Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Žygimantas Janavičius nerungtyniavo devynis mėnesius. Per šitiek laiko atakų organizatorius tapo labai alkanas krepšinio ir dabar su Prienų „Skycop“ nori ant kaklo pasikabinti medalį.

2017 metų vasario pabaigoje Janavičius dirigavo Lietuvos rinktinės rungtynėms, kai per dvejas pergalingas rungtynes fiksavo 4,5 rezultatyvaus perdavimo rodiklius. Tuomet Lietuvoje jam buvo atlikti testai, kurie parodė puikius kojų raumenų balansus.

2017 metų balandžio 4-ąją dieną Janavičiui Vokietijos komandoje Braunšveigo „Loewen“ per treniruotę užteko mini kontakto, kad, kaip sako pats gynėjas, kelis suvaikščiotų. Lygioje vietoje patirta sunki trauma – plyšę kryžminiai kelio raiščiai.

„Ta diagnozė stipriai kerta per galvą, – pripažįsta Janavičius, kuris ant parketo sugrįžo sausio 3-ąją dieną.

Nuo tos dienos prasidėjo ilgas procesas. Visų pirma – pasiruošimas operacijai, kurią balandžio 19-ąją Lietuvoje atliko Rimtautas Gudas.

Tuomet reabilitacija. Iš pradžių buvo panaikintas kelio uždegimas ir atstatytos jo funkcijos, o tuomet – visų judesių atgavimas ir fizinis pasiruošimas. Tai Janavičius atliko su „Žalgirio“ fizinio rengimo treneriu Justu Grainiu.

„Jis mane pastatė ant kojų ir žingsnis po žingsnio privedė prie judesių, kampų keitimo, bandėme dirbti taip, kad viskas įvyktų natūraliai, negalvojant apie kojos saugumą. Ta reabilitacija buvo gana tikslinga, kad darbas vyktų ne tik su kūnu, bet ir su galva, kad tą koją kuo greičiau pamirščiau. Kažkur pasąmonėje baimės dėl kojos dar yra, bet aš stengiuosi negalvoti“, – pasakoja krepšininkas.

Šį sezoną pelnomi taškai

45%
77,8
Pelno taškų: 77,8
Taiklumas: 44,5%
Vieta lygoje: 8
Geriausias pasiekimas: 100
Blogiausias pasiekimas: 48
Daugiausia pelno: Martynas Gecevičius

Gruodžio mėnesį Janavičius po kelis kartus per savaitę atvykdavo į Prienų „Skycop“ treniruotes ir išbandė savo jėgas. Galiausiai šie pasibandymai tapo sukirstomis rankomis dėl kontrakto iki sezono pabaigos.

„Buvo situacija, kad ir jiems reikėjo pastiprinimo, nes vienam Ovidijui Varanauskui buvo sunku vadovauti komandai, ir man reikėjo klubo. Kurį laiką atvykdavau pasibandyti, pasportuoti, pažiūrėti, kaip reaguoja koja. Galbūt ir komanda norėjo pasižiūrėti, treneris dvejojo, ar mane pasikviesti. Galbūt dar ir dabar dvejoja.

Prie komandos tik nuo šios savaitės pasijungiau taip, kad galėčiau dirbti ir rytinėse, ir vakarinėse treniruotėse, turėti tikrą krepšinio režimą. Aš savo jėgomis tikiu ir bandysiu parodyti, kad po tokio laiko tebemoku žaisti krepšinį“, – užtikrintai kalbėjo Janavičius.

Sprendimą keltis į Prienus Janavičius priėmė dėl eilės priežasčių. Jis čia jau yra žaidęs, rado pažįstamą trenerį ir beveik visą komandą, Janavičius šiuo metu gyvena gimtajame Alytuje, o šį miestą ir Prienus skiria vos 30 kilometrų. Be to, įžaidėjas nenorėjo palikti Lietuvos dėl rugsėjo pabaigoje gimusios dukros.

Debiutas buvo solidus. KMT ketvirtfinalio pirmose rungtynėse Janavičius į Klaipėdos „Neptūno“ krepšį per 29 minutes įmetė 13 taškų (5/7 dvit., 1/2 trit.), atkovojo 2 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Mačas sužaistas lygiosiomis.

Nuotr. BNS

Kitame susitikime „Skycop“ LKL rungtynėse svečiuose patiesė Panevėžio „Lietkabelį“, o Janavičius prisidėjo 6 taškais ir net 10 rezultatyvių perdavimų. Įžaidėjas jau pirmame mače padarė tai, ką prieš tai per beveik du LKL ratus sugebėjo pasiekti tik 5 krepšininkai – atlikti dviženklį skaičių rezultatyvių perdavimų.

„Pirmosiomis rungtynėmis esu patenkintas, bet visada norisi daugiau. Tos pirmos rungtynės yra tokios, kad grįžus po ilgos pertraukos turi didelį norą ir daug emocijų, o per tai viskas ir eina. Per laiką viskas susistovės ir pažiūrėsime, kokios esu sportinės ir fizinės formos. Dėl fizinės formos, tai atrodo bėgioti nesunku, bet išbėgi į aikštę ir pritrūksta kvapo“, – pripažįsta krepšininkas.

Janavičius Prienuose pažįsta didžiąją dalį krepšininkų – jis anksčiau nebuvo žaidęs tik su legionieriais ir Varanausku bei Ernestu Mankausku. Su Broliais, Gintaru Leonavičiumi ir Mindaugu Lukauskiu jis žaidė Panevėžyje, su Kšištofu ir Lukauskiu – ir Vilniaus „Ryte“, sostinės klube taip pat rungtyniavo su Martynu Gecevičiumi, su Arnu Labucku žaidė Prienuose ir Panevėžyje, su Vyteniu Lipkevičiumi – „Žalgirio“ pagrindinėje ir dublerių komandose, o su Domantu Šeškumi – Prienuose.

