Penki geriausi LKL komandų pirkiniai

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2018-09-10 16:46
Nuotr.: AP – Scanpix, facebook.com
Nuotr. AP – Scanpix, facebook.com

Lietuvos krepšinio lygos (Betsafe-LKL) klubus šį tarpsezonį jau papildė 74 krepšininkai, prieš tai rungtyniavę kitose komandose. Iš praėjusio sezono liko 45 atletai, todėl lyga bus itin pasikeitusi.

Emmanuel Omogbo

Emmanuel  Omogbo
Komanda: Pasvalio Pieno žvaigždės
Pozicija: PF, C
Amžius: 23
Ūgis: 203 cm
Svoris: 95 kg
Gimimo vieta: Nigerija

BasketNews.lt“ atrinko penkis krepšininkus, kurie pagal LKL komandų pajėgumus yra patys geriausi šio tarpsezonio pirkiniai.

Kyle’as Weaveris, Klaipėdos „Neptūnas“

Vienas iš dviejų artėjančio sezono Lietuvos krepšinio lygos krepšininkų, kurie NBA naujokų biržoje buvo pakviesti aukščiausiai. 2008 metais Weaverį 38 šaukimu pasirinko tuometinė Šarlotės „Bobcats“, o po penkerių metų tokiu pačiu šaukimu buvo pakviestas ir Kauno „Žalgirio“ naujokas Nate’as Woltersas, taip pat esantis šiame penketuke.

32-ejų metų 198 cm ūgio Weaveris yra universalus krepšininkas, galintis žaisti tiek atakuojančio gynėjo, tiek ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose. Tiesa, dėl ne paties geriausio tritaškių taiklumo, jis dažnai rungtyniauja trečioje pozicijoje.

Weaveris sugeba gerai įkirsti po krepšiu, rungtyniauja vienas prieš vieną ir veidu į krepšį, ir susikuriant progas žaidžiant nugara, taip pat solidžiai kovoja dėl kamuolių ir atranda savo komandos draugus.

Savo karjeros pradžioje amerikietis žaidė aukščiausiame lygyje – NBA pirmenybėse. Tuomet per trejus metus atletas pasirodė 73 rungtynėse, o per jas vidutiniškai pelnydavo po 5 taškus, atkovodavo po 2,2 kamuolio ir atlikdavo po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

2011 metais Weaveris nusprendė karjerą pratęsti Europoje ir papildė Berlyno ALBA, kurios gretose Europos taurėje rinko po 10,2 taško. 

Praėjusį sezoną pradėjo Graikijos lygos Salonikų „Aris“ komandoje, tačiau netrukus pats panoro išvažiuoti į kitą klubą.

Vėliau jis karjerą pratęsė Vokietijoje, Jėnos „Science City“ komandoje, kurioje atletas įmesdavo po 12 taškų, sugriebdavo po 4,2 kamuolio ir atlikdavo po 3,6 rezultatyvaus perdavimo, o iš viso surinkdavo po 14,4 naudingumo balo. Panašūs statistikos rodikliai rungtyniaujant Europoje jam yra įprasti.

Praėjusį sezoną jis Vokietijoje pataikė 12 tritaškių iš 47 (25,5 proc.). Kur kas geriau sekėsi įmesti dvitaškius – 64 iš 111 (57,7 proc.). Atleto baudų metimų pataikymo procentas retai kada perkopia 80 proc.

Lyginant su Renaldu Seibučiu, Weaveris yra silpnesnis metikas, tačiau turi kitų gerų savybių, dėl kurių yra pajėgus tinkamai pakeisti praėjusio sezono „Neptūno“ lyderį. 

Nuotr. Facebook.com

Emmanuelis Omogbo, Pasvalio „Pieno žvaigždės“

23-ejų metų 205 cm ūgio priekinės linijos krepšininkas, kuris artėjantį sezoną galėjo rungtyniauti kur kas pajėgesnėje LKL komandoje.

BasketNews.lt“ žiniomis, iš Nigerijos kilusiu žaidėju šią vasarą domėjosi Vilniaus „Rytas“, kuris net buvo pasiūlęs sutartį, tačiau Omogbo jos nepasirašė.

Aukštaūgis nepanoro keltis į Vilnių dėl to, jog tikėjosi sulaukti dar geresnio pasiūlymo. To neįvyko, o galiausiai nigeriečio lūkesčiai sumažėjo ir jis sutiko keltis į „Pieno žvaigždes“.

