Arvydas Sabonis siekia, kad valstybė sugrąžintų dotacijas Lietuvos krepšinio federacijai
Arvydas Sabonis siekia, kad valstybė sugrąžintų dotacijas Lietuvos krepšinio federacijai
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

250 mln litų. Maždaug tiek pajamų per metus atneša Lietuvos krepšinis. Iš šios sumos sumokėjus mokesčius maždaug 30 mln. litų atitenka valstybei.

Statistiniai faktai, kurį pristatė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis bei generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, nustebino naujai išrinktą Seimo pirmininką, buvusį krepšinio trenerį Vydą Gedvilą.

„Mane pribloškė skaičiai, kuriuos pamačiau. Jie ne iš piršto laužti, o oficiali statistika, – prisipažino Sabonio ir Balčiūno vizito šiandien sulaukęs Gedvilas. – Nors biudžetas yra suformuotas, mes turime palaukti naujos vyriausybės sudarymo ir parodyti jai šiuos skaičius. Pastaraisiais metais krepšinis vertėsi tik su rėmėjų pinigais. Jeigu mes manome, kad šis sportas – antroji Lietuvos religija, turime juo pasirūpinti, o ne versti žmones vaikščioti su ištiesta ranka“.

LKF vadovai Gedvilui pateikė Lietuvos sporto universiteto mokslininkų atliktus tyrimus, kurie atskleidžia, kokią naudą krepšinis sukuria šalies ekonomikai. Sabonis ir Balčiūnas tikisi, kad tai padės atkreipti valdžios dėmesį į susidariusią padėtį – 2012 m. iš valstybės biudžeto krepšiniui nebuvo skirta nė cento.

„Teko girdėti nemažai kitų sporto šakų atstovų teiginių, jog krepšinis „suvalgo viską“, yra kažkoks pavojingas. Tačiau mes tai paneigiame konkrečiais faktais – šiais metais  negavome nei lito, gyvenome iš Europos čempionato metu uždirbtų lėšų ir rėmėjų pinigų. Lėšos, kurias valstybė galėjo skirti mums, turėjo pasitarnauti kitoms sporto šakoms, – pažymėjo Sabonis. – Mano nuomone, kadangi krepšinis Lietuvoje yra sportas numeris
1, o federacija pasaulyje užima 5-ąją vietą, iš valstybės biudžeto kasmet turėtų būti skiriami 2 mln. eurų. Turėtų būti griežta, tiksli, nekeičiama dotacija“.

Sabonio teigimu, lėšos, kurias skirtų valstybė, atitektų ne tik įvairių amžiaus grupių šalies rinktinėms, bet ir krepšinio mokykloms, trenerių rengimui, atlyginimams ir t.t.

„Lietuvos valstybei krepšinis vien mokesčiais kasmet sumoka apie 20-30 mln. litų, jau nekalbant apie tai, kad sistemoje dirba daug žmonių, ji padeda išspręsti kai kuriuos socialinius klausimus, mažina nusikalstamumą. Apie tai ir kalbėjomės su Seimo pirmiminku. Manau, kad visi tyrimų skaičiai artimiausiu metu bus pristatyti visuomenei“, – pažadėjo Balčiūnas.

Komentarai:
Anonimas
pakelciau akcia alhoholiui, sigaretems, saldumynams, o sportui, ar tai sveiko gyvenimo budo programoms sudaryciau lengvatas, o dabar kam moket pinigus sporto, meno, muikos ir pns. mokykoms, jai gali alaus bambali uz pitaka nusipirkt
2012-12-07
+3
Atsakyti
to lafakrepsinis tik pernai patys atsisake valstybes dotacijos, o iki tol kasmet jie gaudavo is to menko bliudo, kuri skiria valstybe sportui, pati didziausia gabala, antra vieta lenkdami dvigubai


gal sapnavai nzn, bet kievienais metais fulei skirdavo daugiausiai, ir kase lengdavo dvigubai, is kur tu sita istraukei tai nzn, tik tiek kad kase visada is privaciu investuotoju reikiama suma suringdavo...
2012-12-06
-14
Atsakyti
to lafa
krepsinis tik pernai patys atsisake valstybes dotacijos, o iki tol kasmet jie gaudavo is to menko bliudo, kuri skiria valstybe sportui, pati didziausia gabala, antra vieta lenkdami dvigubai
2012-12-06
-4
Atsakyti
Durant MVP :)nu tai kam tuos pinigus aukot kai rinktine suda pradeda malt? aisky sia vasara jau turetum turet geresne komanda, Valanciunas patobulejes, Motiejunas tikiuos greit bus iskeistas ar bent issiustas y NBDL lyga, kad nors formos neprarast, Kleiza suolo sildydojas ir tinginys pasidare, Maciulis nezinia ar ygaus pagaliau forma, tai suzaidzia neblogai tai vel nieko gero, praradom Kauke dabar reikia mastyt kaip uzkist dar SG pozicija, Pocius ir Gecas suolu sildytojai, reikia jiem komandas keist, Javtokas trauma, Broliai irgi jau traumuoti, is aukstaugiu dar liko tik Jankunas ir Kavaliauskas nu dar is bedos ir Songaila, paskui Saras minusu minusas komandos, Kalnietis nemoka yzaidinet, Adas dar per mazai patyres ar kokis Dulkys, Seibutis irgi nieko geor nerodo kai reikia zaist pries rimtesny varzova. nu neznau cia reikia kokio stebuklo, kad pagaliau vel rinktine isautu, tikiuosi, kad atejus Kazlauskui pasikeis situacija


