Nuotr.: V.Gimžauskas
Nuotr. V.Gimžauskas

1997 metais savo karjerą pradėjęs ir 20 sezonų profesionaliai žaidęs 39-erių metų 197 cm ūgio lengvasis krašto puolėjas Dainius Šalenga po šio sezono atsisveikins su krepšiniu.

Dainius Šalenga

Dainius  Šalenga
Komanda: Utenos Juventus
Pozicija: SF, SG
Amžius: 39
Ūgis: 197 cm
Svoris: 85 kg
Gimimo vieta: Varėna, Lietuva

„Manau, kad šie metai man jau bus paskutiniai. Po sezono planuoju baigti karjerą, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ atskleidė prieš kelias savaites Utenos „Juventus“ komandą papildęs veteranas. – Žemesniame lygyje žaisti neplanuoju. Nebent rungtyniausiu savo malonumui, o profesionaliame krepšinyje tai jau paskutiniai mano žingsniai.“

Šalenga savo karjerą 1997 metais pradėjo LKAL pirmenybių Vilniaus „Fermokos“ komandoje. Kitą sezoną jis jau žaidė LKL lygos Vilniaus „Sakalų“ ekipoje, o netrukus persikėlė į Kauno „Žalgirį“ ir čia praleido beveik penkmetį.

2005 metais atletas pradėjo legionieriaus karjerą ir dvejus metus vilkėjo Ispanijos lygos Žeronos „Akasvayu“ marškinėlius. Po šio etapo jis 2007 metais grįžo į „Žalgirį“ ir čia žaidė iki 2011 metų pradžios. Tuomet jo organizme buvo rasta draudžiamų medžiagų, o už tai Šalenga buvo pusmečiui diskvalifikuotas iš krepšinio.

Nuo to laiko Šalenga vis dažniau keitė komandas – 2011-12 metų sezoną pradėjo Prienų „Rūdupyje“, tačiau jau gruodį grįžo į „Žalgirį“ ir šeštą kartą tapo LKL čempionu. Vėliau jis su pertraukomis žaidė Prienų ir Kijevo „Budivelnik“ klubuose, o nuo 2014 metų nusprendė, kad metas grįžti į Lietuvą bei į užsienio komandas nebesižvalgyti.

„Jau treji metai, iškart po karjeros etapo Ukrainoje, kai aš nusprendžiau žaisti tik Lietuvoje. Vis tiek kontraktai nėra dideli, o ir Lietuvoje krepšinio lygis yra gana geras, tad pabaigti karjerą čia yra tinkama vieta. Jau kai 2014 metais papildžiau Panevėžio „Lietkabelį“, planavau daugiau neišvykti“, – teigė Šalenga.

Dainius Šalenga

Dainius  Šalenga
Dainius  Šalenga
MIN: 22.21
PTS: 4.5 (38.46%)
REB: 2
AS: 3.5
ST: 1.5
BS: 0.5
TO: 0
GM: 2

Jo norui buvo lemta išsipildyti – po sezono Panevėžyje jis prisijungė prie Prienų-Birštono „Vytauto“, o šį sezoną puolėją pasikvietė Utenos „Juventus“ klubas. Tiesa, susitarimas buvo pasiektas dar spalio mėnesį, tačiau dėl asmeninių problemų Šalenga į ekipą atvyko tik šių metų pradžioje.

„Esu dėkingas Utenos komandai, aš pažįstu tuos žmones ir mes pasitarėme, ar jiems tinka toks variantas, o jie sutiko. Ir jiems tiko, ir man – tuo laiku, matyt, jie galėjo išsiversti su turimais žaidėjais, jiems nebuvo kažkokios būtinybės pasipildyti. Apskritai, esu dėkingas, kad į 40-metį klubas dar deda viltis ir nori, kad prisijungčiau prie komandos. O anksčiau atvykti negalėjau dėl asmeninių dalykų. Jie užtruko, galvojau, kad pavyks anksčiau susitvarkyti“, – po ketvirtųjų savo rungtynių su „Juventus“ apranga kalbėjo Šalenga.

Nuotr. V.Gimžauskas

Savaitgalį rungtynėse su „Šiauliais“ Šalenga pelnė 9 taškus, atkovojo 2 ir perėmė 3 kamuolius bei atliko 4 rezultatyvius perdavimus, o vakar FIBA Čempionų lygoje įmetė 10 taškų ir sužaidė kol kas rezultatyviausią savo mačą komandoje. Pats krepšininkas pripažįsta, kad jo forma po truputį gerėja.

