Nuotr.: K.Bakūnas
Nuotr. K.Bakūnas

Kai pasibaigus Eurolygos reguliariajam sezonui supratau, kad dabar dėmesį reikės perkelti nuo aukščiausio lygio Europos krepšinio prie net ne aukščiausio lygio Lietuvos krepšinio, prisipažinsiu, maniau, kad bus labai neįdomu. Nacionalinėje krepšinio lygoje (Mezon-NKL) tuomet startavo didžiojo ir mažojo finalo kovos, bet tai, kad teks stebėti ilgas serijas, o ne finalo ketverto varžybas, intrigos nežadėjo.

Maniau ir vis dar manau, kad mažesnėms lygoms geriausias būdas atkreipti į save kuo didesnį dėmesį yra finalo ketverto varžybos, todėl NKL sprendimas grįžti prie finalo serijos man nepatiko. Juolab, kai serijoje dėl pirmos vietos kovojama iki 4 pergalių, kas, jeigu nėra jokio finansinio intereso, yra stipriai per daug.

Visgi kai šiemetinės finalų serijos yra tokios pašėlusios, reikia pripažinti, kad tai yra įdomiausias šiuo metu Lietuvoje vykstantis krepšinis. Įdomesnis nei LKL lyderių dvikova, pasibaigianti 22 taškų „Žalgirio“ pergale.

Kol LKL komandos stumia laiką iki atkrintamųjų, NKL klubai rodo tokią aistrą, dėl kurios kiekvienas pamilsta krepšinį.

Todėl jeigu tik dabar išgirdote, kad šiemetinės NKL finalų serijos yra žiauriai įdomios, leiskite jus supažindinti su situacija.

Mažasis finalas

Šakių „Vytis“ vakar pirmą kartą klubo istorijoje iškovojo NKL bronzos medalius, laimėjęs mažojo finalo seriją 3-2. Šakiečiai serijoje atsiliko 0-2, bet po to laimėjo trejas rungtynes iš eilės.

Penktosioms rungtynėms prireikė dviejų pratęsimų, o mačo dalys buvo tokios skirtingos, kad nuomonė, kas iškovos pergalę, keitėsi kas kelias minutes.

„Vytis“ visiškai dominavo pirmoje rungtynių pusėje, pelnė 55 taškus, ir pirmavo 9 taškų skirtumu. „Rasai“ atrodė nesugebantys apsiginti baudos aikštelėje ir įpusėjus mačui arčiau medalių buvo „Vytis“.

Tada trečiajame kėlinyje raseiniškių gynėjas Tomas Galeckas pradėjo savo šou. 15 taškų per ketvirtį pelnęs 182 cm ūgio žaidėjas vienas pats įmetė daugiau taškų nei visa varžovų komanda (12) ir „Rasai“ perėmė iniciatyvą.

Dar ketvirtojo kėlinio pradžioje „Rasai“ pirmavo 80:69, bet atsibudę šakiškiai susiėmė ir po Gedimino Maceinos dvitaškio paskutinėmis ketvirčio sekundėmis išplėšė pratęsimą.

Iki pirmojo pratęsimo pabaigos likus žaisti 10 sekundžių, Marijus Užupis smeigė tritaškį ir išvedė „Vytį“ dviem taškais į priekį, bet kitoje aikštės pusėje Galeckas baudų metimais išplėšė antrąjį pratęsimą.

Šiame pratęsime Galeckas pridėjo dar 7 taškus ir „Rasai“ pirmavo 103:100, bet paskutinė antrojo pratęsimo minutė buvo viršūnių viršūnė.

Nuotr. M.Tučas
Evaldas Aniulis užsidirbo nesportinę pražangą, kurią šakiškiai pavertė tik vienu tašku. Tuomet „Vyčio“ kapitonas Paulius Beliavičius išprovokavo pražangą, tačiau reagavo pernelyg emocingai ir su Kajumi Okmanu buvo nubausti abipusėmis techninėmis pražangomis.