Atletas gali žaisti sunkiojo krašto arba vidurio puolėjo pozicijoje. Centro pozicijoje legionierių keis 212 cm ūgio Karolis Petrukonis.

Tuo metu sunkiojo krašto puolėjo poziciją dažniausiai dalinsis 200 cm ūgio Vytautas Šulskis ir 199 cm ūgio Tomas Lekūnas.

Omogbo puikiai tinka žemos ir greitos sudėties penketui, kuriame užimtų penktąją poziciją. Jis yra itin staigus, turintis labai gerą šuolį, taip pat ir tvirtą kūną, todėl gali sėkmingai apsiginti prieš aukštesnius varžovus, o puolime prieš juos turėtų pranašumų. Susidaro įspūdis, kad vienas pagrindinių jo minusų yra aikštėje priimamų sprendimų kokybė.

Aukštaūgis tik 2017 metais baigė studijas JAV bei savo profesionalioje karjeroje yra spėjęs sužaisti vieną sezoną Italijos lygos Pezaro „Consultinvest“ gretose.

Ten jis atrodė puikiai – per 31 minutę pelnė po 10,9 taško, atkovojo po 8,9 kamuolio (trečias rezultatas lygoje), perėmė po 1,7 kamuolio (antras rezultatas lygoje) ir rinko po 16,2 naudingumo balo (dešimtas rezultatas lygoje).

Krepšininkas dvitaškius metė 56,5 proc. taiklumu (95/168), tačiau jo bandymai atakuoti iš tolimos distancijos naudos atnešdavo tik kas penktą kartą – 16 iš 80. Tiesa, mesti iš vidutinio nuotolio jam sekasi geriau nei iš tritaškio zonos.

Omogbo „Pieno žvaigždžių“ komandai – fantastiškas pirkinys. Ypač dėl to, kad jam tik 23-eji metai, todėl tikėtinas tobulėjimas viso sezono metu.

Nuotr. V.Mikaitis

Nate’as Woltersas, Kauno „Žalgiris“

„Žalgiris“ įsigijo tris gerus naujokus, Nate’ą Woltersą, Marių Grigonį ir Thomasą Walkupą, o iš jų išsiskiria vienintelis Eurolygos ir NBA patirties turintis Woltersas.

27-erių metų 193 cm ūgio atakų organizatorius stipriausiame Europos turnyre žaidė 2016-2017 m. sezone, kuomet Belgrado „Crvena Zvezda“ gretose vidutiniškai per 15 minučių rinkdavo po 7,1 taško ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Tuomet Woltersas Serbijoje turėjo rimtų konkurentų dėl minučių. Dabar kitas tos komandos įžaidėjas Stefanas Jovičius žaidžia Vokietijos grando Miuncheno „Bayern“ gretose ir kitą sezoną rungtyniaus Eurolygoje, o Charlesas Jenkinsas Maskvos srities „Chimki“ komandoje pasitinka antrąjį sezoną. Tą 2016-2017 m. sezoną „Crvena Zvezda“ liko per plauką nuo Eurolygos ketvirtfinalio.

Praėjusio sezono pradžioje Woltersas sudarė kontraktą su Jutos „Jazz“ ir jai priklausė nuo rugsėjo 13 iki gruodžio 22 dienos. Tuomet kontraktas, kuriame buvo numatyta galimybė žaisti ir NBA, ir G lygoje, buvo nutrauktas. Iš viso amerikietis nuo 2013 metų NBA sužaidė 84 mačus, per kuriuos fiksavo 5,5 taško ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Woltersas po Naujųjų metų nusprendė ir vėl keltis į Europą bei sukirto rankomis su Prancūzijos pirmenybių Šalono „Elan“ ekipa. Vietinėje lygoje jis tapo startinio penketo krepšininku ir per 29 minutes pelnydavo po 16,3 taško bei atlikdavo po 6,2 rezultatyvaus perdavimo.

Su „Žalgirio“ apranga atletas sužaidė dvejas draugiškas rungtynes ir vidutiniškai pelnė 6,5 taško, atkovojo po 2,5 kamuolio ir atliko po 4,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Jis jau yra daug ko matęs žaidėjas, todėl nemanau, kad jam bus problemų suprasti sistemą“, – savo auklėtiniu džiaugėsi Šarūnas Jasikevičius.

