Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr. D.Lukšta

Praėjusį pavasarį Kauno „Žalgirio-2“ komanda Mezon-NKL pirmenybėse pasidabino sidabro medaliais ir po tokio sėkmingo sezono turėjo atsisveikinti su penkiais itin svarbiais krepšininkais. Kitokiu keliu nusprendė žengti Kristupas Žemaitis, kurio ateitis išsisprendė netradicinėmis aplinkybėmis.

Kristupas Žemaitis

Kristupas  Žemaitis
Kristupas  Žemaitis
MIN: 30.96
PTS: 11.55 (52.1%)
REB: 4.14
AS: 5.48
ST: 1.31
BS: 0.07
TO: 2.45
GM: 29

„Žalgiris“ po sezono nusprendė nepasinaudoti galimybe su šiuo 20-ies metų 192 cm ūgio atakų organizatoriumi pratęsti sutarties dar dvejiems metams. Kaunietis ėmė ieškotis naujos ekipos, tačiau tuomet ir vėl sulaukė „Žalgirio“ dėmesio. Kauno klubas nusprendė krepšininkui pasiūlyti vienerių metų kontraktą ir Žemaitis su tuo sutiko.

„Minčių po sezono buvo visokių, bet galvojau, kad dar per anksti keltis į LKL. Turėjau pasiūlymą iš Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“, o iš LKL dėmesys buvo tik toks, jog mano vaidmuo būtų ne itin svarbus. Kai „Žalgiris“ pasiūlė likti dar metams, tai net nebesvarsčiau kitų variantų. Norėjau dar metus pabūti šioje lygoje ir šioje sistemoje. O kitą sezoną jau bus matyti, kokie bus karjeros posūkiai“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ papasakojo krepšininkas.

„Žalgiris-2“ klube po praėjusio sezono neliko į aukštesnį lygį žengusių Pauliaus Valinsko, Martyno Echodo, Regimanto Minioto ir Arno Veličkos. Su ekipa atsisveikino ir Martynas Varnas, tačiau jis šį sezoną po traumos trumpam buvo grąžintas į dublerių komandą, kad įgautų žaidybinės praktikos.

Po šių netekčių Žemaitis tapo vyriausiu komandos krepšininku. Įžaidėjas perėmė kapitono pareigas, o į jo rankas buvo patikėtas visas „Žalgirio“ dublerių žaidimas. Būtent Žemaitis dažniausiai organizuoja atakas, o vidutiniškai per 30,5 min. NKL pelno po 11,6 taško ir atlieka po 5,5 rezultatyvaus perdavimo (antras rezultatas lygoje).

Prie kitokio vaidmens itin prisidėjo pasikeitę komandos draugai. Vietoje Valinsko ir Veličkos dabar Žemaitis įžaidėjo pareigomis dažniausiai dalinasi su 17-mečiu NKL debiutantu Ignu Sargiūnu.

„Pernai turėjome stiprią gynėjų grandį, o šiemet ji irgi yra pajėgi, bet jaunimas dar tik apsišlifuoja, tad man tenka didesnis krūvis. Ir kamuolį išsivarinėti nuolat reikia, ir žaidimą statyti, tad vaidmuo yra svarbesnis. Tikrai džiaugiuosi dėl to, kad likau komandoje. Pats stengiuosi daugiau imtis iniciatyvos, tad tenka tokia vieno iš pagrindinių žaidėjų rolė“, – pažymėjo Žemaitis.

„Žalgiris“ šiemet ir vėl skiria didžiulį dėmesį krepšininkų individualioms treniruotėms, todėl Žemaitis kartu su komandos draugams kiekvieną savaitę nuo pirmadienio iki trečiadienio rinkdavosi į treniruotes 8 val. ryte bei gerindavo savo žaidimo elementus. Tokia proga visą sezoną siekia pasinaudoti Žemaitis, kuris prieš žengdamas į aukštesnį lygį labiausiai nori pagerinti gynybą.

„Beveik viską tobulinu. Pastaruoju metu gerinu metimą po driblingo, nes prasčiau sekasi atakuoti iš vidutinio nuotolio. Stengiuosi labai patobulinti gynybą vienas prieš vieną, nes išėjus į aukštesnį lygį tai bus labai svarbu. Šis komponentas yra šiek tiek silpnesnis. Treniruočių salėje sezono eigoje praleisdavome labai daug laiko. Atlikdavome stiprinimo pratimus, balanso, gerindavome ištvermę. Tikrai tos individualios pratybos duoda daug naudos“, – pasakojo krepšininkas.

Po praėjusio sezono „Žalgirio“ dublerių ekipoje be Žemaičio liko tik dar trys žaidėjai – Jokūbas Švambaris, Gytis Masiulis ir Laurynas Birutis. Pastarieji du komandos aukštaūgiai ir Žemaitis yra kertiniai žaidėjai, kartu vidutiniškai pelnantys po 45,7 iš 78,2 komandos taškų.

Praėjusį sezoną geriausi jaunieji žalgiriečiai dažnai lankydavosi pagrindinės komandos treniruotėse, tačiau Žemaitis atskleidė, kad dabar tokie atvejai – retenybė. Į treniruotes buvo kviečiami tik jis, Birutis ir Masiulis.

„Šiemet tikrai rečiau esame pakviečiami, tik kelis kartus buvome. Dabar pasikviečia tokiu atveju, kai koks žaidėjas ilsisi prieš LKL rungtynes arba kažkas yra traumuotas. Galbūt dėl to tų kvietimų sumažėjo, jog dabar jie ir taip turi jaunų žaidėjų, prie komandos prisijungė Valinskas ir Isaiah Hartensteinas, tad turbūt stengiasi verstis tuo, ką turi“, – svarstė Žemaitis.

Susidarius tokiai situacijai, aplink Žemaitį nebeliko krepšininkų, iš kurių jis galėtų semtis patirties. Žaidėjai rečiau lankosi pagrindinės komandos treniruotėse, o dublerių komandoje daugiau žaidžiantys gynėjai yra tik 17-mečiai Sargiūnas ir Lukas Uleckas

„Yra tiesos tame, tačiau ir jaunimas nustebina savo sprendimais. Tikrai yra iš ko pasimokyti. Pernai irgi atrodė, kad Velička yra jaunas, bet visai buvo ko iš jo pasimokyti, o dabar vaikinas kaip iškilo“, – su „Barcelonos“ komanda ateitį susiejusio Veličkos pavyzdį pateikė jaunasis žalgirietis.

 

Nuotr. A.Čiža

Žemaičio statistika NKL, palyginus su praėjusiu sezonu, šiemet akivaizdžiai pagerėjo. Minučių skaičius nuo 27,1 min. padidėjo iki 30,5 min., taškų skaičius nuo 8,8 iki 11,6, o rezultatyvių perdavimų skaičius kilo nuo 3,4 iki 5,5 per rungtynes.

Visgi dar didesnis skirtumas yra Masiulio ir Biručio. Biručio taškų vidurkis nuo 8 padidėjo iki 17,5, o atkovotų kamuolių – nuo 6,2 iki 9,1. Dar ryškesnis Masiulio progresas – taškų vidurkis šoktelėjo nuo 5,7 iki 16,6, o atkovotų kamuolių – nuo 3,5 iki 8,1.

„Dėl Masiulio žaidimo pats esu labai nustebęs, – pripažino Žemaitis. – Jis jau ir pernai nuo atkrintamųjų varžybų labai gerai išnaudodavo savo minutes ir labai mums padėdavo. O šiemet tikrai tie rezultatai yra įspūdingi – rekordus pasiekia, tikrai nustebina savo statistika ir žaidimu. Birutis gal kiek mažiau stebina, nes jo ir kūnas per tuos metus gerokai sustiprėjo, ir patirties daugiau turi. Šitoje lygoje nelabai yra centrų, kurie turėtų galimybių jį sustabdyti. Prieš abu juos varžovai dvigubina gynybą, o prieš Birutį kartais net trigubina. Labai malonu dėl jų“, – teigė atletas.

