Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Kai Tony Parkeris pasibaigus Prancūzijos lygos finalo serijai priėjo prie Manto Kalniečio ir apsikabino, jis norėjo padėkoti. Už tai, kad visiems, galbūt net ir pačiam Parkeriui, įrodė vis dar norįs ir galįs žaisti krepšinį.

Mantas Kalnietis

Mantas  Kalnietis
Komanda: Lietuvos rinktinė
Vilerbano ASVEL
Pozicija: PG
Amžius: 32
Ūgis: 196 cm
Svoris: 89 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Praėjusią vasarą Vilerbano ASVEL savininkas kaitino telefono ragelį, skambindamas tai Kalniečiui, tai jo agentui Povilui Butkevičiui, ir vis įtikinėjo, kad persikėlimas į Prancūziją yra geriausias pasirinkimas įžaidėjui.

Lietuvis buvo nežaidęs praktiškai visą sezoną, po to, kai Milano „AX Armani Exchange“ treneris Simone Pianigiani nusprendė, kad jis jam nereikalingas, ir toks Parkerio entuziazmas turėjo pamaloninti. Vilerbano komandai reikėjo veterano, kuris savo pavyzdžiu parodytų, kaip elgiasi aukščiausio lygio profesionalai aikštėje ir už jos ribų.

ASVEL turi kylančią Prancūzijos krepšinio žvaigždę, prieš mėnesį pilnamečiu tapusį Theo Maledoną, ir Kalnietis šiam tapo savotišku mokytoju.

Žaidimas Prancūzijoje nebuvo rožėmis klotas – Kalnietis ten strigo ir dėl kultūrinių, ir dėl krepšinio supratimo skirtumų, – bet galiausiai sezonas buvo vainikuotas šalies čempionų titulu, pirmuoju nuo 2016 metų.

Nors abi pusės tada jau žinojo, kad nebepratęs bendradarbiavimo, Parkeris vis tiek norėjo padėkoti Kalniečiui.

„Jis sakė, kad daug kas galvojo, jog gal aš nebenoriu žaisti, gal esu užtektinai sotus krepšinio, bet įrodžiau, kad galiu žaisti. Jis buvo už tai dėkingas“, – kalbėdamas tinklalapiui „BasketNews.lt“, sakė Kalnietis.

Nuotr. Imago Sport – Scanpix
Iki praeitos vasaros jo keliai su Parkeriu susikirsdavo tik per rinktinių varžybas, todėl kai Parkeris ėmė rodyti asmeninį dėmesį, Kalnietis kaip reikiant nustebo.

Šiemet Parkeriui anksti baigus NBA sezoną ir dar balandį grįžus į Prancūziją, Kalnietis pajuto, kad tas dėmesys ir atsidavimas ASVEL komandai yra natūralus.

Būdamas didžiausias klubo akcininkas ir komandos prezidentas, Parkeris aktyviai dalyvauja ASVEL vystyme ir auginime. Neabejojama, kad būtent jo pavardė ir tvirtas žodis lėmė tai, kad ASVEL gavo vardinį kvietimą nuo kito sezono žaisti Eurolygoje.

Liono – Vilerbano klubas planuoja statytis naują 10,5 tūkst. vietų areną, įkūrė vaikų akademiją, įsigijo moterų krepšinio komandą, pradėjo bendradarbiavimą su Liono „Olympique“ futbolo komanda ir atrodo tvirtai perimantis pagrindinės Prancūzijos krepšinio komandos vardą.

Visgi labiau už Parkerio darbus Kalniečiui įspūdį paliko jo asmenybė.

„Jis yra labai didelis pavyzdys, kaip reikia gyventi, nors ir esi NBA čempionas ar MVP. Labai normalus, ant žemės gyvena, ir niekada nepasakytumei, jei nežinotumei, kas jis toks, – pasakojo Kalnietis. – Jis žino, kada reikia pakalbėti, kada patylėti, kada jis turi pasirodyti, kada nesirodyti. Labai jaučia tą pulsą. 

