Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr.: BNS
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr.: BNS

Šeštadienį Lietuvos rinktinė žais „gyvenk arba mirk“ rungtynes su čempionate dar nepralaimėjusia Prancūzija.

Pirmenybėse Kinijoje prancūzai iš pradžių po permainingos kovos 78:74 palaužė Vokietiją, vėliau sutriuškino Jordaniją – 103:64 ir neturėjo vargo su Dominikos Respublika – 90:56.

Žvelgiant tiesiog į varžovų sudėtį, į akis krenta du aspektai – ūgis (vid. 202 cm) ir amžius (vid. 27 m.).

Vincento Collet auklėtiniai čempionate yra vieni aukščiausių, turintys 10 krepšininkų, kurių ūgis siekia bent 198 cm. Tuo metu 30-metį pasiekusių žaidėjų komandoje tik du – Nando De Colo (32 m.) ir Nicolasas Batumas (30 m.). Visi kiti krepšininkai yra savo karjeros pike arba dar tik jo siekiantys.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia būsimų Lietuvos varžovų čempionate žaidimo braižą.

Iš gynybos į puolimą

Įspūdingu fiziškumu pasižymintys prancūzai visą savo žaidimą kuria nuo gynybos ir grupių etape buvo antra rinktinė pagal mažiausiai praleidžiamus taškus – vidutiniškai po 64,7.

Dvejus metus paeiliui geriausią gynybą pasaulyje demonstruojantis Rudy Gobertas įspūdingomis savo galūnėmis tiek varžovų gynėjams, tiek aukštaūgiams itin apsunkina veiksmus baudos aikštelėje ir per rungtynes vidutiniškai blokuoja po 2,7 metimo.

Nuotr. SIPA – Scanpix

Šalia Goberto Collet savo kariaunoje turi tokius gynybos specialistus kaip Axelis Toupane'as, Nicolasas Batumas ar jaunasis Frankas Ntilikina.

Pastebima, kad tiek Ntilikina, tiek Andrew Albicy būdami aikštėje pasitinka varžovų įžaidėjus nuo galinės linijos, stengdamiesi atkirsti priešininkų įžaidėjus nuo likusios komandos.

Taigi, dėl milžiniško Prancūzijos gynybos potencialo abejonių nekyla, tačiau verta pažymėti, jog darbas savoje aikštės pusėje prisideda ir prie didelės dalies Collet auklėtinių taškų.

Grupių etape Prancūzija vidutiniškai per dvikovą perimdavo po 8,3 kamuolio (5 vieta) ir rinko po 90,3 taško (7 vieta). Net 25 taškai per mačą buvo pelnomi po varžovų klaidų. 

Taip pat, turint po krepšiu Gobertą, kuris gynyboje sugriebia po 7,7 kamuolio, leidžia prancūzams bėgti į greitas atakas, iš kurių per mačą būsimi Lietuvos varžovai pelno po 9,3 taško. 

Individualus meistriškumas ir tritaškiai

Poziciniame puolime Collet palieka daug laisvės talentingiausiems savo žaidėjams perimetre – De Colo (vid. 7,4 metimų) ir Fournier (vid. 12,7 metimų).

32-ejų naujasis Stambulo „Fenerbahče“ gynėjas per dvikovą vidutiniškai pelno po 12,3 taško ir atlieka po 4,3 rezultatyvaus perdavimo, o Fournier renka po 16,3 taško ir 3,7 karto asistuoja komandos draugams.

Nemažai Prancūzijos rinktinės atakų čempionate pasibaigdavo tiesiog kai vienas arba kitas jų individualiu meistriškumu prasibraudavo prie varžovų krepšio ir pelnydavo sudėtingus taškus arba pasikvietęs Gobertą žaisdavo pikenrolą.

Būtent Jutos „Jazz“ žvaigždė yra antras komandoje pagal rezultatyvumą (vid. 12,7 taško), liūto dalį taškų susirinkdamas iš žaidimo du prieš du bei atkovotų kamuolių puolime (vid. 2,3 kam.).

Taip pat ši komanda pasižymi prancūzams nebūdinga savybe – tolimais metimais.

