Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Žinomas ESPN ir „Draft Express“ skautas Jonathanas Givony Lietuvoje paskutinį kartą lankėsi taip seniai, kad šią savaitę nusileidęs Vilniaus oro uoste už taksi iki viešbučio planavo susimokėti atsivežtais litais. 

Amerikietis juos saugojo nuo pat 2010-ųjų, kai perskrido Atlantą norėdamas pamatyti didelio NBA klubų dėmesio sulaukusį jaunąjį Joną Valančiūną.

„Tiesą sakant, dar šia savaitę atsiverčiau savo senus užrašus ir pažiūrėjau, ką tuomet rašiau apie Joną. Galiu pasigirti, kad man pavyko visai neblogai nuspėti, kas iš jo išaugs“, – kalbėdamas su „BasketNews.lt“ šyptelėjo Givony.

Šįkart skautas Lietuvoje neberado nei litų, nei antro Valančiūno, tačiau jo kompiuteryje nugulė daugybė gerų žodžių apie Vilniaus „Ryto“ gretose žibantį Deividą Sirvydį.

Sirvydis – vertinamas talentas

Givony 18-ąjį gimtadienį praėjusią vasarą atšventusį Sirvydį stebi jau ne vienerius metus. Visgi tik trečiadienį jis pirmąkart gyvai talentą pamatė suaugusiųjų krepšinyje.

Europos taurės „Top-16“ etapo rungtynėse su Belgrado „Partizan“ Sirvydis ant parketo pasirodė jau pirmajame kėlinyje ir ilgai nelaukęs įsmeigė du drąsius tritaškius.

Antrojo kėlinio viduryje gynėjas taip pat surengė aštrų reidą krepšinio link ir pelnęs dvitaškį su pražanga ant kojų pakėlė visą „Siemens“ areną.

Pasibaigus rungtynėms Sirvydžio sąskaitoje buvo 9 taškai (1/1 dvit. 2/4 trit.) ir 8 naudingumo balai per 14 minučių.

Kitas talentas, kuris tądien domino Givony, buvo 21-erių  „Partizan“ gynėjas Vanja Marinkovičius. Jis per beveik dvigubai ilgesnį laiką nei Sirvydis pelnė 13 taškų bei atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Laurynas Birutis

Laurynas  Birutis
Laurynas  Birutis
MIN: 6.4
PTS: 2.14 (61.29%)
REB: 0.79
AS: 0.07
ST: 0.07
BS: 0.36
TO: 0.71
GM: 14

„Apsilankymas Lietuvoje man buvo gera galimybė pamatyti Sirvydį ir Marinkovičių vienose rungtynėse, – sakė Givony. – Jie šiuo metu yra vieni efektyviausiai žaidžiančių jaunųjų krepšininkų Europoje. 

Tai, ką Sirvydis parodė, man paliko didelį įspūdį. Jis žaidžia su jo amžiui reta ramybe ir brandumu, nebijo prisiimti atsakomybės. Be to, per gana trumpą laiką jis sugeba paveikti žaidimą.“

Anot amerikiečio, Sirvydis skautus už Atlanto labiausiai domina dėl savo išskirtinių, gynėjams nedažnų fizinių savybių – ilgų rankų bei 202 cm ūgio.

„Sirvydis yra aukštas gynėjas su dideliu krepšinio intelektu ir geru pataikymu iš toli, o tai šiuolaikiniame krepšinyje yra ypač vertinamas derinys. Jo galimybės prasimušti į aukščiausią lygį yra geros“, – teigė Givony.

Džiaugėsi pažinęs Valančiūną

Jei kalbėdamas apie Sirvydį amerikietis NBA minėti kol kas nenorėjo, prieš aštuonerius metus „Siemens“ arenoje stebėdamas Valančiūną neturėjo jokių abejonių.

Tada, 2010-ųjų pradžioje, Valančiūnas iš dublerių „Perlo“ ekipos buvo ką tik persikėlęs į „Rytą“ ir apšildinėjo kojas suaugusiųjų krepšinyje.

„Nors tąkart Valančiūnas nežaidė labai ilgai, gavau progą su juo ilgiau pabendrauti ir pažinti jį kaip žmogų. Kalbėjimasis su žaidėjais mano išvykose yra vienas svarbiausių dalykų. 

Noriu apie juos surinkti kuo daugiau informacijos, sužinoti, iš kur jie kilę, kaip pradėjo žaisti krepšinį. Man Jonas nuo pat pradžių labai imponavo ir kaip žaidėjas, ir kaip žmogus“, – pasakojo Givony.

