Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr.: Reuters – Scanpix

Čempionato staigmena tapusi Argentina ar nuolatinė finalų dalyvė Ispanija? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma sekmadienį vakare Pekine, o prieš tai Kinijoje dirbantys „BasketNews.lt“ žurnalistai Tomas Vanagas ir Jonas Miklovas pateikia po tris priežastis, kodėl kiekviena komanda turėtų gerai jaustis prieš svarbiausią pirmenybių dvikovą.

Tomas Vanagas: trys argumentai už Ispaniją

Patirtis. Ispanijos rinktinės pagrindinis penketukas turi tiek patirties, jog Argentinos komandoje jiems atsvara yra vienintelis Luisas Scola.

Pasaulio ir Europos čempionatų nugalėtojai, olimpinių žaidynių medalininkai, Eurolygos čempionai ir NBA titulo savininkas – ispanams nieko netrūksta.

Rudy Fernandezas rinktinėje žaidžia 13-ąjį čempionatą, Marcas Gasolis – 11-ąjį, Sergio Llullas, Victoras Claveras ir Ricky Rubio – 9-ąjį.

Fernandezas turi 9 medalius (4 aukso), Gasolis – 8 (tris aukso), po 6 – Rubio (2 aukso), Claveras (3 aukso) ir Llullas (3 aukso).

Nuotr. AFP – Scanpix
Tai – krepšininkai, kurie atėjus lemiamoms akimirkoms sugeba parodyti aukščiausią lygį ir ramiausius nervus. Šis penketukas nacionalinėje ispanų ekipoje šiame pasaulio čempionate aikštėje praleidžia daugiausiai laiko.

Priedas prie to – ilgametis Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo, šią komandą nuolat atvedantis ant nugalėtojų pakylos.

„Pergalės išlaiko galimybę ir toliau laimėti. Kuo daugiau laimi, tuo daugiau žinai, kaip tai padaryti. Tuomet suprantame, kada reikia smogti stipriausiai. Šiemet penki iš mūsų žaidėjų jau turėjo daug tokių rungtynių. Jie yra puikūs lyderiai kitiems žaidėjams“, – po pusfinalio teigė Ispanijos treneris Sergio Scariolo.

Vakar Ispanijos rinktinė turėjo išgyvenimo mačą su dviem pratęsimais bei laiminga pabaiga. Tai buvo dar viena patirties dozė.

Sergio Llullas yra vienas geriausiai lemiamomis akimirkomis žaidžiančių krepšininkų visame pasaulyje. Pradėjus svilti užpakaliams, Marcas Gasolis pusfinalio mače nuo ketvirtojo kėlinio pradžios iki antrojo pratęsimo pabaigos surinko 22 taškus.

Atėjus lemiamai čempionato kovai, Ispanija vėl išsitrauks šaltakraujiškumo ginklą, kurio gali pritrūkti argentiniečiams.

Argentinos rinktinėje 39-erių Luisas Scola per savo karjerą spėjo sužaisti 15-oje čempionatų ir iškovoti 10 medalių, o 7 iš jų buvo laimėti PanAmerikos čempionate. Veteranas turi olimpinių žaidynių aukso ir bronzos medalius bei pasaulio taurės sidabro apdovanojimą.

Iš likusių žaidėjų Facundo Campazzo žaidė aštuoniuose čempionatuose, jis taip pat yra vienintelis be Scola, rungtyniavęs olimpinių žaidynių pusfinalyje. Šiame turnyre jis užėmė ketvirtąją vietą (2012 m). Campazzo sąskaitoje – ir du Eurolygos titulai per pastaruosius ketverius metus.

Kiti Argentinos rinktinės krepšininkai tokių svarbių rungtynių iki šio čempionato pusfinalio nebuvo žaidę.

Emocija. Ispanija į finalą žengia po itin sėkmingai pasibaigusių rungtynių su Australija, kuomet ji jau buvo beveik pralaimėjusi ir pagrindinio laiko pabaigoje, ir pirmajame pratęsime.

Trumpai apie situaciją: iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 2,5 min. Australija pirmavo 5 taškais, o likus 4 sek. Patty Millsas baudos metimais galėjo išplėšti pergalę Australijai. Pirmasis metimas pasiekė tikslą ir išlygino rezultatą, o Ispanija sulaukė momento, kuomet ją nuo žaidimo dėl trečiosios vietos skyrė viena bauda. Millso ranka sudrebėjo.