Pirmajame etape prancūzai realizavo net 30 tolimų metimų iš 57 bandymų, užfiksuodami 52,6 procentų pataikymą (2 vieta). Palyginimui, Lietuva pirmenybėse iki šiol pataikė 16 tritaškių iš 55 metimų (29,1 proc., 28 vieta).

Net šeši krepšininkai Prancūzijos rinktinės gretose iš toli atakuoja bent 50 procentų pataikymu ir tik vienintelis Batumas smukdo bendrą komandos pataikymą iš distancijos, per dvejas rungtynes įmetęs 2 metimus iš 8 (25 proc.).

Nuotr. FIBA

Didžiausia staigmena yra puolėjo Amatho M'Baye taiklumas. Vidutiniškai per mačą 11,7 taško renkantis sunkusis krašto puolėjas didžiąją dalį taškų renka tritaškiais ir čempionate jau yra pataikęs 8 iš 11 (72,7 proc.). Palyginimui, praėjusį sezoną su Bolonijos „Virtus“ Čempionų lygą laimėjęs krepšininkas iš toli pataikydavo tik 29,7 procento metimų.

Geras metimų pasirinkimas pirmenybėse ryškiai pakėlė ir Niujorko „Knicks“ talento Ntilikinos pataikymą – nuo 28,7 proc. iki 54,5 proc. (6/11 trit.).

Problemos

Kaip ir kiekviena komanda, taip ir prancūzai turi silpnų vietų, o jas labiausiai atskleidė mačas su Vokietija.

Pirmajame pirmenybių mače Prancūzija kelis kartus buvo pabėgusi nuo varžovų, o dar trečiojo kėlinio viduryje turėjo 24 taškų persvarą. Vis dėlto prancūzams nepavyko išvengti duobės ir mačas buvo laimėtas tik paskutinę minutę – 78:74.

Grupių etape eliminuoti vokiečiai parodė, kaip galima sėkmingai įveikti Goberto gynybą, o tuo ypatingai naudojosi Johannesas Voigtmannas, parodęs geriausiai pasaulyje besiginančio žmogaus Achilo kulną.

Aukštaūgis yra gerai pataikantis iš toli ir šioje dvikovoje iš 25 taškų penkiolika surinko tolimais metimais (5/8 trit.). Šie metimai iš distancijos buvo sukuriami pikenpopo situacijose ir Gobertas, patikimai saugodavęs baudos aikštelę, nespėdavo iš jos pakilti.

Būtent kaip pikenpopų meistras Lietuvos rinktinėje yra laikomas Paulius Jankūnas. Vis dėlto, šiame čempionate ilgametis žalgirietis iš tokių situacijų prametė visus 6 savo metimus.

Žaidžiant prieš prancūzus yra labai svarbu iš baudos aikštelės ištraukti Gobertą, taip sudarant daugiau laisvės perimetro žaidėjams, o taip padaryti įmanoma tik sėkmingai išpildant pikenpopo situacijas.

Taip pat Dennisas Schroederis su kompanija įrodė, jog nors prancūzai yra sunkiai pralaužiami gynyboje, juos galima užklupti nepasiruošusios greitose atakose arba staigiai žaidžiant pikenrolątransition situacijų, nes Collet auklėtiniai ne visada spėja organizuotai išsirikiuoti savoje aikštės pusėje.

Puolime atletiški prancūzai daugiausiai naudojasi savo individualiu meistriškumu, tačiau jei jiems nepavyksta greitai užbaigti atakos, jie nėra taip gerai kamuoliu besidalinanti komanda kaip Australija ir poziciniame krepšinyje Collet auklėtiniai nebėra tokie pavojingi. 

Verta pažymėti, jog pagrindiniam Prancūzijos atakų organizatoriui Ntilikinai yra 21-eri, o iki šiol vienintelis pirmenybėse rimtesnis varžovas Vokietija įrodė, kad jaunajam įžaidėjui drauge su Albicy nėra lengva suvaldyti komandą visas 40 minučių ir dėl to duobių išvengti nepavyko.