o kodel turim remt kitas sport sakas kai jos dar prasciau atrodo o krepsinis is vis negavo ne cento...?
2012-12-06
+5
Atsakyti
Zbignevas
Taip iseina kad valstybe tik ima,bet neduoda?Tiksliau stipriai nedaduoda?Tai reiskias reketuoja sporta?Bet ar tai kelia nuostaba,su syldimu ir kitais patarnavimais taspats.
2012-12-06
-4
Atsakyti
Zombis parsiukas
As apskritai manau kad sportas Lietuvoi yra smugdomas iki bomzo lygio.Suprantama kad ne tik sportas bet ir menas,muzika ir pns...bet butent sportas vaikus uziema labiausiai ir sveika tauta,bet ne kaskokie kugeliai sedi seime ir karpo sporto biudzeta.Bet sau ant toletinio sikpoperio vis dadeda,suprantama apetitas kyla ne tik valgant,bet ir si...kant.
2012-12-06
-4
Atsakyti
Futbolas
Futbolas yra geriausias sportas pasaulyje.. O cia del tu skirimu,nieks cia nk neduos,ir pasius nx...
2012-12-06
+2
Atsakyti
to Ribokas
O kai rytui savivaldybe skyre papildomai 250k, kad nezlugtu, tai patenkintas tylejai raudonskiauterini :D
2012-12-06
+2
Atsakyti
to Durant MVP :)
apie koki sara ir songaila sneki? atitrukai biski nuo kases, jie jau nebelos uz rinktine.
2012-12-06
+5
Atsakyti
vytas
Sutinku su Riboku.

Zinoma. Rinktinei. Bei sporto mokykloms. As pats lankiau rajono sporto mokykla 10 metu, visiskai nemokamai. Vazinejom i varzybas, turnyrus, gaudavos truputi maistpinigiu. Bet taip pat teko matyti daugelio miestu tragiskas sporto mokyklu sales, vaiku komandas neturincias komandos apsilimo treningu ir t.t.

Aisku algas svarbu moket zmonem, nes visokie pijokeliai ir tedirbs uz centus(kaip daug kur yra).

O baigia trenerio specialybe, manau, nemazai perspektyvaus jaunimo, kurie mielai dirbtu - jei moketu jiems normaliai
2012-12-06
-6
Atsakyti
sdas
Ribokas, o gal geriau kad valstybe pasiliktu juos sau ?
2012-12-06
-2
Atsakyti
Rinktinėms valstybė, žinoma, pinigų turi skirt, bet tik jau ne privašioms krepšinio mokykloms ar klubams.
2012-12-06
+3
Atsakyti
sefdth
Ne tai neesme kokius rezultatus rodo rinktine. Esme kad Lt gauna sakyciau gan nemazus pinigus is krepsinio, o tam naudos jokios sporto atzvilgiu, nei krepsiniui, nei kitom sporto sakoms. Nes tie pinigai kaip ir lieka musu "gerbiamai" valstybei.
2012-12-06
+5
Atsakyti
to Durant MVP :)
Optimistiškiau į viską žiūrėk. Nėra jau taip blogai kaip tu sakai.

Reikia žiūrėti ne į kiekvieno žaidėjo asmeninius ar statistinius rodiklius. Lietuva visada garsėjo kaip komandinio stiliaus komanda, o tam nebūtina turėti startiniam penkete super žvaigždes. Atėjo Kazlauskas, ir tikėkimės jog visas skyles užlopys.
2012-12-06
-2
Atsakyti
ha
o tai gerai, gal sumokesit premijas u 20 rinktinei uz auksa :)
2012-12-06
-5
Atsakyti
Soprano
Kazkodel su metais vis labiau i Tony Soprano panaseja :) ar cia man vienam tik atrodo..
2012-12-06
+2
Atsakyti
nu tai kam tuos pinigus aukot kai rinktine suda pradeda malt? aisky sia vasara jau turetum turet geresne komanda, Valanciunas patobulejes, Motiejunas tikiuos greit bus iskeistas ar bent issiustas y NBDL lyga, kad nors formos neprarast, Kleiza suolo sildydojas ir tinginys pasidare, Maciulis nezinia ar ygaus pagaliau forma, tai suzaidzia neblogai tai vel nieko gero, praradom Kauke dabar reikia mastyt kaip uzkist dar SG pozicija, Pocius ir Gecas suolu sildytojai, reikia jiem komandas keist, Javtokas trauma, Broliai irgi jau traumuoti, is aukstaugiu dar liko tik Jankunas ir Kavaliauskas nu dar is bedos ir Songaila, paskui Saras minusu minusas komandos, Kalnietis nemoka yzaidinet, Adas dar per mazai patyres ar kokis Dulkys, Seibutis irgi nieko geor nerodo kai reikia zaist pries rimtesny varzova. nu neznau cia reikia kokio stebuklo, kad pagaliau vel rinktine isautu, tikiuosi, kad atejus Kazlauskui pasikeis situacija
2012-12-06
-17
Atsakyti
Anonimas
morda nelopnit?
2012-12-06
+4
Atsakyti
ačiū
krepsinis musu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-12-06
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.