Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA

Šiemet Dakaro vardas lietuviams jau pažėrė iššūkių. Garsiajame ralyje prieš keletą mėnesių dalyvavusiam motociklininkui Baliui Bardauskui kopų linkiai lėmė abiejų rankų lūžius, o Benediktui Vanagui – aukštą vienuoliktąją vietą. Dabar Dakaro mieste verda planai mesti iššūkį ir Lietuvos krepšinio rinktinei.

Lietuva po artėjančio pasaulio čempionato burtų traukimo ceremonijos jau spėjo padejuoti – H grupėje kamuoliukus traukusio Kobe Bryanto ranka juos suvedė su Australija, Kanada ir Senegalu.

Jei dėl pirmųjų dviejų varžovių grupė buvo greitai pakrikštyta mirtininkų, trečiasis, mįslingiau skambantis Senegalo vardas, į šoną buvo nustumtas kaip lengvesnis grobis.

Tačiau ar viskas tikrai taip paprasta? 

„Šiuolaikiniame krepšinyje gali nutikti bet kas. Nesvarbu, kas turi favoritų vardą, o kas ne. Galiu visos mūsų rinktinės vardu pasakyti, kad eisime ginti šalies vardą ir būsime labai gerai pasiruošę“, – „BasketNews.lt“ sakė 31-erių senegaliečių vidurio puolėjas Cheikhas Mbodjis.

Tykantis pavojus

Senegalas iš viso yra dalyvavęs keturiuose pasaulio čempionatuose – lygiai tiek pat, kiek ir Lietuva nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Planetos pirmenybėse debiutavę 1978 metais Filipinuose, ten senegaliečiai pasiekė kol kas, teoriškai, geriausiu jų rezultatu tapusią keturioliktąją vietą.

Visgi labiausiai Senegalas krepšinio pasaulį stebino 2014 metais.

Ispanijoje vykusio čempionato grupių etape jie nukovė kroatus, savo sudėtyje turėjusius tokius žmones kaip Dario Šaričius, Ante Tomičius, Bojanas Bogdanovičius, Oliveris Lafayette ar Mario Hezonja.

Visai netrukus prieš Senegalą krito ir pajėgesnė Puerto Riko rinktinė, taip Afrikos ekipai atverdama kelią į atkrintamąsias ir kilstelėdama jų ambicijas.

„Po pergalės prieš kroatus Senegalas šventė. Tai buvo viena svarbiausių akimirkų šalies krepšinio istorijoje. Sekiau sirgalių reakcijas socialiniuose tinkluose – atrodė, jie niekada nepamirš tų rungtynių.

Bet visi – žaidėjai, treneriai ir sirgaliai – tiki, kad tai galima pakartoti“, – „BasketNews.lt“ pasakojo FIBA Afrikos krepšinio apžvalgininkas Julio Chitunda.

Nuotr. FIBA

Po tokio entuziazmo pliūpsnio, jau kitą dieną Senegalą ant žemės nuleido Argentina – vedama Luiso Scola, ji pergalę iškovojo triuškinančiu rezultatu 81:46.

Aštuntfinalyje jiems dar vieną smūgį sudavė ir Ispanija, be jokio vargo nugalėdama 89:56, o senegaliečiams teko tenkintis vos šešioliktąja vieta.

„Su Senegalo rinktine yra labai įdomus dalykas – jie atrodo kaip komanda, nebijanti nieko. Toks jų požiūris per pastaruosius metus tik sustiprėjo dėl 2014-ųjų pasaulio čempionate ir 2016-ųjų olimpinės atrankos turnyre pademonstruoto žaidimo.

Pagal FIBA reitingą Senegalas yra silpniausia H grupės komanda, bet jų nederėtų nuvertinti. Tai dažnai daroma neatsižvelgiant į faktą, kad kone visi rinktinės žaidėjai rungtyniauja Europos komandose, nemažai jų yra mokęsi JAV koledžuose.

Senegalas tikrai turi pajėgių žaidėjų, tad į juos reikia žiūrėti rimtai“, – teigė Chitunda.

Tarptautinio lygio krepšinyje, išskyrus „AfroBasket“ pirmenybes, Senegalo rinktinės rezultatai atskiruose mačuose nuolat svyruoja nuo labai blogų iki labai gerų.

Tačiau kaip parodė praeitis, tai nereiškia, kad jie negali iššauti.