Kadangi Beliavičiui tai buvo penktoji asmeninė pražanga, jis nebegalėjo mesti baudų. „Vyčio“ komanda visas rungtynes rėmėsi vos 7 žaidėjais, o penkias pražangas jau anksčiau turėjo kiti du krepšininkai, todėl treneriui Virginijui Sirvydžiui teko kelti nuo suolo auklėtinį, kuris dar nebuvo žaidęs.

Taip Sheltonas Jacksonas, 2,5 val. prasėdėjęs ant suolo, nuėjo mesti baudų jo komandai atsiliekant 101:103 ir iki antrojo pratęsimo pabaigos likus žaisti 29 sekundes. Amerikietis ramiai sumetė abi baudas.

Abi baudas prasėdėjus visas rungtynes ant suolo!

„Rasai“ negalėjo laikyti kamuolio iki pratęsimo pabaigos, Šarūnas Vingelis metė iš toli, bet jo tritaškis buvo netaiklus, ir kamuolį atkovojęs Užupis pasileido į puolimą. Aniuliui tuomet kažkas į galvą pakuždėjo, kad būtų pats laikas prasižengti. Esant lygiam rezultatui ir iki dvikovos pabaigos likus žaisti 2,5 sek., jis taip ir padarė.

Užupis pataikė antrą baudą, kitoje aikštės pusėje Galeckas prametė ir „Vytis“ triumfavo.

Jeigu vis dar skaitote šį tekstą, tai atsipūskite. Daugiau tokių smulkių aprašymų nebebus, bet tik dar kartą noriu priminti, kas įvyko šiose rungtynėse:

  • Šeimininkai ketvirtame kėlinyje iššvaistė 11 taškų persvarą;
  • Pratęsime per paskutines 10 sekundžių buvo pataikyti 3 svarbūs metimai;
  • Antrojo pratęsimo paskutinę minutę užfiksuota nesportinė ir dvi techninės pražangos;
  • Žmogus, 2,5 val. sėdėjęs ant suolo, pataikė svarbiausias rungtynių baudas;
  • Taip „Vytis“ atsitiesė nuo 0-2 iki 3-2.

Čia buvo pačios beprotiškiausios šį sezoną matytos krepšinio rungtynės. Taip, jose nebuvo daug kokybės, ir Aniulio pražangos tai geriausiai iliustruoja, tačiau jose buvo tiek emocijų, kad užtektų kelioms rungtynėms.

Didysis finalas

Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ šiandien namie priima Klaipėdos „Naftą-Uni-Akvaservis“ ir tai bus penktosios serijos dėl pirmosios vietos rungtynės. Marijampoliečiai atsitiesė po to, kai pralaimėjo pirmąsias dvejas rungtynes, ir, laimėję kitus du mačus, susigrąžino savo aikštės pranašumą.

Ši serija prasidėjo Klaipėdos komandai neturint trijų krepšininkų. Dėl traumų ir ligų iškrito trys aukštaūgiai – kapitonas Viktoras Chodosovskis, taip pat Erikas Kubilius ir Benas Bagdonavičius. Be jų trijų, remdamiesi vos 7 žaidėjais, klaipėdiečiai laimėjo pirmąsias serijos rungtynes Marijampolėje, o Deividas Anužis ir Mindaugas Stašys kartu pelnė 57 taškus.

Nuotr. K.Bakūnas
Antrajame mače į aikštę grįžo Chodosovskis ir „Nafta-Uni-Akvaservis“ iškovojo antrąją pergalę. Po plaučių uždegimo žaidęs klaipėdiečių kapitonas pelnė 13 taškų, visus juos – antroje rungtynių dalyje.

Trečiojoje dvikovoje „Sūduva-Mantinga“ prarado savo antrąjį įžaidėją. Visas atkrintamąsias su didžiuliais skausmais alkūnėje žaidęs Rytis Juknevičius galiausiai patyrė kitą, šlaunies traumą, todėl iškrito jau trečiųjų rungtynių pradžioje. Po pirmosios dvikovos iš rikiuotės iškrito ir Ernestas Ežerskis, kuriam operuotas apendicitas.

