Nuotr.: Fotodiena.lt, D.Lukšta
Nuotr. Fotodiena.lt, D.Lukšta

Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) komandos pastaraisiais metais grūmėsi tarsi uždarame rate. Komandų skaičius ir sudėtis nekito, o net ir čempionato autsaideriai galėjo jaustis ramiai, kadangi žemesniame divizione paprasčiausiai neatsirado galinčiųjų įsipaišyti į galingiausiųjų dešimtuką.

Tokia trejus metus trukusi stagnacija netrukus gali pasikeisti, nes į „Betsafe-LKL“ duris beldžiasi potencialus lygos naujokas – Šakių „Vytis“.

Tiesa, galingai antrajame šalies divizione šį sezoną žaidžiantiems šakiečiams iki šio tikslo trūksta vieno svarbaus akcento, suteiksiančio šansą kitą sezoną grumtis su šalies galingiausiais – triumfo Mezon NKL čempionate.

Pirmą žingsnį „Vytis“ jau žengė ir pateko į kitą savaitgalį vyksiantį finalo ketvertą. Visgi kad ir kaip galingai Aurimo Jasilionio kariauna šį sezoną atrodytų, Mezon NKL pusfinalius sudaro viso labo vienos rungtynės, o žaidžiant tokiu formatu, kaip rodo istorija, griūva net ir galingiausi.

Visgi 36 pergalės per 39 rungtynes ir triuškinamai sužaista ketvirtfinalio serija leidžia daryti prielaidą, kad „Vytis“ šį sezoną antrajame divizione yra favoritas.

Tai supranta ir pati Šakių komandos vadovybė, mintyse jau rikiuojanti planus su scenarijumi „kas būtų, jeigu būtų“. Galutinis to plano tikslas – kitą sezoną startuoti kaip „Betsafe-LKL“ komandai.

Tiesa, kito sezono dėlionė turi ne vieną realų scenarijų, o tinklalapis „BasketNews.lt“ kviečia su jais susipažinti.

Gytis Radzevičius – Mezon NKL dominuojančio „Vyčio“ lyderis
Gytis Radzevičius – Mezon NKL dominuojančio „Vyčio“ lyderis
Nuotr. D.Lukšta

Miesto keitimas

Pastaraisiais metais Mezon NKL čempionams kilti į aukščiausią divizioną sukliudydavo dvi rimtos priežastys – reikalavimų neatitinkanti arena arba pernelyg kuklus biudžetas.

Šį sezoną metami dvitaškiai

48%
18,3
Pataiko: 18,3
Taiklumas: 48,4%
Vieta lygoje: 9
Geriausias pasiekimas: 27
Blogiausias pasiekimas: 10
Daugiausia pataiko: Gabrielius Maldūnas

„Betsafe-LKL“ nuostatai skelbia, kad čempionato dalyvė turi deklaruoti mažiausiai 400 tūkst. eurų biudžetą ir varžovus priimti arenoje, talpinančioje mažiausiai 1200 sirgalių.

Jeigu finansinis kriterijus „Vyčiui“ būtų nesunkiai įkandamas, tai dėl antrojo reikalavimo kiltų klaustukas, mat dabartiniai komandos namai, Šakių miesto arena, talpina viso labo 800 sirgalių.

Vieša paslaptis, kad vienas iš „Vyčio“ vadovų pasirinkimų yra derybos su Šakių savivaldybės atstovais dėl vietos arenos renovacijos, taip iki reikiamo padidinant vietų skaičių ir klubą išlaikant mieste.

Visgi „Betsafe-LKL“ vadovybė tokį variantą skuba nubraukti. Lyga į savo klubų ratą nedega noru įsileisti viso labo 6 tūkst. gyventojų turintį miestelį. Maža to, prezidentas Remigijus Milašius įsitikinęs, jog Šakių arenos renovacija situacijos nepataisys.

„Lygos žemėlapyje Šakių artimiausiu metu tikrai nematau. Mes jau turime žiūrėti į ateitį. Šakiuose yra apie 800 vietų, bet LED ekranai ten yra pastatomi visai šalia išmetimo linijos. Mes turime tiek daug komandų, žaidžiančių Europoje. Jau dabar žaidėjai susitraumuoja, o ten rizika dar labiau padidėja. Nereikia žiūrėti į tai, kas buvo prieš 20 ar 15 metų. Anksčiau buvo du teisėjai, dabar – trys nebespėja susekti rungtynių. 

