėlyje pavydėjo dėmesio, ko pasekoje nepasikuklimo net filmą apie save susikurti.
2020-08-31
+13
Atsakyti
Wha?
Sudėtyje įrašytas Tomas Digbeu. Kažką praleidau? :DDD
2020-08-31
Atsakyti
djgaffer
Na,šiemet tas derbis manau vėl bus labai įdomus.Abi komandos išgyveno pokyčius,daug naujokų,nauji treneriai.Tai bus įdomu pamatyti,kurie pirmi perpras naujas taktikas,naują žaidimo braižą.Galim laukt atkaklesnių kovų.
2020-08-31
-7
Atsakyti
Linkėjimai iš Kauno
Labai teisingas požiūris, kiekvienas žalgirietis turi nekęsti to raudono mėšlo, visi turi būti pasiruošę išdraskyti tą shliuxų lizdą....
2020-08-31
-6
Atsakyti
Antanas
Sniceli pervaziuos ryto vyrai. Atsakau uz bazara
2020-08-31
+8
Atsakyti
Anonimas
Dar labai anksti kažką spėti bet Rytas ryškus favoritas pirmose dvikovose bus. Labai didelė mįslė tas Austras ir tai gali būti didžiausia bėda žalgiru
2020-08-31
+29
Atsakyti
rytis vysniauskas
tu asilas dar pavaziuok ant motejuno.galva perspirsiu lenke supistas.
2020-08-31
-6
Atsakyti
Citrina
motiejūnas yra veidmainys, todėl,kad kai jam buvo užduotas klausimas apie Žalgirio veteranų pagerbimą arenoje ,labai arogantiškai atšovė, o kam tai įdomu, kas eis fotkintis prie tų stendų ir ir tai jam negeneruos jokių pajamų. Po tokių jo pasisakymų supratau, kad Žalgiris su savo šlovinga istorija ir motiejūnas dvi atskiros planetos.
2020-08-31
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.