Svarbiausioje pozicijoje treneris rado krepšininką, kuriuo gali pasitikėti nuo pirmųjų žingsnių naujajame sezone.

Nuotr. Fotodiena.lt/J.Auškelis

Dominique’as Suttonas, Vilniaus „Rytas“

Ko gero, vasaros viduryje „Rytas“ didelių vilčių į šio žaidėjo įsigijimą neturėjo. Bet situacija susiklostė taip, kad šis puikus krepšininkas atvyko į Vilnių.

Suttonas nusprendė pats susimokėti 25 tūkst. JAV dolerių siekusią išpirką savo buvusiai komandai Trento „Dolomiti Energia“, kadangi laukė pasiūlymų iš Eurolygos klubų.

Kurį laiką amerikietis buvo siejamas su Stambulo „Bešiktaš“, tačiau rugpjūčio 8-osios vakare „Rytas“ paskelbė apie didelį vasaros laimėjimą – kontraktą su 196 cm ūgio galingo stoto puolėju.

Praėjusį sezoną Suttonas Europos taurėje vidutiniškai pelnė po 15,5 taško, atkovojo 6,3 kamuolio, atliko 2,3 rezultatyvaus perdavimo bei perėmė 1,2 kamuolio.

Suttonas tikėjosi kitokios karjeros stotelės, o dėl to Vilniaus sirgaliai gali dar labiau džiaugtis, kad su savo mėgstamo klubo marškinėliais matys tokį pajėgų krepšininką.

Pasiruošimo etape Suttonas su „Ryto“ apranga sužaidė trejas rungtynes bei vidutiniškai pelnė po 11 taškų. Tiesa, jo nauda komandai skaičiuojama ne tik taškais, bet ir kieta gynyba bei kova dėl kamuolių.

Alexas Hamiltonas, Utenos „Juventus“

Uteniškiai iki paskutinės akimirkos laukė kito įžaidėjo, Scotto Machado, tačiau galiausiai turėjo apsispręsti ir pasirinko Alexą Hamiltoną.

Žydrūnas Urbonas juokavo, kad savo komandoje nori turėti Eurolygos lygio krepšininką už mažus pinigus. Be abejo, Eurolygos lygio žaidėjas neatvyko, tačiau Hamiltonas nuteikia optimistiškai.

24-erių metų 195 cm ūgio gynėjas praėjusį sezoną žaidė NBA G lygoje ir vidutiniškai rinkdavo po 10,1 taško, 3,8 atkovoto kamuolio ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

Praėjusio sezono pradžioje krepšininkas buvo sudaręs mėnesio trukmės sutartį su NBA čempione „Golden State Warriors“. Po treniruočių stovyklos jis buvo atleistas.

Tai bus Hamiltono debiutas Europoje, tačiau šis įvykis galėjo nutikti dvejais metais anksčiau. 2016 metais jis buvo sukirtęs rankomis su Lenkijos lygos Dombrovos Gurničos MKS, tačiau po dviejų mėnesių klubas jį atleido, o amerikietis taip ir nesužaidė oficialių rungtynių.

Debiutas „Juventus“ komandoje draugiškose rungtynėse buvo sėkmingas – jis kovoje su Panevėžio „Lietkabeliu“ prie pergalės pridėjo 12 taškų, 3 atkovotus kamuolius ir 5 rezultatyvius perdavimus.

Komentarai:
" su siuo auksto anot taves lygio treneriu kitias metais speju Lietuva iskris is pajegiausio pasaulyje 10-tuko"

:D blogas lygis nes fantazuoji apie kazkokius iskritimus
2018-09-10
-19
Atsakyti
abcdef
o kur parodijos Seeley? :D
2018-09-10
+1
Atsakyti
To bird
Tu gal nebejuokink su tais savo antrarusiais sutonais, bendziais, kairiais ir girdziunas ir co, tokiu lavonu silpniausios eurolygos komandos net suolui trint neima, jei bent iki finalo nueis bus labai didelis pasiekimas ir butu daug mazesnis pasipriesinimas nei pernai, nes rytas prarado visus pagrindinius kozirius kaip underdogas, o zalgiris igijo daug daugiau koziriu zaidimui pries slabakus, ir rizikos kaip pernai bivo nebeveiks