Manau, dabar baigęs karjerą klubą dar labiau augins, nes jo įvaizdis ir vardas Prancūzijoje yra nežmoniško dydžio. Jis puikiai žinomas visame pasaulyje, o Prancūzijoje visi jam lenkiasi po kojomis. Manau, jo pasirodymas bet kuriame renginyje sukuria neįtikėtiną vertę komandai.“

Kalnietis vėliausiai iš visų Lietuvos krepšininkų baigė sezoną – tai įvyko birželio 25 dieną, kai ASVEL penktosiose finalo serijos rungtynėse palaužė „Monaco“ ekipą ir laimėjo seriją 3-2.

Nors iki rinktinės stovyklos jam bebuvo likusios keturios savaitės, įžaidėjas sako, kad tai – pakankamas laikas pailsėti ir žiūrėti į priekį.

Sezonas Prancūzijoje jam buvo išbandymas ne tik dėl žaidimo stiliaus, kuriame remiamasi individualiais sugebėjimais, bet ir dėl skurdaus socialinio gyvenimo.

Kai iki sezono pabaigos likus mėnesiui į Lietuvą parvyko jo žmona su trimis vaikais, Kalnietis sako likęs visiškai vienas.

„Neslėpsiu, Prancūzijoje tas buvo sunkiausia, – sakė Kalnietis. – Su klubu viskas tvarkoje, bet labai trūko bendravimo. Krasnodare buvo bent 2-3 lietuviai, Milane taip pat – Artūras su Kuzia, nemažai kitų draugų ten gyvena. Socialinis ratas buvo žymiai platesnis. 

O Prancūzijoje, kaip visiems juokavau, eidavau pietauti į „Starbucks“, nes patrupindavau, tai bent žvirbliai atskrisdavo. Tokia draugystė. Buvo grupė prancūzų, grupė amerikiečių, o aš per vidurį vienas.

Sezono galas, kai visi draugai siunčia nuotraukas, kaip švenčia, atostogauja, o tu kramtai varžovų derinius, tai buvo nelengva. Bet esu dėkingas komandai, kuri manimi patikėjo po nežaisto sezono Milane. Kelios dienos praėjo ir psichologinė našta dingo, kad ilgas sezonas. Viskas gerai.“

Pasibaigus sezonui jis su savo ir Jankūno šeimomis tradiciškai patraukė atostogų į užsienį, o liepos 22-ąją abu kartu ir atvyko į Palangą, kur startavo Lietuvos rinktinės treniruočių stovykla.

Į „Vanagupės“ viešbutį jis įėjo paskutinis iš visų rinktinės kandidatų, taip sulaukdamas Arvydo Sabonio pastabos apie vėlavimą, tačiau šypsena, pamačius komandos draugus, buvo didžiausia.

Lietuvos rinktinė Kalniečiui jau praėjusią vasarą buvo tapusi atgaiva, kai atrankos languose liepos ir rugsėjo mėnesiais jis gavo progą paragauti primiršto krepšinio, o ir dabar noras dirbti su tautiečiais buvo toks, kad ir 4 savaitės atostogų neatrodė kaip mažas tarpas.

„Čia labai smagu, – sakė Kalnietis. – Turime vienas kitam per metus prikaupę istorijų, tai bendravimų bus daug.“

Kalnietis kasmet Lietuvos rinktinę mato vis jaunėjančią, bet tuo pačiu čia vis dar sutinka tris bendražygius, su kuriais yra praėjęs ugnį ir vandenį. Paulius Jankūnas, Jonas Mačiulis ir Renaldas Seibutis yra vyriausi rinktinės žaidėjai, su kuriais koja kojon įvairiose nacionalinėse rinktinėse žengiama daugiau nei 15 metų.

Įžaidėjas sako suprantantis, kad amžinai visi nežais, todėl tokias progas, kaip šiemetinė vasara, reikia vertinti dar labiau.

