Nuotr.: kkneptūnas.lt
Nuotr. kkneptūnas.lt

Pastaraisiais metais Klaipėdos „Neptūnas“ išgyvena toli gražu ne pačius geriausius laikus. Praėjusio dešimtmečio viduryje dukart Lietuvos krepšinio lygos finale žaidęs bei Eurolygoje debiutavęs uostamiesčio klubas šiemet yra stipriai pasikeitęs.

Biudžetą kone perpus sutraukusi „Neptūno“ vadovybė komandą pripildė jaunimu ir žengė į skolų laižymosi etapą, o tokie ėjimai automatiškai iššaukė gerokai kuklesnius komandos rezultatus.

Pralaimėjimų virtine sezoną pradėję klaipėdiečiai šiuo metu kovoja dėl patekimo į atkrintamąsias ir žengia septinti, o po beviltiško kovo 21-osios pralaimėjimo „Šiauliams“ (68:99) klubo vadovams trūko kantrybė: į pajūrio fronto liniją grįžo patyręs karys – 5 sezonus „Neptūne“ praleidęs Deividas Gailius.

Paklaustas, kodėl sugrįžo, Gailius pabrėžė sudėtingą gimtojo miesto komandos situaciją ir norą padėti.

„Matant dabartinę padėtį, kurioje yra „Neptūnas“, niekas nenorėtų grįžti. Komanda išgyvena ne pačius geriausius laikus. Paskutiniu metu sunkiai sekėsi, bet aš tikrai nebijojau. Tokie dalykai mane motyvuoja“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė 32-ejų puolėjas.

2 metrų ūgio krepšininkas sezoną pradėjo Vokietijoje, Bonos „Telekom Baskets“ komandoje, kur rinko po 10 taškų, tačiau dėl traumos bei nesutarimų su vyriausiuoju treneriu nusprendė palikti klubą ir sugrįžti į tėvynę.

Toks papildymas vaisių davė kur kas greičiau nei daugelis tikėjosi.

Jau pirmose rungtynėse sugrįžus į Klaipėdą Gailius pelnė 17 taškų ir taikliu baudos metimu išplėšė dramatišką pergalę (84:83) prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“, taip nutraukdamas 5 nesėkmių seriją.

Šį sezoną metamos baudos

71%
14,3
Pataiko: 14,3
Taiklumas: 70,5%
Vieta lygoje: 4
Geriausias pasiekimas: 26
Blogiausias pasiekimas: 4
Daugiausia pataiko: Martynas Mažeika

Pasak Gailiaus, tokia pergalė stebinti neturėtų ir reguliarųjį sezoną „Neptūnas“ gali užbaigti su trenksmu.

„Nebus lengva, bet labai tikiuosi, jog „Neptūnas“ pakils kuo aukščiau, kad ir iki 5 vietos, – optimizmo nestokojo krepšininkas. – Dabar LKL yra labai pasikeitusi, turi daug tolygių komandų – tie patys „Šiauliai“, Kėdainiai duoda kovą. Manau, kad baigti reguliarųjį sezoną penktoje vietoje yra realu, turime daug rezervų.“

Tinklalapiui „BasketNews.lt“ Gailius papasakojo apie amerikiečių antplūdį Bonoje, tėvynės ilgesį, praeities nesutarimus su „Neptūno“ vadovybe, kardinaliai pasikeitusį uostamiesčio klubą ir ambicingus jo tikslus.

– Šį sezoną rungtyniavote Vokietijoje, Bonos „Telekom Baskets“ komandoje, tačiau per pastaruosius 2 mėnesius sužaidėte vos 3 rungtynes. Kas nutiko?
– Sezoną asmeniškai pradėjau tikrai neblogai. Aišku, kaip komanda turėjome sunkią pradžią, iš pirmų 11 rungtynių 9 pralaimėjome minimaliais skirtumais. Prie visko prisidėjo įtemptas tvarkaraštis, nepavykdavo laimėti pabaigų. Po tokių apmaudžių pralaimėjimų atleido trenerį, kuris manęs norėjo, o vietoje jo pastatė amerikietį Willą Voigtą. Kaip tik tada, kai jis atėjo treniruoti, mėnesiui iškritau iš rikiuotės pasisukdamas čiurną. Kol buvau traumuotas, vadovybė davė suprasti, jog naujasis treneris nelabai manęs nori ir vietos man čia nėra. Viskas pradėjo matytis: treneris iš JAV atsivežė krūvą legionierių. Kai grįžau po traumos, iškart pamačiau, jog neturiu jokio pasitikėjimo iš štabo pusės ir minučių nebebus. Tai ir pamatėme vėliau, todėl nusprendžiau nutraukti kontraktą. 