Dėl rungtynių tempo visuomet atsiranda sąlygos galimai traumai, pavyzdžiui, ištraukiant kamuolį iš užribio. Esmė yra ne 1200 vietų, bet salės patogumas žaisti. Gal vietų arenoje skaičius galėtų būti mažesnis, bet salė privalo atitikti visus reikalavimus, skirtus šiandieniniam krepšiniui. O tokių salių mes beveik neturime. Yra dar tinkama Palangoje, Jonavoje, Garliavoje ir Kauno sporto halė“, – dėstė Milašius.

Akivaizdu, kad šią situaciją gerai žino ir „Vyčio“ organizacija. Šiuo atveju, neišvengiamas planas pastarajai vasarą bus krautis daiktus ir įsikurti naujuose namuose.

„Lietuvoje yra ne vienas kitas miestas, kuris nori „Vyčio“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ prasitarė klubo generalinis vadybininkas Justinas Garliauskas.

BasketNews.lt“ žiniomis, „Vyčio“ vadovai pirštu Lietuvos žemėlapyje linkę rodyti į Kauną. Didelė tikimybė, kad sėkmės šį sezoną atveju, „Vytis“ „Betsafe-LKL“ durų slenkstį kitą sezoną mintų varžovus priimdamas Kauno sporto halėje arba Garliavos arenoje.

Nuotr. fotodiena.lt/J. Elinskas

„Vytis“ keičia Prienų–Birštono „Vytautą“

Pasilikime prie prielaidos, kad „Vytis“ kitą savaitę pateisins favorito statusą, triumfuos Mezon NKL čempionate ir kitą sezoną taps pilnateisiu „Betsafe-LKL“ nariu. 

Bet ką potencialūs „Betsafe-LKL“ naujokai gali pakeisti?

Šiandien panašu, kad realiausias scenarijus, jog tokiu atveju „Vytis“ į aukščiausiąją lygą žengtų vietoje Prienų–Birštono „Vytauto“. Paskutinėje vietoje esantiems reguliariajame sezone liko sužaisti aštuonerias rungtynes, tačiau nuo artimiausio grobio, Kėdainių „Nevėžio“, Virginijaus Šeškaus kariauną skiria trijų pergalių praraja.

Pastaruoju metu „Vytautą“ krečia ir vidinės problemos, todėl sunkiai tikėtina, kad prieniškiai lemiamu metu mobilizuosis ir pradės skinti taip trūkstamus laimėjimus.

Lygos vadovybė ketina negailestingai remtis reglamentu: jeigu liks paskutinis, „Vytautas“ bus priverstas atlaisvinti vietą čempionate.

„Visus 10 klubų gerbiu ir pasitikiu bei tikiuosi, kad jiems viskas bus gerai. Krepšinis yra toks, kad paskutinė vieta krenta, negalėsiu Prienams niekuo padėti. Dabar pasaulis pažino, kas yra Prienai, kas yra Lietuva, bet manau, kad sportiniu principu Ballų šeima jiems kažko nedavė. 

Manau, kad klubas turi gerą komandą, bet žaidimo nėra. Situacija su Ballais turi ir pliusų, ir minusų. Tai, kokiu keliu nuėjo Prienai su Ballais, jie praktiškai paaukojo Lietuvos krepšinio lygą. Aš, būdamas klubo savininku, tikrai to nedaryčiau“, – pareiškė Milašius.

Nuotr. Fotodiena.lt

„Vytis“ keičia „Nevėžį“

Neatmeskime ir varianto, kad komanda iš Mezon NKL pirmenybių galėtų pakeisti ne „Vytautą“, o „Nevėžį“. Jeigu turnyrinė lentelė rodo, kad Kėdainių ekipa kol kas saugiai nutolusi nuo paskutinės vietos „Betsafe-LKL“ čempionate, tai virš „Nevėžio“ jau sklando kitas ne ką šviesesnis debesis.

BasketNews.lt“ neseniai skelbė, jog šis klubas ir toliau sunkiai tvarkosi su skolų šleifu, teismą pasiekė ekipą valdančios VšĮ „Veržlusis Nevėžis“ bankroto byla, o komandos organizaciją paliko direktoriaus pareigas viso labo pustrečio mėnesio ėjęs Algimantas Ercius.

Toks chaosas neramina ir Milašių, kurio vadovaujama „Betsafe-LKL“ organizacija „Nevėžiui“ iškėlė ultimatumą – iki balandžio 15-osios pateikti finansinę ataskaitą.

