Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS
Nuotr.: BNS

Lietuvos rinktinės šiandien 14.30 val. pasaulio čempionato starte lauks dar niekada oficialiose varžybose nematytas varžovas – mūsiškiai pirmąjį kartą pasaulio čempionatų istorijoje susidurs su Senegalo komanda.

Tai – viena aukščiausių viso čempionato komandų. Senegalo dvyliktuko krepšininkų ūgio vidurkis yra 203,6 cm, kuris nusileidžia tik Graikijos (204,2) ir Serbijos (205,6).

Senegalo rinktinei pritrūko vieno krepšininko, jog ūgiu būtų aiški lyderė. Komandai nepadės su Bostono „Celtics“ profesionalo karjerą pradėsiantis 231 cm ūgio Tacko Fallas.

Ir be jo Senegalas savo sudėtyje turi 10 krepšininkų, kurių ūgis siekia bent 200 cm. Tai – didžiausias skaičius čempionate. Graikija ir Serbija tokių atletų turi po 8.

Lietuvos rinktinės krepšininkų ūgio vidurkis yra 199,8 cm, o dvimetrinių krepšininkų – tik penketas. Lietuva pagal ūgio vidurkį užima 14-ąją vietą.

„Bus tikrai fiziška kova, tiek po krepšiu, tiek ant perimetro, – analizuoti varžovus pradėjo Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius. – Jie turi gerą dydį, žaidėjai, kurie įpratę žaisti po krepšiu, žaidžia trečioje pozicijoje arba antroje, kaip Maurice'as Ndouras ar Mouhammadas Faye.

Dėl to mums reikės žiūrėti, kad turėtume teisingus tiesioginius oponentus, kad jie neturėtų didžiulio pranašumo po krepšiu, nes jie mėgsta centruoti. Tas jų centravimas paremtas žaidimu vidus-išorė: jie bando pritraukti gynybą ir tada surasti metikus. Reikės žinoti, kada padėti, o kada ne.“

Nuotr. BNS

2014 metais pasaulio čempionate senegaliečiai pateko tarp 16 geriausių čempionato komandų bei užėmė aukščiausią vietą tarp Afrikos komandų.

Šįkart Senegalas pateko į pajėgių komandų grupę – teks grumtis su Lietuvos, Australijos ir Kanados krepšininkais, todėl ši Afrikos ekipa yra vadinama grupės autsaidere.

„Komandos jau žino, kad mes turime gerų žaidėjų, todėl bus labiau pasiruošusios, – teigė vienas Senegalo rinktinės lyderių Faye. – Mūsų didžiausia stiprybė yra gynyba. Mes esame lyg šeima, kaunamės kartu, viską darome kartu. Žmonės galvoja, kad mes esame grupės autsaideriai, tačiau mes taip nemanome. Kausimės ir bandysime įrodyti, kad priklausome tam pačiam lygiui, kaip ir kitos komandos.“

Senegalas draugiškose rungtynėse priėmė skaudžias Italijos (54:111) ir Turkijos (59:94) pamokas, tačiau po truputį įsibėgėjo ir pasiruošimo etapo finiše 90:61 įveikė Puerto Riką ir 69:64 palaužė Jordaniją.

Nors mėgsta skuosti į puolimą ir yra pajėgūs po varžovų krepšiu kovoti dėl kamuolių, Senegalas nėra itin rezultatyvi rinktinė. Ji per aštuonerias draugiškas rungtynes tik kartą viršijo 74 taškų ribą. Tokių skaičių priežastis – ne geriausiai paruošiami metimai.

„Reikės nukirsti jų pigius taškus greitajame puolime, nes jie labai gerai išeina po perimtų kamuolių, savo ilgomis rankomis aktyviai dirba ant perdavimų linijos, – analizavo Matkevičius. – Tik pajunta kraują, bėga į greitą puolimą ir bando susirinkti lengvus taškus, tiek maži, tiek dideli. Negalime leisti pajusti kraujo, nes žais dar gyviau.

Bus labai daug metimų, kurie gali būti „ne į temą“ ar ne ritme, bet mes turime būti tam pasiruošę. Manau, kad reikės greitai priiminėti sprendimus ir žaisti ne per ilgus derinius. Kad neatrodytume klampiai, neatrodytų, kad ieškome tų variantų ir nepradėtume pernelyg galvoti. Kuo daugiau galvosime, tuo labiau sulėtėsime, tuo jiems tai bus palankiau. Su jų dydžiais, ilgomis rankomis jiems tik į naudą, jeigu pradėsime žaisti su daug perdavimų. Bus situacijų, kur tiesiog turėsime viską išskaityti ir priimti teisingus sprendimus. Negalime įsivelti į žaidimą, kurį jie mėgsta“, – pabrėžė Matkevičius.