Pratęsime likus 14 sekundžių, po to paties Millso šįkart abiejų taiklių baudos metimų, Australija pirmavo dviem taškais, bet Marcas Gasolis realizavo baudas ir komandos žaidė dar penkias minutes. 

Nuotr. FIBA
Antrasis pratęsimas Ispanijai buvo toks geras (+7), kad jo emociją komanda persikels ir į finalą.

Finalas jiems tapo lyg dovana. Dovana, kurią galės išsipakuoti tik po 40 minučių kovos. Galbūt dėl šio mažo ispanų stebuklo jų laukia net toks finalas, kuriame slėgs mažesnė įtampa nei kitomis sąlygomis žaidžiant su tokiu varžovu.

Kaip Australija vargu ar spės psichologiškai atsigauti kovai dėl trečiosios vietos, taip Ispanija ruošiantis finalui viską darys su dviguba energija, kurios nesumažins ir 50 minučių kova pusfinalyje.

Individualumas. Ispanija yra kur kas stipresnė individualiu talentu ir Argentinai nenusileidžia komandinio žaidimo lygiu.

Argentina turi geriausiai žaidimą organizuojantį čempionato įžaidėją Facundo Campazzo, tačiau Ispanija turi ne ką mažesniu talentu išsiskiriantį ir dar metimą pagerinusį Ricky Rubio.

Nuotr. fiba.basketball
Ispanų žaidimo gijas valdantis Rubio yra rimtas kandidatas patekti į pasaulio čempionato simbolinį penketuką – jis vidutiniškai renka po 15,9 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 6,4 rezultatyvaus perdavimo. Ne mažesniu indėliu prisideda Marcas Gasolis (14,4 tšk., 5,3 atk. kam., 3,7 rez. perd.).

Abu jie puikiai mato aikštę ir kuria Ispanijos komandinį žaidimą, tačiau šiai valstybei netrūksta ir individualaus talento.

Dar keturi krepšininkai – Rudy Fernandezas, Victoras Claveras, Sergio Llullas ir Juanas Hernangomezas – renka nuo 7,3 iki 10,4 taško.

NBA žaidžiantis Willy Hernangomezas fiksuoja 6,4 taško ir 4 atkovotų kamuolių rodiklius bei gali būti rimta jėga po abiem krepšiais.

Prancūzija su Rudy Gobertu priešakyje gynyboje sunkiai tvarkėsi su Scola, kuris savo talentu ir gudrumu sužaidė įspūdingas rungtynes. Bet Gobertas yra ne itin puolime pavojingas krepšininkas, kai tuo metu Gasolis solidžiai atrodo abiejose aikštės pusėse.

Lyginant talento lygį, galima atkreipti dėmesį į trečią rezultatyviausią Argentinos komandos krepšininką Gabrielį Decką (12,4 tšk.). Tai žaidėjas, kuris Madrido „Real“ komandoje gauna pasireikšti tik po 14 minučių.

Po Scolos, pagrindiniu Argentinos aukštaūgiu yra 27-erių Marcos Delia. Tai – Mursijos UCAM žaidėjas, FIBA Čempionų lygoje rinkęs po 9 taškus.

Verta paminėti ir Patricio Garino bei Luca Vildozos pavardes, kurie yra svarbūs Vitorijos „Baskonia“ nariai, tačiau Ispanijos ekipoje tokie pajėgūs žaidėjai yra beveik visi.

Jonas Miklovas: trys argumentai už Argentiną

Gynyba. Penkeriose iš septynerių čempionato rungtynių Argentina praleido mažiau nei 70 taškų. Pagal praleistus taškus ji yra trečia čempionate (vid. 70,9), pagal varžovų taiklumą – antra (38,6 proc.).

Taip, galite besti pirštu į Argentinos varžovus pirmajame ir antrajame etapuose ir nesiginčysiu – Pietų Korėjos, Nigerijos, Rusijos, Venesuelos ir Lenkijos vardai krepšinio pasaulyje skamba ne itin bauginančiai. Gerai gintis prieš tokias komandas nėra labai didelis pasiekimas.

Kita vertus, Argentina savo jėgą rodo ir atkrintamosiose. Nors Serbija ketvirtfinalyje jiems atseikėjo 87 taškus, tačiau krepšį atakavo vos 42 proc. taiklumu.