Kantrybę praradusi lygos vadovybė čiupo už jautriausios „Nevėžio“ vietos. Finansinį klubų skaidrumą akcentuojantis Milašius jau ne vienus metus sulaukdavo klausimų, kaip rimtų problemų turintis klubas prieš sezoną gali išvengti padidinamojo licencijavimo stiklo.

Visgi dabar kantrybės taurė buvo perpildyta. Tiesa, bendraudamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“ Milašius atvirai neįvardijo, kuris lygos klubas šiuo metu yra skalpuojamas labiausiai.

„Vienas iš mūsų klubų turi tų finansinių problemų ir dabar. Valdybos nutarimu, mes buvome nuvažiavę į tą klubą ir išsakėme užduotis, kurias jis turi padaryti. Bus žiūrima į finansinį aspektą, kokios jų galimybės likti ir kitą sezoną.

Mes tikrai netoleruosime, kad daugiau būtų kalbama, jog licencija išduodama neatsiskaičius su žaidėjais, tiekėjais ir kitais, su kuo klubas yra sudaręs sutartis. Tos skolos velkasi 2-3 metus ir mes tikrai to nebetoleruosime. Bus valdybos sprendimas, ką toliau daryti. Gali būti įvairūs sprendimai“, – sakė „Betsafe-LKL“ prezidentas.

Taigi paskutinė „Vytauto“ vieta jų vilčių likti aukščiausiame divizione galutinai dar nenužudytų.

Jokie pokyčiai neįvyksta

Ne mažiau realus scenarijus – trejus metus trukusi komandų sudėties stagnacija gali užtrukti dar bent metus.

„Vytis“ yra ryškus Mezon NKL čempionato favoritas, o šalies žiniasklaida ir krepšinio specialistai šakiečiams jau matuoja medalius. Visgi nepamirškime, kad finalo ketverte Jonavoje antrojo pagal pajėgumą čempionato nugalėtojus lems vos vienos rungtynės.

„Finalo ketvertas mus džiugina, bet tai yra loterija. Maskvos CSKA turi didžiausią biudžetą Eurolygoje, bet sugeba pusfinalyje nusileisti „Olympiakos“ klubui. Tai normalu.

Žinote, serijoje šioje lygoje mūsų nenugalėtų niekas. Tikrai niekas, tai sakau ramia sąžine. Visgi finalo ketverte yra rizika bet kuriame žingsnyje, visi gali primesti 15 ar 20 tritaškių, būna neįtikėtinų dalykų“, – situaciją realiai vertino „Vyčio“ generalinis vadybininkas Garliauskas.

Kuri kita Mezon NKL komanda galėtų sukišti „Vyčiui“ pagalius į ratus ir tapusi čempione žengti į „Betsafe-LKL“? Nė viena. 

Vėl galingai rungtyniaujanti „Sūduva-Mantinga“ į LKL nežengs. Kaip ir kitos dvi Mezon NKL finalo ketverto komandos – „Neptūno“ bei „Žalgirio“ dubleriai
Vėl galingai rungtyniaujanti „Sūduva-Mantinga“ į LKL nežengs. Kaip ir kitos dvi Mezon NKL finalo ketverto komandos – „Neptūno“ bei „Žalgirio“ dubleriai
Nuotr. NKL/M.Baranauskas

Taip pat solidžiai rungtyniaujanti Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ turi rimtą finansinį užnugarį, tačiau neturi standartus atitinkančios arenos, taigi dvejus pastaruosius metus tokią teisę buvo priversta paleisti vėjais. Tuo metu Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ ir Kauno „Žalgiris-2“ yra dukterinės komandos, o tokioms, pagal „Betsafe-LKL“ nuostatus, vietos čempionate nėra.

Todėl „Vyčiui“ nelaimėjus Mezon NKL trofėjaus, o „Nevėžiui“ sugebėjus susitvarkyti savo finansinę veiklą, pakilti į aukščiausios lygos kovas tiesiog nebūtų kam. 

Visgi ambicingasis „Vytis“ ne vienus metus puoselėjamos svajonės atidėti dar metus neketina.

„Turime tik vieną tikslą ir link jo einame. Nenoriu komandai daryti jokio spaudimo, bet visi viską žino. Tai nėra mano, trenerio ar kažkurio individualus tikslas. Jis yra laimėti Mezon NKL ir kilti į kitą lygą“, – aiškino „Vyčio“ vadovas.

„Vyčio“ ambicijas gerai žino ir Milašius.