„Akivaizdu, kad žmonės Senegalą mato kaip silpniausią grupės komandą. Jie vertina tai, kad kitos trys H grupės rinktinės tarptautiniame lygyje turi kur kas daugiau patirties ir, žinoma, tai yra tiesa.

Bet mes to pakeisti negalime ir tai nėra svarbu. Svarbiausia tai, ką mes darysime aikštėje čempionatui prasidėjus. 

Bandysime pasinaudoti tuo, kad mūsų gali neįvertinti“, – kalbėjo šį sezoną Lenkijos lygoje rungtyniaujantis Mbodjis. 

Beje, Lietuvos rinktinė yra nusileidusi Senegalui 2006-aisiais besirengiant pasaulio čempionatui. Tuomet Lino Kleizos ir Tomo Delininkaičio vedami lietuviai draugiškame turnyre pralaimėjo 74:75.

Rinktinėje – ir „Ryte“ prisidirbęs gynėjas

Dabartinė Senegalo rinktinė savo gretose turi vieną ypač ryškią žvaigždę – jau šešerius metus Minesotos „Timberwolves“ atstovaujantį vidurio puolėją Gorgui Diengą.

Šalies rytuose esančiame Kebemero miestelyje augęs krepšininkas, kaip ir daugelis regiono gyventojų, vertėsi skurdžiai ir nuolat jautė nepriteklių.

Būdamas 19-os Diengas sudalyvavo prestižinėje „Basketball Without Borders“ stovykloje, kur jį pastebėjo skautai ir pakvietė mokytis į JAV.

Vėliau puolėjo karjera klostėsi sparčiais žingsniais – po kelerių metų Luisvilio universitete jis buvo pašauktas NBA naujokų biržoje ir sėkmingai įsitvirtino „Timberwolves“ gretose.

Tačiau greita šlovė Diengui galvos neapsuko. 29-erių krepšininkas iki šiol dažnai grįžta į gimtąjį kraštą bei ten organizuoja humanitarinės pagalbos projektus.

Didžiulę jo meilę Senegalui įrodo ir tai, kad jis niekada neatsisako padėti nacionalinei rinktinei.

Nors dėl besikertančių NBA ir pastarosios pasaulio čempionato atrankos tvarkaraščių Diengas kvalifikaciniame etape sužaidė tik šešis mačus, jis kaskart tapdavo lemiamu faktoriumi.

Jo statistika – vidutiniškai 18,3 taško, 8,5 atkovoto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo ir 21,2 naudingumo balo per rungtynes.

Nuotr. Scanpix

Nors daugiau panašaus ryškumo žvaigždžių Senegalo ekipoje pastaruoju metu trūksta, yra dar kelios paminėjimo vertos pavardės.

Viena jų – Kazanės UNIKS šį sezoną rungtyniaujančio 26-erių puolėjo Maurice‘o Ndouro. Jis Europos taurėje fiksuoja 9,6 taško ir 4 atkovotų kamuolių vidurkius.

Prieš tai krepšininkas yra po vieną sezoną atstovavęs Madrido „Real“ ir Niujorko „Knicks“, tad jam aukštame lygyje patirties netrūksta.

Senegalo rinktinės marškinėlius pasaulio čempionate gali apsivilkti ir lietuviams neblogai pažįstamas gynėjas Clevinas Hannah.

31-erių krepšininkas yra gimęs JAV, tačiau turi Senegalo šaknų ir prieš kelerius metus pradėjo atstovauti būtent pastarajai šaliai.

2017-aisais Hannah žaidė Vilniaus „Ryto“ komandoje, bet tada sirgaliams labiausiai įsidėmėjo ne žaidimu, o naktiniais nuotykiais su tautiečiais Corey Fisheriu ir Tayloru Brownu.

Visgi Hannah karjerai juoda dėmelė nepakenkė – dabar jis žaidžia Eurolygoje ir vilki Las Palmo „Herbalife Gran Canaria“ marškinėlius.

Per keturiolika sužaistų rungtynių šį sezoną gynėjas rinko neprastą 10,4 taško ir 4 rezultatyvių perdavimų statistiką.

Nuotr. BNS

„Clevinas yra ypač aukštą krepšinio intelektą turintis įžaidėjas. Jeigu jis atvyktų į pasaulio čempionatą,  smarkiai sustiprintų mūsų rinktinę savo patirtimi.

Jei gynėjų linijoje taip pat turėsime Thierno Niangą ir Xane d'Almeidą, bus labai gerai“, – svarstė Mbodjis.