„Aišku, taip greitai įsibėgėti yra gana sunku, visiems žaidėjams reikia laiko. Kitiems po vasaros, kai du mėnesius nesportuoja, reikia mėnesio, kol įsivažiuoja. Ta mano forma nėra optimali. Fizinė kaip fizinė, bet yra ir krepšinio elementai, komandos deriniai, reikia surasti komfortą aikštėje. Reikia laiko ir treniruočių, o ta bendra forma nuolat gerėja. Pradžioje, pirmą savaitę, buvo labai sunku po tokios didelės pertraukos įsijungti į rungtynių ritmą. Dabar jau po truputį ta savijauta gerėja, bet iki maksimumo kelių savaičių dar trūksta“, – teigė krepšininkas.

Visgi natūralu, kad 39-erių metų krepšininkui, kuris jau balandžio mėnesį minės 40-ies metų jubiliejų, nėra lengva tokiame lygyje aikštėje praleisti daug minučių. Mače su „Šiauliais“ krepšininkas žengė į startinį penketą, o po penkių minučių pats paprašė trenerių, kad jį pakeistų. 

„Aš laikausi nuomonės, kad mano žaidimas aikštėje geriau būtų kokybiškas. Kažkiek laiko atidirbi ir atsisėdi, nėra būtinybės būti aikštėje 30 ar 35 minutes, mes turime gerą rotaciją. Geriau kažkokį laikotarpį intensyviai ir maksimaliai žaisti ir paprašyti keitimo. Pailsiu ir treneris vėl mane išleidžia“, – teigė Šalenga.

Prisijungęs prie „Juventus“, Šalenga tapo vyriausiu LKL šio sezono krepšininku. Už jo rikiuojasi 37-erių metų „Lietkabelio“ veteranai Kšištofas Lavrinovičius, Darjušas Lavrinovičius, Mindaugas Lukauskis bei „Šiaulių“ komandos atstovas Arvydas Čepulis.

Utenos komandoje pagal amžių artimiausiai Šalengos yra Gytis Sirutavičius, tačiau skirtumas tarp jų – penkeri metai. Tuo metu tarp Šalengos ir jauniausio žaidėjo Ugniaus Nikitino – net 23 metų skirtumas. Visgi tai nereiškia, kad puolėjas už komandos draugus gali treniruotis mažiau.

„Ne, kol kas nėra būtinybės man treniruotis kitaip. Kadangi rungtynių yra daug, žaidžiame dukart per savaitę, tai tos treniruotės yra daugiau pasiruošimas, jos nėra labai alinančios. Treniruotes aš galiu atlaikyti, net ir sunkias. Kalbant apie norą treniruotis, stengiuosi labai negalvoti, bet ta motyvacija nėra tokia, kokia buvo jaunystėje. Tuomet motyvavo kiti dalykai. Dabar jau reikia savyje surasti jėgų ir taip lengvai viskas nepavyksta“, – pripažino žaidėjas.

Šalenga prisijungė prie trenerio Antano Sireikos vadovaujamos komandos, su kuriuo iškovojo bene svarbiausią savo pergalę – triumfavo 2003 metų Europos čempionate. Šalenga jau sulaukė trenerio pagyrų, o pats krepšininkas sako, kad matė tiek daug skirtingų trenerių sistemų, kad jam nebėra sunku prisiderinti. 

„Aš esu toks žaidėjas, kad kažkiek galiu prisitaikyti. Su daug trenerių sportavau, daug skirtingų stilių esu žaidęs. Su treneriu Sireika jau esu susidūręs, pats strategas per tuos metus šiek tiek pasikeitė. Bet pagrindinis dalykas yra tas, kad aš gana gerai suprantu krepšinį ir man nėra didelių problemų žaisti. O pati žaidimo idėja Utenoje man patinka“, – pripažino veteranas.

Jaunystėje Šalenga garsėjo galingu savo šuoliu ir dėjimais, o 2002 metais triumfavo LKL dėjimų į krepšį turnyre. Visgi žaidėjas pripažįsta, jog metai po truputį atima jo šuolį ir dabar įkrauti iš viršaus nebėra taip paprasta.

„Viskas pradeda prastėti, tai natūralu. Kažkas yra likę, o kiek likę, sunku pasakyti. Įkrauti galiu, bet metai daro savo. Anksčiau labiau būdavau susikoncentravęs į dėjimus. Dabar, jeigu situacija yra, tai valio, jeigu nėra, tai ir negalvoju apie tai“, – konstatavo Šalenga.

