Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Daugiausiai naudingumo balų (vid. 16,4), atkovotų kamuolių (7,2) ir blokuotų metimų (1,1) renkantis Lietuvos krepšinio lygos žaidėjas bei rezultatyviausias (11,6 taško) Utenos „Juventus“ narys.

Martino Gebeno galimybės prieš debiutinį profesionalios karjeros sezoną buvo menkai kam žinomos, tačiau 24-erių metų 208 cm ūgio vidurio puolėjas energingu žaidimu greitai prikaustė krepšinio gerbėjų dėmesį.

Kalbame apie itin fiziškai stiprų vidurio puolėją, kuris išsiskiria ir puikiais pataikymo procentais. Jo dvitaškių taiklumas siekia 64,5 proc., o tai yra penktas geriausias rezultatas LKL. Krepšininkas 18,6 proc. savo dvitaškių pelnė dėjimais iš viršaus (29 iš 156).

Vidurio puolėjas per 36 reguliariojo sezono rungtynes išmetė 31 tritaškį ir pataikė 13 (41,9 proc.). Toks pataikymo procentas LKL yra septynioliktoje vietoje. Krepšininkui neblogai sekėsi atakuoti ir nuo baudos metimų linijos (77,9 proc.).

Gebeno reguliariojo sezono kovos buvo baigtos įspūdingiausiu šio LKL sezono pasirodymu: dvikovoje su su Alytaus „Dzūkija“ jis įmetė 29 taškus ir sugriebė 16 kamuolių, o su 44 naudingumo balais pasiekė LKL sezono rekordą.

Buvo ir įvertinimų: debiutas Lietuvos rinktinėje bei LKL kovo mėnesio MVP apdovanojimas.

Praėjusią vasarą jis baigė studijas JAV ir su Kauno „Žalgiriu“ sudarė kontraktą pagal formulę 2+1, tačiau tapo vienu iš septynių kauniečių krepšininkų, kurie dar prieš sezoną buvo paskolinti kitiems klubams.

Tuo pačiu aukštaūgis iš šio septyneto buvo vienintelis, dėl kurio susigrąžinimo „Žalgirio“ vadovai sezono eigoje buvo pradėję dėti žingsnius, tačiau sulaukė neigiamo „Juventus“ atsakymo.

Šį sezoną metami dvitaškiai

55%
20,4
Pataiko: 20,4
Taiklumas: 55,0%
Vieta lygoje: 6
Geriausias pasiekimas: 30
Blogiausias pasiekimas: 11
Daugiausia pataiko: Martinas Geben

Galimybės prasibrauti į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį jis sieks ir prieš kitą sezoną, o iki tol dar pusę vasaros skirs individualiam tobulėjimui.

Tačiau visa tai – po mažiau nei dviejų mėnesių. „Juventus“ jau baigė reguliarųjį sezoną ir dabar Gebenas ruošiasi pirmosioms savo profesionalios karjeros atkrintamosioms varžyboms. Uteniškiai LKL ketvirtfinalyje serijoje iki 2 pergalių susikaus su Vilniaus „Rytu“.

BasketNews.lt“ interviu su Martinu Gebenu – apie debiutinius metus profesionalaus krepšininko gyvenime, kūno pokyčius, asmeninį tobulėjimą ir tikslą būti „Žalgiryje“.

– Martinai, kada šį sezoną pajutote, kad esate prisitaikęs prie europietiško krepšinio?
– Tuomet, kai mano rezultatus pradėjo rodyti statistika. Galbūt lapkričio viduryje, kuomet surinkau pirmąjį ar antrąjį dvigubą dublį. Nuo tuomet ir statistika pradėjo kilti, ir pats ėmiau patogiau jaustis aikštėje, trenerio schemose. Ėmiau matyti visą aikštelės judėjimą, į tai reaguoti.

Kartais pasižiūriu savo pirmųjų rungtynių apžvalgas, tad matosi, kad tuomet aikštėje dar nesijaučiau patogiai, viskas buvo nauja profesionaliame krepšinyje. Dabar jaučiuosi daug geriau.

– Ko pavyko šį sezoną išmokti?
– Pavyko neblogai prisitaikyti prie profesionalaus krepšinio. Yra smuklių detalių, kurių treneris Žydrūnas Urbonas ir komandos draugai padėjo išmokti ir įsisavinti treniruočių ir rungtynių metu, bet pagrindas yra adaptacija prie profesionalaus krepšinio gyvenimo.

– Esate vienas stipriausių LKL krepšininkų. Ar per metus keitėsi jūsų kūnas?
– Pokyčių buvo. Atvykęs į Lietuvą pradėjau profesionalaus sportininko gyvenimą, turėjau daugiau laisvo laiko ir investavau į save. Pradėjau domėtis mityba ir pats tai labiau sustygavau. Nepasakyčiau, kad kūno pokyčiai buvo labai radikalūs, bet tai pagerino mano savijautą ir pasirodymą aikštėje.

– Anksčiau mityba nebuvo ideali?
– Galbūt ir nebuvo. Nepasakyčiau, kad mano mityba buvo labai bloga, bet pradėjau domėtis ir supratau, kad reikia daugiau vartoti kai kurių produktų – angliavandenių ar baltymų. Turėjau geriau sustyguoti visą mitybą, kad tai taptų kuru ir energija aikštėje.

Nežinau visų sudėjimo skaičių, kokie buvo prieš sezoną, ir kokie yra dabar. Sveriu panašiai, apie 112 kg, o prieš sezoną – apie 110 kg. Sakyčiau, kad labiau pasikeitė kūno kompozicija, kai sumažėjo riebalų kiekis ir padidėjo raumenų. Tuomet svoris gali būti nepakitęs, bet atrodai kitaip. Labai sunku tai pasakyti, nes prieš sezoną ir dabar nedariau kūno kompozicijos testų. 

– Kalbant apie savijautą, ką dabar galite daugiau padaryti aikštėje?
– Ištvermė atėjo sezono eigoje. Žaidi, pripranti prie to krūvio, bėgiojimo ir šokinėjimo. Jaučiuosi visai neblogai – jėgų stumdytis, kovoti fiziškai baudos aikštelėje ir bėgioti užtenka. Teko pažaisti daugiau ir dėl to kūnas priprato.

– NCAA beveik nemesdavote iš toli. Kaip prie to priėjote LKL?
– Aš visada turėjau neblogą metimą iš tritaškio zonos, bet universitete tas mano ginklas nebuvo reikiamas, nebuvo trenerio puolimo schemose. Treneris Žydrūnas Urbonas duoda daugiau laisvės ir nori visus žaidėjus išnaudoti kaip galima daugiau, tad kai yra proga, tai ne tik manęs nevaržo, bet kartais liepia būti drąsesniam ir atakuoti iš toliau. Visą praėjusią vasarą dirbau tam, kad į savo puolimo arsenalą pristatyčiau tritaškius.

– Kur dabar reikėtų dėti žingsnį į priekį?
– Daug kur. Kiekvienais metais kažkur patobulėji, bet taip pat žaidžiant prieš gerus varžovus pamatai, kur dar galima patobulėti. Reikia stiprėti, greitėti, dirbti ties fizinėmis galimybėmis. Aikštėje visada galima išplėsti puolimo arsenalą. Gynyboje norėčiau sustiprėti tiek arčiau krepšio, tiek išsikeitus perimetre prieš žemesnius ir greitesnius varžovus. Toliau tobulinti metimą iš tolimesnių distancijų ir sustiprinti savo įgūdžius baudos aikštelėje.

– Savo žaidimą remiate fizinėmis galimybėmis, o prieš ką tai padaryti LKL buvo sunkiausia?
– Ne vienas esu tokio ūgio ir tokių fizinių galimybių žaidėjas. Prieš Arciomą Parachouskį yra nelengva žaisti baudos aikštėje, taip pat prieš Kauno „Žalgirio“ aukštaūgius, Brandoną Daviesą, kuris yra stiprus ir plastiškas žaidėjas. Tikrai turiu kur tobulėti fiziškumu ir įgūdžiais. Darbo yra daug.

– Sezono viduryje tinklalapiui „24sek.lt“ „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas sakė, kad jie bandė jus susigrąžinti. Ar tai girdėjote iš pirmųjų lūpų?
– Ne, pats to tiesiogiai negirdėjau, apie tai išgirdau jau po fakto. Pats buvau susikaupęs ties sezonu Utenoje ir planavau likti čia. Žinau, kad buvo bandoma susitarti man už nugaros, bet, kaip matome, nepavyko. Taip viskas atėjo ir nuėjo.

– Kokia būtų buvusi jūsų nuomone tuo klausimu, jeigu būtumėte žinojęs?
– Net nežinau, į tuos galvojimus nesileidau. Galbūt bučiau sėkmingai pasirodęs „Žalgiryje“, galbūt ne. Nemačiau tikslo spėlioti. Neblogai sekasi žaisti „Juventus“, tad tuo ir džiaugiuosi.

