Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Savaitgalį įvykęs Eurolygos „WE'RE BACK“ turnyras užbaigė Kauno „Žalgirio“ pasiruošimą 2020-2021 metų sezonui.

Pirmą kartą po pandemijos prie žiūrovų žaidę Lietuvos čempionai šeštadienį 81:74 palaužė Atėnų „Panathinaikos“, tačiau turnyro finale negalėjo nieko padaryti prieš Milano „AX Armani Exchange“ – 70:88.

Jei per pirmąsias trejas draugiškas rungtynes, kurios buvo žaidžiamos prie uždarų durų, stebėjomės įspūdingais „Žalgirio“ skaičiais puolime (98,7 tšk., 55,8 proc. trit.), tai mačai su Eurolygos komandomis buvo daugiau gynybinio stiliaus.

Nors gyvai matėme dar tik dvejas rungtynes ir informacijos yra per mažai, kad darytume kažkokias išvadas, dvikovos su „Pao“ ir „AX Armani Exchange“ leido artimiau susipažinti su naujojo trenerio Martino Schillerio žaidimo filosofija ir parodė, kokių tendencijų galime laukti artėjantį sezoną.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgdamas „Žalgirio“ žaidimą „WE'RE BACK“ turnyre išskyrė 5 žaidimo elementus, kurie labiausiai krito į akį.

Greitas perėjimas iš gynybos į puolimą

„Žalgirio“ žaidime nuo pirmųjų minučių mače su „Panathinaikos“ pasimatė agresyvumas gynyboje ir žaidimas ties pražangos riba.

Tokia agresija ir intensyvumas gynyboje išmušė graikus iš jų žaidimo ritmo ir jie darė klaidas tiesiog perduodant kamuolį komandos draugui, o tai leido žalgiriečiams bėgti į greitą puolimą ir rinkti lengvus taškus.

Būtent bėgti į greitą puolimą ir rinkti greitus, lengvus taškus bus vienas pagrindinių Schillerio akcentų šį sezoną.

Šį sezoną metami dvitaškiai

58%
20,5
Pataiko: 20,5
Taiklumas: 57,7%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 23
Blogiausias pasiekimas: 18
Daugiausia pataiko: Joffrey Lauvergne

„Panathinaikos“ dvikovoje su „Žalgiriu“ suklydo 15 kartų, o 11 sykių iš visų graikų klaidų tiesiog pasibaigė perimtu šeimininkų kamuoliu ir didžioji dalis iš jų – lengvais kauniečių taškais.

Vis dėlto finale Milano klubas gerokai labiau brangino kamuolį (5 kld.) ir „Žalgiriui“ leido perimti vos 3 kamuolius, taip beveik eliminuodamas kauniečių greitą puolimą bei jų agresiją gynyboje dažniau paversdavo žmogaus pametimu ir pačių lengvais taškais, nei klaida.

Tiesa, net ir nepavykus perimti kamuolio, kauniečiai greitai stengdavosi pereiti į kitą aikštelės pusę ir pradėdavo sukti naują ataką, kuri dažnai pasižymėdavo dideliu kiekiu pikenrolų, atakos smaigalyje ieškant puikiai rolinančio Joffrey Lauvergne, o prancūzas artėjantį sezoną turėtų būti labai svarbi „Žalgirio“ puolimo dalis.

Improvizacija

Nuo pirmųjų „Žalgirio“ draugiškų rungtynių iš žaidėjų girdėjome apie suteikiamą didesnę laisvę, o tuo galėjome patys įsitikinti mačuose su „Panathinaikos“ ir „AX Armani Exchange“.

Pamirškite Šarūno Jasikevičiaus sistemą ir griežtas taisykles puolime – Schillerio žaidimo filosofija yra absoliučiai kitokia, akcentuojanti žalgiriečių individualų meistriškumą.

Savaitgalį „Žalgirio“ žaidime nepamatėme sudėtingų derinių, viskas buvo paremta laisvumu ir, jei prieš sunkius ir didelius „Pao“ aukštaūgius tai laisvai veikė, tai prieš Ettore Messinos auklėtinius šeimininkai įstrigo oponentų gynybos gniaužtuose.

Marius Grigonis, Lukas Lekavičius, Rokas Jokubaitis, Thomasas Walkupas ar Steve'as Vasturia žinojo Georgioso Papagiannio ar Kosto Mitoglou lėtumą gynyboje ir naudojosi pranašumais puolime, nuolat juos atakuodami įvairiais būdais, bet prieš „AX Armani Exchange“ tai neveikė.

