Nuotr.: FIBA.com
Nuotr. FIBA.com

„Pasiekėme tikslą, bet aukščiau bambos neiššokome“, – Klaipėdos „Neptūno“ sezoną Čempionų lygoje įvertino treneris Kazys Maksvytis.

Šį sezoną metamos baudos

74%
18,4
Pataiko: 18,4
Taiklumas: 73,8%
Vieta lygoje: 3
Geriausias pasiekimas: 31
Blogiausias pasiekimas: 10
Daugiausia pataiko: Tomas Delininkaitis

Uostamiesčio ekipa grupių etape per 14 rungtynių iškovojo 8 pergales bei D grupėje užėmė 3-ąją vietą, o atkrintamosiose klaipėdiečių laukė turnyro favoritų testas.

Jeruzalės „Hapoel“ mįslė liko neįminta – „Neptūno“ krepšininkai tarptautinį sezoną trečius metus paeiliui baigė aštuntfinalyje.

„Manau, kad sužaidėme pagal savo galimybes – ne per daug gerai, bet ir ne per daug blogai, – mintimis dalijosi Maksvytis. – Tikslas buvo aštuntfinalis, mes jį ir pasiekėme.

Galbūt į atkrintamąsias galėjome patekti iš geresnės pozicijos grupėje, vertinant visą Čempionų lygos sezoną, bet pralaimėjome gal penkerias įtemptas rungtynes mačų pabaigose. Tai neleido užimti aukštesnės vietos bei gauti sąlyginai silpnesnio varžovo aštuntfinalyje.“

Tinklalapis „bcneptunas.lt“ siūlo prisiminti įsimintiniausius „Neptūno“ momentus bei įspūdingiausius asmeninius pasirodymus šiame Čempionų lygos sezone.

Solidus finišas grupių etape

„Neptūnas“ grupių etape buvo atsidūręs ties prarajos riba, tačiau sugebėjo išgyventi. Kazio Maksvyčio kariauna likus ketverioms rungtynėms iki atkrintamųjų buvo laimėjusi 4 pergalės bei patyrusi 6 pralaimėjimus.

Vietos aštuntfinalyje siekę klaipėdiečiai privalėjo laimėti visas likusias ketverias rungtynes, o pergalinga serija sutapo su Deivido Gailiaus sugrįžimu į Klaipėdos ekipą.

Uostamiesčio krepšininkai pirmiausia kirto Strasbūro IG komandai (90:80), tuomet namuose pranoko grupės autsaiderę Liublianos „Olimpiją“ (82:74).

Vėliau išvykoje revanšavosi puikiai šį sezoną rungtyniavusiai Patrų „Promitheas“ (82:69), o finiše 83:73 ant menčių paguldė ir Bairoito „Medi“ krepšininkus.

„Nudžiugino tai, kad kai reikėjo susiimti, mes tai ir padarėme, – prisiminimais dalijosi. Maksvytis. – Laimėjome ketverias rungtynes iš eilės bei išsikovojome vietą kitame etape.

Nuvylė nemažai pralaimėtų įtemptų rungtynių. Esame patyrusi komanda, tikrai galėjome sužaisti geriau.“

Strasbūro ekipos dovana

Puikiai finišavę klaipėdiečiai nebuvo savo likimo kalviai. Paskutiniame ture D grupėje užvirė įtempta kova, o bilieto į atkrintamąsias siekęs „Neptūnas“ turėjo sulaukti ir gerų žinių ir iš Ostendės, kur buvo reikalinga SIG pergalė prieš „Filou Oostende“ krepšininkus.

Kai „Neptūno“ rungtynės namuose su „Medi“ ėjo į pabaigą, o mačo nugalėtojas tapo aiškus, tuomet trenerių štabas ėmė sekti situaciją Olandijoje.

„Tarp žiūrovų turėjau vieną kontaktą, kuris rungtynių pabaigoje rodė pirštu į viršų ar į apačią, taip leisdamas suprasti, kokia situacija yra kitame mače“, – pasakojo Maksvyčio asistentas Tomas Rinkevičius.

Likus pusantros minutės SIG turėjo 6 taškų deficitą, tačiau sugebėjo sukurti stebuklą – Strasbūro komandos gynėjo Quentino Serrono tolimas metimas paskutinę sekundę išlygino rezultatą bei perkėlė dvikovą į pratęsimą.

„Jau po mačo su klubo vadovais ir sirgaliais likome „Švyturio“ arenoje stebėti dvikovos  Ostendėje. SIG žaidėjas išplėšė pratęsimą, o mūsų arenoje pasigirdo šūksniai.

Atsirado viltis, kad viskas gali pasikeisti. Nors prancūzams tos rungtynės nieko nebelėmė, tačiau jie iškovojo mums reikalingą pergalę. Žinoma, mes buvome labai laimingi“, – sakė Rinkevičius.

Grėsmingas varžovas aštuntfinalyje

Aštuntfinalyje „Neptūno“ keliai galėjo susikirsti su Jeruzalės „Hapoel“, Bandirmos „Banvit“ ar Venecijos „Umana Reyer“ ekipomis, tačiau burtai nebuvo dosnūs – atkrintamųjų varžybų pirmajame etape laukė turnyro favorite laikoma ekipa iš Izraelio.

„Hapoel“ pajėgumas atsispindi ir skaičiuose – ši komanda Čempionų lygoje pirmauja pagal visus pagrindinius statistinius rodiklius – pelnomus taškus (vid. 89,7), atkovotus kamuolius (vid. 42,2), rezultatyvius perdavimus (vid. 22,5) bei efektyvumo balus (vid. 110,1).

„Manau, kad prieš tokią stiprią komandą šį sezoną dar nebuvome žaidę, – varžovų pajėgumą po serijos įvertino Jerai Grantas. – Tai nėra vien tik greitos atakos ir jų atletiškumas, „Hapoel“ žaidžia labai intensyvų krepšinį, yra užsidegę bei labai talentingi. Manau, kad Jeruzalės komanda yra stipresnė už „Žalgirį“.“

Namuose klaipėdiečiai nusileido 74:86, o išvykoje, žaidę be Klaipėdoje dėl šeimos pagausėjimo likusio Deivido Gailiaus, krito 64:84.

„Jei atvirai, tai kaip treneris tikėjausi geresnės kovos, – sakė Maksvytis. – Nors „Hapoel“ labai stipri komanda, kuri, manau, žais finale ir tikrai pakovos dėl titulo, tačiau mes dėl kažkokių priežasčių nedemonstravome savo geriausio žaidimo.“

Labiausiai „Neptūno“ žaidimui kirto tolimi metimai – per dvejų rungtynių seriją klaipėdiečiai pataikė vos 9 metimus iš 52 (17,3 proc.).

Dominavęs Jerai Grantas

Po metų pertraukos į uostamiestį sugrįžęs amerikietis demonstruoja geriausią sportinę formą karjeroje. 30-metis vidurio puolėjas sezoną Čempionų lygoje užbaigė būdamas antroje vietoje pagal naudingumo balus.

Grantas tarptautiniame fronte per 16 mačų vidutiniškai rinko po 20,2 efektyvumo balo, į priekį užleisdamas tik Atėnų AEK lyderį Vince’ą Hunterį – 23,4 naudingumo balo per susitikimą.

„Žiūrint į statistiką ir skaičius, tai taip, tai yra geriausias mano karjeros sezonas, – tinklalapiui „bcneptunas.lt“ sakė „Neptūno“ centras. – Bet aš visada žinojau, kad esu pajėgus šitaip rungtyniauti.

Žinoma, su kiekvienu sezonu augo mano patirtis, tapau protingesniu, žinau, kaip ir ką reikia daryti aikštelėje. Jaučiu, kad šį sezoną turiu įrodyti, jog galiu žaisti aukštame lygyje. Mane praeityje nurašė daug komandų ir žmonių, jaučiau, kad privalau kažką įrodyti.“

Abejojančių J. Granto sugebėjimais neturėtų likti. 203 cm ūgio vidurio puolėjas Čempionų lygoje fiksavo įspūdingus skaičius – per 26,8 minutės jis pelnydavo po 14,5 taško, atkovodavo po 8,3 ir perimdavo po 1,1 kamuolio, atlikdavo 1,8 rezultatyvaus perdavimo, blokuodavo po 0,6 metimo.

Nesulaikomai žaidęs aukštaūgis net 6 kartus šį sezoną surinko 25 ar daugiau naudingumo balų. Geriausias rezultatas – 31 efektyvumo balas dvikovoje namuose su Patrų „Promitheas“.

„Gero sezono priežastys – motyvacija ir komandos draugai, – dėstė Grantas. – Akivaizdu, kad negalėčiau demonstruoti tokio žaidimo be kitų vyrukų pagalbos. Tai komandinis sportas, tad negali nuopelnus prisiimti tik sau.“

Lorenzo Williamso emocingas mačas Strasbūre

Vienas ryškiausių „Neptūno“ mačų Čempionų lygoje – pergalė išvykoje prieš SIG. Klaipėdiečiai žūtbūtiniame mūšyje Prancūzijoje pranoko Vincento Collet auklėtinius, o į priekį uostamiesčio ekipą vedė vidinę stiprybę demonstravęs Williamsas.

Įžaidėją mačo išvakarėse pasiekė žinia apie artimo žmogaus netektį – Anapilin iškeliavo krepšininko mama.

Tai ne tik nesutrukdė Williamsui rungtyniauti, bet jis sugebėjo sužaisti geriausią sezono mačą.

„Tai buvo tikrai sunkus momentas, – prisiminimais dalijosi „Neptūno“ atakų organizatorius. – Žinau, kad mano mama būtų to norėjusi, jai nebūtų patikę, jei būčiau atsukęs nugarą komandai.

Ji visada sakydavo, kad nebūčiau savanaudžiu, jog komanda yra svarbiausia. Giliai širdyje žinojau, kad ji manimi dėl to didžiuojasi.“

Įspūdingą vidinę stiprybę pademonstravęs Williamsas pergalingame mače pelnė 16 taškų (3/4 dvit., 3/4 trit., 1/2 baud.), atkovojo 2 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus bei surinko 17 efektyvumo balų.

„Neptūnas“ iškovojo gyvybiškai dėl atkrintamųjų varžybų reikalingą pergalę, o amerikietis po finalinės sirenos neslėpė emocijų.

„Galbūt tai suteikė papildomos motyvacijos, – sakė Williamsas. – Treneriai leido nežaisti, tačiau aš norėjau padėti komandai. Nenorėjau nuvilti nei komandos draugų, nei savo mamos.

Aš esu labai dėkingas komandos draugams, kurie mane tuo metu stipriai palaikė. Jie visada prižiūri mano užnugarį, o dėl to aš esu dėkingas.“

Žibėjęs veteranas

Tomas Delininkaitis praėjusią vasarą išsigydė kamavusias traumas, sustiprino silpnąsias kūno vietas bei sužaidė įspūdingą sezoną Čempionų lygoje.

36-erių veteranas šį sezoną per 18,4 minutės pelnydavo po 13,4 taško, o iš toli atakuodavo net 51,8 proc. taiklumu (6 vieta turnyre). Gynėjas iš viso įmetė 43 tolimus, o tai yra geriausias rezultatas tarp visų Čempionų lygos krepšininkų.

Palyginimui, praėjusį sezoną Delininkaitis vidutiniškai rinko po 9,5 taško, o iš toli atakavo 41,7 proc. tikslumu.

„Aš nesureikšminu savo statistikos, – tinklalapiui „bcneptunas.lt“ sakė „Neptūno“ veteranas. – Žinoma, malonu, kad pataikymo procentas yra ganėtinai aukštas, tuomet lengviau žaisti, o taškų grafa didėja.

Tokį rezultatą lemia daug faktorių – trenerių pasitikėjimas, komandos draugai stato daug gerų užtvarų, sustiprėjęs kūnas. Dabar jaučiuosi tikrai labai gerai. Psichologiškai žaisti yra daug lengviau, o ji krepšinyje lemia labai daug.“

Sirgalių palaikymas

„Neptūnas“ viso sezono metu jautė didžiulį sirgalių palaikymą tiek namuose, tiek ir išvykose. Bene visose Čempionų lygos rungtynėse svečiuose Klaipėdos komandą palaikydavo „Vakarų bangos“ ar šiaip grupei nepriklausantys sirgaliai.

Aštuntfinalio mačo metu Jeruzalės „Pais“ arenoje vis nuskambėdavo lietuviškos skanduotės, o vietiniai žiūrovai tai palydėdavo plojimais. Priežastis paprasta – Čempionų lygos rungtynėse „Pais“ arenoje svečių komandas aistruoliai atvyksta palaikyti labai retai.

„Buvo labai malonu girdėti savus sirgalius, nors rungtynės vyko labai toli nuo Lietuvos. Mes krepšinį žaidžiame dėl sirgalių, tikimės, kad ateityje pavyks jiems padovanoti dar daugiau pergalių. Ačiū jiems už palaikymą“, – sakė „Neptūno“ kapitonas Simas Galdikas.

Komentarai:
Anonimas
nors sergu uz zalgiri bet man irgi pasirode jog hapoelis visiskai eurolygos lygio komanda
2019-03-15
+2
Atsakyti
ernestas
Tegul hapoelis patenka ir eurolyga ir parodo kad stipresnis uz zalgiri, o ka grantas ten kliedi tai niekam neidomu
2019-03-15
+6
Atsakyti
Sunku pasigincyti su grantu
nu zaidejai tikrai geriau zino nei anonai cia
2019-03-15
-8
Atsakyti
Anonimas
tikra tiesa sako.pagal sita logika,tai neptunas stipresnis uz reala,nes laimejo pries zalgiri.zalgiris laimejo pries bayern,o bayern pries reala.ai dar pamirsau,kad neptunas gavo pora kart nuo pieno zvaigzdziu,tai kieciausias pasvalys :D
2019-03-15
+27
Atsakyti
ka is amerikono paimsi
pamate Stoudemira ir daro isvada kad Hapoelis viena kieciausiu Europos komandu... Nemasto visiskai, suteike papildoma motyvacija Zalgiriui. Itariu kentes ir pacio Granto uzpakalis, sekancioj akistatoj su zaliais :)
2019-03-15
+8
Atsakyti
Anonimas
Koks skirtumas vistiek europoje tik kelios komandos yra geros, o visos kitos vienods nesvarbu ar zalgiris ar hapoel ar monakas ar unicaja ar kokia durusafaka, visiskai jokio skirtumo namie dazniausiai laii namu komanda, isvykoje pralosia
2019-03-15
-5
Atsakyti
Jei Eurocupo virtuozai tokie kaip Chimki, Unicks,darusafaka, bayern, Canarai, Valensija ir t.t. Eurolygos dugne voliojasi, tai tokie kaip Hapoel iš vis sutrypti butu.
2019-03-15
+12
Atsakyti
Aha
Nu Grantas turi teise tureti savo nuomone, net jei ji ir yra klaidinga ;). O siaip tai nezinau, man asmeniskai Hapoelis jokio ypatingo ispudzio nepadare. Ziurejau rungtynes, kai lose Klaipedoj, jau nusiteikiau, kad cia bus ohoho kokie monstrai, nes visi cia taip juos hype\'ino, bet... nieko ypatingo nepamaciau. Jei Neptunas butu maziau drebine kinkas ir suzaide protingiau, bent jau Klaipedoj tikrai galejo laimet.
2019-03-15
-1
Atsakyti
balsuojam
uz tai kad hapoeli i eurolyga, zalgiri i cempionu lyga
2019-03-15
-13
Atsakyti
Anonimas
nelb is stebina istikruju, hapoelis rimti laisvai galetu eurolygoje kapotis jei duotu kas nors jiems licenzija, tikrai geriau atrodytu nei zalgiris kanarai bayernai ir pn, o dar biudzeta padidintu pateke i eurolyga tai isvis, bet esme kad nera vietos uzdara lyga lb, padarytu kaip fuleje kas laimi cempionata butu geriau, i
2019-03-15
-3
Atsakyti
Faktas
pasake ir pasake jo reikalas. bet yra faktas kad vilniaus kibirkstis siemet yra geriau sukomplektuota ir pajegi nugalet ryta. ir ka?
2019-03-15
+5
Atsakyti
Anonimas
kazkaip galvojau kiek geriau apie ji,bet panasu kad viska vertina labai supaprastintai.tai kad siemet Neptunas 3 kartus LKL reguliariam sezone nukale Zalgiri neirodo kad Neptunas yra geresne komanda kadangi visi puikiai zino kad Zalgiris vietinej lygoj pradeda zaist tik nuo balandzio pabaigos.Hapoel nera prasta komanda,anaiptol,bet iki EL jai dar labai toli,ten jie butu patranku mesa kaip gran canaria ar buducnost kurie pernai zibejo kibiriuke
2019-03-15
Atsakyti
Valnencia stipresne tiek uz zalgiri tiek uz hapoel kartu sudejus
2019-03-15
-1
Atsakyti
rimas
tik kazkodel israelio lygoje hapoelis 3 po macabi ir dar kitos komandos...
2019-03-15
+3
Atsakyti
cha
viskas cia normaliai kai neptuno fanai sako, kad hapoel stipresnis uz zalgiri.

Bet yra juokingiausia kai ryto fanai sako, kad hapoelis isprievartautu zalgiri.

cha cha cha klaunai tie ritfaniai tai jai isprievartautu zalgiri tai ka jie tada galetu padaryt su rytu cha cha cha. negaliu kokie juokingi ryto fanai.
2019-03-15
+13
Atsakyti
tulzis
tulzis sprogs uz 3..2...
2019-03-15
-4
Atsakyti
o ka jis blogai ivardijo? dar kol šis sezonas nesibaigė galim vadintis top 3 komanda manau nes užėmė ja vs cska jei nepameni. O Grantas maniau protingesnis, tikiuos PO jei sutiksim gaus nuo žaliu profilaktiškai 4-0
2019-03-15
+3
Atsakyti
Anonimas
C|ia visiskai nestebina istikruju. Aisku zalgirio fanai sakys kad durnas ir pn Grantas, bet normalus krepsinio zmones tikrai nespjus i Granto pasakymus taip. Realiai as irgi manau jog stipresne. Jeigu zaidi eurolygije nereiskia jog nera stipresniu komandu kitose lygose.
2019-03-15
-1
Atsakyti
x
Hapoelio stilius bek mesk kažkas panašaus į vakarykštį Baer . žalgiris pagavo bangą neptūnas pavasarį kitaip kalbės
2019-03-15
+10
Atsakyti
kaip negras taip durnas :D
kaip juodas taip ir proto ner :D kazkokia pienburniu komanda kuriai pralose geresne uz eurolygos top 8 top 3 komanda ? ok juocki. nugalejo zalgiri dievais pasijaute :D Kaune reikia juos sutrypt poto jie net iki grandfinals nenueis lkl mazajame paciulps lietkabeliui ir vel verks :D
2019-03-15
-9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.