Ir kaip bebūtų, nors grupėje Prancūzija ir demonstravo galingą žaidimą, žaisti su Dominikos Respublika, Jordanija ar fiasko patyrusia Vokietija yra viena, o rungtyniauti prieš vieną geriausiai taktiškai pasiruošusių rinktinių čempionate – kita.

Komentarai:
Anonimas
sitie dar stipresni uz australus,jokiu sansu
2019-09-07
-4
Atsakyti
Aha
Svarbiausia tai isejus nedrebint kinku, negaudyt varnu gynyboj ir kovot is visu jegu. O rezultatas koks jau bus, toks. Net ir pralaimejus nera prasmes kazka labai keikt ar smerkt, nes vyrai tikrai kovoja ir nori laimet turbut labiau uz mus visus kartu sudejus. Tik pasiseka ne visada, ypac kai zaidzia su stipresniu priesininku. O australai ir prancuzai ant popieriaus stipresni uz mus, bet ne popierius aikstelej laksto.
2019-09-07
+18
Atsakyti
Anonimas
Norint nugalėti France reikia daug žaisti picknpopais ir mesti iš mid range atstumo, tada jų aukšti nespės atbėgti dengti mūsų metančių, tai pat mesti daug tritaškių, nes iš po krepšio bus sunku suversti taškus JV ir Saboniui, nes pas francus yra gynybos guru bokštas Goubert, geriausi metikai LT rinktinėje yra Grigonis, Lekavičius, Sabonis, Giedraitis, Jankūnas, Seibutis, Kuzminskas.
2019-09-06
+8
Atsakyti
ne prancuzu
zaideju bijau, o ju trenerio, kuris manau geriausias siuo metu Europoj ir labiausiai neivertintas
2019-09-06
+5
Atsakyti
Popstar
adomėli jei skaitai, o naktį turbūt skaitai komentarus, štai koks startas pas LT turi būt, Lukas, Grigonis, Ulia, Kuzminskas, SabasarbaValančiūnas, ir nesikišk į žaidimą
2019-09-06
+25
Atsakyti
Nuolatiniai dejavimai
Visi kurie čia dejuoja, tai yra degradai, nieko gyvenime patys nepasiekę, tik dejuot temoka. Džiaugtis reikia, jog iš vis patenkam. Jėga Lietuva, o tiems debila ms, apeikit postą.
2019-09-06
-2
Atsakyti
Anonimas
nuo prancuzu gaus 15-20pts nes jie turi De Colo ir Fournier kurie isdarines ka nori.vienintelis Grigonis dar gali pazaist tokiam lygyje bet vienas lauke ne karys.auksti be geru gyneju siais laikais 0,ta puikiai matom su musu komanda kai maziukus uzspaudzia ir jie pasuoja nesamones.kol neatsiras elitiniu gyneju kokie savo laiku buvo Marciulionis,Siskauskas,Jaska ar Macas,tol apie medalius galim nesvajot.Kazlui net su tokia medine komanda(vienintelis extra klases zaidejas buvo Kleiza) pavyko laimet kelis medalius(dazniausiai del sekmingu burtu kai rimtesniu komandu pavykdavo isvengt iki playoff) bet fiasko Rio2016 priverte ji palikt savo posta.logiskai mastant po tokio pravalo turejo but rebuildinama komanda,bet ne,paliko tuos pacius ir vaziavo i EC2017.kur vel lauke pravalas.kaip viskas baigsis si karta visiems turbut aisku..anksciau visi rinktines treneriai i cempionata vezdavosi perspektyvu jaunima,vienas-du zaidejai suolo gale rasdavo vietos kai pas Adomaiti ten sedi veteranai kurie pagal jo kalbas turejo duot naudos.Kazlas ar Sireika imtu Jokubaiti ar Velicka ir duotu jam zaist bent kazkiek ,juk taip savo laiku pradejo Kalnietis.
2019-09-06
+3
Atsakyti
ciongas
Tai kad be šansų... mačiuliai, jankūnai, miręs kalnietis ir vos gyvas Valančiūnas.. Jokių šansų, baigtas čempionatas.
2019-09-06
+17
Atsakyti
vilnietis
