Tyleris Honeycuttas apšilimo metu Nuotr.: Fotodiena.lt
Antano Kavaliausko emocijos Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Renaldas Seibutis Nuotr.: Dainius Lukšta
„Žalgirio“ sirgaliai prieš rungtynes pasipuošė komandą simbolizuojančiomis spalvomis Nuotr.: Fotodiena.lt
Kevin Pangos Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Tyleris Honeycuttas apšilimo metu Nuotr.: Fotodiena.lt
Antano Kavaliausko emocijos Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Renaldas Seibutis Nuotr.: Dainius Lukšta
„Žalgirio“ sirgaliai prieš rungtynes pasipuošė komandą simbolizuojančiomis spalvomis Nuotr.: Fotodiena.lt
Kevin Pangos Nuotr.: Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Į Eurolygos stipriausiųjų komandų aštuntuką siekiantys patekti Kauno „Žalgirio“ krepšininkai antradienio vakarą stos priešpaskutinę namų dvikovą reguliariajame sezone.

Daugkartinių Lietuvos čempionų varžovė – pirmajame tarpusavio susitikime užtikrintai įveikta Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa.

Gruodžio viduryje vykusioje pirmojo rato akistatoje žalgiriečiai šventė pergalę 84:71.

Pergalė šiame susitikime padidintų žalgiriečių šansus įgyventi savo svajonę – patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Apie laukiančią dvikovą, „Anadolu Efes“ žaidimą, „Žalgirio“ ginklus ir šansus žengti tolyn „Žinių radijuje“ rengiamoje tinklalapio „BasketNews.lt“ laidoje „Trys milijonai“ trenerių savo įžvalgomis pasidalijo krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis.

– Ar galima sakyti, kad šiandien yra svarbiausios sezono rungtynės?
– Taip, be jokios abejonės. Tikiuosi, kad „Žalgirio“ arena bus sausakimša ir žiūrovai bus šeštasis žaidėjas, nes pralaimėjimo atveju „Anadolu Efes“ nuo „Žalgirio“ atitrūks trimis pergalėmis. Tada per likusį laiką žalgiriečiams reiktų laimėti likusius tris mačus, o varžovai visose rungtynėse turėtų suklupti. Be to, dar reikėtų, kad Stambulo „Daruššafaka“ tik kartą laimėtų. Taigi, tos galimybės liktų labai menkos, teorinės. Šiandien, manau, pats svarbiausias sezono mačas, o iškovojus pergalę, tie šansai patekti į aštuntuką būtų visai neblogi, atsižvelgiant į tai, kad „Žalgiriui“ liko ne patys stipriausi varžovai. Tuo metu „Anadolu Efes“ paskutinėse keliose rungtynėse susitiks itin pajėgiais varžovais.

„Trys milijonai trenerių“
– Kokius pokyčius įžvelgiate „Anadolu Efes“ žaidime?
– Aš nemanau, kad komanda yra kitokia. Analizavau žaidimą, daugmaž išliko tas pats braižas, tik pasakysiu, kad pirmose tarpusavio rungtynėse „Žalgirio“ pergalę lėmė atkovoti kamuoliai. Varžovai, kurie geriausiai Eurolygoje kovoja dėl atšokusių kamuolių puolime, tada kovą po krepšiu pralaimėjo 25-35 ir 25 atkovoti kamuoliai – pats blogiausias jų sezono rezultatas. Reiškia, jog žalgiriečiai puikiai atsivėrė varžovus, išsprendė šitą problemą, puikiai stabdė kontratakas. Sakyčiau, kad „Anadolu Efes“ žaidimas pasikeitė nuo ketvirtojo turo. Jie labai prastai startavo, tragiškai sužaidė pirmuosius tris mačus, tada pasibaisėtinai atrodė pagrindinis komandos žaidėjas Thomasas Heurtelis. Po to jie suderino stygas ir akcentuočiau tai, kad ta komanda demonstruoja patį greičiausią krepšinį Eurolygoje. Vien galima spręsti pažiūrėjus į statistiką. Tai – komanda, kuri atlieka daugiausiai metimų „iš žaidimo“ – vidutiniškai po 69 per mačą, sudėjus dvitaškius ir tritaškius kartu. Jie daugiausiai meta dvitaškių, o pagal tritaškių skaičių yra ketvirti, bet viską sudėjus jie yra pirmi ir atlieka dešimčia daugiau metimų nei „Žalgiris“.