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
+14
Atsakyti
=
Svarbiausia kad Zalgiris, o tiksliau Saras gavo auksto IQ izaideja Woltersa. Cia zymiai svarbiau nei kai pas raudona laikrascio parodija pastoviai imami begalviai izaidejai loganai karteriai crameriai. Walkupas taip pat duos vaizdu. Realiai ziurint del naujoku visiskai nebaisu nes Saras visiems puikiai sustato zaidima. Neveltui paskutiniai pora sezonu kai visi naujokai pateke i Zalgiri paskui sauna aukstyn karjeroje. Raudona sliuxa vel sedes mesle kaip ir kiekviena sezona, o va Eurolygoje jau bus rimta kova.
2018-09-10
+13
Atsakyti
lkl komandos
Legionieriai dauguma papilde geri legionieriai tai ir lkl zada but intriguojantis

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
+8
Atsakyti
emmanuel omogbo
Rytas siule sutarti emmanuel omogbo bet nesutiko keltis i vilniu bet pasirinko pieno zvaigzdes

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
+7
Atsakyti
walkupas
Matet nuotraukas rankos tai raumenys usikacialines kaip rembo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
+8
Atsakyti
basketnews
Na dar vietoi kyle'as weaverio galejo kita pakeist nemanau kad vertas geriausiu pirkyniu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
-7
Atsakyti
aaa nesvaik
Nusivylime walkupas kaip tik isizaides suzybes dar nustebins

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
+8
Atsakyti
Nors esu užkietėjas Žalgirio fanas, bet dėl Suttonas tai Rytui "respektas". Apskritai Ryto sudėtis žada intrigas, nes ne tik Suttonas yra įdomus... Bendžius, Echodas, Seeley, riktinės slenkstį trypiantys Girdžiūnas, Kairys, Butkevičius... Adomaitis taip pat aukšto lygio treneris, juk niekas neskiria rinktinės vyr. treneriu neaiškaus "specialisto". Duos kovą Žalgiriui 100%. Manau net užims pirmą vietą po reguliaraus sezono ir tik po įtempto superfinalo pralaimės 4-3 Žalgiriui LKL (Karaliaus taurė - loterija).
2018-09-10
+9
Atsakyti
Anonimas
seeley nera kazkoks tankas, ule ar walkupas sustabdys ji, va del sutton tai neaisku. turbut laisva palikines kaip krameri ir stengsis neprileist arciau krepsio
2018-09-10
+6
Atsakyti
MANO
Vieninteliai Sutton ir Wolters kazka jau irode Europos masteliu, o tai kad NBA pasauktas ar kad suola pasilde tai dar nereiskia, kad jis geras zaidejas. Omogbo statistika susirinko zaisdamas italu lygos autsaideriuose.
2018-09-10
-11
Atsakyti
Neautralus sirgalius
Kai pasiziuri i Ryto sudeti, tai kyla klausimas - kas is LKL zaideju stabdys Sutton ir DJ? Zalgiryje net nera zaidejo, nes jei tuo paciu metu aiksteje bus Bendzius ir Sutton, tai Ulanovas abieju neuzdengs. Walkup gali meginti, bet nera labai aukstos klases gynejas. Laukia idomus sezonas siais metais. Manau sezono pabaigoje gali buti labai netiketu rezultatu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
-8
Atsakyti
aaa
Didžiausias nusivylimas bus Walkupas, deja.
2018-09-10
-5
Atsakyti
...
Manau kliserankis suttonas bus didziausias sezono nusivylimas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
-6
Atsakyti
antanas
Sutton tai tiesiog prievartaus zaliaja parodija.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
+23
Atsakyti
TDaY
Nevezio Collins bus zvaigzde si sezona. Nenusetbciau jie kokie Zali viduri sezono ji vietoj moliu Walkup ar Wolters oerpirks

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
+6
Atsakyti
Anonimas
Vietoj D. Sutton galėjo drąsiai įtraukti T. Walkup. Paminėt dar verti ir M. Morrison, E. McClellan, D.J. Seeley.
2018-09-10
+8
Atsakyti
basketnews ziniomis
Is nigerijos kilusiu zaideju sia vasara domejosi vilniaus rytas kuris net buvo pasiules sutarti taciau. Omogbo jos nepasirase

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
-12
Atsakyti
nevezis
As dar prideciau geriausiu pirkyniu Chaunsey collins

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-09-10
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.