Nuotr.: AFP - Scanpix
Nuotr. AFP - Scanpix

Detroito „Pistons“ vidurio puolėjas Bobanas Marjanovičius yra taškų darymo mašina, tačiau jo ribotas laikas aikštelėje parodo, kaip stipriai pasikeitė lyga, rašo tinklalapis „fivethirtyeight“.

Boban Marjanovic

Boban  Marjanovic
Komanda: Detroit Pistons
Pozicija: C
Amžius: 29
Ūgis: 222 cm
Svoris: 133 kg
Gimimo vieta: Serbija

Statistiškai Marjanovičius yra laikomas efektyviausiu visų laikų taškų pelnytojų modernioje krepšinio istorijoje, bet šį sezoną jis dažniausiai nekyla nuo atsarginių žaidėjų suolelio. Tai problema, su kuria dabartiniais laikais susiduria daugybė NBA aukštaūgių, įskaitant ir Joną Valančiūną.

Realybė yra tokia, kad 222 cm ūgio Marjanovičius yra nesustabdomas puolime bei demonstruoja beprecedentį efektyvumą. 29-erių serbas per vieną metimą vidutiniškai surenka 1,62 taško, o tai yra geriausias rezultatas lygos istorijoje.

Antroje vietoje rikiuojasi Adrianas Dantley (1,53), trečioje – Charlesas Barkley (1,52), ketvirtoje – Jamesas Hardenas (1,51), penktas – Shaquille'as O'Nealas (1,47).

Marjanovičius pirmauja lygoje ir pagal pelnomus taškus per prisilietimą prie kamuolio. Aukštaūgis prisilietimas prie kamuolio vidutiniškai baigiasi 0,54 taško. Antroje vietoje esantis Ericas Gordonas stipriai atsilieka nuo serbo – 0,47 taško.

Ir visgi, kodėl fenomenalų efektyvumą puolime rodantis centras didžiąją laiko dalį praleidžia trūnydamas ant suolo?

„Pistons“ vidurio puolėjas šį sezoną į aikštelę išbėgo 13-oje rungtynių, kuriose vidutiniškai žaidė po 8,2 minutės. Panašiai, kaip ir pirmuosius du sezonus NBA lygoje. Mažas minučių kiekis parodo, kad ryškius Marjanovičiaus pliusus užgožia dar ryškesni minusai.

Marjanovičius yra vienas lėčiausių aukštaūgių lygoje, o tai yra trūkumas, kuriuo labiausiai mėgina pasinaudoti „Pistons“ varžovai. Serbas gynyboje būna lyg prikaltas baudos aikštelėje ir nesugeba suspėti paskui vikrius ir iš toli metančius oponentų vidurio puolėjus.

Boban Marjanovic

Boban  Marjanovic
Boban  Marjanovic
MIN: 8.82
PTS: 6.58 (67.5%)
REB: 2.5
AS: 0.75
ST: 0.17
BS: 0.17
TO: 1.08
GM: 12

Puikiu pavyzdžiu tapo „Pistons“ rungtynės su „Heat“, vykusios ketvirtadienį. Marjanovičius penktą kartą karjeroje rungtynes pradėjo nuo pirmųjų minučių, taip pakeisdamas šonkaulius susimušusį Andre Drummondą.

Serbas dar kartą įrodė savo efektyvumą: ant parketo iš viso praleido 22 minutes, iš žaidimo pataikė 5 metimus iš 8, pelnė 15 taškų bei atkovojo 9 kamuolius. Tai statistika, atitinkanti jo išskirtinį naudingumą per pastaruosius trejus metus NBA lygoje.

Ir visgi net būnant tokiam efektyviam puolime, krepšininkas buvo priklausomas nuo varžovų malonės. „Heat“ šiame susitikime pataikė 17 tritaškių, o tai – didžiausias skaičius ekipoje šį sezoną. Kuomet Majamio komanda sugalvodavo mažinti penketą ir į vidurio puolėjo poziciją statyti vikrųjį bei iš toli pataikantį Kelly Olynyką, tuomet tai reikšdavo Bobano kelionę link atsarginių žaidėjų suolelio.

Olynykas įskraidino du tritaškius bei pelnė 8 taškus paeiliui, o netrukus minutės pertraukėlę paėmęs „Pistons“ strategas Stanas Van Gundy nusiuntė Marjanovičių į suolo galą. 

Ši rungtynių seka puikiai atvaizduoja situaciją, kurios įkaitu tapo serbas. NBA krepšinis per pastaruosius kelis metus stipriai evoliucionavo, o išaugusi snaiperių gausa aukštaūgių, nesugebančių gintis už baudos aikštelės ribų, gyvenimą NBA lygoje padarė neįmanomą.

Komentarai:
Anonimas
i zalgiri bobana
2018-01-05
-1
Atsakyti
Antinelegaluinvazija
I Zalgiri

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-01-05
-13
Atsakyti
Gg
Bybio Jum lavaro

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-01-05
+10
Atsakyti
aa`
bobano laukiam vel zalgiryje
2018-01-05
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.