2012-aisias apsivilkęs Toronto „Raptors“ marškinėlius, dabar Valančiūnas žaidžia jau šeštąjį savo NBA sezoną. 

Šiuo metu traumą besigydantis vidurio puolėjas fiksuoja 12,8 taško ir 7,2 atkovoto kamuolio statistiką per kiek daugiau nei 18 žaidimo minučių.

Nuotr. AFP – Scanpix

„Įspūdinga tai, kad net NBA žaidimo stiliui smarkiai pasikeitus, Jonas sugeba būti naudingas aikštėje ir toliau kurti sėkmingą karjerą. 

Dabar, kai Jonas traumuotas, galime įsitikinti, kaip „Raptors“ jo trūksta baudos aikštelėje. Jis gali kietai pakovoti dėl atšokusių kamuolių bei pridėti papildomo pavojingumo puolime. Smagu, kad toks žaidėjas prisitaikė prie modernėjančios lygos“, – lietuvį gyrė Givony.

Biručio NBA nemato

Ne vieną talentą per savo ilgą skauto karjerą atradęs Givony tikras, kad net ir be NBA lygio jaunuolių Lietuvos krepšinio ateitis bus gerose rankose.

Pavyzdžiui, per pastarąjį apsilankymą Lietuvoje jam labai knietėjo pamatyti ir kol kas Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) žibančius žaidėjus.

„Man labai gaila, kad dėl įtempto kelionės grafiko negalėjau stebėti jaunųjų „Žalgirio“ žaidėjų – Roko Jokubaičio, Modesto Kanclerio, Eriko Venskaus ir Martyno Arlausko. Taip pat norėjau pamatyti, kaip sekasi Matui Jogėlai ir Gyčiui Masiuliui.

Kai pagalvoju, įspūdinga, kiek Lietuva kasmet išaugina krepšinio talentų. Bus labai įdomu vasarą jūsų devyniolikmečių rinktinę stebėti pasaulio čempionate“, – kalbėjo skautas.

Pernai Givony du lietuvius – „Ryto“ vidurio puolėją Martyną Echodą ir Kauno „Žalgiriui“ priklausantį Lauryną Birutį – dažnai stebėdavo per kompiuterio monitorių.

Nuotr. M.Baranauskas

Tuo metu abu žaidėjai svarstė, ar teikti paraiškas NBA naujokų biržai bei Lietuvoje sulaukdavo nemažai liaupsių.

Šią savaitę amerikietis Echodą išvydo ir „Siemens“ arenoje, kur jis į „Partizan“ krepšį įmetė 11 taškų ir atkovojo 8 kamuolius.

Visgi Givony manymu, kalbos apie Biručio ar Echodo ateitį už Atlanto pritilo, o pagrindinė to priežastis – išryškėjęs vidurio puolėjų žaidimo stilius, kuris šiuo metu tiesiog nėra paklausus NBA.

„Paskutiniaisiais metais atidžiai sekiau Birutį, bet, deja, NBA žaidimas keičiasi ir tokio stiliaus vidurio puolėjams vietą surasti bus labai sunku. Tokia realybė – šiuo metu NBA klubai tiesiog ieško kitokio profilio žaidėjų. 

Tačiau aš esu tikras, kad ir Echodas, ir Birutis bet kokiu atveju turės puikias karjeras Europoje, laimės titulus ir ateityje bus svarbiais veidais Lietuvos vyrų rinktinėje“, – prognozavo jis.

Komentarai:
heh
Esme, kad jis neturi meiles ir noro krepsiniui, pas ji tik yra noras uzdirbti pinigu, pasiziurekit i jo veida, 0% teigiamos emocijos, 5% krepsinio intelekto, 95% noro kuo greiciau iseit nuo parketo ir baigti ta kankyne.

Uz Siaulius dar kazkiek pazaisdavo, treniruodavos, prisijungus prie Zalgirio turbut mete bet kokias treniruotes, nes po vasaros vaizdas, kad jis isvis neturi fizinio pasirengimo, per dienas dirba ofise, turi 10kg virsvorio, kurio nepanesa silpnos kojos, bet vakarais kartais nulekia i imoniu lygos varzybas..
2019-01-04
-1
Atsakyti
sabaka
Šaras jo nemto žalgiryje -nors ir aukštas,bet sunku jį pamatyti kažkur....
2019-01-04
+1
Atsakyti
NaIr kaip sakiau Zalgiris to nepadare kai jis buvo dubleriuose, nors metima turejo


...Tik nereikia. Butu turejes metima ir norejes mesti butu metes. Cia toks durnas poziuris kad va, turejo perspektyvos reiskia galejo buti pasaulio zvaigzde. JV juk irgi buvo lieknas, greitas, rankos "minkstos"... ji irgi kazkas sugadino? O gal kaip tik pritaike ji tam kam jis geriausiai sudetas? Panasiai kaip su Gudaiciu.