Pasaulio čempionato atrankoje, be jau minėtų žaidėjų, išsiskyrė ir dar du Senegalo krepšininkai – vidurio puolėjai Babacaras Toure ir Youssou Ndoye.  

Pirmasis šį sezoną žaidžia Šveicarijoje, Fribūro „Olympic“ komandoje, antrasis – Prancūzijoje, Breso Burgo „JL Bourg“ ekipoje.

Seibučio trenerį pakeitė vietos įžymybė

Po pasaulį išsibarsčius geriausiems Senegalo žaidėjams, šalies krepšinio federacija noriai užsienyje dairosi ir trenerių.

Pirmuoju čia dirbusiu užsieniečiu tapo JAV gerai žinomas buvęs krepšininkas ir treneris Samuelis Vincentas.

Jis 2007-aisiais Senegalo rinktinėje trumpai darbavosi tuo pat metu priklausydamas ir Dalaso „Mavericks“ trenerių štabui, tačiau po nesutarimų su federacija sutartis greitai buvo nutraukta.

Vėliau, 2011 metais, prie rinktinės vairo stovėjo prancūzų strategas Alainas Weiszas, o 2016 metais jis sulaukė didžiojo gelbėtojo – Europoje gerą vardą užsitarnavusio specialisto Porfirio Fisaco.

Ispanas per savo karjerą yra dirbęs su tokiais žaidėjais kaip Pau ir Marco Gasoliai, Jose Manuelis Calderonas, Juanas Carlosas Navarro, Jorge Garbajosa ar Rudy Fernandezas.

Šiuo metu jis treniruoja Saragosos „Tecnyconta“ klubą, kuriame žaidžia Renaldas Seibutis.

„Afrikos šalių nacionalinėms komandoms yra įprasta turėti užsienietį trenerį. Įprasta ir tai, jei vienos Afrikos šalies specialistas treniruoja kurią kitą rinktinę. 

Negaliu sakyti, kad nėra į tai skeptiškai žiūrinčių sirgalių. Bet reikia paminėti labai įdomų dalyką – istorija parodė, kad vietos treneriai dažnai pasiekia geresnius rezultatus nei pasikviesti užsieniečiai.

Žinoma, užsienio treneriai neretai komandai duoda naują veidą, pritaiko kitokį žaidimo stilių. Turint omenyje, kokie atletiški yra Afrikos žaidėjai, tai pasiteisina“, – „BasketNews.lt“ aiškino Chitunda.

2017-ųjų „AfroBasket“ turnyre Fisacas Senegalą atvedė iki bronzos medalių, o po to vietą užleido anksčiau prie ekipos vairo stovėjusiai vietos krepšinio įžymybei Abdou N'Diaye.

Jis per savo krepšininko karjerą dukart buvo pripažintas geriausiu Afrikos žemyno žaidėju bei dalyvavo 1972 m. Miuncheno olimpiadoje.

Nuotr. FIBA

64-erių specialistas šioje atrankoje į pasaulio čempionatą Afrikos zonos F grupėje laimėjo dešimt rungtynių iš dvylikos ir kol kas, kaip rašo šalies žiniasklaida, pildo federacijos lūkesčius.

„Dabartinio mūsų trenerio stilius panašus į Fisaco, – „BasketNews.lt“ sakė Mbodjis. – Abu yra patyrę ir gerai supranta krepšinį. Tik, sakyčiau, N‘Diaye daugiau akcentuoja gynybą, išnaudodamas mūsų ūgį ir atletiškumą.“

Žemyno krepšinį ėmėsi gaivinti NBA

Pasaulio čempionate Senegalui greičiausiai atstovaus vos vienas ar keli vietos čempionate rungtyniaujantys krepšininkai.

To priežastis paprasta – ilgus metus krepšinis Afrikos žemyne buvo smarkiai apleistas, tad negali pasigirti net vidutiniu lygiu.

Visgi tai po truputį pradeda keistis.

Visai neseniai, šių metų vasario mėnesį NBA paskelbė, kad kartu su FIBA imsis gaivinti krepšinį ir nuo kito sezono vykdys atnaujintą Afrikos krepšinio lygos projektą.

Joje varžysis dvylika komandų iš Angolos, Egipto, Kenijos, Maroko, Nigerijos, Ruandos, Senegalo, Pietų Afrikos ir Tuniso.

„Apie šią lygą detaliai kalbėti kol kas sunku, nes neaišku, kokie konkrečiai klubai ten žais. Rugsėjo mėnesį jie bus nustatyti per regioninius kvalifikacijos turnyrus. 