Nepaisant netekčių, „Sūduva-Mantinga“ sutriuškino „Naftą-Uni-Akvaservis“ ir sušvelnino serijos rezultatą 1-2. Čia žibėjo 26 taškus vien per pirmąją rungtynių dalį pelnęs Gintautas Matulis.

Ketvirtajame serijos mače „Sūduva-Mantinga“ atrodė beprarandanti Matulį, kuris susimušė šlaunį ir trečiajame kėlinyje aikštę paliko tik padedamas komandos draugų. Ketvirtajame kėlinyje marijampoliečių deficitas siekė 14 taškų, bet į aikštę grįžęs Matulis vien per ketvirtą kėlinį pelnė 17 taškų ir išplėšė savo komandai pergalę bei tuo pačiu išlygino serijos rezultatą.

Rungtynių baigtimi nusivylęs Rytis Vaišvila išdėjo į šuns dienas teisėjus, viešai užsipuldamas tiek NKL direktorių Giedrių Grybauską, tiek mačui teisėjavusį Rytį Sabą, tiek paskui komentuodamas įvykius į kamerą.

Jo kolega ir oponentas Marius Kiltinavičius tuo metu galėjo šypsotis, nes dar po antrųjų serijos rungtynių jis pažadėjo, kad jo komanda laimės kitus du mačus ir išlygins seriją. Viešai pažadėjo tai į kamerą ir tai išsipildė!

Trumpai apibendrinant šią seriją:

  • „Nafta-Uni-Akvaservis“ pradėjo seriją be trijų žaidėjų, dabar jie visi sveiki. Tuo metu „Sūduva-Mantinga“ prarado abu pagrindinius įžaidėjus plius visą seriją žaidžia be traumuoto kapitono Mariaus Valukonio.
  • Stašys ir Anužis pirmajame serijos mače pelnė 57 taškus.
  • Po plaučių uždegimo grįžęs Chodosovskis antrajame mače pelnė 13 taškų, visus juos – po ilgosios pertraukos.
  • Matulis trečiojo mačo pirmoje pusėje pelnė 26 taškus. Ketvirtojo mačo ketvirtame kėlinyje jis įmetė 17 taškų.
  • „Sūduvos-Mantingos“ treneris Kiltinavičius pažadėjo, kad bus laimėtos dvejos rungtynės, ir pažadą ištesėjo.

Kas dar patinka

Miniatiūriniai gynėjai. „Rasai“ turi Tomą Kobę Galecką, „Nafta-Uni-Akvaservis“ turi Mindaugą Stašį ir Deividą Anužį.

182 cm ūgio Galeckas mažajame finale vidutiniškai pelnydavo po 24,8 taško, atlikdavo po 6 rezultatyvius perdavimus ir atkovodavo po 4,8 kamuolio. Lemiamose serijos dėl trečiosios vietos rungtynėse jis pelnė 34 taškus, o trečiajame serijos mače įmetė net 37.

Nuotr. D.Lukšta
Tiesa, penktajame mače jis pataikė vos 6 dvitaškius iš 17 ir tie jo netaiklūs metimai neleido uždaryti rungtynių ketvirtajame kėlinyje. Pro šalį skriejo ir pergales galėję lemti jo metimai ketvirtojo kėlinio bei antrojo pratęsimo pabaigose.

Kita vertus, jis pataikė 5 tritaškius, realizavo 7 baudas ir būtent jo šaltakraujiškumas išplėšė antrąjį pratęsimą. Jo likę komandos draugai baudas metė 6/17 taiklumu, kai Galeckas realizavo visas 7.

Šį sezoną jo rezultatyvumas, lyginant su pernai metais, šoko nuo 8,2 taško iki 16,1. Rezultatyvių perdavimų rodiklis – nuo 4,4 iki 7. Tritaškių taiklumas – nuo 32,7 iki 39,3 proc.

