Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS
  • Šį vakarą „Rytas“ Juodkalnijoje sieks trečiosios sezono pergalės

  • Baro miestas turi apie 24 tūkst. gyventojų. Maždaug tokio dydžio Lietuvoje yra Kėdainiai

  • Tai – mažiausias miestas Europos taurėje
  • „Mornar“ klubui tai yra tik pirmas sezonas Europos taurėje

Maršrutas Vilnius – Baras „Ryto“ komandai toli gražu nebuvo pats patogiausias šį sezoną. Dainiaus Adomaičio vaikinai šiandien dėl dar vieno svarbaus taško kovos mažiausiame Europos taurės mieste.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
13
Naudingumas
19
Atkovoti kamuoliai
6
Baudų metimai
50%
3/6

Kelionę į Baro miestą vilniečiai iš Lietuvos sostinės pradėjo ankstų pirmadienio rytą. Į mačą vykti iki jo dar likus dar dviem dienoms „Rytui“ nėra įprasta praktika, tačiau tokį ritmą Lietuvos vicečempionams padiktavo geografija.

Iš Lietuvos reikiamu metu nevykdomi ne tik skrydžiai į Barą, bet ir apskritai Juodkalniją, todėl „Rytas“ iš pradžių turėjo skristi į Varšuvą, tada – į Podgoricą, o iš pastarosios į Barą vilniečiai dar turėjo dardėti autobusu.

Taip „Rytas“ atvyko į penktą pagal dydį Juodkalnijos miestą Adrijos jūros pakrantėje, kuris turi viso labo maždaug 24 tūkst. gyventojų. Palyginimui, daugmaž tiek žmonių gyvena Kėdainiuose.

Įspūdį Baras paliko ir prieš dvi savaites čia besilankiusiems Malagos žurnalistams, kurie juokavo, kad jei arenoje lankytųsi bent po 3 tūkst. sirgalių, mažiausiai po vieną savo atstovą „Mornar“ mače turėtų kiekviena Baro šeima.

Jei šis Juodkalnijos miestas žemyno mastais yra tikras nykštukas, tai panašių epitetų galima ieškoti ir vietos „Mornar“ komandai.

Šis klubas, įkurtas 1974 metais, rimtesniame tarptautiniame krepšinyje dar tik deda pirmuosius žingsnius ir šįmet Europos taurėje žaidžia tik pirmą sezoną istorijoje.

„Mornar“ treneris – Mihailo Pavičevičius
„Mornar“ treneris – Mihailo Pavičevičius
Nuotr. FIBA

Prieš tai buvo vienas niekuo neišsiskyręs bandymas Čempionų lygoje, o praėjusį sezoną „Mornar“ kovojo kuklioje FIBA Europos taurėje.

Mažam Baro klubui tai yra viso labo trečiasis sezonas netgi Adrijos lygoje. Šių metų pavasarį „Mornar“ pribloškė visą regioną, kai sugebėjo patekti tarp keturių geriausių Adrijos pakrantės komandų. Istorinis sezonas buvo vainikuotas ir pirmuoju titulu šiame dešimtmetyje – „Mornar“ triumfavo Juodkalnijos čempionate.

Tiesa, užklupusios pergalės dar nereiškė, kad klubo piniginė staiga sustorėjo. „Mornar“ vasarą jokių skambių vardų į komandą neprisikvietė, o joje dabar apskritai žaidžia viso labo keturi žaidėjai, anksčiau ragavę bent Europos taurės duonos.

Vienas tokių – 23-ejų metų atakų organizatorius Nikola Rebičius, kadaise trejus metus atstovavęs Eurolygoje žaidusiai Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipai ir dukart triumfavęs Adrijos lygoje.

Bet juodkalniečius tempia kitas serbas. Tai – 213 cm ūgio bokštas Urošas Lukovičius, renkantis po 11,3 taško ir griebiantis po 8 kamuolius (trečias rezultatas Europos taurėje).

29-erių serbas yra ilgų rankų, gerai nugara žaidžiantis krepšininkas, kurio „Mornar“ puolimo sistemose dažnai ieškoma. Atletiškumas ir gynyba nėra stipriosios Lukovičiaus pusės, tačiau pridaryti problemų buvęs Belgrado „Partizan“ centras gali visiems.

