Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS

Kauno „Žalgiris“ antrąsias rungtynes paeiliui Eurolygoje žais namuose, o šią savaitę Lietuvoje svečiuosis vasarą garsius veidus prisiviliojusi „Valencia“.

Nors prie klubo vairo likęs Jaume Ponsarnau į pagrindinę sudėtį pakvietė vos 4 naujokus, bet tie žaidėjai taip pakeitė „Valencia“ veidą, jog dabar neapsiverčia liežuvis juos vadinti „juoduoju arkliuku“, nes tai – aiškus pretendentas į Eurolygos atkrintamąsias.

Tiesa, sezono starte Valensijos ekipa stringa – Eurolygoje per trejas rungtynes nusileista sykį, o vietinėse pirmenybėse Ponsarnau auklėtiniai po 5 turų jau turi tris pralaimėjimus. Vis dėlto negalima sakyti, kad jie žaidžia blogą krepšinį – išvykoje įveiktas Madrido „Real“ ir iki rungtynių pabaigos kovota su „Barcelona“.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia „Valencia“ tarpsezonio darbus bei žaidimo braižą sezono pradžioje.

Patyrusių žaidėjų grupė

Nuotr. Zuma Press - Scanpix

Šį tarpsezonį „Valencia“ paliko penki krepšininkai, iš kurių svarbų vaidmenį komandoje turėjo tik Jordanas Loydas ir už 1,5 mln. eurų į Madrido „Real“ išvykęs Alberto Abalde.

Iš „Karališkojo“ klubo gautą išpirką „Valencia“ tarpsezoniu išnaudojo išties puikiai, įsigydama Europoje tokius užsirekomendavusius žaidėjus kaip Derrickas Williamsas ir Nikola Kaliničius.

Taip pat prie Ponsarnau kariaunos vasarą prisijungė nuostabiai pernai Eurolygoje debiutavęs Martinas Hermannssonas, atvykęs iš Berlyno ALBA, bei Europos taurėje siautėjęs Klemenas Prepeličius.

Šie keturi patyrę krepšininkai prisijungė prie išsaugoto „Valencia“ branduolio – Louiso Labeyrie, Vanja Marinkovičiaus, Samo Van Rossomo, Fernando San Emeterio, Joano Sastre, Mike'o Tobey, Guillemo Viveso ir, žinoma, Bojano Dubljevičiaus.

Labai svarbu paminėti, kad visi išvardinti 12 Valensijos klubo rotacijos krepšininkų anksčiau bent sezoną yra žaidę Eurolygoje, o tokius žaidėjus kaip San Emeterio, Van Rossomas, Kaliničius ar Dubljevičius galime vadinti jau tikrais šio turnyro veteranais.

Galima neabejoti, jog daug laiko šiai patyrusiai komandai susižaisti neužtruks, o pagrindinis galvos skausmas Ponsarnau sezono pradžioje yra sveikatos problemos – pasiruošime traumas gydėsi tiek Prepeličius, tiek Marinkovičius, tiek Williamsas, kurio žaidimo minutės vis dar ribojamos, o pirmajame Eurolygos ture kelio raiščių traumą patyrė ir ilgam iškrito Sastre.

Gili bei universali rotacija

Nuotr. BNS

Ponsarnau visą savo karjerą garsėja kaip treneris, mėgstantis dažnus keitimus, į žaidimą įtraukiant kuo daugiau auklėtinių. Šie metai – ne išimtis.

Per sužaistas aštuonerias oficialias rungtynes 49-erių ispanas išliko ištikimas savo filosofijai – 11 „Valencia“ krepšininkų aikštėje praleidžia 17 arba daugiau minučių.

Ilgiausiai aikštėje iš Valensijos klubo tiek vietinėse pirmenybėse, tiek Eurolygoje išbūna Kaliničius (vid. 23 min. Ispanijoje, 26 min. – Eurolygoje) ir panašu, kad bent jau kol rikiuotėje nėra Sastre, serbas yra sunkiausiai pakeičiamas žmogus komandoje, kuriam poilsio minučių suteikia veteranas San Emeterio.

Kaliničius yra nepakeičiamas žmogus gynyboje, kur gali dengti bent keturių pozicijų žaidėjus. Taip pat Valensijoje 28-erių atletas turi žymiai didesnį vaidmenį puolime, nei pastaraisiais metais Stambulo „Fenerbahče“.

Atrodo, jog serbas yra pamiršęs visas sveikatos problemas, kurios jį kamavo pastaraisiais sezonais, ir mače su „Žalgiriu“ tai bus svarbus faktorius – lengvojo krašto pozicijoje kauniečiai neturi lygiaverčio varžovo stabdyti 202 cm puolėją, kuris ne tik puikiai jaučiasi greitose atakose, bet Ponsarnau yra išnaudojamas ir ant ūselio.

Kitose pozicijose Valensijos klubo trenerių štabas turi bent po vieną lygiavertį pakeitimą – Dubljevičių keičia Tobey, Williamsas rotuoja su Labeyrie, atakuojančio gynėjo pozicijoje yra Van Rossomas, Prepeličius ir Marinkovičius, o atakas organizuoja Vivesas su Hermannssonu.

Greitas puolimas ir mobilumas gynyboje

Nuotr. ZUMAPRESS.com-Scanpix

Nors atakų skaičiuje neatsispindi (70 išpuolių per rungtynes, 12 rezultatas), „Valencia“ yra klubas, orientuotas į greitą puolimą.

Ponsarnau kariauna visada po atkovoto kamuolio gynyboje, turėdama tokius atviroje aikštėje puikiai besijaučiančius žaidėjus kaip Williamsas, Kaliničius, Hermannssonas, Prepeličius ir Van Rossomas, stengiasi greitai pereiti į puolimą ir tik nepavykus žaibiškai suregzti atakos, pereina į pozicinį žaidimą.

Poziciniame puolime neabejotinai žaidėjas numeris vienas išlieka jau klubo simboliu tapęs Dubljevičius. Nuo 2012-ųjų klube žaidžiantis juodkalnietis yra vienas universaliausių centrų Eurolygoje – solidus žaidimas nugara į krepšį, pikenpopai bei tolimi metimai ir geras aikštės matymas. Tai Dubljevičius „Valencia“ suteikia kiekvienose rungtynėse.

Tiesa, turėdama puikiai subalansuotą centrų bei puolėjų grandį, „Valencia“ sezono starte stokoja didesnio snaiperių indėlio, kas leidžia varžovams spaustis baudos aikštelėje ir apsunkinti Dubljevičiaus, Williamso ir Kaliničiaus gyvenimą – vos 31,9 proc. tikslumas iš toli ir 16 rezultatas lygoje.

Hermannssonas, Van Rossomas ar Prepeličius gali įmesti iš toli, bet tai nėra žaidėjai, balansuojantys prie elitinio 40 proc. tritaškių pataikymo, o „Valencia“ puolimas su Dubljevičiaus ir Williamso atsimetinėjimais turėtų palengvėti, kai įsižais Marinkovičius ir grįš Sastre, kurie yra pripažinti snaiperiai.

Gynyboje būsimas „Žalgirio“ varžovas turi labai daug mobilumo – apie Kaliničiaus gebėjimą dengti kelių pozicijų žaidėjus jau kalbėjome, o prie jo pridedant universalųjį Williamsą, ilgarankį Labeyrie bei kibųjį Vivesą, gauname labai daug talento prie savojo krepšio.

Tiesa, pikenrolo gynyboje su Tobey ir Dubljevičiumi „Valencia“ nėra tokia mobili ir yra atakuojama priešininkų. Du prieš du situacijose Ponsarnau dažniausiai taiko trapo arba stepouto gynybą, tačiau jei varžovams pavyksta išnaudoti centrų lėtumą, turi pasirinkimą žaisti vidurio puolėjo pozicijoje su Williamsu, kuris trumpomis atkarpomis prie savojo krepšio gali būti itin naudingas ir laisvai keistis ginamaisiais.

Apie „Valencia“ potencialą gynyboje byloja ir solidūs skaičiai sezono pradžioje – 100 praleidžiamų taškų per 100 atakų ir 3 rezultatas Eurolygoje.

Reziumuojant, ketvirtadienį „Žalgiris“ susitiks su patyrusiu, protingą žaidimą abiejose aikštelės pusėse žaidžiančiu varžovu, kuris turi gilią rotaciją ir yra realus pretendentas į atkrintamąsias.

Komentarai:
Eurolyga
O Efes Jau Nebuvo Rimciausias be Larkino Kad valencia nenurasot Zalgiris Turi Laimet
2020-10-22
-10
Atsakyti
In vino veritas
Dabar demonstruojamu zaidimu Valencia tikrai nenusileidzia Zalgiriui, o sudetim ant popieriaus ir turimu potencialu tikrai lenkia. Kol kas rimciausias varzovas is visu buvusiu. Ar nutruks Zalgirio pergalinga serija? Jei reiktu lazintis, statyciau, kad, deja, taip.
2020-10-21
+3
Atsakyti
URBONUSAS
Kas jau kas bet Valencia laimės, kiek gali tas Žalgiris iššokti aukščiau bambos, jei nuo Lietkabelio pasikrovė, šią savaitę žalių laukia du pralaimėjimai Valencijai ir Rytui, su tuo ir sveikinu žalius.
2020-10-21
Atsakyti
Zalgiris
Nusiteikt Kaip ir Pries Efes Pernai pralaimejom valencijai
2020-10-21
-2
Atsakyti
djgaffer
Valencia labai stipri.Puikus branduolys,daug patirties,geri naujokai.Kol kas dar jie stringa,tai vat tuo ir galima bandyti pasinaudoti.Nes kai įsižais,tada jau bus bėdų.O dabar puiki proga juos imti,ypač namie.Ponsarnau pasisakymai turėtų Žalgiriui pridėti papildomos motyvacijos.
2020-10-21
+5
Atsakyti
Adomas
Man įdomu, ką krepšinio eGspertai kalbės apie Šilerį ir Žalgirį, kai nugalės ir Valenciją. "Juoda diena Valencijai", "Sunkus Ispanijos čempionatas" ar dar ką nors sugalvos
2020-10-21
+1
Atsakyti
Anonimas
Valencia tikrai neblogo lygio komanda, bet treneriukas su minusiniu iq, tai manau vistiek nelaimes butent del sito dalyko
2020-10-21
-1
Atsakyti
nu
Rimčiausias priešininkas ligšiol - ir konkurentas dėl pirmų vietų EL šiuo metu
2020-10-21
+10
Atsakyti
silpniausia Valencia vieta - įžaidėjai. Be veterano belgo, pas juos pozicinį žaidimą mažai kas organizuoja, manay, kad Žalgiris itin stengsis tai išnaudoti. Pavojinga jų detalė - geras aukštaūgių pataikymas iš toli, tai labai išplečia žaidimą. Ar reiktų manuyti, kad valemcia pajėgesnė nei Efes? nemanau.
2020-10-21
+1
Atsakyti
litas
bus rimta kova
2020-10-21
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.