Nuotr.: AP - Scanpix
Nuotr. AP - Scanpix

Igoris Kokoškovas 2004 metais, būdamas Detroito „Pistons“ trenerio asistentu, tapo NBA čempionu, tačiau ne šis apdovanojimas jam yra svarbiausias. Vakar 45-erių metų specialistas su Slovėnijos rinktine triumfavo Europos čempionate ir taip įrašė naują žymę savo karjeroje.

„Taip, laimėtas auksas yra didžiausias pasiekimas mano karjeroje. Yra skirtingos situacijos – viena, kuomet tu esi trenerių štabo narys, ir kita, kai pats treniruoji komandą. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl aš sutikau treniruoti Slovėnijos rinktinę“, – „Eurohoops.net“ cituoja trenerį.

Tokio triumfo galėjo ir nebūti, jeigu ne gautas patarimas iš vieno bendražygio. 2004 metais Kokoškovas dirbo savo gimtosios šalies Serbijos rinktinės trenerio asistentu, o tuomet išgirdo klubinės komandos Detroito „Pistons“ vadovo Joe Dumarso patarimą vasarą pačiam vadovauti komandai.

2007 metais Kokoškovas gavo pasiūlymą tapti Gruzijos rinktinės vyriausiuoju treneriu ir jau nuo 2008 stojo prie šios komandos vairo.

„Treniravimas savo komandą tikrai suteikia galimybę tobulėti, kadangi tu pats atlieki sprendimus ir esi atsakingas už visą programą“, – apie sprendimą tapti vyriausiuoju treneriu sakė Kokoškovas.

Gruzijos rinktinei Kokoškovas vadovavo iki 2015 metų, o nuo 2016 metų prisijungė prie Slovėnijos nacionalinės komandos.

Nuo 2000 metų NBA komandų trenerių asistentu dirbantis Kokoškovas šiuo metu Jutos „Jazz“ klube yra atsakingas už pasiruošimą rungtynėms ir varžovų analizes. Ar po triumfo Europos čempionate Kokoškovas gali tapti ir NBA komandos vyriausiuoju treneriu?

„Sunku prognozuoti, kadangi to negali kontroliuoti. Manau, kad NBA komandos savininkas neturės drąsos pasamdyti tokį trenerį, kurio jis nežino. Daug ką reiškia tai, ar turi šioje srityje patirties. Dėl to lieku arti Europos rinkos, kad galėčiau įgauti daugiau patirties, bet taip pat lieku NBA lygoje, norėdamas tapti šios lygos komandos treneriu. Net jeigu ir negaliu to kontroliuoti. Aš ir dabar esu geroje padėtyje, Jutos „Jazz“ treneris Quinas Snideris yra ne tik mano bosas, bet ir geras draugas. Turi susiklostyti daug aplinkybių, kad galėtum tapti NBA komandos vyriausiuoju treneriu, o jeigu tai nenutiks – aš nenusiminsiu“, – teigė Kokoškovas.

Nuotr. SIPA - Scanpix

Artimiausiu metu Kokoškovas turės susikoncentruoti tik į darbą NBA lygoje, kadangi dėl naujųjų FIBA langų jis pasitrauks iš Slovėnijos rinktinės. Goranas Dragičius teigė, kad liks rinktinėje tik tuo atveju, jeigu liks ir Kokoškovas. Visgi tai neįvyks.

„Tai neįmanoma. Naujasis FIBA langų kalendorius paveikia ir žaidėjus, ir trenerius. Deja, bet yra kaip yra. Man tai nėra darbas, tai yra malonumas, garbė būti nacionalinės komandos dalimi. Bet tai yra neįmanoma. Lapkritį mes jau būsime kažkur kitur, vasarį – dar kitur“, – teigė specialistas.

Kokoškovas taip pat papasakojo apie du pagrindinius Slovėnijos rinktinės ginklus Dragičių ir Luką Dončičių. Treneris mano, kad Dragičius daugiau rinktinėje nebežais.

„Žmonės turi savo nuomonę, o jo darbas yra žaisti krepšinį. Nemanau, kad jis dar atstovaus Slovėnijos rinktinei, bet tai tik mano asmeninė nuomonė. Tai bus sunku, o pasaulio čempionatas vyks tik po dvejų metų. Visgi tai nuspręs jis pats. Mes su juo turime ypatingus santykius, daugybę gerų prisiminimų. Mūsų šeimos artimai bendrauja ir tai nėra tik bendravimas tarp žaidėjo i r t renerio. Bet priežastis, kodėl jis žaidžia rinktinėje, nėra Igoris, o aš irgi čia esu ne dėl Gorano“, – teigė treneris.

Jeigu su Dragičiumi Kokoškovas pasimatys jau artėjantį NBA sezoną, tai Dončičius dar bent vienerius metus žais Madrido „Real“ komandoje. Visgi 18-mečiui prognozuojamas aukštas šaukimas kitų metų NBA naujokų biržoje, o tuomet durys į stipriausią pasaulio lygą būtų atviras.

„Dončičius yra turi ypatingas vaikinas. Jo talentas ir potencialias yra neįtikėtinas. Atrodo, kad Luka mėgaujasi tuo, jog reikia susitvarkyti su atsakomybė. Jis turi ir toliau dirbti, nes daugelyje sričių dar gali patobulėti. Luka yra labiau subrendęs nei jo bendraamžiai. Nedaviau jam nieko, ko jis nebuvo nusipelnęs. Jis jau dabar gauna daug pagarbos, net ir komandos draugai juo žavisi“, – pasakojo Kokoškovas.

Šios auksinės trijulės Slovėnijos rinktinė atrankoje į pasaulio čempionatą nebeturės – NBA ir Eurolygos klubai savo žaidėjų į FIBA langus neišleido.

Komentarai:
djgaffer
Neapdainuotas herojus.Jo vadovavimas buvo kažkas nuostabaus.Tiesiog davė laisvę savo lyderiams ir šie ja pasinaudojo.Dabar tik klausimas,kaip slovėnams seksis atrankoje,nes neturės pusės komandos.Teks vėl viską lipdyti iš naujo.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-09-19
+2
Atsakyti
deivux
neblogas treneris,manau galetu kurtinaitis ji i trenerio asistentus paiimti i ryto komanda
2017-09-19
+3
Atsakyti
:)
Klaidos, klaidos, klaidos !!!
2017-09-18
+4
Atsakyti
Jurgis
nu ir ką Slovėnams, mažai valstybei, turinčiai keletą super talentingų žaidėjų, bet visgi krepšinyje išsiskiriančiai tik kokybe, o ne kiekybe, daryti su tais langais? labai simpatiška komanda, kuriai GAL antraeiliai žaidėjai iškovos šansą apskritai žaist. man baisu, kas iš to gausis. fuck FIBA
2017-09-18
-2
Atsakyti
oooo
Jūs gal klaidas patikrinkite prieš publikuodami tekstą? Ar manot, kad neverta? Baisokai atrodo.
2017-09-18
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.