Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

Bet kokia gynyba prieš Giannį Antetokounmpo gali tapti nebeveiksminga. Milvokio „Bucks“ lyderis didžiulį dėmesį skiria tritaškių taiklumo pagerinimui, o pridėta ši detalė graikui leistų tapti nesustabdomu, rašoma ESPN straipsnyje.

Šį sezoną pelnomi taškai

48%
117,6
Pelno taškų: 117,6
Taiklumas: 47,7%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 148
Blogiausias pasiekimas: 83
Daugiausia pelno: Giannis Antetokounmpo

Antetokounmpo dar tik 24-eri metai, bet jis jau yra vienas geriausių NBA žaidėjų. Graikas šiais metais buvo NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių kapitonu ir yra itin pajėgus kandidatas sezono MVP rinkimuose.

Neįtikėtina, kad visa tai krepšininkas pasiekė laikais, kai NBA vis labiau dominuoja tritaškiai, kuriuos puolėjas šį sezoną realizuoja vos 25 proc. taiklumu.

Nors atleto taiklumas iš toli yra blogiausias nuo 2015 metų, tačiau tai nereiškia, kad jis nededa žingsnių į priekį. „Bucks“ treneris Mike’as Budenholzeris rūpinasi Antetokounmpo pasitikėjimu atakuojant iš toli ir nuolat jį skatina tai daryti.

„Jam 100 proc. uždegta žalia šviesa mesti tritaškius“, – ESPN pabrėžė Budenholzeris.

Iki kovo mėnesio Antetokounmpo kiekvieną šio sezono mėnesį gerino savo taiklumą iš toli. Vasario mėnesį pataikymo procentas užkilo iki 40.

Mėnuo Tritaškių taiklumas Tritaškiai metimai
Spalis 6,3 proc. 1/16
Lapkritis 14,3 proc. 5/35
Gruodis 22,2 proc. 6/27
Sausis 30,6 proc. 11/36
Vasaris 40 proc. 10/25
Kovas 29.4 proc. 10/34


„Aš tikrai tikiu, kad kamuolys įkris į krepšį. Viskas atrodo gerai tuomet, kai tai ir nutinka. Tuomet kur kas labiau pasitikiu savimi, nes pats dirbu, kad pataikyčiau iš toli, – sakė Antetokounmpo. – Esu jau sakęs tai anksčiau, apie tai kalbėjo ir mano komandos draugai bei treneriai – visi norime, kad aš atakuočiau iš toli.“

NBA žvaigždė nuo pat pirmojo savo sezono stipriausioje pasaulio lygoje koregavo metimą iš toli, o didžiausią dėmesį tam skyrė 2018 metų vasarą.

Buvęs „Bucks“ treneris Jasonas Kiddas dėl Antetokounmpo tritaškių buvo kur kas atsargesnis. Antrajame savo sezone Antetokounmpo metimų pasirinkime tolimi šūviai sudarė tik 6 proc. Šiemet šis procentas yra pakilęs iki 15.

Toks pokytis nėra atsitiktinis: Budenholzeris nuolat kartojo, jog kad ir kas nutiktų, Antetokounmpo privalo atakuoti iš toli. Ir tai susiję ne tik su šiuo krepšininku, kadangi strategas transformavo visą „Bucks“ puolimą.

Prieš jam tampant Milvokio ekipos treneriu, „Bucks“ pagal pataikytų tritaškių skaičių užėmė 27-ąją vietą, o šį sezoną užima antrąją poziciją. Ji įmetė 950 tritaškių, o pirmaujanti Hjustono „Rockets“ – 1,108.

Budenholzeris skatina Antetokounmpo atakuoti iš toli, kadangi tiki, jog taip graikas gali išplėsti aikštelę. „Bucks“ trenerio asistentas Benas Sullivanas, atsakingas už krepšininkų metimo techniką, dalijasi komandos vizija aikštėje: Antetokounmpo, aplink kurį išsidėsto keturi snaiperiai, gali pritraukti didelį varžovų dėmesį ir taip komandos draugams sukurti tiek laisvus metimus, tiek koridorius veržtis po krepšiu.

„Tai atveria erdves Antetokounmpo komandos draugams. Kai Antetokounmpo neturi kamuolio, tuomet dėl to varžovams dar sunkiau apsiginti, – pabrėžia Sullivanas. – Kai Budenholzeris priėmė „Bucks“ pasiūlymą, jis apsvarstė silpnybes ir stiprybes ir tuomet pasakė: „Giannis yra vienas geriausių lygos žaidėjų. Kaip mums jam padėti tapti dar geresniu?“

Turime Gianniui suteikti erdvės, o tai bandome įgyvendinti nuo pat pradžių. Bandome jį ištobulinti, kad varžovams būtų dar sunkiau jį sulaikyti.“

Nuotr. Reuters – Scanpix

Sullivanas ir Antetokounmpo kartu treniruočių salėje praleido valandų valandas ir bandė pagerinti metimo techniką ir pataikymo procentus. Šias asmenines treniruotes „Bucks“ pavadino vitaminais, kadangi Antetokounmpo „juos turėjo gerti kasdien“ – atlikti šimtus metimus.

Graikas atlikdavo tiek daug metimų, kad treneris iš biuro net atsinešdavo kėdę ir prisėdęs stebėdavo savo auklėtinio darbą.

„Jis jau dabar yra vienas iš geriausių žaidėjų NBA, o darbas atakuojant iš toli jį tik dar labiau sustiprins. Jeigu Giannis sugebės pataikyti, tai bus nesustabdomas žaidėjas, prieš kurį bus neįmanoma apsiginti. Jis jau dabar yra neuždengiamas, bet jeigu pradės pataikyti, tuomet tai dar labiau sustiprės“, – teigia „Bucks“ komandos metimų treneris.

Visgi Antetokounmpo dar turi įdėti labai daug darbo. Nors jis pradėjo iš tolimos distancijos atakuoti beveik triskart dažniau, jis vis dar pataiko tik 25 proc. metimų. Bet „Bucks“ orientuojasi ne tik į dabar esančius skaičius, bet ir į krepšininko pasitikėjimą savimi.

„Tikiuosi, kad atėjus atkrintamosioms varžyboms, svarbiausioms kovoms, man pavyks pataikyti tuos tolimus metimus“, – pabrėžė Antetokounmpo.

Galbūt ne dabar, bet jeigu vieną dieną Antetokounmpo pavyktų į savo ginklų sąrašą įtraukti ir tritaškius, visos gynybos prieš šį krepšininką taptų neveiksmingomis.

Komentarai:
Jonas
cia tai zaidejas.... valanciuno garbintojai pasiziurekit , kad suprastumet kur yra tikras grajokas o kur tik netasyta malka.
2019-03-21
-2
Atsakyti
anon
antetokounpo sunku gerau mesti is toli nes kamuolys jo delnuose kaip teniso kamuoliukas.
2019-03-20
-1
Atsakyti
Anonimas
ispudingas zaidejas.jei nepuls traumos turetu tapt viena is legendu nes matosi charakteris labai stiprus.pas mus deja nieko panasaus nera ir nenusimato kadangi auksti mokyklose zaidzia tik po kasiu be kamuolio
2019-03-20
+10
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Giannis Antetokounmpo

Giannis  Antetokounmpo
Giannis  Antetokounmpo
MIN: 32.99
PTS: 27.46 (63.14%)
REB: 12.71
AS: 5.98
ST: 1.32
BS: 1.43
TO: 3.83
GM: 65