– Bet turėsite progą vėl „Žalgiriui“ įrodyti savo sugebėjimus.
– Taip, toks pat tikslas buvo praėjusią vasarą pasiruošimo stovykloje. Savaime aišku, kad nepavyko, bet džiaugiuosi, kaip einasi šis sezonas. Manau, kad per šį sezoną patobulėjau ir planuoju vasarą ir toliau dirbti. Bandysiu vėl kabintis į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį.

– Ar iš „Žalgirio“ turėjote rekomendacijų, ką per sezoną reikėtų patobulinti?
– Nieko specifinio nebuvome kalbėję, bet po šio sezono pabaigos bandysiu susisiekti su „Žalgirio“ treneriais ir pasiklausti jų nuomonės bei rekomendacijų dėl mano žaidimo.

– Kada planuojate pradėti ruoštis sezonui?
– Bus šiek tiek poilsio, bet planuoju rimtai kibti į treniruotes nuo liepos pradžios.

Nuotr. BNS

– Lietuvos žiniasklaidoje prie jūsų pavardės Geben pagal lietuvinimo taisykles visuomet pridedame galūnė „as“. Ką apie tai manote?
– Pamenu, kad man buvo keista, kai tai pradėjo vykti tuomet, kuomet patekau į 19-mečių rinktinę. Tuomet irgi visada būdavo pridedama galūnė. Iš pradžių nepatikdavo, nes vis tiek tai yra netiksli pavardė. Po to paaiškino, kad yra sulietuvinamos nelietuviškos pavardės, jog tas pats buvo ir yra su broliais Lavrinovičiais. Pripratau ir nebeimu pernelyg į širdį.

– O kokia yra jūsų pavardės istorija?
– Pavardė yra vokiška, ji atsirado jau daug kartų atgal, iš tėčio pusės. Mūsų giminėje nėra nieko daugiau vokiško, tik pavardė. 

Komentarai:
ir be to jo ugis tik 208, aisku mobilus bet reiktu dar centimetru kaip centrui, arba daryt superini pataikyma esant toliau nuo krepsio, eurolygoj pilna didesniu centru, is po krepsio bus sunku, metys pro sali kaip davies uzuot sugrudes kamuoli i krepsi, birutis turi ugi, gerai tiek puolant tiek kovojant del kamuolio, duok dieve kad atgautu forma ir pagaliau atsiskleistu.
2019-05-08
-2
Atsakyti
Jei gris i zalgiri jam maziausiai sezono reiks kol prisislifuos prie sistemos ir t.t, eurolygoj jam nebus taip lengva, gaus gynybos geros nemetys is kur nori, ir pati maudys kai ginsis ( nebent supertalentas yra tobules labai greitai) su Biruciu tas pats buvo, bet tam pateisinama dar nes susitraumavo ir kente skausmus.. Tiesiog mazeja geru krepsinio talentu Lietuvoj, nebepaauga tiek kiek anksciau.
2019-05-08
Atsakyti
Anonimas
biruciui po traumos gerai butu pazaist kokiam neptune,kabelyje ar siauliuose,o va geben jau reikia statyt vietoj kavaliausko,labai zaidimo tikrai nesugadins,uztai perspektyva tikrai nebloga.antanui jau laikas rast vieta pagal savo zaidima,ir taip zalgiryje tiek metu nasharam prasitryne nors naudos is jo mizeris,geras rungtynes ant rankos pirstu galima butu skaiciuot
2019-05-07
+10
Atsakyti
1
jaska per silpnas treneris kad susitvarkytu su tokiais kaip geben, birutis, masiulis, uleckas, valinskas, jokubaitis ir is ju kazka isspaustu, jam tik duok kruva legiono ir kai vienas kitas atsiskleis sakys kad cia isaugino
2019-05-07
-5
Atsakyti
x
Davis ir kelis menesius, atvykęs į žalgirį, atrodė prastokai. kada jį mes pradėjom dievinti? tik po ketvirtfinalio su olimpiakosu. taip, kad duokit laiko Geben sezono pradžioja ir gal būt turėsime centrą kuris nebėgs po sezono iš komandos.
2019-05-07
-3
Atsakyti
1
kita sezona zalgiris turetu atrodyt taipo