Nors kai kurie treneriai ir žaidėjai šiuo metu varžosi senojoje FIBA inicijuotoje Afrikos lygoje, jos veikla nėra labai sklandi. 

FIBA Afrikos padalinys tikrai stengiasi kelti lygį, bet dėl daugumoje šalių patiriamų ekonominių sunkumų vietinės valdžios į tai žiūri skeptiškai. Suprantama, tada būna nelengva ir pritraukti investicijas“, – kalbėjo FIBA apžvalgininkas Chitunda.

Naujasis Afrikos lygos projektas JAV sulaukė didelio palaikymo ne tik iš NBA rungtyniaujančių žemyno krepšininkų, bet ir iš buvusio šalies prezidento Baracko Obamos.

Užkulisiuose netgi svarstoma, kad politikoje aktyviai nebedalyvaujantis Obama kokia nors forma prisidės prie Afrikos lygos populiarinimo.

Buvęs prezidentas jau yra dalyvavęs Nigerijoje gimusio Toronto „Raptors“ klubo vadovo Masai Ujiri projektuose Afrikos jaunimui.

Tarp jų buvo ir naujo sporto bei rekreacijos centro Kenijoje įkūrimas bei atidarymas, kuriame tiek Ujiri, tiek Obama dalyvavo asmeniškai.

„Žinoma, krepšinio prasme Afrika vis dar smarkiai atsilieka nuo Europos, taip yra jau seniai. Bet krepšinis yra universalus, o Afrikos žemynas turi potencialo – juk vis daugiau mūsų žaidėjų žaidžia NBA ar pajėgiose Europos komandose.

Dėl to po truputį ir nacionalinės komandos tarptautiniame lygyje darosi vis konkurencingesnės, gali varžytis su stipresniais varžovais“, – apibendrino Mbdojis.

Nuotr. FIBA

Komentarai:
Tikriausiai Adomaitis uzsake si straipsni. Matyt ruosiasi....
2019-03-21
+1
Atsakyti
gta
su adomaiciu tai nieko nenustebintu ir 0/3.
2019-03-21
-8
Atsakyti
tik jau nereikia gasdintis visokiais senegalais, nera ko ir vaziuot tada. nuvertint nieko nereikia ir neiseit pasivaiksciot, nes tada buna nemaloniu siurprizu, bet jei norim is grupes iseit, tai nepradesim gi del senegalo jaudintis
2019-03-21
-3
Atsakyti
jonai, o pries kas jv zaidzia nba? pries nejudrius baltuosius? iprates jis pries afrikas zaisti...ir jau ne balkis o visas namas
2019-03-21
+14
Atsakyti
Kesa
Jeigu JV su Sabu žaist taip, kaip.dabar nba jie žaidžia, tai pergalęs imsim lengvai. Turėsim monstrišką priekinę liniją, jeigu dar D-Mo būtų ( bet čia jau ablomas lopas su savo principais).
2019-03-21
-3
Atsakyti
4mo
Tai kad dakaro ralis jau senai vyksta pietų Amerikoje, o ne Senegale.
2019-03-21
Atsakyti
Juodaodžiai labai atletiški tad lips ir per galvas o dėl jų fizinių gebėjimų bus rimtų problemų. Sabonis Valančiūnas vien individualiu meistriškumu palauš Senegalo priekį. Trumpai tariant žaidimas per Joneli arb Saba jeigu Ablomatis nenori FIASKO
2019-03-21
-9
Atsakyti
komentatoriams
savo tevus skirti Lietuvos treneriams,nes kaip matom is jusu ne viena debila padare.
2019-03-21
-5
Atsakyti
Anonimas
o jums dar neatsibodo kas antrą komentarą rašinet kaltas adomaitis? jaučiu mažiau stumtumete jei ne ryta treniruotų?
2019-03-21
-6
Atsakyti
Šlangdongas
Priekinė linija LT tikrai galingesnė. O dėl mažiukų pasirinkimo viskas spręsis prieš čempą.
2019-03-21
-7
Atsakyti
Anonimas
Nu blemba, siaip ne juokai, kadangi musu rinktine vel bus is daug veteranu surinkta + pastumdelis adomaitis kur neturi jokio plano...tai visko gali buti, nenustebsiu jei pirmausim ant kokiu 20 ir treciam keliny visa persvara praras. LT rinktine megsta pirmose rungtynese visad gryba pjaut.
2019-03-21
+6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.