Tokius mobilius aukštaūgius kaip Kyle'as Hinesas, Jeffas Brooksas ar Zachas LeDay turinti Milano ekipa pikenrolo gynyboje laisvai galėjo viską keistis, o tai stipriai iš žaidimo išmušė žalgiriečius.

„Žalgirio“ perimetro žaidėjai sunkiai 1x1 galėjo įveikti varžovų mobilius aukštaūgius, o po krepšiu atsidūrusį Lauvergne varžovai greitai uždvigubindavo, o tai pirmoje rungtynių dalyje absoliučiai atkirto gerą kauniečių kamuolio judėjimą ir po rungtynių privertė stebėtis Schillerį.

„Kad ir kaip beprotiškai skamba, sunkiausia buvo puolime. Negalėjome pelnyti taškų, o jie ypač gerai pataikė ir atrodė, kad bėgome tarsi prieš cunamį“, – po mačo spaudos konferencijoje sakė austras.

Dažnas gynybos sistemų keitimas

Tiek mačuose su „Panathinaikos“, tiek su „AX Armani Exchange“ galėjome matyti itin dažną kauniečių gynybos sistemų keitimą.

Per dvi dienas „Žalgirio“ pikenrolo gynyboje galėjome matyti tiek pasaugojimą (kuomet gynėjas pats lenda iš po užtvaros ir grįžta prie tiesioginio oponento), tiek stepoutą (kuomet aukštaūgis sustabdo varžovą su kamuoliu ir grįžta prie savo žmogaus), tiek side'ą (kuomet gynėjas leidžia varžovą tik į vieną pusę, o apačioje ateina aukštaūgio pagalba), tiek ir keitimąsi ginamaisiais (kuomet prie užtvaros keičiamasi ginamaisiais).

Jei laimėtose rungtynėse prieš graikus pasaugojimas veikė dar vidutiniškai, tai „AX Armani Exchange“ perimetro žaidėjai šią gynybos sistemą įveikdavo individualiu meistriškumu – po Hineso kietų užtvarų žalgiriečiai nespėdavo greitai išlįsti, o tuo naudojosi tiek Malcolmas Delaney, tiek Kevinas Punteris, tiek Sergio Rodriguezas, smeigdami vieną tritaškį po kito.

Side'o gynybą taip pat Milano ekipos krepšininkai draskė individualiu meistriškumu ir arba vis tiek rasdavo būdą, kaip įlįsti su kamuoliu į vidurį, arba žaisdavo pikenpopą ir tokiu atveju rasdavo laisvą aukštaūgį ant perimetro.

Jei su stepouto gynyba dar visai pavykdavo apsisaugoti nuo patogaus varžovų tolimo metimo, tai dėl keitimosi ginamaisiais kyla klausimas, ar šis „Žalgiris“ apskritai galės naudoti tokią sistemą.

Kai kauniečiai buvo baudžiami Milano klubo gynėjų tritaškiais, po pertraukos „Žalgiris“ su Augustine'u Rubitu aikštėje pabandė pikenrole keistis, tačiau tuomet iškart tritaškį smeigė Rodriguezas, o kitas dvi atakas paeiliui „AX Armani Exchange“ tiesiog ištampė Lietuvos čempionų gynybą.

Akivaizdu, jog savaitgalį „Žalgiryje“ debiutavusio Rubito kojos bent jau šioje sezono stadijoje yra per lėtos gintis perimetre, o Lauvergne ir Martinas Gebenas taip pat nelabai gali spėti prieš oponentų gynėjus.

Ūgio stoka perimetre

„Žalgiris“ per savaitgalį praleido net 24 tritaškius ir nors didžioji dalis jų buvo dėl taikomos gynybos sistemos pikenrole, kai buvo naudojamas pasaugojimas, arba tiesiog sudėtingi, prie kai kurių prisidėjo ir ūgio trūkumas.

Kol Patricio Garino dar reabilituojasi po kryžminių kelio raiščių operacijos, trečioje pozicijoje matysime Vasturią, Artūrą Milaknį arba Grigonį.

Iš šių žaidėjų aukščiausias, 198 cm ūgio, yra Grigonis, bet jis, būdamas lengvesnio kūno sudėjimo, nėra pratęs prižiūrėti varžovų trečiuosius numerius, o kai kitoje aikštelės pusėje yra 201 cm Vladimiras Micovas, 203 cm Luigi Datome, ar net 205 cm Ioannis Papapetrou, tai tampa problema.