Rezultatyviausias „Mornar“ žaidėjas yra amerikietis gynėjas Bronsonas Koenigas, renkantis po 14,3 taško. Po 13,3 taip pat prideda ir Nemanja Vranješas. Abu šie žaidėjai yra orientuoti į puolimą, sėkmingą dieną galintys kaip reikiant suvarpyti varžovus tritaškiais.

Nuotr. Mornar

Pastarųjų lietus, beje, yra tai, ko „Rytui“ tokioje kovoje ir reikia saugotis – „Mornar“ yra viena iš septynių geriausiai Europos taurėje tritaškius metančių ekipų (40,4 proc.).

Tai yra šio Juodkalnijos nykštuko stiprybės, tačiau skaičiai signalizuoja ir priežastis, kodėl per ketverias rungtynes Baro klubas kol kas turi tik vieną pergalę.

Pirmiausiai akis bado skylėta gynyba. „Mornar“ per mačą D grupėje vidutiniškai praleidžia po 92,7 taško, o tai yra prasčiausias rezultatas visame turnyre.

„Mornar“ taip pat neatrodo tokia sisteminga komanda ir puolant krepšį. Nors juodkalniečiai vidutiniškai renka daugiau taškų nei „Rytas“ (79,5 prieš 75), Baro komanda atlieka tik po 11,5 rezultatyvaus perdavimo. Tai – dar vienas blogiausias rodiklis Europos taurėje.

Būsimi šeimininkai taip pat kukliau pasistumdo ir kovojant dėl kamuolių (vid. 31,5 prieš „Ryto“ 36,8 atk. kam.).

Sakote, kad didelis „Mornar“ pranašumas bus namų sienos? Paskutines klubo namų rungtynes „Topolica“ arenoje su Malagos „Unicaja“ stebėjo vos 1859 aistruoliai. Ne pats solidžiausias skaičius Balkanų regionui.

Vis dėlto didelių ambicijų šiame turnyre neturi ir pati „Mornar“ komanda. Juodkalniečiai lyg suvokdami savo galimybes kaskart pabrėžia varžovų viršenybę.

„Daugelis „Ryto“ žaidėjų yra praėję lietuvių krepšinio mokyklą, kuri yra geriausia visoje Europoje. Jie visi yra geri metikai, nesvarbu, kurioje pozicijoje rungtyniautų. Pridėkite jiems amerikietišką kokybę su žaidimo Europoje patirtimi ir gausite gerą komandą, kuri atvyko į Barą. Pamėginsime juos nustebinti, tačiau Europos taurės komandos retai leidžia tokius siurprizus. Žinome, kad šios rungtynės labiau priklauso nuo oponentų, tačiau kausimės drąsiai“, – pasakojo Mihailo Pavičevičius, „Mornar“ strategas.

Tiesa, į svečius atvykęs „Rytas“ kol kas dar nėra tas, kuris į varžovus gali žiūrėti iš aukšto. Iš pirmo žvilgsnio, geresnes kortas prieš būsimą dvikovą rankose laiko Dainius Adomaitis, tačiau tai vilniečiams dar reikės įrodyti. 

Komentarai:
Kazkas
Oi begedziai zalgirio fanai tai kas kad jus vieninteliai zaidziat eurolygoje tiksliau zalgiris zaidzia ir tai nereiskia kad skirtingi miestai tai turit nepalaikyt jei jus nepalaikot kad ir vienos komandos fronte reiskia jus ne lietuviai tiesiog liudininkai kad kazkada sita salis buvo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
-12
Atsakyti
Seip sirgsiu už Juodkalnijos komanda o seip poperiui linkiu gauti -5 taskais

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
+2
Atsakyti
Dar niekad nesirgau už Juodkalnijos komandą - nauja patirtis bus :)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
-3
Atsakyti
Kemzura
Na laukia tikras trileris, dviejų lygiaverčių varžovų dvikova.
2018-10-31
-6
Atsakyti
Rytas manau turėtu laimėti, rungtynes turėtu pradėti toks penketas -

Start5

C- ECHODAS

PF- SUTTON

SF- BENDŽIUS

PG- CRAMERIS

SG- SEELEY

Butkevičiaus į startini neirašiau nes šlubuoja jo tritaškių pataikymas,rungtynių pradžioje reikia pataikančio.