Pries RIMTUS varzovus sraiges zaide pogrupyje: Jordanija, Dominikos respublika... :D Vokietija irgi nebe ta jau po Nowitzki eros. Lietuva pakraus prancuzams 20 tasku.
2019-09-06
+22
Atsakyti
ttt
lazybininkai si karta nusisuko nuo lietuvos rinktines :D
2019-09-06
+4
Atsakyti
Popstar
su tokiu neįgaliu netalentingu treneriu be šansų prieš fr, skautingo neturi, planas lievas, reaguot tinkamai nesugeba, kažkieno draugelis adomėlis prastumtas, pilka vidutinybė biški terminų nuo Jaskos nusikopijavęs
2019-09-06
+11
Atsakyti
Nikola
Nikola ?; a) Batukas b) Bitumas c) Mazutas
2019-09-06
-9
Atsakyti
Nu reiks kažkaip nerealiai sužaist norint Prancūzus praeit, jie niekada mums neparankus yra, visada surakina mūsu puolima, net kvėpuot aikštelėj neleidžia, o be tritaškiu išvis nėra ko svajot. Vienu žodžiu juos reiks laužt ju pačiu ginklu - gynyba
2019-09-06
+17
Atsakyti
shadow
Lietuvos rinktinė realiai galėtų imt 4-5 vietą , bet ne su Adomaičiu. Žaidimas visiškas bardakas. Pasižiūri kaip žaidžia Serbija, Australija, Prancūzija ir grožiesi jų žaidimu.
2019-09-06
-29
Atsakyti
Dr
Prancūzai mažiau baisūs už australus. Tiesiog drausmės reiks ir intensyvumo, kaip antroje pusėje su australais.
2019-09-06
+5
Atsakyti
...
paprastai tarian mum pyzdiec
2019-09-06
-7
Atsakyti
Praeivis
Mes nuolatos afišuojamės kaip aukštų komanda, bet atidžiau žiūrint rungtynes pasimato, kad tas nė velnio netiesa. Mūsų aukšti yra naudojami kaip masalas ir tuo sukuria krūvą taškų gynėjams, kadangi pikenroluose chebra ginasi arba prieš JV, arba prieš Sabą, kai gynėjai nuolatos išsimetinėja laisvi. Viskas tvarkoje, tai geras puolimas, daug laisvų metimų. Bet viskas ką gauna Sabas ir JV yra keli bandymai per rungtynes ant ūselio - jie tiesiog per geri tokiam naudojimui. Kur pikenpopai? Abu jie puikiai gali išsimesti. Australai Baynesui sugeba duot keturis trajakus per rungtynes - mes negalim JV ir Sabui duot bent vieno? Taigi su tuo, kaip prieš mus žaidžiama gynyba, čia būtų nuolatinis laisvas metimas. Ar įmestų, ar ne, čia jau kitas klausimas - bet kodėl nepabandyt? Baynesas įmetė... Nebūtinai trajakai - pikenpopus iš vidutinio ir JV ir Sabas NBA išpildo puikiai. Ar matės per draugiškas ir patį čempionatą bet vieną tokį pikenpopą jiems? Pauliui pikenpopus kurti galima, bet šitiems kažkodėl - ne. Apskritai, prieš tokią komandą kaip Australija čia turėjo būti vienas iš esminių mūsų ginklų, siekiant ištraukt Baynesą/Bogutą iš baudos aikštelės. Be to, paprasta logika - JV yra lėtas, mums paleidus trajaką ir jam lipant ant lentos, jis neretai tiesiog nespėja normaliai sugrįžt, o prieš tokius kaip Australai ar Prancūzai puolime krūva kamuolių pasiimt beveik neįmanoma. Nu tai ir veskit tą patį JV į pikenpopą, kur net nepataikius jis jau arčiau savo kašio ir normaliai spėja grįžt. Nu ok, prieš australus jau šito neišnaudojom, nu bet jei šitose rungtynėse neturėsim pikenpopų JV ir Saboniui (įskaitant ir trajakus), tai iš Adomaičio reikės atimti trenerio licenciją (jei tokią turi).
2019-09-06
+47
Atsakyti
Anonimas
Gausim -20 faktas,geriau žiūrėti klubinį krepšinį,nei rinktinę,kuri vis krenta zemyn
2019-09-06
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.