Schilleris atskleidė, jog Garino į aikštę grįš greičiausiai po 4 savaičių, o per šį laiką „Žalgiris“ jau bus spėjęs sužaisti 4 rungtynes, per kurias neaukšta kauniečių perimetro linija turės kovoti prieš tokius lengvuosius kraštus kaip Kostas Papanikolaou, Janis Timma ar Krunoslavas Simonas.

Taip pat į akis krito momentai, kai net ir per iškeltas Lekavičiaus, Jokubaičio ar Vasturios rankas varžovų perimetro žaidėjai nesunkiai išmesdavo tolimus metimus ir, jei grįžęs Garino suteiks universalumo gynyboje, tai prieš tai „Žalgiris“ turės galvoti, kaip spręsti dydžio problemą Eurolygos starte.

Keitimai

Tiek veiksmai aikštėje, tiek žodžiai po rungtynių geriausiai įrodė, kuo skiriasi amerikietiško krepšinio filosofija nuo mums įprastos.

„Nuo trečiojo kėlinio vidurio iki jo pabaigos mums didelį postūmį davė antrasis penketas ir todėl sumažinome deficitą“, – po mačo su „AX Armani Exchange“ sakė Schilleris.

Antrasis penketas? Retai, kada Eurolygoje išgirsime trenerį kalbant apie antrąjį penketą, bet būtent taip Schilleris ir mato „Žalgirio“ rotaciją.

Visuose draugiškuose mačuose kauniečiai rungtynes pradėjo tuo pačiu starto penketu – Walkupas, Grigonis, Vasturia, Hayesas bei Lauvergne ir tendencijos buvo tokios, kad šis penketas laiko aikštėje su kitais žaidėjais praleisdavo labai mažai.

„Nemanau, kad matysite mus kas kartą žaidžiančius su skirtingais žaidėjais, tai bus daugmaž stabilu“, – po pusfinalio dvikovos su „Pao“ kalbėjo austras.

Vadinamuoju antruoju „Žalgirio“ penketu dabar yra Lekavičius, Jokubaitis, Milaknis, Rubitas, Jankūnas ir Gebenas, o abejoms rungtynėms registruotas Tomas Dimša nė sekundei neišbėgo ant parketo.

Grįžus ant parketo Garino, rotacija neabejotinai keisis, bet faktas, jog Schilleris komandos rotaciją regi penketais, o ne atsižvelgdamas į įvykius aikštėje, atrodo įdomiai ir dar Kaune nematytai.

NBA komandose tokia praktika yra įprasta, tačiau kaip tai veiks Eurolygoje, kur naudojama žymiai daugiau taktikos, sunku pasakyti. Kita vertus, tokia Schillerio filosofija, penketams paskirstant panašų žaidimo laiką, turėtų leisti palaikyti aukštą intensyvumą visų rungtynių metu.