Kairio į startinį neirašiau nes tas greitai susirenka 3 pražangas ir iškrenta iš žaidimo.

Sirvydžiui geriausia įsitraukti nuo suolo dėl patirties trūkumo.

Girdžiūnas tinkamas ne daugiau 5-10min. žaidybinio laiko.

Pradžioje rungtynių geriausia žaisti puolimo penketu kad nereiktu po to vytis varžovo,nes jei šlubuos puolimas pasivyti varžova pareikalaus daug fizinių ir psichologinių jėgų, rungtynių gale bus svarbiausia gynyba.

Toliau Rytui labai trūksta antro tikro įžaidėjo Craimerio dublerio,jei nes jei Craimeris vėl susitraumuotu tai subyrėtu visas Ryto žaidimas ir nuplauktu Eurocupas.

Toliau Rytui trūksta dar vieno fiziškai galingo atletiško aukštaūgio su gera gynyba po krepšiu ir gerai kovojančio dėl atšokusių kamuolių,panašaus į Jerai Granta.

Jei pavyks Vilniaus Rytui pilnai susikomplektuoti sudėti visose pozicijose tada Rytas antrame Eurocup etape būtu žymiai lengviau ir būtu galima drasiai galvoti apie Eurocup Final4.
2018-10-31
-13
Atsakyti
Kazkas
Seip galejo bamberg buti stipresne komanda bet tiesiog nepaejo ir mornar atsirado sita komanda atsitiktinai pateko i eurocup o ir eurocup turi stiprių ir stipresniu uz kaikurias euroleague komandas
2018-10-31
+2
Atsakyti
Man idomu
Kaip Ryto fanai sugeba kažka prieš Žalgiri rekauti,kai patys prieš tokias kaimo komanas žaidžia. Reiketu tyleti,nes dar ir del pergaliu su tokiais varžovais reikes stipriai pakovot

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
-4
Atsakyti
Kazkas
Sfs laukia mornar pralaimejimas truskinamu rezultatu
2018-10-31
-9
Atsakyti
Donce
60/40 manau ryto sansai.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
+4
Atsakyti
djgaffer
Tas Baras tai lyg iš niekur išdygęs.Sugebėjo iššauti praeitam sezone ir jau Eurocupe žaidžia.Įdomiausia,kad žiūrovų mažai susirenka,nors grupėje yra rimtų komandų.Ir kaip dauguma mažų klubų,remiasi pagrinde tritaškiais.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
+7
Atsakyti
Sfs
Ryto lygio varzovas. Laukia atkakli kova
2018-10-31
-6
Atsakyti
Asus
Silpniau grupės komanda neabejotinai Mornaras

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
-2
Atsakyti
Dell Curry
Rytas aišku visapusiškai geresnė komanda. Turi būt pergalė o tada jau ir grupėj gražesnis vaizdas bus

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-31
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Baro KK Mornar
Vilniaus Rytas
45%
25/56
Metimai iš žaidimo
47%
33/70
34
Atkovoti kamuoliai
36
15
Rezultatyvūs perdavimai
18
1
Perimti kamuoliai
15
20
Pražangos
16
36%
10/28
Tritaškiai
40%
8/20

Rungtynių žaidėjai

Bronson  Koenig
14 PTS
6/15 FG
0/0 FT
Mindaugas  Girdžiūnas
13 PTS
4/8 FG
2/2 FT
Uros  Lukovic
5 REB
3 DREB
2 OREB
Martynas  Echodas
6 REB
3 DREB
3 OREB
Nikola  Rebic
4 AS
3 TO
20 MIN
Vilniaus Rytas
Keli žaidėjai
3 AS
Uros  Lukovic
16 EFF
83% 2P%
- 3P%
Martynas  Echodas
19 EFF
83% 2P%
- 3P%