Saulius Kulvietis Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis ir jo žmona Eglė Kulvietė Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis ir jo žmona Eglė Kulvietė Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis ir jo žmona Eglė Kulvietė Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis ir jo žmona Eglė Kulvietė Nuotr.: D.Lukšta
Saulius Kulvietis Nuotr.: D.Lukšta
  • Saulius Kulvietis šį sezoną tapo legionieriumi – gina Badalonos „Joventut“ garbę
  • Jo kelionė į pirmąsias sezono rungtynes truko ne 5, o 35 valandas
  • „Joventut“ neįveikė Čempionų lygos atrankos ir žaidžia tik Ispanijos pirmenybėse
  • Kulvietis patarimų gavo iš pernai toje pat komandoje žaidusio Šarūno Vasiliausko
  • „Joventut“ matytų tarp 5 stipriausių LKL komandų
  • Seka viską, kas susiję su LKL

Saulius Kulvietis negalėjo nė susapnuoti, kad jo kelionė į pirmąsias oficialias rungtynes su Badalonos „Joventut“ komanda bus tokia sudėtinga.

Ispanijos klubas išvyko žaisti FIBA Čempionų lygos antrojo atrankos etapo rungtynes į Suomijoje esantį Joensū miestą, o jį pasiekti turėjo maždaug per 5 valandas. Netikėtai susiklosčius aplinkybėms, kelionė prailgo 7 kartus.

„Joventut“ pakilo iš Barselonos oro uosto, kuris nuo Badalonos nutolęs maždaug per 20 km, ir po daugiau nei trijų valandų nusileido Suomijos sostinėje Helsinkyje. Iš pastarojo miesto bebuvo likęs 55 minučių skrydis į Joensū.

Kartu su Kulviečiu tuo pačiu lėktuvu iš Helsinkio pakilo ir teisėjas Tomas Jasevičius, kuris turėjo švilpti „Joventut“ ir Joensū „Kataja“ komandų rungtynėse.

Lėktuvas pakilo 21 val. ir turėjo nusileisti apie 22 valandą, tačiau tuomet prasidėjo neįtikėtinas scenarijus. 

„Buvo labai vėjuota, prastas matomumas, mes 3 val. skraidėme aplink Joensū miestelį ir negalėjome nusileisti, todėl grįžome atgal į Helsinkį, – istoriją pradeda Kulvietis. –  Tiesiog sklandėme ore ir nežinojome, ar čia nusileisime. Grįžome į Helsinkį ir mums pasakė, kad yra skrydis už valandos, galite vėl bandyti. Tebūnie, bandome.

Vėl skridome, vėl 3 valandas sukome ratus ir vėl grįžome į Helsinkį. Kitas skrydis buvo 7 val. ryto, o tądien jau turėjome žaisti. Tai ką belieka daryti? Darbuotojai mums davė po 17 eurų čekį maistui, iš žmonių oro uosto atstovams kliuvo daug pretenzijų, visi pyko, kad leidžia apskritai kilti į orą.

Septintą valandą ryte pakilome, paskraidėme tris valandas ir sugrįžome atgal vėl. Tądien turėjome žaisti, bet lyga sutiko nukelti rungtynes į kitą dieną. Dėl to nusprendėme važiuoti su autobusu ir atvykome po 5 valandų. Kelionė nuo Barselonos iki Joensū miestelio truko 35 valandas.

Galiausiai, važiuojant autobusu, visi iškritome kaip lapai, nes buvome pervargę. Bent autobusą davė labai gerą, su lovomis, tad atgal nė neskridome, o iškart lipome autobusą ir išvykome į Helsinkį.“

Rungtynės nesusiklostė gerai. Pirmajame mače „Joventut“ namie buvo nusileidę keturiais taškais, o reabilituotis nepavyko ir Suomijoje, kurioje buvo sužaista lygiosiomis. Taip žygis į FIBA Čempionų lygą buvo baigtas.

Nuotr. D.Lukšta
„Į Joensū nuvažiavome visiškai sudaužyti, tad tos rungtynės buvo labai keistos. Tas skrydis tikrai nepridėjo sveikatos. Aš buvau patyręs traumelę, alkūnės uždegimą. Žaidžiau, nors ir nebuvau visiškai pasiruošęs. Visi buvome ne savo rogėse. „Kataja“ tikrai nebuvo tokia stipri, kad mes ir po tokios kelionės negalėtume jos nugalėti, bet nebuvome pagavę ritmo“, – pripažino Kulvietis.

Taip „Joventut“ komandai liko vienerios rungtynėse per savaitę Ispanijos krepšinio lygoje. Kulvietis per pirmąsias trejas rungtynes vidutiniškai per 25 minutes pelno po 6,5 taško, atkovoja po 3,3 kamuolio ir atlieka po 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Interviu Barselonoje su tinklalapiu „BasketNews.lt“ Kulvietis pasidalijo pirmaisiais įspūdžiais iš Badalonos komandos, papasakojo apie Katalonijos politinę situaciją, įvertino Ispanijos krepšinio lygį, svarstė, kurioje vietoje LKL būtų „Joventut“ ir atskleidė, kad itin aktyviai ir toliau seka ir Lietuvos krepšinio lygos kovas.