Tokia Perasovičiaus nuostata, kad nereikia regzti ilgų pozicinių atakų. Jo filosofija yra tokia, kad kuo daugiau atakuoji krepšį, tuo daugiau šansų yra pataikyti. Pavyzdys yra Sankt Peterburgo „Zenit“ komanda, kuri Europos taurės turnyre žaidžia panašų krepšinį. Aišku, gynyba yra silpnoji „Anadolu Efes“ vieta, ypač gynyba baudos aikštelėje ir arčiau baudos aikštelės, nes jų aukštesni žmonės Derrickas Brownas, Tyleris Honeycuttas privengia fizinės, kontaktinės kovos. Jie gali blokuoti metimus, jų gynėjai perima labai daug kamuolių ir pagal perimtus kamuolius Stambulo ekipa yra viena lyderių. Prie tritaškio jie ginasi geriau, bet baudos aikštelėje ir arti krepšio yra jų silpnoji vieta. Apibendrinus, jų žaidimas nepasikeitė, išskyrus sezono pradžią. Paskui jų žaidimas labai pagerėjo ir dabar yra laimėję penkis mačus iš paskutinių šešių susitikimų.

– Kokie gali būti „Žalgirio“ priešnuodžiai žaidžiant prieš tokią atletišką komandą?
– Tai tuos priešnuodžius matėme pirmose rungtynėse, kuriose „Žalgiris“ įtikinamai, 13 taškų persvara įveikė varžovus. Tas priešnuodis – kieta, fizinė, agresyvi kova, galbūt ties pražangos riba. Derrickas Brownas labai nemėgsta, kai prieš jį yra stumdomasi, žaidžiama agresyviai. Jis yra toks krepšininkas, kuris mėgsta žaisti toliau nuo krepšio tiek puolime, tiek gynyboje. Kitas dalykas – varžovų atsivėrimas po netaiklių metimų, kas yra labai svarbu. Tą žalgiriečiai nuostabiai darė pirmose rungtynėse Stambule.

Problema lieka Thomasas Heurtelis. Kai kurie treneriai atsimena ankstesnius sezonus, kai Heurtelis siautėdavo žaisdamas Vitorijos komandoje. Prisimename, kai jis Lietuvoje terorizavo Klaipėdos „Neptūno“ gynybą. Pavyzdžiui, treneris Joanas Plaza stengiasi, kad Heurtelis būtų kuo mažiau su kamuoliu puolime, rizikuoja, taiko vadinamąją „Trap“ gynybą, kai du žaidėjai tiesiog prišoka prie Heurtelio ir priverčia jį atiduoti kamuolį komandos draugui. Tai gali būti veiksminga taktika, galbūt „Žalgiris“ tą panaudos, nes „Anadolu Efes“ kol kas yra tarp blogiausiai atakuojančių krepšį „iš žaidimo“, pagal dvitaškių ir tritaškių taiklumą užima keturioliktąją vietą. Man truputį keista, nes toje komandoje tikrai yra kam pataikyti.

– Prisiminus pirmąsias rungtynes, Heurtelis statistiškai sužaidė pagal savo įprastą grafiką – 18 taškų, 23 naudingumo balai, bet ar „Žalgiris“ gerai sprendė jo problemą?
– Teisingai pastebėta, kad jis daug taškų surinko ketvirtajame kėlinyje, kai jau buvo nemažas skirtumas. Be to, jis atliko tik 4 rezultatyvius perdavimus. Tai – gerokai žemiau jo vidurkio. Pradžioje jis buvo gerai stabdomas. Dar vienas dalykas žaidžiant prieš Heurtelį, ypač svarbu užtverti jo prasiveržimą į dešinę pusę. Į kairę pusę jis tikrai veržiasi silpniau, Heurtelis yra labai greitas ir turi labai ilgus žingsnius. Jeigu suteikiama erdvės į dešiniąją pusę, tada be galo sunku jį sustabdyti. Aišku, jis turi silpnesnių vietų, prasčiau ginasi, šį sezoną nestabiliai meta iš toli. Taigi, aš manau, kad „Žalgiris“ turėtų susitvarkyti su šita problema.

– Šarūnas Jasikevičius prieš rungtynes teigė, jog labai daug priklausys nuo to, kaip „Žalgirio“ įžaidėjai sugebės vadovauti puolime. Ar sutinkate su tokia mintimi?
– Čia problemų gali būti. Pavyzdžiui, Lukas Lekavičius gerai veržiasi krepšio link, pataiko, pastaruoju metu trykšta pasitikėjimu, bet prastokai pridengia kamuolį korpusu ir tas dalykas yra svarbus, nes tada sunkiau diriguoti žaidimui, kai varžovas yra prilipęs prie tavęs. Kevinas Pangosas tą daro geriau, bet jo kūnas nėra stiprus, taip pat psichologiškai nėra pats stipriausias žaidėjas. Galvoju, kad Leo Westermannas gali daugiau parungtyniauti kaip įžaidėjas. Galbūt tai būtų viena iš išeičių. „Anadolu Efes“ komandoje yra ir labai gerai besiginančių žaidėjų. Galbūt geriausiai ginasi Jaysonas Grangeris, kuris gali būti pavojingas, bet yra nestabilus – su Tel Avivo „Maccabi“ surinko 26 naudingumo balus, o prieš tai su Bamgergo „Brose“ – 0 balų. 

– Įsivaizduokime, kad „Žalgiris“ laimi prieš „Anadolu Efes ir lieka trejos rungtynes tiek kauniečiams, tiek Stambulo komandos krepšininkams. Kokie tuomet būtų „Žalgirio“ šansai patekti į aštuntuką?
– Sakyčiau, kad „Žalgirio“ šansai galėtų būti 40 procentų, nes būtų labai sunku laimėti paskutiniąsias rungtynes Vitorijoje. Matėme, kad „Baskonia“ namuose žaidžia kaip su sparnais, neseniai nukovė ir Maskvos CSKA komandą, bet aš galvoju, jog būtų labai gerai tokia situacija turnyrinėje, kad „Baskonia“ klubui paskutinės rungtynės nieko nelemtų. Turiu omeny, kad jeigu jie laimėtų ar pralaimėtų, išliktų toje pačioje pozicijoje turnyrinėje lentelėje. Tada, aišku, jie neturėtų motyvacijos, galbūt pasitaupytų, norėtų išvengti traumų. Na, o Milano „Emporio Armani“ ir Tel Avivo „Maccabi“ komandas „Žalgiris“ yra tikrai pajėgus įveikti. Tuo metu „Anadolu Efes“ liko visos sunkios rungtynės: su Stambulo „Fenerbahče“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Real“. Gali būti, jog po rungtynių su „Žalgiriu“ jie laimės tik namuose prieš „Olympiakos“.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Kauno Žalgiris
Stambulo Anadolu Efes
43%
26/61
Metimai iš žaidimo
49%
27/55
31
Atkovoti kamuoliai
37
19
Rezultatyvūs perdavimai
13
6
Perimti kamuoliai
6
35%
7/20
Tritaškiai
35%
7/20
61
Naudingumas
86

Rungtynių žaidėjai

Lukas  Lekavičius
11 PTS
4/13 FG
2/5 FT
Jayson  Granger
25 PTS
9/13 FG
4/6 FT
Leo  Westermann
5 REB
4 DREB
1 OREB
Tyler  Honeycutt
12 REB
10 DREB
2 OREB
Leo  Westermann
8 AS
3 TO
28 MIN
Jayson  Granger
8 AS
2 TO
32 MIN
Leo  Westermann
17 EFF
33% 2P%
67% 3P%
Jayson  Granger
30 EFF
86% 2P%
50% 3P%