Senegalo komandoje rungtyniauja du krepšininkai, kitą sezoną žaisiantys Eurolygoje. Tai – Valensijos „Basket“ naujokas 28-erių metų 206 cm ūgio Maurice'as Ndouras, pernai žaidęs Kazanės UNIKS gretose, ir 33-ejų metų 208 cm ūgio Mouhammadas Faye, atstovaujantis Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipai.

Ndouras praėjusį sezoną Europos taurėje vidutiniškai pelnė po 9,6 taško, atkovojo po 4,2 kamuolio ir blokavo po 1,2 metimo. Jis įprastai žaisdavo sunkiojo krašto puolėjo arba vidurio puolėjo pozicijoje, tačiau Senegalo rinktinėje pasislinko į trečią poziciją.

Dainius Adomaitis jau žino, kaip sustabdyti šį puolėją. Praėjusį sezoną atletas dukart susitiko su Vilniaus „Rytu“ ir per šiuos mačus vidutiniškai per 25 minutes pelnė po 7,5 taško ir atkovojo po 2,5 kamuolio.

Nuotr. BNS

„Ndouras išmoko žaisti su jais, ir jie išmoko su juo žaisti trečioje pozicijoje. Jis taip pat ir ketvirtoje pozicijoje žaidžia. Jo įkirtimai, agresyvumas, prasiveržimai. Jis labai aktyvus. Turėsime būti pasiruošę jo energijai.

Ndourui leidžiama tikrai daugiau nei klube, jis jaučia, kad čia yra vienas iš lyderių ir toje trečioje pozicijoje jis jaučiasi gana gerai. Peržiūrėjus visas jų pasiruošimo rungtynes, matyti, kad visų kreivė ėjo į viršų, ne tik Ndouro“, – mano Matkevičius.

Ndouras yra pažįstamas su keliais Lietuvos rinktinės krepšininkais. Su Mindaugu Kuzminsku jie kartu gynė Niujorko „Knicks“ garbę, o su Jonu Mačiuliu kartu varžėsi Madrido „Real“ klube.

„Mindaugas yra puikus žaidėjas ir žmogus. Jis ir Mačiulis yra labai patyrę, kartu žaidžia ilgą laiką. Tai mums bus iššūkis, tačiau mes būsime pasiruošę“, – savo mintis prieš mačą dėstė Ndouras.

Ndouro žaidimo epizodai:

Tuo metu Mouhammadas Faye praėjusį sezoną Europos taurėje pelnė po 8 taškus, atkovojo po 6,8 kamuolio, atliko po 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 12,2 naudingumo balo.

„Lietuva turi labai gerus krepšininkus ir puikiai rungtyniauja kaip komanda. Dėl to dar sunkiau. Jeigu žaidžia tik vienas krepšininkas, tuomet prieš komandą lengviau apsiginti. Jie penkiese žaidžia kartu. Turėsime susikoncentruoti į gynybą“, – apie pirmąjį mūšį kalbėjo Faye.

Mačas Kinijos mieste Donguane tarp Lietuvos ir Senegalo startuos šiandien 14.30 val. Lietuvos laiku.

Senegalo rinktinės sudėtis:

1 Maurice Ndour PF 206 cm 93 kg 28 m.
2 Djibril Thiam SF 206 cm   33 m.
5 Xane D'Almeida PG 183 cm   36 m.
7 Pape Diop C 206 cm 93 kg 23 m.
10 Lamine Sambe PG 188 cm   29 m.
11 Mouhammad Faye PF 208 cm 95 kg 33 m.
13 Hamady N'Diaye C 213 cm   32 m.
15 Youssoupha Ndoye C 211 cm 113 kg 28 m.
25 Momar Ndoye SF 201 cm 86 kg 24 m.
28 Ibrahima Fall Faye C 207 cm 104 kg 22 m.
31 Babacar Toure C 205 cm   33 m.
35 Makhtar Gueye C 208 cm 95 kg 22 m.
Komentarai:
OREO
gausim!
2019-09-01
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.