Jankunas kiek laiko tik po kase draskesi kol ismoko is vidutinio/tritaskio mesti? Gudaiciui 25 metai, pinigu ir laiko jis turi kiek tik nori ta metima atidirbineti. Ne vien treneriai kalti del Zaideju minusu. Kai kurie negali, kai kurie nenori.
2019-01-04
-5
Atsakyti
Anonimas
birutis nba :D jis eurolygoj iseina vapse medziu medis, one season wonder siauliuose pabudvo ir tiek, gris i toki lygi vel bus geresnis bet jau nebe mvp, realiai zluges tas birutis, tokie talentai tik juoka kelia cia mums klaipedoje
2019-01-04
-5
Atsakyti
kns
Straipsnio antraštė ir neteisinga, jug pasakė, kad ne tik Biručio, bet ir Echodo jis nemato NBA. Be charakterio tie mūsų jaunimas.
2019-01-04
+6
Atsakyti
Rokis
Mano nuomone, tai patys jauni žaidėjai nemoka išnaudot jiems duodamo šanso. Išeina jaunimas į aikštelę tai atrodo kaip prisišikę į kelnes, bijosi, be energijos, atrodo kaip koki veteranai viską pasiekę. Jeigu nori prasimušt į aukštesnį lygį turi pats per varžybas įrodinėt, stengtis, žaist su energija, drąsiai kaip Jokubaitis ar Sirvydis išnaudot kad ir tas suteiktas 7 minutes. O ne dabar kaip išeina Birutis ir bijosi žaist.
2019-01-04
+13
Atsakyti
nu
tam amerikonui reikia ziureti i kojenetsa ,butku ,murauska . ir galetu negadinti gyvenimo biruciui .
2019-01-04
Atsakyti
Anonimas
Ka jus cia svaigstat leidzia neleidzia,jeigu norim aukoti rungtynes kaip su gran kanaria galima leisti zaisti tam jaunimui ,kad ir siandien su cska.
2019-01-04
+5
Atsakyti
Expert
Žalgiris tikrai ne vieta jauniems žaidėjams žaisti ir semtis patirties. Su tom keliom minutėm praleistom aikštelėje nepatobulėsi, kaip žaidėjas, o jeigu dar koks jaunuolis minšktesnio charakerio, jam Jaska gali įvaryti nepasitikėjimo savo jėgomis kompleksą. Kritęs lietuvių aplamai lygis, anksčiau galėdavai 2 Eurolygos komandas gerų lietuvių surinkti, dabar net 1 rimtos nesurinktum be legionierių.
2019-01-03
-12
Atsakyti
to apatiniam ir drb
man su jumis isvis nelygis diskutuot, neturit net minimalaus supratimo net apie ka kalbat ar bent minimaliu sugebejimu naudotis internetu ir pasitikrint

zvezda be savo tempiancio legiono kaip ojo, baron, ragland, zirbes, perperoglou, faye turi:

nenadic apie 25 metai

lazic 30

dobric 25

davidovac 24

covic 30

ristic 24

simanic 21, 11min

--

partizan be tempiancio legionio sy, paige, renfroe, landale turi:

zagorac 24

gagic 29

zegic 21, 13min

jankovic 26

marinkovic 22

nikolic 24

velickovic 33

taip kad uzteks cia skleist kliedesius nieko nezinant, turi jie ta trifunoviciu, jokubaicio metu ar vyresni kuris nesuzaide nei minutes. Ir dar zaidzia jie ne eurolygoj, o eurocup kur lygis daug zemesnis
2019-01-03
-7
Atsakyti
DRB
Kai kurie sakot, kodėl žalgiris neleidžia jauniems žaidėjams daugiau pasireikšt, kodėl kokie serbai nebijo leist jaunimo. Bet palaukim, tai suprantat kokia visa to kaina? Gerai Partizanas nebijo remtis jaunimu, tai kokiame lygyje žaidžia? Yra nors viena eurolygos komanda, kuri remiasi jaunimu? Remsies jaunimu - aukosi rezultatus. Mano nuomone, pagrindine problema Lietuvoje yra treniravime. Nes mes nebeužauginam nieko išskirtinaus. Darom iš auktaųgių tuos pačius tipinius centrus, kurie tik taškus renka iš po krepšio, ruošiam tokius gynėjus, kurie reikiamu metu kažkam perdavimą atiduotų pagal sistemą, bet neruošiam jų individualiai ir tada nėra nei technikos nei rezultato.
2019-01-03
Atsakyti
to apatiniam
eiliniai kliedesiai visiskai nenusimanancio zmogaus, ko tie serbai nebijo leist ? teodosiciaus ir jokiciaus kurie uz serbu stipresnes komandas net nelose ? bogdanovic kuris tik nuo 22 metu ten pradejo lost ? Velickovic iki 22 metu irgi tik po kelias minutes palosdavo ?
2019-01-03
-2
Atsakyti
Valius
Gerai cia prisodrinta pliucha sere raudonkurwiams, kurie svaigo koki nerealu talenta pagriebe is Zalgirio nors realiai tai yra Atchodas.
2019-01-03
+15
Atsakyti
thomasx2
kur tau matys jį NBA, kai ponas, nepamastantis, jasikevicius griauna sio zaidejo karjera.. laiko ant suolo ir isleidzia 2 minutems.. isvis kam jis ta biruti pasieme is siauliu, jeigu zaist neleidzia ? pats birutis praeitais metais zalgiriui pakrove 30 tasku per KMT
2019-01-03
-4
Atsakyti
apatiniam
jauni,tai zaidejai iki 18,max 19 metu.20 metu jau turi but solidus jei kalbam apie el zvaigzde o ne eilini juodadarbi vidutinioka.zalgirio sistema kolkas stampuoja tik vidutinybes nes jauni marinuojasi,o veliau tampa nereikalingi.kodel serbai nebijo leist jaunimo?ir kol bus toks poziuris,tol apie zvaigzdes tik svajot.
2019-01-03
+2
Atsakyti
...
Totali pliucha zaliems
2019-01-03
-16
Atsakyti
to apatiniam
hartenstein su motiejunu ne vienus metus buvo zalgirio sistemos dalis, o kad budami itin jauni dar nebuvo pribrende kad zaistu daug minuciu eurolygoj tai normalu. Cia tik vienetai sugeba kazka rodyt ankstyvam amziuj. O kad jaunu neleidzia tai irgi kliedi, atsimink kad ir pernai abu izaidejai buvo jauni, o tavo isvardinti Jokubaitis su ulecku isvis tik po 18 metu, o jei isleistu daugiau tokius vaikus ir pralostu pats pirmas varytum ant to jaskos
2019-01-03
-8
Atsakyti
apatiniam
aplamai paziurejus matosi kad saras labai bijo rizikuot todel jaunimo praktiskai neleidzia,arba leidzia kai viskas buna aisku.prie tokios atmosferos kalbet apie ugdyma nera prasmes.zalgirio sistema paruosia tikrai daug talentingo jaunimo kuris budavo tarp lyderiu,dabar gi net jaunuciai daznai gryzta be medaliu,o pagrindine komanda papildantys zaidejai sedi ant suolo.jokubaitis jau dabar neblogesnis nei wolton,bet zaidzia legionierius o ne vietinis.ulanovas visikai nesavas,kodel nebando ulecko?blogiau jau tikria nebus,bet bent pamatysim savus tobulejant o ne tuos kurie isvaziuos svetur
2019-01-03
+4
Atsakyti
apatiniam
tik kuzminskas turejo ryskesni vaidmeni zalgiryje.motiejunas kaip dubleris nebent suzaide uz zalgiri nes 18 isvare i italija.po puikaus debiutinio sezono vokietukas buvo pasodintas i suolo gala,ir tik visiskos laimes deka buvo pasauktas.hartenstein-2016/17 el sezonas,5 geimai,15min,vyr treneris-jasikevicius.
2019-01-03
-1
Atsakyti
to anonimas
gudaitis eurolygoj apie 10 tasku rinko jei ka, o is uzaugintu zaideju hartensteinas nba zaidzia, motiejunas su kuzminsku irgi ten nesenai zaide, micic eurolygoj dominuoja, pangos pernai nutempe komanda iki 3 vietos, davies vienas geriausiu eurolygos centru tapo ir t.t.
2019-01-03
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Martynas Echodas

Martynas  Echodas
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: PF, C
Amžius: 21
Ūgis: 206 cm
Svoris: 102 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva