Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Milano „AX Armani Exchange“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis šį sezoną Eurolygoje fiksuoja įspūdingus skaičius bei stipriausioje Senojo žemyno lygoje rikiuojasi ketvirtoje vietoje pagal per rungtynes surenkamus naudingumo balus.

Artūras Gudaitis

Artūras  Gudaitis
Komanda: Milano AX Armani Exchange
Pozicija: C
Amžius: 25
Ūgis: 210 cm
Svoris: 121 kg
Gimimo vieta: Klaipėda, Lietuva

Lietuvis vidutiniškai per 25 minutes pelno po 13,2 taško, atkovoja po 7,5 kamuolio, blokuoja po 1,1 varžovo metimo, išprovokuoja po 5 pražangas ir renka po 20 naudingumo balų.

Paskutinis ir vienintelis sezonas, kada lietuviui moderniosios Eurolygos istorijoje pavyko sezoną užbaigti vidutiniškai renkant bent po 20 naudingumo balų, buvo 2003-2004-ųjų metų sezonas.

Arvydui Saboniui tai buvo paskutiniai karjeros metai ir, atstovaudamas Kauno „Žalgiriui“, Lietuvos krepšinio legenda vidutiniškai rinko po 26,3 naudingumo balus bei tapo lygos MVP.

Kitas lietuvis, kuriam pavyko Eurolygos sezoną užbaigti fiksuojant vidutiniškai bent 20 naudingumo balų per mačą (20,4) buvo snaiperis Arvydas Macijauskas, atstovavęs tuometinei Vitorijos „Tau Ceramica“ tą patį 2003-2004-ųjų metų sezoną.

Jei Gudaitis toliau demonstruos tokią sportinę formą, o Milano ekipai pavyks įšokti į atkrintamųjų traukinį, vidurio puolėjas realiai pretenduos patekti į geriausiųjų Eurolygos žaidėjų penketuką ir įsirašyti savo pavardę šalia aukščiau minėtų Lietuvos krepšininkų.

Taip pat nereikia pamiršti fakto, kad teisės į Gudaitį priklauso Klivlando „Cavaliers“ klubui, o toks jo žaidimas tikrai turėtų atkreipti NBA vicečempionų dėmesį.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia įspūdingus lietuvio demonstruojamus skaičius Eurolygoje bei jo žaidimo stiprybes, išskiriančias iš kitų aukštaūgių.

Žvėriška kova dėl kamuolių ir pavydėtinas stabilumas

Artūras Gudaitis

Artūras  Gudaitis
Artūras  Gudaitis
MIN: 24.69
PTS: 13.21 (73.14%)
REB: 7.47
AS: 0.37
ST: 0.84
BS: 1.05
TO: 1.26
GM: 19

Gudaitis Eurolygoje yra antras tiek pagal puolime (vid. po 3,4), tiek bendrai (vid. po 7,5) atkovotus kamuolius.

Lietuvis, būdamas ant parketo, puolime atkovoja 15,3 procento visų įmanomų kamuolių, kai visa „AX Armani Exchange“ komanda varžovų aikštelės pusėje vidutiniškai atkovoja po 31,9 procento kamuolių.

Vidurio puolėjas šį sezoną demonstruoja fantastišką stabilumą: tik praėjusiame ture, kovoje su Vitorijos „Baskonia“ klubu, Gudaitis nesurinko dviženklio naudingumo balų skaičiaus. Palyginimui, praėjusį sezoną per 29 rungtynes centras 7 kartus nesurinko bent 10 efektyvumo balų.

Lietuvos rinktinės centras taip pat šį sezoną jau spėjo surinkti penkis dvigubus dublius, kai per visą praėjusį sezoną jis buvo surengęs tris tokius pasirodymus.

Nuotr. Imago Sport – Scanpix
Įspūdį daro ir vidutiniškai 13,2 pelnyto taško per rungtynes, atsižvelgiant į faktą, kad Gudaitis Milano ekipoje yra tik 5-as pasirinkimas puolime po Mike’o Jameso, Nemanja Nedovičiaus, Vladimiro Micovo ir Mindaugo Kuzminsko, kurie iš žaidimo atakuoja dažniau. Vidurio puolėjas per rungtynes išmeta vidutiniškai po 6,1 metimo (64,3 proc.).

Perimetro žaidėjais labiausiai puolime besiremiančioje Simone Pianigiani treniruojamoje ekipoje Gudaitis savo individualiu meistriškumu geba rinkti taškus tiek iš antrųjų šansų, tiek ir išnaudodamas jėgos pranašumą žaisdamas 1 prieš 1.

Lietuvis 57,8 procento visų savo pelnytų taškų renka po rezultatyvių perdavimų, tačiau tai nėra labai didelis skaičius, kaip galėtų pasirodyti. Pavyzdžiui, naudingiausias Eurolygos žaidėjas Janas Vesely įmeta 69,2 procento visų savo taškų po komandos draugų perdavimų.

Išprovokuotos pražangos ir psichologinis tvirtumas

Gudaitis Eurolygoje yra trečias pagal per rungtynes išprovokuotas pražangas (vid. po 5), nusileidžiantis tik veržliajam Maskvos CSKA puolėjui Willui Clyburnui (vid. po 5,1) ir ilgam laikui iš rikiuotės iškritusiam „Baskonia“ legionieriui Tornikei Šengelijai (vid. po 5,7).

Lietuvis yra daugiausiai baudų išmetęs (127) ir jų realizavęs (103) žaidėjas Eurolygoje.

Tai daro įspūdį, žinant faktą, kad Pianigiani ekipos puolimas yra paremtas perimetro žaidėjais ir Gudaičiui retai suteikiama galimybė žaisti vienas prieš vieną nugara į krepšį.

Anksčiau minėtas lietuvio pelnomų taškų procentas po rezultatyvių perdavimų (57,8) taip pat turėtų būti mažesnis, nes Eurolygoje po kiekvienos išprovokuotos pražangos atakuojant krepšį po atlikto komandos draugo perdavimo fiksuojamas rezultatyvus perdavimas, jei žaidėjas pataiko bent vieną baudos metimą.

Dažnai pasitaiko atvejų, kai lietuvis gauna perdavimą nepatogioje situacijoje, tačiau pasinaudojęs savo atletiškumu sugeba išprovokuoti pražangą.

Artūras po vasaros atrodo pagerinęs savo žaidimą vienas prieš vieą. Jis vis dar labiau paremtas fizine jėga negu klaidinančiais judesiais, tačiau Gudaitis yra vienas tvirčiausiai sudėtų vidurio puolėjų Europoje, todėl natūralu, kad puolimą grindžia naudodamasis savo fiziškumu.

Šį sezoną kartais galime išvysti lietuvį žaidžiantį ir veidu į krepšį prieš tiesioginį savo oponentą, ko anksčiau niekada neteko matyti.

Taip pat Gudaičio žaidime jaučiamas psichologinis tvirtumas, kas jam leidžia nuo baudų metimo linijos atakuoti puikiu 81,1 procento taiklumu. Palyginimui, praėjusį sezoną šis procentas siekė 71,5 procento.

Elitinis puolimo reitingas

Gudaičio įtaka komandos žaidimui sunku pamatuoti plikais skaičiais, tačiau faktas, kad lietuvis per 100 atakų įmeta po 128,7 taško, kai bendras komandos vidurkis per 100 atakų siekia 102,6 taško, yra iškalbingas.

Gudaičio puolimo ir gynybos reitingas per 100 atakų siekia +24,4 (!) taško, o tai yra geriausias rezultatas ekipoje. Palyginimui, Eurolygos favoritų Stambulo „Fenerbahče“ lyderio ir naudingiausio lygos krepšininko Vesely analogiškas rezultatas yra 23,4 taško.

Jei tai dar neatrodo įspūdingai, Milano komandos lyderio Jameso puolimo ir gynybos reitingas yra ryškiai prastesnis. Per 100 pozicijų įžaidėjas pelno 95,5 taško, o praleidžia 104,6 ir tai sudaro -9,1 (!) taško.

Taip, Artūras išlieka ribotu vidurio puolėju, kuris taškus gali rinkti tik iš baudos aikštelės, tačiau jo fiziškumas leidžia tai daryti sėkmingai, nors aukštaūgis ir neturi išskirtinio vaidmens Pianigiani puolimo schemose.