– Ar bandėte kalbėtis su treneriu ir rasti kompromisą?
– Nebuvo su juo apie ką šnekėti. Mačiau, kad jo filosofija yra kitokia. Derinių, nieko nebuvo. Kas nori, tas pasiima kamuolį, kas nori, tas meta. Su amerikiečiais žaisti nėra lengva, juolab kai treneris toks, kuris nekontroliuoja situacijos aikštelėje. Pats klubas manimi buvo labai patenkintas. Kalbėjau su prezidentu, jam patiko mano darbas, rezultatai. Jis nenorėjo, kad aš išvažiuočiau, bet suprato mano situaciją. Pasirodo, prezidentui komandos treneris buvo pasakęs daugiau nei man. Jie man siūlė įrodinėti savo vietą, konkuruoti, bet man jau 32-eji, aš tikrai nesiruošiu dėl nieko konkuruoti, savo vietą jau išsikovojau.

Juolab, kad iki sezono pabaigos Vokietijoje liko ne per daugiausiai laiko. Tiesiog nenorėjau pabaigti sezono nejausdamas malonumo. Vieną kartą vadovybė man pasakė: „Turi įrodyti, ką gali.“ Ką man reikia įrodinėti? Tegul pažiūri video, kaip žaidžiu – čia didžiausias įrodymas. Kaip bebūtų, nieko aš ten nekaltinu, amerikietis treneris nėra treniravęs rimto klubo, nesupranta situacijos Europoje, todėl automatiškai nesupranta, ką daro. Kai išvažiavau į Lietuvą, „Telekom Baskets“ žaidė 9 amerikiečiai.

– Kaip vertinate laiką, praleistą Vokietijoje?
– Sunku vertinti. Tikrai nebuvo labai gerai, bet, manau, kad koronavirusas yra visur pakeitęs situaciją, tai gal ir daug kur suprastėjusios sąlygos. Kažką išmokau, kažką pasiėmiau ir gyvenu toliau. O kalbant krepšinio atžvilgiu, sezono pradžia buvo labai smagi, tačiau atėjo vienas žmogus, kuris viską iš esmės pakeitė. Vertinu dviprasmiškai.

– Kaip ant stalo atsirado „Neptūno“ pasiūlymas?
– Aš esu vietinis ir puikiai pažįstu tiek klubo vadovus, tiek direktorius. Sezono metu tikrai pabendraudavome, pats sekdavau „Neptūno“ žaidimą, žiūrėdavau rungtynes. Jie patys irgi klausinėdavo, kaip man sekasi. Bonoje nesijaučiau gerai ir kaip tik gavau skambutį iš Klaipėdos, vadovybė man pasakė, jog reikia pagalbos. Nuo to laiko nutraukti kontraktą su „Telekom Baskets“ buvo žymiai lengviau, nes jau turėjau vietą, kur grįžti.

Nuotr. Imago images – Scanpix

– Praėjusią vasarą su Klaipėdos „Neptūnu“ išsiskyrėte ne pačiomis gražiausiomis aplinkybėmis. Klubas nesutiko išmokėti tokių pinigų, kurie buvo nurodyti kontrakte. Kodėl vis dėlto nusprendėte grįžti?
– Žinote, kaip visi šneka. Tų pykčių tikrai nebuvo per daugiausiai, nebent kažkiek pradžioje, kuomet iš žaidėjų, vadovų pusės buvo kažkas pasikarščiavę. Kai dėl koronaviruso nutraukė sezoną, klubas nenorėjo mokėti pinigų, nors kontraktas galiojo iki vasaros. Vis dėlto susitarėme, viskas gražiai baigėsi – tiek viena, tiek kita pusė pasielgė teisingai.

– Didelių dvejonių sugrįžti nebuvo?
– Nėra, ko meluoti. Matant dabartinę padėti, kurioje yra „Neptūnas“, niekas nenorėtų grįžti. Komanda išgyvena ne pačius geriausius laikus. Paskutiniu metu sunkiai sekėsi, bet aš tikrai nebijojau. Tokie dalykai mane motyvuoja. Daug kas galvoja, kad atvažiavęs į Klaipėdą nuversiu kalnus, kažką pakeisiu, viską iš eilės šluosime – taip tikrai nebus. Žinoma, kiek išeis, tiek padėsiu, motyvacijos tikrai yra.

– Žaidėte „Neptūne“ tuomet, kada klubas varžėsi Eurolygoje, o dabar situacija kardinaliai pasikeitusi. Kuomet matote tokį gimtojo miesto komandos nuosmukį, ar jaučiate papildomą motyvaciją padėti?
– Tikrai taip, labai noriu padėti. Aišku, tikrai nesakau, jog viską pakeisiu, bet tikrai stengsiuosi kažkiek taisyti situaciją, jog vaizdas aikštelėje kažkiek pasikeistų.

– Kaip jaučiatės sugrįžęs namo į Klaipėdą?
– Gerai, dar sunku patikėti, jog esu namie. Viskas įvyko labai greitai ir iki šiol gyvename nuolatiniame judesyje. Labai pasiilgau namų, Klaipėdos ir pačio krepšinio, nes pastaruoju metu jo žaidžiau mažai.

– Kaip manote, dėl kokių priežasčių „Neptūnas“ taip pasikeitė?
– Sunku pasakyti. Klubas nusprendė atidavinėti skolas, jog galėtų vėliau investuoti daugiau pinigų. Dabar vyksta taupymo procesas ir viskas čia suprantama. Jeigu klubas taip nusprendė, reiškia taip ir turi būti. Nėra pinigų – nėra ir tokių rezultatų, viskas labai paprasta. Galima pabandyti laimėti loterijoje ir prisipirkti nežinomų žaidėjų. Jie gali žaisti geriau nei turėtų, bet toli gražu ne visuomet ši rizika pasiteisina. Labai daug dalykų susidėjo Klaipėdoje, sunku įvardinti vieną priežastį. Kai žaidėme Eurolygoje, turėjome daug klaipėdiečių ir su treneriu Kaziu Maksvyčiu dirbome ne vienerius metus bei jautėmės kaip šeima.

– Ar turėjote pasiūlymų iš kitų klubų?
– Kai į Bonos klubą atvyko naujas treneris, jaučiau, kad žaisti negausiu, todėl savo agentui iškart pasakiau, jog pradėtų dairytis. Buvau sulaukęs pasiūlymų iš pajėgių Italijos bei Graikijos klubų, bet jie norėjo, kad atvažiuočiau iškart, nors aš buvau po traumos. Nusprendžiau neskubėti, grįžti į gerą formą ir tada svarstyti pasiūlymus. Komandų pavadinimų neminėsiu, palikime paslaptyje.

– Kokios trukmės kontraktą pasirašėte su „Neptūnu“?
– Iki sezono pabaigos.

– Pastaruoju metu žaidėte mažai. Esate pasiilgęs minučių?
– Labai pasiilgau krepšinio, juolab, kai žaidžiu namuose. Tai man prideda kur kas daugiau motyvacijos ir noro būna daugiau nei įprastai.

– Kokia yra jūsų dabartinė sportinė forma?
– Nepaisant to, kad pastaruoju metu Vokietijoje žaidžiau nedaug, jaučiuosi puikiai. Aišku, buvo ta čiurnos trauma, bet jaučiuosi visiškai atsigavęs ir pasiruošęs žaisti.

– Kiek šiemet teko stebėti „Neptūną“?
– Stebėjau visą sezoną ir stengiausi nepraleisti nė vienerių LKL rungtynių. Tiek metų čia pražaista, vis tiek įdomu, kaip sekasi „Neptūnui“. Apskritai, daugumoje komandų yra pažįstamų, todėl sekti LKL buvo dar įdomiau.