„Neslėpsime, Šakių „Vytis“ norėtų pretenduoti į LKL, vietoje paskutinės LKL komandos. Jie turi įvairius variantus, kur žaistų. Tai, ką jie mąsto, atitiktų visus mūsų reikalavimus. Bet klausimas kyla, ar jie sukomplektuos komandą ir turės tiek finansų, 400 tūkst. eurų.

LKL komandų licencijavimas vyks per padidinamąjį stiklą, bus tiriama, iš kur komandos gaus planuojamą biudžetą. Kad neatsitiktų taip, kaip kadaise buvo su Mažeikių komanda“, – sakė lygos vadovas.

Komentarai:
cirkas
Tai sakieciai nematytu Sakiu komandos? Kas per pasirinkimas - Garliava?! Ot tai geografija krepsinio LT butu!.. O hale? Kam Kaunui dar viena komanda LKL? Net "Zalgirio" LKL rungtyniu (isskyrus su "L.r.") ziuret kaunieciai neina.Tai I hale neaisku kokios "ariogalos" komandos eis? Logikos - 0.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+10
Atsakyti
pritariu antanui
Jo,reikia mesti nx.zalgeri ir vietoj jo i kauna atkelti Vyti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
Atsakyti
antanas
Zalgiri reik mest is lkl nes tik geda daro

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+6
Atsakyti
asd
LKL tikslas turėtų būti, kad Marijampolė Mažeikiai Jonava turetu arena ir komandas, kurios galetu zasiti LKL
2018-04-07
-4
Atsakyti
To lkl
O Pasvalys, Dzukija ir Prienai pasiteisino? Visos gi is NKL atejo.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+3
Atsakyti
lkl
Matem patekus mazeikiam i lkl ir nepasiteisino nenustebino ir liko atrodo pries paskutiniai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+1
Atsakyti
Nkl
Pirma laimet reikia. Nepersokus griovio - nesakyk “op”.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
Atsakyti
nkl vytis
Tai kraukites lagaminus i garliava ar sporto hale

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+5
Atsakyti
JR
Google.lt

Jonavos arena

Mažeikių arena

Palangos arena

Plungės arena

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
-17
Atsakyti
To JR
Klausyk galvą išsitrink prieš rašydamas pasigoglink aviną gal tau Varšuva LR sostinė

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+10
Atsakyti
JR
Tarkim Jonava. Nesenai atidaryta 2 tūkst.vietų arena. Prasigooglinkt.

Miesto ir rajono savivaldybė plius gen.remėjas ir komanda yra. Kaip, kad Pasvalyje.

Tam pačiam Panevėžyjeį prieš kelis metus pustuštė buvo Cido arena per varžybas ir komanda dugne.

Atėjo į komandą žmonės, atsirado žaidėjai, žiūrovai, europos turnyras ir net sidabras lkl.

Įmanoma pasirodo.

Googlinant dar, tai pvz Mažeikiai yra ant arenos statymo slenksčio.

Projektas gal net parengtas. Taip tokiam mieste sudėtinga rasri eurų statybai, bet gal per kokius 5 metus pajudės.

Orlenas, jei sutiktų remti kokiems 5 metams ir būtų lkl komanda.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+3
Atsakyti
JR
Marijampolė, Mažeikiai, Jonava - didesni miestai už Uteną, Kėdainius, Pasvalį.

Taip, kad jie lieka realiais pretendentais į lkl.

Ar to nori ir gali jų krepšinio bendruomenė, tai jau kitas klausimas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+6
Atsakyti
Sakiai
Kitu metu NKL minimalus biudzetas bus 100.000 euru. Kai Sakiai skiria 30.000 savo komandai, kaip jie gali zaisti Sakiuose NKL, jau nekalbant apie LKL. Jei ne privatus remejai tos komandos isvis nebutu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
-10
Atsakyti
rtg
Baikit jus su tom 12-14 komandu.

Vos 10 isgyventi gali o cia dar 4 nori....
2018-04-07
+14
Atsakyti
GTR
Labai norėtųsi, kad viskas vyktų sportiniu principu, tačiau Lietuva yra aiškiai per maža šiai sistemai. Teisingai sako LKL direktorius, kad nebegalime grįžti į tuos laikus, kai žaidžiama buvo mokyklų salėse. Po 2011 metų Europos krepšinio čempionato Lietuvoje atsirado 6 aukščiausio lygio arenos (Siemens, Žalgirio, Švyturio, Cido, Šiaulių ir Alytaus), pridėkime tikrai LKL ir Lietuvos standartais puikiausią Kėdainių areną ir labai panašias, tik gal kiek kuklesnes Pasvalio ir Utenos arenas ir gauname tikrai gėdos nedarančią krepšinio infrakstruktūrą, kur negėdą atsivežti ir geriausius Europos krepšininkus (tarkim kai Žalgiris atvažiuoja į Pasvalį). Realiai tik Prienai neturi tikrai šiuolaikinės arenos. Taip ji po rekonstrukcijos atitinka reikalavimus, tačiau LKL mąstais ji per maža ir pats miestelis yra per mažas. Sunku tikėtis, kad bus pilna 2000 vietų arena, kai mieste gyvena 6000 ar 10 000 gyventojų. Tą LKL ir bando pasakyti. NKL yra puiki terpė žaisti tokioms komandoms, kaip Prienai ir tas pats Vytis ir čia viskas gerai. NKL yra stipri lygą panaši į kitų šalių negarsėjančių krepšinio tradicijomis nacionalinį lygį, tad joje žaisti ne gėda. Ir būtent to ir reikia Šakiams, aukšto lygio krepšinio ir renginio savaitgaliais, o ne žinojimo, kad jų komanda žaidžia Kauno sporto halėje... Kad ir su tuo pačiu Žalgiriu... Labai graži Prienų patekimo į LKL istorija, bet pačiam miesteliui būtų geriau žaisti NKL, nereikėtų tokio didelio biudžeto ir pergalių būtų daug daugiau. Tad į tą 10 LKL vietą manau turėtų pretenduoti Palangos, Garliavos ar Jonavos komandos arba aišku tiesiog likti Prienai. Tačiau Šakiams statytis ar rekonstruoti areną tam, kad galėtų žaisti LKL ir nežinia kokius rezultatus ten pasiekti nebeverta. Taip rizikavo Prienai, Palanga vienu metu tikėjosi žaisti LKL, tad pasistatė areną, tačiau manau čia ir bus dedamas brūkšnys. Dabar LKL lygis yra labai aukštas, tad bereikia tik orientuotis į esančių klubų augimą, stabilizuoti situaciją Kėdainiuose, remti Alytų, nes jis pagal galimybes labai gerą lygį rodo, kad tokios komandos nebūtų altsaiderėmis, o kibtų visiems į atlapus net ir būdamos 8-9 vietoje turnyrinėje lentelėje. Pats esu iš šiaurės Lietuvos, tad Šiaulius laikau savo komandą. Pernai jiems buvo labai blogas sezonas, net buvo pasigirdę kalbų apie bankrotą ir pasitraukimą iš LKL, na, o šiemet kaip puikiai jie žaidžia, ir kaip smagu, kad Šiauliuose yra į ką pažiūrėti ir tikėtis pergalės, o ne vien žiūrėti į atvažiavusį Žalgirį ir savotiškai sirgti prieš savo komandą (nes mūsų tarkim neturi šansų laimėti, tad atėjau pasižiūrėti gyvai Jankūnas kaip atrodo). Tad remkime Kėdainius, remkime Alytų ir sukurkime ten tradiciją krepšinio, ištikimų fanų kai atsiras, tada ir rezultatai bus kitokie ir verslininkai remdami klubą nemanys, kad pinigus leidžia vėjais. LKL lygis dabar toks aukštas koks niekada nebuvo, neduokime pagrindo jam prastėti.
2018-04-07
+1
Atsakyti
Eksp
Kokia dar palanga iškrito net iš nkl o jis svaigsta apie lkla... nu plungė,mažeikiai manau ateitį tikrai grįž i lkla

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
-4
Atsakyti
Na
O man butu idomu isklausyt ka galvoja Šakiu krepsinio visuomene, savivaldybe - ar tinka likt be komandos nkle? Nes jei Vytis zais Kaune ar Garliavoj, tai Šakiuose rimtesnio krepsinio nebelieka
2018-04-07
+2
Atsakyti
djgaffer
Yra ir kitas variantas.Nevėžį išmeta dėl finansų,tada Vytautas lieka,o Vytį priima,net jei jiems ir nepavyktų tapti NKL čempionais.Galėtų laisvai Halėje žaisti,problemų nebūtų.Jau kaip ir reikėtų naujos komandos LKL'ui,tas nusistovėjimas tampa nuobodžiu.O nauji vėjai visada sukelia įdomumą.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
+2
Atsakyti
tv3.lt
ketvirtfinalis dar ne pabaiga subrendes zalgiris siauba varzovams kels toliau
2018-04-07
-23
Atsakyti
Yes
Hales Vytis

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-07
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.