Komentarai:
PULKOVSKIS
Žalgiris šūdas ne komanda. Naujiena RYTAS sign Dulkys (in role player). Karolis Giedraitis bus skolinamas Dzūkijai į starto penketa,turės metus laiko įrodyti kad gali žaisti LKL ir būti lyderiu. Visa galutinė VILNIAUS RYTO sudėtis tokia: C- ECHODAS, C- GUSTYS, PF- MCCOULLOGH, PF- KITSING, PF- KULVIETIS, SF- BUTKEVIČIUS, SF- RADZEVIČIUS, SF- ULECKAS, SG- GOUDELOCK, SG- GIRDŽIŪNAS, SG- DULKYS, PG- D JACKSON, PG- BIČKAUSKIS, PG- MARČIULIONIS . Komandoje liks Bičkauskis,nes reikalingi 3 įžaidėjai apsidraudžiant nuo traumų, Marčiulionis kaip įžaidėjas dar jaunas ir jam numatoma trečio įžaidėjo rolė Ryto komandoje.
2020-09-16
-2
Atsakyti
labiausiai krito i akis
kad lavonai siemet bus zk
2020-09-16
+6
Atsakyti
Tanoka
Šitas antitreneris su savo amerikietiška žaidimo filosofija lėks lauk dar iki kūčių! Europoje žaidžiant šita kiemo lygio krepšinį - running and gunning daug pergalių nematysime.
2020-09-14
+2
Atsakyti
GTR
Man treneris nesudaro itin tinkamo Žalgiriui įvaizdžio. Kažkaip jo mintys apie tai, kaip gerai, kad nereikia žaidėjų raginti dalytis kamuoliu skamba per daug primityviai. O ir tas greitas krepšinis labiau primena Ball\'u šeimos filosofiją, nemanau, kad tai pasiteisins Eurolygoje. Nemanau, kad treneris ilgai bus Kaune. Iki naujųjų metų spėjų jį atleis.
2020-09-14
Atsakyti
Che che.....
Kolkas roges yra pastatytos pries arkli - komanda yra palikta spresti problemas aiksteleje pati,o treneris nespeja reaguoti i ivykius aiksteje. Tai bus kaina uz Motiejuno rizika. Gal ismoks.....?🤔
2020-09-14
+7
Atsakyti
Anonimas
Jankunas matomai sita sezona ir varys po kokiu 10+ minuciu Eurolygoje. Cia kazkokia religine ideologija pas Zalgiri laikyti senus veteranus ir dar duoti jiems neblogai minuciu zaist. Visose elitinese komandose, ar tai butu NBA ar Eurolyga, senukams max epizodiskai duoda pazaist, o taip tai juos laiko tik del rubines klimato.
2020-09-14
+5
Atsakyti
bimbom
Beda, kad puolime 1-3 numeriai neatidirba to ka prasileidzia, nes juos pacius lengvai apsigina mes neturim tokios laisves, judesio, kaip duodam oponentams. Tai kaitaliojimaisi gynyboje yra nesamone ir tik oponentams duoda daugiau opciju puolime. Pinigu visai iseitu labiau gyviems zaidejams, kurie gebetu daugiau kurti ir fiziskai galetu gintis. Arba fizinio rengimo specialistai kazka ne taip daro, kad didesni oponentai buna vikresni, greitesni, o ne tik fiziskesni.
2020-09-14
-1
Atsakyti
Na ką gi
Ką galime realiai vertinti tokioje pasiruošime stadijoje, tai tik komentatorių darbą. Transliaciją teko žiūrėti ir per LRT, ir per TV sport, tai kad ir kaip esu pasiilgęs Roberto Petrausko balso ir emocijų, tačiau per šiuos dešimt metų krepšinio komentavimas persiklėlė visai į kitą lygį. Man, kaip neutraliam žiūrovui, Rytis Vyšniauskas yra absoliučiai geriausias krepšinio komentatorius Lietuvoje, nes, panašu, kad nuolat domisi Eurolygos aktualijomis, gali pakomentuoti kaip žaisdavo krepšininkai ankstesniuose sezonuose prie skirtingų trenerių ir sistemų, geba perteikti krepšinio detales (stipriąsias rankas, step-out, pick and pop ir pan.) ne gatvės ir buiteko kalba kaip Čeponis, o televizijos produktui tinkamais sakiniais. Taip pat pagirtina tai, kad atkreipė dėmesį į replikas dėl per mažo emocionalumo ir rungtynes komentuoja tikrai gyviau negu anksčiau. Turbūt komentuodamas Eurolygą niekada negaus tinkamo įvertinimo, nes gerbdamas save ir žiūriovą niekada neskanduos LIETUVA, GRYBAUSKAITĖ, ŽALGIRIS!!!11! Na o Petrausko komentavimą galėtum dėti į NBA 2k seriją, nes iš esmės lozungai ir play-by-play komentavimas tiktų bet kuriose rungtynėse.
2020-09-14
+1
Atsakyti
litas
cia yra vienas ir elemantarus dalykas, tai kai treneris nereguoja praktiskai i nieka ir tavo komanda grimsta labai giliai visuose aspektuose tai tada tau belieka tik atstovet ar tai pritupti ant vieno kelio ir atrodyti protingai ir kad viska supranti. Jei galeciau ringtis is savo nemegstamiausiu treneriu tai imciau netgi Ablomaiti geriau nei sita statula😩😩😩
2020-09-14
Atsakyti
Deivis
Labiausiai krito i akis kad kiti sales ziurovai su kaukem, zaidejai ir treneris ne. Nesuprantu kodel, ilgai nesekiau krepsinio/Lietuvos naujienu.
2020-09-14
+1
Atsakyti
lvl
Ko bijojau tas ir svieciasi. Sitas treneris ant tiek vokiskai/austriskai mechaniskas, dar usa patreniraves, jog galvoja kad doktrinos is knyguciu ir seminaru eis kaip per sviesta. deja taip nebus. viena yra filosofija, kita laiku reaguot i situacija, su deriniais, spec kombinacijom, agresijos akcentavimu(tasku prasileidi daug-baudu mazai, saras tau nukas galva), ir jau net nekalbu apie ta shilerio penketu parodija. kol saras rungtynese ATSKIROM atakom isleisdavo viena zaideja gintis, kita poto pult. tai sitas priklaupes tik ziopsos ir nesupras kas vyksta. oj adaptacija bus sunki, ir manau motiejunui ir zaidejam truks kantrybe(ypac grigoniui kokiam).
2020-09-14
Atsakyti
Labiausiai įstrigo žaidimas be trenerio. Geriausiu atveju kaip prie Sireikos.
2020-09-14
+5
Atsakyti
PULKOVSKIS
Ryto naujasis PF metikas Kitsingas puikiai tiks mėtyti tritaškius prieš Žalgirio lėtus lavonus Rubita, Jankūna ar Blaževičiu, kurie visai nepašoka ir yra lėti medžiai nespėsiantys pribėgti prie tritaškio metanti Kitsinga, Kitsingui kaip atsarginiui role žaidėjui užteks ir 10-15 min. per rungtynes primesti tritaškių, o pagrindinis PF Chris McCoullogh,nežinau kaip jums bet ši Ryto sudėtis būtent ir tinka žaisti ir nugalėti prieš dabartine lėta priekinę Žalgirio sudėti.
2020-09-14
+6
Atsakyti
rr
Smagu dėl prancūzo.
2020-09-14
-3
Atsakyti
PULKOVSKIS
Rytas tikrai stipresnis už Žalgiri.
2020-09-14
-3
Atsakyti
alioalio
Ka veikia Jankunas zalgiri,nera zodziu...bukim atviri jei bent kiek turetu savigarbos,butu kabines sporbacius sia vasara...o dabar grynai dejas ant visko,ant zalgirio ant komandos fanu...nors mato kad nepazaidzia,vistiek nori pinigu...
2020-09-14
-9
Atsakyti
Karma is a bitch
Kazkaip juokingai atrodo. Tiek buvo liaupsiu Zalgiriui paskutines kelias draugiskas rungtynes kaip dabar staiga viskas atvirksciai. Jus paziurekite kokia sudeti Armani turi ir kaip jie dauzo visus is eiles. Zymiai daugiau talento nei Zalgiryje ir tiek. Su grandais Zalgiriui buvo visada sunku, taip pat bus ir si sezona, bet su visais kitais sukovos rimtai. Apie Lkl nera ka kalbeti. Cia per visus bus vaziuojama buldozeriu, o rytfaniu iliuzijos kaip ir pries kiekviena sezona, liaupsinant savo raudonos parodijos nerealia komplektacija, bus vel sudo vertos.
2020-09-14
+3
Atsakyti
Cercas
Aš vis atsimenu Jaska, giniesi praleidi, bauduoji. Ir taip visas rungtynes. Mes gaunam 15 tšk turim 3 baudas. Kažkas nesueina.
2020-09-14
-6
Atsakyti
Nu
Esu ryto faniukstis neslepsiu, bet sitos schilerio idejos man atrodo labai simpatiskai ir inovatyviai, gal ir bus sunku pradzioj tiek zaidejam tiek treneriui, bet ka gali zinot gal schileris taps pradininku perkelinejant nba filosofijas i europa, zaidziant penketais galesim pamatyt ir dar daugiau zaideju silpnuju bei stipriuju pusiu, tik nelabai sutikciau su vasturios buvimu pirmam penkete, tikrai kolkas bent is tu 2 rungtyniu neparode nieko geriau uz dimsa, manau vienodai vertas sanso ir dimsa, kol nera garino tas pirmas penketas nebus labai stabilus, rungtynese su milanu labai i akis krito grigonio improvizaciju stoka, kalbedavo apie jo gera kuryba, kurybos gal padarydavi saro schemose tam tikrose situacijose kur turedavo pats nusprest mest ar atiduot perdavima, bet improvizuojant apzaist varzova matosi jam labai sunku ir aibe tokiu dalyku islys manau, saro schemos buvo unikalios kai silpnus gynyboj paslepdavo, o vidutinisku galimybiu atakuojantiem gynejam sukurdavk itin geras situacijas, kur jie pasikele savo akcijas ne pagal savo galimybes, nezinau uzkliuvo man grigonio zaidimas su milanu tiesiog manau grynai pasimate jog be situaciju jam sukurtu is kuriu jis gali zaist ir daryt rezultata nelqbai kas yra suimprovizuot nuo 0 cia kitas lygis
2020-09-14
+3
Atsakyti
Na
straipsnyje nepaminėta jog Marekas patikimai bei lb solidžiai atrodė pačiam suoliuko gale
2020-09-14
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.