„Tai buvo viena iš sprendimo priežasčių eiti į komandą, kadangi žinau daugelį krepšininkų, žinau jų krepšinio stilių, o jie žino mane. Esame pažįstami, bet ateini žaisti ir, jeigu aikštėje viskas gerai nesiklosto, tai tos draugystės nėra tokios geros. Mes už aikštės esame geri draugai, bet jeigu pergalių nebūtų, tai vienas kito nemėgtume“, – pasakojo atletas.

Janavičius su buvusiais savo komandos draugais nežaidė bent nuo 2016-2017 metų sezono pabaigos, o nuo to laiko pasikeitė krepšininko veido išvaizda – jam buvo atlikta žandikaulio operacija. Pasitaręs su specialistas, jis dėl sveikatos nusprendė ryžtis operacijai.

„Tai nebuvo vien estetinis vaizdas, kaip kažkas galvoja, bet tai yra funkcinis sutrikimas. Dabar aš jaučiuosi kur kas geriau, gerai jaučiu sąkandį, lengvai kramtau maistą, žandikaulyje dingo skausmas. Funkciniu jausmu jau esu patenkintas, jaučiuosi labai gerai. Dėl estetinio grožio, tai dar esu su breketais, todėl rezultato nematau, galbūt po pusmečio ar metų jau matysiu.

Operacija buvo susijusi su sveikata. Jeigu viena koja būtų trumpesnė, tai būtų sunku bėgioti. Taip ir čia – nebuvo fiziologiškai taisyklingas žandikaulis, pasitariau su specialistais ir nusprendėme, kad reikia operacijos. Tai nebuvo plastinė operacija, o ortognatinė operacija, kuri padeda funkciškai kramtyti maistą, kad ateityje nebūtų problemų su dantimis“, – apie operaciją kalbėjo atakų organizatorius.

Nuotr. Fotodiena.lt/J.Elinskas

Ar pasitaikė atvejų, kad krepšininkas dėl savo pokyčių būtų neatpažintas?

„Iš pradžių kažkiek buvo pokytis, nes ir veidas buvo sutinęs. Pernai sezoną praleidau Vokietijoje, tad viskas susistovėjo į savo vietas. Net ir po trejų metų pertraukos sutinkami žmonės prieina ir pasisveikina. Supranta, kas yra, kad tai nėra drastiški ekstremalūs pokyčiai“, – sako Janavičius.

Kai alytiškis prieš tai paskutinį kartą žaidė Prienuose, jis 2014 metais su komanda laimėjo LKF taurę, pusfinalyje įveikdamas Kauno „Žalgirį“, o finale – Vilniaus „Rytą“.

Šį sezoną „Skycop“ kol kas stringa, mat solidžią sudėtį surinkęs klubas LKL su 6 pergalėmis ir 11 nesėkmių dalijasi 7-8 vietomis su Alytaus „Dzūkija“.

Įžaidėjo tikslai – ne tik pačiam įsivažiuoti, bet ir atvesti komandą ant prizininkų pakylos.

„Prienai vasarą lėtai įsibėgėjo ir pasikvietė skambių vardų, bet krepšinyje žaidžia ne tik vardai. Jiems buvo iškelti labai dideli reikalavimai, visi kalbėjo, kad jie turi būti aukštai ir galbūt psichologinis spaudimas žaidėjams bei treneriui iki šiol pakišo koją. Rezultatai yra ne tokie, kokių visi tikėjosi.

Dabar pasiekėme vieną pergalę, gal jos ateis ir stabilizuosime situaciją. Komanda turi patirties, bet turime ir energijos, nes tam įsigyti keli žaidėjai. Tinkamai sulipdžius komandą, galime pasiekti gerų rezultatų. Aš krepšinyje jau esu nemažai metų. Anksčiau galvodavau apie taškus, bet dabar suprantu, kad turi padaryti tai, ko komandai iš tavęs reikia. Vieni turi įnešti energijos, kiti turi apsiginti, kiti – įmesti. Jeigu žinosime savo roles, tai manau, kad galime kažką pasiekti.

Mano asmeninis pagrindinis likusios sezono dalies tikslas yra pajusti krepšinio ritmą. Devyni mėnesiai nėra trumpas laiko tarpas, tad reikia prisiminti krepšinį. Dabar esame aštuntoje vietoje, bet mūsų tikslas yra kilti bent iki šeštos ar penktos pozicijos, kad galėtume bandyti patekti į LKL pusfinalį. Juk tikslas yra žaisti dėl medalių“, – į ateitį žvelgė krepšininkas.

Komentarai:
Kaunas
Tokioj situacijoj jai nesidarai operacijos dantys dyla arba krenta laikui bėgant. Yra rimta operacija kaina apie 8000 - 10000€ Lietuvoj :(
2019-01-12
-7
Atsakyti
Skaitytojas
Anonimui-yra tokia patarle,negirk dienos be vakaro.bus matyt
2019-01-12
-8
Atsakyti
Anonimas
turi gerus šansus tokioje komandoje sužibėti, nes Varanauskas tragiškas
2019-01-12
-1
Atsakyti
Anonimas
turėjo pažįstamas panašias problemas su žandikauliu, tai dėl sveikatos žiauriai dėl vargo ir tik prastėja laikui bėgant jeigu nesitvarkai jo
2019-01-12
+9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Žygimantas Janavičius

Žygimantas  Janavičius
Žygimantas  Janavičius
MIN: 26.82
PTS: 9 (44.44%)
REB: 1.5
AS: 9
ST: 2
BS: 0
TO: 2
GM: 2