– Kokios sąlygos suteiktos Badalonos komandoje? – „BasketNews.lt“ paklausė Kulviečio.
– Viskas labai neblogai. Tikėjausi, kad viskas bus daugiau mažiau suorganizuota ir padaryta. Aišku, jie turi mažų ispaniškų problemėlių su savo mañana. Ispanai nuolat kartoja, kad viskas bus padaryta rytoj.

Buvo tokia problemėlė su internetu, atvykus jis bute nebuvo įvestas, o tai turėjo padaryti klubas. Bet vis mañanamañana ir šiaip ne taip po gerų dviejų savaičių įvedė. Jie neapsikrauna savęs. Paprašiau dėl ispanų kalbos kursų, vienas jaunuolis iš komandos jau eina. Klubas iškart sutiko, tačiau mėnuo praėjo ir vis dar nieko. Gal mes, lietuviai, esame pripratę, kad jeigu kažko norime, o jie gali tai padaryti, tai ir turi padaryti. Jeigu negali, tai taip ir sako.

– Koks krūvis tenka treniruotėse?
– Aš jau buvau nusiteikęs didžiuliam krūviui, nes pernai čia žaidęs Šarūnas Vasiliauskas apie tai perspėjo. Treneris liko tas pats, tai man iškart sakė, kad reikia nusiteikti sunkesnėms treniruotėms nei Lietuvoje. Keisčiausia, kad jie treniruojasi kartą per dieną ir vienos treniruotės metu bando viską aprėpti. Badalonoje viską darome per vieną treniruotę – ir metimai, ir treniruokliai, ir greičio pratimai, ir žaidimas penki prieš penkis... O jeigu dar ir video peržiūrą atliekame, tai laisvai gaunasi bent 4 valandos. 11 valandą ryte pradedi treniruotę, baigi 15 val., dar turi kokią procedūrą atlikti, tad esi laisvas tik 16 val. valandą. Atrodo, rytinė treniruotė, bet grįžti jau vakarop. Kalbant apie skiriamą krūvį, galiu lyginti su bet kuriuo buvusiu savo treneriu – tokių treniruočių dar nesu turėjęs. Bet viskas gerai.

– Ką per tą laiką Ispanijoje pavyko pamatyti Barselonoje ar Badalonoje?
– Barselonoje jau prieš tai buvau 3 kartus, tad visas turistines vietas buvau aplankęs. Nebuvo taip, kad atvažiavę iškart lėktume viską apžiūrėti. Nebent svečiams atvykus aprodome miestą. Bet įprastai žmona tai padaro, nes aš dažniausiai būnu salėje (šypsosi). 

– Kokį vaizdą susidarėte apie Katalonijos politinę situaciją, kuo ji paliečia jus?
– Vietiniai krepšininkai viską paaiškina, jie labai domisi, klausosi visų pranešimų per radiją. Matome, kad vyksta protestai, pagrindinėje Barselonos gatvėje buvo pusę milijono žmonių, buvo uždarytos gatvės.

Yra vienas įdomus dalykas, kad katalonai kasdien 22 valandą išlenda į balkonus ir pradeda daužyti indus, juos daužo apie 15 minučių dėl protesto. Taip jie nori būti išgirsti. Badalonoje, būnant kambaryje, vakare išgirstame juos ir suprantame, kad jau 22 valanda. Dabar aprimo, bet tokie dalykai dvi savaites dėjosi ištisai.

Vykstant referendumui, mūsų komanda, kaip ir „Barcelona“, atšaukė treniruotę. Norėjome su komanda susirinkti ir pasėdėti, bet vadovai sakė, jog geriau to iš viso nedaryti ir nesirodyti mieste.

Po tų neramumų buvo žiniasklaidos diena, tai visi drauge susirinkome ir pakalbėjome, ką galėtume pasakyti, ko geriau nesakyti. Aš esu susidaręs vaizdą apie tai, kas vyksta, bet didelės nuomonės šiuo klausimu neturiu.

– Kaip sekasi su ispanų kalba?
– Sunku pasakyti, kaip būtų su ispanų kalba, nes čia daugiau kalbama kataloniškai. Tos kalbos ganėtinai skiriasi: ispaniškai kažkiek suprantu, o kataloniškai – labai sunkiai. Komandoje turime 5 laisvai kataloniškai kalbančius krepšininkus.

Mokant ispanų kalbą, išmokti katalonų kalbą yra kur kas lengviau, todėl su žmona norime eiti į ispanų kalbos kursus. Vietiniai katalonai labai greitai kalba, o suprasti ispanus kur kas lengviau. Tuos pagrindinius žodžius ir krepšinio terminus žinau, bet pamokėlių dar nelankiau, tad iki susikalbėjimo – toli gražu.

– Kokį įspūdį palieka Ispanijos krepšinis?
– Greitas, nieko naujo nepasakysiu, to ir tikėjausi. Nuo Lietuvos krepšinio bent mūsų komandoje labai skiriasi gynyba, aš prie tokios nepripratęs ir tam reikia laiko. Ispanijos lygoje žymiai mažiau kontakto. Jeigu Lietuvoje ginamės apačioje prieš tvirtesnį žmogų, tai ginamės ranka, o Ispanijoje akcentuoja tiesiog stovėti, dengti kūnu. Aš nežinau, kaip taip įmanoma apsiginti, bet jie liepia taip gintis. „Monbus Obradoiro“ komanda mus taip ir užcentravo, viską sugrūdo iš po krepšio ir laimėjo. Reikia priprasti, kol kas keista.

– Kokia tavo rolė komandoje?
– Visada žaidžiu ketvirtoje pozicijoje. Pradėjau neblogai, buvau įsitvirtinęs starto penkete, bet praėjusį savaitgalį jame nepasirodžiau. Nepagaunu ritmo, kelias rungtynes nesužaidžiau. Nėra kažkokių piktumų su treneriu, tiesiog nerandu savo ritmo ir pats strategas tą patį sako. Manau, kad esu tarp pagrindinių žaidėjų. Nesu koks atsarginis, bet ir nesakau, kad esu lyderis. Labai tikiuosi, kad žaidimas pagerės ir būsiu startinio penketo žaidėjas. Labai norėčiau įsitvirtinti šioje lygoje. Nesakau, kad būtinai šioje komandoje, bet lygoje – labai. Tikrai būtų labai smagu.

– Kaip manote, dėl kurios vietos „Joventut“ galėtų kovoti LKL?
– Žiauriai sunkus klausimas, ne kartą apie tai pagalvojau. Labai sunku lyginti, viskas priklausytų nuo to, kaip komanda prisitaikytų Lietuvos krepšinyje, o gal prie jos kitos komandos prisitaikytų. Tikrai yra skirtumų. Manau, kad su tomis ketverto komandomis, „Neptūnu“ ir „Lietkabeliu“, būtų galima kautis, bet su „Žalgiriu“, aišku, ne. Tikrai nebūtume tarp silpniausių, būtume ketvertuko lygyje, galėtume driokstelėti, bet į čempionų titulą nesikėsintume.  

– Ar neatsibosta treniruotės, kadangi per savaitę žaidžiate tik vienerias rungtynes?
– Mes pirmąją savaitės pusę dirbame ties tobulėjimu kaip komanda, o tik likus 2-3 dienoms pradedame ruoštis rungtynėms. Turime labai daug laiko, tad galime ištisai žiūrėti video peržiūras, nuo antradienio iki sekmadienio. Žaidėjui visada smagiau žaisti dvejas rungtynes per savaitę nei treniruotis. Būtų smagu dalyvauti kažkokiame Europos turnyre.

Nuotr. D.Lukšta
– Ar sekate Lietuvos krepšinį?
– LKL Sauliui yra šventas dalykas – naujienos, video peržiūros, viskas, – juokdamasi įsiterpia Sauliaus žmona Eglė.
– Taip, iš LKL viską turiu peržiūrėti, – pripažįsta Kulvietis. – Gal „Nevėžis“, „Pieno žvaigždės“ ir „Dzūkija“ tiek nedomina, nes daug užsieniečių, jų nežinai. Bet Prienus žiūriu, taip pat ir Uteną. Stebiu rungtynes, o jeigu neišeina, tai peržiūriu bent ištraukas. Tikrai neatitrūkstu nuo LKL. Daug metų žaidžiau, žinau visus žaidėjus, tad labai įdomu. Mačiau ne vieną mačą, o „Žalgirio“ stengiuosi pažiūrėti visas rungtynes ir Eurolygoje.

– Veikiausiai Eurolygos žaidėjai nepadės Lietuvos rinktinei. Ar dėl to labiau tikiesi į ją patekti? 
– Tikrai neverksiu, jeigu nepakvies, bet būtų malonu, jeigu kažkada sąrašuose pasirodyčiau. Labai sunku pasakyti, nes daug neaiškumo, dauguma rinktinių įtraukinėja Eurolygos žaidėjus. Leis žaisti jiems, tai valio, nežais, tuomet atsiras šansas pasirodyti mažesnio meistriškumo krepšininkams. Tikrai nėra taip, kad lauktum to. Nepakvies, tai nepakvies, pakvies – bus labai smagu.

Komentarai:
Labai įdomus interviu bet kiek sausas klausimus galėjo ir protingesnius paklausti. Jeigu Adomaitis neįtrauks Kulviečio tai gėda pelėda bus

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-29
-8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.