Verta paminėti, kad pikenrolo situacijose, 208 centimetrų ūgio centras puikiai leidžiasi po krepšiu bei tvirtomis užtvaromis sukuria daugiau laisvės perimetro žaidėjams.

Gynyboje centras ūgiu dažnai nusileidžia tiesioginiams oponentams, tačiau jo kūno sudėjimas ir puiki kamuolio uoslė leidžia užsiimti geras pozicijas kovojant dėl patogesnės vietos ginantis. Taip pat lietuvis per rungtynes išrašo vidutiniškai po 1,1 bloko savo varžovams.

Dėl patirtos rankos nykščio traumos iš madų sostinės klubo rikiuotės iškritus kitam vidurio puolėjui Kalebui Tarczewski, tokio solidaus Gudaičio žaidimo Milano ekipai prireiks baigiamojoje Eurolygos reguliariojo sezono fazėje, juolab, kad Pianigiani auklėtiniai išgyvena žaidimo krizę: per paskutiniuosius 11 turų buvo pasiektos vos 2 pergalės.

Komentarai:
NBA
Manau tikrai gali užsikabinti NBA. Taip, metimo trūksta, bet NBA per vasarą gaus 3 trenerius, kurie dirbs su juo ties metimu ir pagerės smarkiai. Metimas pakankamai gražiai atrodo, tai gali bandyti dirbti ant to. CAVS tikrai gali surizikuoti - duos kokį nedidelį kontraktą jų mąsteliais (2-4 mln.) ir dirbs. Nesigaus, tai nesigaus. O jeigu pavyks pagerinti metimą gausis labai geras 4/5 NBA - jau dabar stiprus, gerai supranta žaidimą ir t.t.

Lopez'as irgi buvo tradicinis centras. Dabar mėto po 6-7 tritaškius per rungtynes 38 procentų taiklumu. Nesakau, kad Gudaitis gali taip pat, tik sakau, kad NBA tikrai gali surizikuoti ir pažiūrėti, kas gausis.
2019-01-24
+2
Atsakyti
Gera apžvalga.
2019-01-24
-3
Atsakyti
Megaladonas
Ir ką jis veiks NBA, Cavs jau ir taip turi T.Thomson ir A.Zizic. Nebent sunkiai dirbs kaip M.Gasol, bet dar toli jam iki Marko.
2019-01-24
+4
Atsakyti
Anonimas
europoj monstras,bet i nba sunkiai paklius,ten dabar reikalingi is toli metantys aukstaugiai.
2019-01-24
+3
Atsakyti
Gag
Kitais metais manau kels sparnus i NBA. Pats laikas jau butu. Ir nenustebciau, jeigu ten gaves laiko rodytu tokius pat ar net geresnius statsus
2019-01-23
+1
Atsakyti
djgaffer
Dominuoja Gudas Europoje.Sekanti stotelė NBA bus.Cavsam priklauro,o jiems kaip tik C trūksta,tai Gudas su tokiu žaidimu įrodinėja savo vertę.Metimą tik gerint reikia iš toliau,bet tai juodadarbis žaidėjas ir su laiku vis labiau tobulės.
2019-01-23
+1
Atsakyti
Anonimas
kaip butu nuostabu susigrazint zalgiriui ji. zinau, kad buvo konkretus pasiulymas is zalgirio po pirmo kavaliausko sezono kaune rytui del susikeitimo ir pats zaidejas butu sutikes, taciau blokavo viska rytas.

po sezono jo kaina sieks milijona, todel jau nelabai imanoma kaune ji bus pamatyti. tikrai elitinis centras uzaugo, dziugu del jo
2019-01-23
-2
Atsakyti
Anonimas
kosmosas is tikruju kaip zaidzia Gudas siemet. laukiau jau seniai tokios apzvalgos, nes labai seniai kazka is lietuviu mateme taip zaidzianti Eurolygoje
2019-01-23
+4
Atsakyti
Tau
Pas Pablo butu kaip su Sutonu
2019-01-23
+8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną metamos baudos

80%
17,4
Pataiko: 17,4
Taiklumas: 79,5%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 30
Blogiausias pasiekimas: 7
Daugiausia pataiko: Artūras Gudaitis