Veteranas per savo karjerą daugiausiai titulų iškovojo su Kauno „Žalgiriu“. Jis 2001, 2003, 2004, 2005, 2008 ir 2012 metais iškovojo LKL auksą, o 2008 ir 2012 triumfavo LKF taurės turnyre. 2014 metais su „Budivelnik“ jis laimėjo Ukrainos pirmenybių auksą.

Galingas Šalengos dėjimas:

Komentarai:
prienevezio
Buvo gražūs laikai,šaunuolis.Ačiū.Sėkmės.
2017-01-18
+13
Atsakyti
.....
kazkaip nelabai tikiu. uz kokius megejus vistiek los. kaukenas negalejo be krepsinio istempti tas irgi negales. abu jie siam sportui save visa atidave yra.
2017-01-18
-1
Atsakyti
Nickas Dickas
Šiaip pamenu, kai buvo laikai, kai Žalgiris savo senučiokėje halėje žaisdavo. Dainius būdavo vienas tų šviesulių, kurie patraukdavo komandą. O kai turėdavo kamuolį palikęs varžovus už nugaros, žinodavai, kad tuoj gerai sugrūs kamuolį. Nors dabar tik esu jaunuolis, bet tada būdavau tik vaikas. Ir pasakysiu: eina š*kt, kaip gerai jis kraudavo ir kiek teigiamų emocijų būdavo.
2017-01-18
+3
Atsakyti
Bombonesis21 pagaidintas
pasakysiu kaip paslapti,kad Šalenga Bombonesį21 per šikna patvarkė

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
-1
Atsakyti
Zalgiris
Super Salenga,pagarba didziausia. O tam video su bloku tai paciam nusigesint reiktu,pries 10 metu Salenga butu sugrudes per galva ir dar apiperdes

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
+1
Atsakyti
salenga kaunas
Ziuresim po sio sezono ar daugiau kas nesugalvos veteranu baik karjeros aisku broliai neaisku kaip lukauskis ar dar tes karjera nes jau ir 37 metu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
+13
Atsakyti
VIDEO
Taip vadinamas veteranas prieš kelias dienas buvo gražioj formoj nugesintas bandant atlikti dėjimą.

VIDEO:

https://goo.gl/gmkGJm
2017-01-18
-3
Atsakyti
djgaffer
Jau pats laikas kabinti sportbačius.Daug atidavė krepšiniui,daug gražių pergalių iškovojo,bet laikas jau duoklę atiduoti ir šeimai.
2017-01-18
+6
Atsakyti
salenga kaunas
Salenga daug atidaves su zalgiriu sporto halei emociju epizodu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
-4
Atsakyti
dopingas
legendinis lietuvos krepsininkas, jis visada mano atmintyje isliks kaip zaidejes vartojes dopinga ir tikriausiai vienintelis uz tai nubaustas metu diskvalifikacija. didelius randus jo veide paliko draudziami preparatai
2017-01-18
-2
Atsakyti
salenga kaunas
Lukauskis ir jau prie pabaigos gales pabaik karjera laimedamas pries ryta imdamas medalius paneveziui

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
+4
Atsakyti
salenga kaunas
Kai zais kaune juventus salengai atiduot pagarba plojimais

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
+4
Atsakyti
salenga
Nu po biski isivaziuoja kaip pats sako nera paprasta po tiek ilgo laiko nezaidimo reikia laiko i forma prisitaikyt

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
+3
Atsakyti
salenga
Idomu ar salenga bausdavo ryta nepamenu prisidedavo prie zalgirio pergaliu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
-2
Atsakyti
Pagarba Dainiui tikras arklys su Rimantu Kaukėnu kurie aria iš paskutiniųjų ir vagos negadina , atsisveikinant sansas Šalengai puikiai užbaigti karjerą totaliai iszaginant vainausku komuniagu parodiją jau po mėnesio KMT turnyro ketvirtfinalyje kaip senais gerais laikais!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
-6
Atsakyti
As
Velniu velnias

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
+3
Atsakyti
grs
galetu*
2017-01-18
+4
Atsakyti
grs
zaletu zalgiris jo marskinelius iskelt i palubes
2017-01-18
+18
Atsakyti
salenga
Veteranu daugeje prie salengos delininkaitis lukauskis broliai zavackas jesaitis robertas javtokas tadas klimavicius

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
-1
Atsakyti
salenga
Bet geriausi metai salengai praeje zalgiryje isimintyni

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-18
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.