geben, birutis, venskus

masiulis, janknas

ulanovas, milaknis, uleckas

grigonis, valinskas

jokubaitis, lekavicius

jei jaska rimtas treneris, prasimus su sita komanda i f4 ar bent netoli ir pades pamatus rinktinej. Dabar tai ner cia ko vaidint rimta treneri su kruva amerikonu
2019-05-07
-37
Atsakyti
Dr
Tai jeigu vokiškos kilmės pavardė, tai jį nuo šiol ne Gebenu, o gĖbenu reikia šaukti :) Geben, gab, gegeben
2019-05-07
+1
Atsakyti
djgafferKLP
kertine Martino klaida ta kad susidejo su zalgiriu, dabar gales trankytis po visokius Juvetusus, Nevezius, lenkijas, estijas..
2019-05-07
-25
Atsakyti
KLPD
Kavaliauskas - į Klaipėdą su Masiuliu tobulintis,o Geben - į Žalgirį ir ten kartu su Biručiu ir Davis bus kietai.

Dar Gudaitį,Kuzminską ,Lekavičių susigražint iš užsienio - ir lafa....
2019-05-07
-12
Atsakyti
ernestas
Gebenas turbut ir keis kavaliauska , kavaliauskas dar gali padet zalgiriui eurolygoj , bet sezonui ipusejus kunas pradeda byreti , o tam zalgiris neturi laiko . Ateiti birutis , masiulis ir gebenas gerai atrodys zalgiryje . Sekmes vyrai ir dyrbkit dar stipriau!
2019-05-07
+12
Atsakyti
Na
vat smalsu kaip bus ateinantį sezoną su jo tritaškiais - daugelyje eurolygos komandų centro gebėjimas mest 3pts būtų tikrai išnaudojamas, bet itariu jog Jasikevicius pasakys Baigi su tais troicų mėtymais ir dirbi juodą centro darbą. Jei tai atneša pergales Žalgiriui - puiku, bet norėtusi jog ir žaidėjai tuo pačiu taptu įvairiapusiškesni
2019-05-07
+17
Atsakyti
Karolis
Birutis, Masiulis ir Geben konkuruoja dėl 1 ar 2 vietų Žalgirio sudėtyje. Gebent turi geriausius fizinius duomenis todėl ir geriausius šansus patekti į sudėtį ir gauti minučių. Sajus buvo paimtas vien dėl fizinių savybių, bet ir tai gaudavo palakstyti. O Geben turi geresnius žaidimo įgūdžius, o fiziškai labai panašus. Matosi, kad darbštus žaidėjas. Prie Jasikevičiaus gali staigiai tobulėti. Tikrai gali pakeisti Kavaliauską/Thompson. O va į antrą vietą turbūt labiau tiks Masiulis. Centru bus Geben, o sunkiuoju kraštu reikės mobilesnio žaidėjo. Birutis visgi 213+ cm, jam gali būti sunkiau prieš gynėjus. Nors turi labai ilgas rankas.
2019-05-07
-3
Atsakyti
Anonimas
protingai kalba, ne taip jau dažnai krepšininkai tokius interviu duoda
2019-05-07
+6
Atsakyti
Uraganasv
fizininėmis galimybėmis primena Artūra Gudaiti! Sėkmės Gebenui,daug dirbk,nesustok ir lauksim kitą sezoną Žalgiryje!
2019-05-07
+15
Atsakyti
gebenas
gali būti topinis centras, reikia nebedelsti ir imti į Žalgirį ir žiūrėti, kas gaunasi tokiame lygyje, kai jau komandos draugai aukščiausio lygio, bet ir varžovai
2019-05-07
+4
Atsakyti
Anonimas
manau, kad reikia pakeisti ne Kavaliauską, o Birutį. Birutis turi būti skolinamas, o Gebenas ir Kavaliauskas konkuruoti dėl antro centro vietos
2019-05-07
+14
Atsakyti
Manau Gebenui puikiai pavyks pakeist Kavaliauską Žalgiryje. Tobulėja ant akių, noriai stengiasi. LKL\'e tikrai galės ramiai begiot, o Eurolygoj Šaras turėtų irgi suteikt 10-15 min. Taiklesnis už Antaną, o ir tritaškį gali vieną kitą įmest. Gan mobilus, greitas, turi koordinacijos ir greitai gaudosi.
2019-05-07
+12
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Martinas Geben

Martinas  Geben
Martinas  Geben
MIN: 21.78
PTS: 11.61 (65.74%)
REB: 7.22
AS: 1.42
ST: 0.75
BS: 1.08
TO: 1.14
GM: 36