„Nafta-Uni-Akvaservis“ komandoje gynėjų liniją sudaro 180 cm ūgio Stašys ir 182 cm ūgio Anužis. Jie pirmosiose finalo rungtynėse kartu pelnė 57 taškus, antrajame mače pridėjo 43.

Kol jų problemos „Sūduva-Mantinga“ neišsprendė, klaipėdiečiai laimėdavo. Kai per paskutinius du mačus abu buvo pristabdyti (Stašys – vid. 12 tšk., Anužis – vid. 9,5 tšk.), Suvalkijos atstovai šventė pergales.

Abu šie žaidėjai yra ir itin emocingi, užvedantys komandą ne tik savo žaidimu, bet ir charakteriu.

Žiūrovai. Iš keturių stipriausių NKL komandų tik „Sūduva-Mantinga“ turi beviltišką salę. Ji tokia baisi ir tokia nepatogi, kad tokias sales 2017 metais turėtų drausti įstatymai. O kadangi Marijampolės valdžia yra neveiksni, nepanašu, kad kažkas keistųsi ir artimiausiu metu – naujos arenos statybos dar net nepradėtos.

Klaipėdos, Raseinių ir Šakių arenos nebūtų tinkamos LKL, bet NKL jos – paties geriausio dydžio. Vakar Raseinių „Karpynės“ salė buvo pilnutėlė, nes ją užpildė daugybė iš Šakių atvykusių žiūrovų. Klaipėdoje sporto salė lūžo nuo žiūrovų nepaisant to, kad tą pačią dieną Klaipėdoje „Neptūnas“ žaidė su „Žalgiriu“. Tik Marijampolėje trečiajame finalo serijos mače buvo mažiau žiūrovų, nes tuo pat metu mieste vyko futbolo rungtynės.

Kita vertus, kai Marijampolė turi tokią salę, negali kaltinti žiūrovų, kad jie renkasi kur kas patogesnes vietas atnaujintame futbolo komplekse.

Visose arenose smagu matyti krepšinio veteranus ar tiesiog šia sporto šaka besidominčius pensininkus, kurie aktyviai diskutuoja apie komandas susėdę pirmose eilėse palei aikštelę.

Mažose salėse puikiai girdisi ir žiūrovų replikos žaidėjams ar treneriams. Ir nors dažniausiai jos būna persmelktos primityvaus pykčio, kai kurie žiūrovų komentarai praturtina tokių rungtynių patirtį. 

Šiandien Marijampolėje vyks penktosios serijos rungtynės ir net nesiruošiu spėlioti, kas jose bus. NKL finalai yra kaip pašėlęs vakarėlis, kuriam nepasiruoši ir kurio nepriplanuosi. Tereikia pasileisti plaukus ir mėgautis reginiu.

Komentarai:
Chodovsoskis
Nkl kol studentas gerai pazaisti, reikia numesti svori nereikalinga,nes atrodo,jog veteranu krepsini zaisdzia. Nebevalgyk tu bulkuciu!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-04-19
-10
Atsakyti
Anonimas
as ir nenustebau paskaites pirmus sakinius kad miklovas raso. Kaipgi jis neisaukstins zalgirio nors vienam sakiny suknistas zalfanis
2017-04-18
-6
Atsakyti
manau pati atkakliausiir idomiausia kada nors buvusi serija lietuvoje tai pernai geguze pusfinalis rytas-neptunas maximslus rungtyniu sk ir visis baigesi 1-3tsk skirtumu o lemiama maca nuleme paskutine ataka

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-04-18
-6
Atsakyti
as
Mhm, bet sukurti puslapiu su tiesioginem nuorodem nesugebama, kai lose vytis tai tik LKL macai turejo atskirus puslapius, o nkl komandos ne :)))
2017-04-18
-4
Atsakyti
Kliedi kaip koks byronas po cavs pergales :/
2017-04-18
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.