Kalbėdamas apie savo ateitį, Žemaitis pripažįsta, kad iki „Žalgirio“ lygio jam yra toli ir kol kas apie patekimą į pagrindinę komandą gynėjas nesvajoja. Jis norėtų prasibrauti į jos sudėtį, tačiau sutinka, kad iki to dar laukia daug sunkaus darbo. O ir konkurencija yra milžiniška – šiuo metu pagrindinėje komandoje kamuolį dažniausiai įžaidinėja Kevinas Pangosas ir Lukas Lekavičius, o prie jų dažnai prisijungia ir Leo Westermannas. Visgi 20-metis Žemaitis turi gana aiškų planą, kokiu keliu norėtų dėliotis savo karjerą.

„Kiek esu dalyvavęs pagrindinės komandos treniruotėse, tai jaučiu, kad to lygio dar nesiekiu. Ten greičiai visai kitokie. Savo karjerą dabar įsivaizduoju mažais žingsniais, pradedant žemesnėse komandose ir galbūt iš jų pavyks prasimušti iki „Žalgirio“. Bet dabar dar neskubinsiu įvykių. 

Labiausiai norėčiau kitą sezoną žaisti LKL ekipoje ir geriau būtų šalia Kauno, nes norisi pasibaigti mokslus LSU universitete, – teigė antrame LSU kurse Treniruočių sistemą studijuojantis žaidėjas. – Tai galbūt Prienai, Kėdainiai, bet kaip jau bus, taip“, – reziumavo Žemaitis.

Žemaičio žaidimo epizodai Lietuvos jaunimo rinktinėje:

Komentarai:
vaida grossaite
geras zaidejas
2017-03-02
-3
Atsakyti
.....
kol tokia sukuosena nesios speju nekad ir panos nesusiras. geda ir pries drauges butu parodyti, nes luz is juoko nesusilaikiusios.
2017-03-02
-11
Atsakyti
Karpa
A tavo pimpalo grazhatis neima? kad tu kažkoks blyat cyka nežinau blyat shiaip visai gerai judi mldc seni zhiinojau kad judėsi tada kai pripisom mes ten po tuo medzhiu blet kaip gerai ishejo tada pamenu obuoliu sultys nemune skendo kaip vysnia
2017-03-02
Atsakyti
Majoras Peinas
Dar netokius banderlogus esus treniraves, o sitas zaidejas nera apsimyzelis ir bekiausis.. Jis yra tikras kovotojas ir geras zaidejas, ne koksai desryte desryte. Kita sezona jam bus dvigubai sunkesnis sezonas, bet jis tam pasriuoses! :)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-03-02
-5
Atsakyti
djgaffer
Mąstantis žaidėjas-supranta,kad dar nedaaugo iki Žalgirio lygio,tai stengiasi daugiau dirbti individualiai.O kitąmet gali bandyti įsitvirtinti tam pačiam Nevėžį.Vis arčiau Kauno.
2017-03-02
-2
Atsakyti
Aaa
ACB lygio zaidejas ne daugiau
2017-03-02
-3
Atsakyti
T
Prienam sakyciau, gal net ir si sezona butu pravertes. Jie ten pastoviai zaideju neturi...
2017-03-02
Atsakyti
Anonimas
nepanasu kad is jo isaugs kazkas baisiai ispudingo,visgi amzius jau toks kuriame reikia rodyt rezultatus galvojant apie EL,o jis kazin ar pakils auksciau LKL
2017-03-02
-9
Atsakyti
Kas per
Ka kazin reiskia ta jo sukuosena gandonu lizfa ant galvos kazkoks nu kam taip issikalinet???

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-03-02
+4
Atsakyti
neptunasgaletu persivilioti pas save,jei zalgrybiui nereikia.


manau jum reiketu klaipedoje - paciu talentai supudyti ant suolo, perkami nauji zaidejai is neaisku kur gautu pinigu, ir vis tiek silkes gauna malku nuo vokieciu autsaideriu :D
2017-03-02
+4
Atsakyti
zalgirio sistemoje vis nauju veidu atsiranda, laikracio - nieko, nulis, nebent is kazkur pasivogs :D
2017-03-02
+5
Atsakyti
neptunas
galetu persivilioti pas save,jei zalgrybiui nereikia.
2017-03-02
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.