„Su Pauliumi kalbėjome, kad laiko neapeisi, – sakė Kalnietis. – Po traumų jis buvo pametęs pasitikėjimą, džiaugiuosi, kad sportavo gerai, jautėsi gerai, gal pasitvarkys viskas. Aišku, gali galvoti ir kalbėti ką nori, bet laikas eina. Jei nesėkmingai susiklostys (šių metų čempionatas), kita vasara gali būti visai be nieko. Apie tai daug nekalbame, bet realybė tokia, kad nuo jos daug nepabėgsi.“

Šiemetinė rinktinė turi savų kozirių. 2017 metų Europos čempionatą praleidęs Domantas Sabonis į rinktinę sugrįžta po trijų sezonų NBA ir kartu su Jonu Valančiūnu suformuos vieną galingiausių priekinių linijų čempionate. Daugiau nei anksčiau nacionalinėje komandoje bus tikimasi iš solidžius sezonus „Žalgiryje“ turėjusių Mariaus Grigonio, Edgaro Ulanovo. Savo karjeros pike yra Mindaugas Kuzminskas.

Kalnietis sako matąs pakankamai ginklų, tačiau visi turės veikti sklandžiai.

„Mūsų jėga yra po krepšiu, du mūsų centrai (Valančiūnas ir Sabonis). Bet negalime žaisti taip, kad užsimerkiame ir duodame jiems visus kamuolius, o jie laužia, – kalbėjo Kalnietis. – Taip, akcentas turės būti jiems, bet prie jų kiekvienose rungtynėse kas nors kitas pasijungs. Kuzminsko universalumas turi būti išnaudojamas. Man labai svarbu, kad Paulius sugrįžo, nes jis ne tik lipdantis atmosferą, bet ir gynybą, su savo patirtimi žinos, ką pastumti, ką patraukti. Renaldas čia irgi labai didelį darbą daro. 

Tie augantys žaidėjai kaip Ule, Grigas… Valančius stengiasi būti pozityvus, duoti energijos, patarimų jaunesniems, nes nėra tas, kuris ką tik atėjęs iš „Perlo“. Visi po truputį, visi supranta, ko susirinko, visi žino, kokios tos nerašytos taisyklės ir manau, kad čia problemų nebus.“

Komentarai:
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-04
+13
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-02
-14
Atsakyti
Sveiki, ar jus domina tikros sеkso pažintys jūsų mieste? Taigi išbandykite šį puslapį - http://go-4.net/e1UJ Mano prоfilio vаrdas yra Аnna24, laukiu tavęs, be to, yra mano іntymios nuоtraukos :)
2019-07-31
+10
Atsakyti
Anonimas
C: Valanciunas, Gebenas

PF: Sabonis, Kuzminskas, Jankunas

SF: Ulanovas, Maciulis

SG: Grigonis, Seibutis, Juskevicius

PG: Kalnietis, Lekavicius

Manau Gebenas lb reikalingas kaip didelis kunas po krepsiu, jeigu Valanciunas prazangu prisirinktu. Taip pat pries stiprius australu ir kanadienciu aukstus galetu prireikti, toks apsidraudimui zaidejas labai svarbioje c pozicijoje.

Zinoma, dar Giedraitis gali bandyti kovoti del vietos 12-uke, bet Maciulis yra Maciulis, jei bus normalios formos jisai duoda daugiau uz Giedraiti ribotoje roleje. Giedraitis vis dar gynyboje nestabilus, neaisku kaip su rungtyniu itampa susitvarkytu ir t.t. Ilgame sezone Giedraitis kas be ko zymiai geriau, bet trumpame cempionate Maciulis gali but reikalingesnis ir saugesnis variantas.
2019-07-24
-5
Atsakyti
boom shaka laka
Jo vel aibe klaidu pasaulio cempe matysim. Pastpvus lyderis pagal prarastus kamuolius.
2019-07-24
-16
Atsakyti
Anonimas
eurolyga jam visuomet buvo per aukstas lygis,tik todel kad nebuvo geresniu jis ir zaide zalgiryje nes per visa savo karjera taip ir nesugebejo ismokt taisyklingo varymo technikos.i karjeros pabaiga bent tolimus metimus pagerino,bet is esmes visas jo zaidimas laikosi ant atletiniu savybiu,o metams einant i virsu jos prasteja.
2019-07-24
-11
Atsakyti
Mantas ras darbo :)
2019-07-24
+22
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.