– Ko, jūsų manymu, trūksta Klaipėdos ekipai?
– Sunku įvardinti vieną dalyką. Pirmiausia, tai labai trūksta patirties. Mačas prieš „Šiaulius“, kuomet aš dar nežaidžiau, buvo labai prastas. Matėsi, jog komanda yra duobėje, o labiausiai čia groja psichologiniai dalykai. Bandysime spręsti, o aš iš savo pusės padėsiu, kuo galėsiu.

Nuotr. Fotodiena.lt

– Kiek jūsų atėjimas gali pakeisti „Neptūno“ žaidimą?
– Sunku pasakyti, bet bandysiu padėti visaip, kaip tik galėsiu. Čia yra komandinis sportas, kad vienas žmogus atvažiuotų ir pakeistų viską kardinaliai, iš karto nebūna tokių dalykų. Stengiuosi į rūbinę įnešti ramybės, padėti aikštelėje – reikės atiduoti daug savęs, bet esu pasiruošęs.

– Ko iš jūsų tikisi klubas? 
– Jeigu klubas ima tokį žaidėją, jis žino, ko tikėtis: taškų, palaikymo, jaunimo prižiūrėjimo, patirties perdavimo.

– Ko pats asmeniškai tikitės iš šio likusio sezono?
– Nebus lengva, bet labai tikiuosi, jog „Neptūnas“ pakils kuo aukščiau, kad ir iki 5 vietos. Dabar LKL yra labai pasikeitusi, turi daug tolygių komandų – tie patys „Šiauliai“, Kėdainiai duoda kovą. Manau, kad baigti reguliarųjį sezoną penktoje vietoje yra realu, turime daug rezervų, o atkrintamosiose žiūrėsime, kaip dievas duos.

Komentarai:
Lol
"man jau 32-eji, aš tikrai nesiruošiu dėl nieko konkuruoti, savo vietą jau išsikovojau" - matai kokie durni vokieciai, nesuprato kad kaip minimum duranto lygio zaideja buvo paeme, kuris jau viska visiems irode
2021-04-08
+4
Atsakyti
djgaffer
Kažkaip labai jau išaukštintai apie save pakalbėjo.Lyg ir sako,kad vienas kalnų nenuvers,bet po to pažymi,kad komanda "tokį žaidėją"įsigijo,vos ne kaip Jamesą kokį.Tai kažkaip dviprasmiškai pakalbėjo.Bet,padėkot jam galima vien už tai,jog tokiu metu nepabijojo padėti,už tai galima ir pro pirštus pažiūrėti į jo pasisakymus.
2021-04-08
Atsakyti
D J
Sneka apie save kaip kad butu Lebrono lygio zaidejas...Isspyre is Vokietijos,nes per aukstas lygis jam ten buvo...Kaip zaidejas perdaug geros nuomones apie save...Sako netgi Siauliai ir Kedainiai duoda kova😂😂😂Siauliai ta Neptuna Undinele padare😂😂😂Kojas nusivale ant 30 tasku😂😂😂Klounas😂😂😂Ir i savo metimo technika pasiziuri tegul😂😂😂Metimas kaip futbolisto😂😂😂
2021-04-08
Atsakyti
Pantera
Namie fortunos deka nugalejote Kedainius ant vieno tasko :D Apie kokia 5 vieta sneki :D Visa laime ,kad LKLnieko nemes lauk. Plesis iki 12 komandu. Kitu atveju i NKL kristumete, arba per stebukla 8 liksite. Nieko tokio. Jeigu situacija reikalauja, kad tie kas valdo komanda iseitu lauk tik komanda nuvare i dugna. Sutinku palaukti. Tikiu ,kad miesto valdzia isvaikys tuos megejus i Svyturio lyga atgal.
2021-04-08
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Deividas Gailius

Deividas  Gailius
Komanda: Klaipėdos Neptūnas
Pozicija: SF, SG
Amžius: 32
Ūgis: 200 cm
Svoris: 92 kg
Gimimo vieta: Klaipėda, Lietuva