Pusfinalyje prancūzai buvo dar labiau bedančiai – vos 39 proc. taiklumas.

Pagal šį rodiklį Argentina yra geriausia komanda atkrintamosiose – ji varžovams leido pataikyti 40,5 proc. metimų. O dėl oponentų pajėgumo čia jau niekas nesiginčys.

Nuotr. Zuma Press – Scanpix
„Gynėmės geriausiai, kiek esu matęs, – po pergalės pusfinalyje sakė argentiniečių strategas Sergio Hernandezas. – Esu treneris paskutinius 25 metus, bet dar nemačiau tokios gynybos. Čia, Pekine, 2008 metais laimėjome bronzą su auksine karta, tačiau nemačiau tokios gynybos, kaip šiandien.“

Argentina gynyboje turi pranašumus net ten, kur, atrodo, turėtų būti jų silpnybės. Du pagrindiniai šios komandos krepšininkai ant popieriaus turi aiškias silpnybes: Facundo Campazzo yra 179 cm ūgio, o Luisas Scola – 39 metų. Vienas – žemas, kitas – lėtas. Tik reikalas tas, kad nei vieno, nei kito silpnybėmis niekas nepasinaudoja.

Campazzo gynyboje yra įkyriausias įmanomas varžovas, prilimpantis ir neatkimbantis bet kurioje situacijoje. Tuo metu Scola per savo karjerą matė tiek daug, kad gynybą skaito kaip atmintinai išmoktą eilėraštį: kai reikia, ateis į pagalbą, kai reikia, sugrįš prie savo ginamojo.

Kietą argentiniečių gynybą pajutę varžovai nepraleido progos prieš ją nukelti kepurės.

Prancūzų strategas Vincentas Collet patyrė, ką reiškia ir JAV, ir Argentinos gynybos, ir jų, anot stratego, net negalime lyginti. Abi komandos labai gerai ginasi asmeniškai, sakė Collet, tačiau argentiniečiai dar turi ir pagalbos sistemas, ko nėra amerikiečių žaidime.

„Jie mus visada spaudė, ir jeigu tik kažką įveikdavome, visada atsirasdavo žmogus, kuris uždarydavo kelią link krepšio ir priversdavo rinktis kitą atakos pabaigos variantą, – sakė Collet. – Jų komandinės gynybos nusiteikimas buvo visai kito lygio (nei amerikiečių) ir mes neprisitaikėme prie to. Pernelyg paprastai bandėme įveikti varžovus, nepakankamai dalijomės kamuoliu.“

Trenerių štabas. Hernandezas už pasiekimus gynyboje nuopelnus atiduoda savo trenerių štabui, kuriame yra keturi asistentai. Tai nėra kažkokie pasaulyje super garsūs specialistai – du iš jų yra vyriausieji treneriai Argentinos lygoje, kiti du – asistentai, tačiau jiems tenka atsakomybė už daug nematomo darbo.

Anot Hernandezo, šie vyrai dirba 24 val. per parą ir pasiruošia net tiems varžovams, kurių skautingo ataskaitų gali ir neprireikti. Net jeigu tai reiškia, kad reikia ruoštis iš karto keturiems, o ne dviems varžovams.

„Per kiekvieną minutės pertraukėlę mes tiksliai žinome, ką toliau darysime. Niekada nebūna panikos, nes turime aiškų planą, kas bus daroma“, – sakė Argentinos rinktinės gynėjas Nicolas Laprovittola.

Nuotr. AFP – Scanpix
Nors argentiniečiai išsiskiria solidžia gynyba, Hernandezas ir jo štabas yra lankstūs netradiciniams sprendimams. Pavyzdžiui, mače su Serbija jie akcentą uždėjo ne varžovų stabdymui, o jų užpuolimui.

„Mes turime geriausiai besiginančią komandą čempionate, bet žinojome, kad Serbija vis tiek įmes 90 taškų. Taigi, jeigu norime laimėti, turime įmesti 95, 100 taškų, – sakė Hernandezas. – Visą laiką treneriai kalba tik apie gynybą. Žinau, kad treneriai myli gynybą, bet jeigu nori laimėti, turi įmesti.“

Kada paskutinį kartą girdėjote taip atvirai kalbantį trenerį?

Apskritai, Hernandezas yra bene charizmatiškiausias iš visų pasaulio čempionato finalo ketverto trenerių. Jis kalba ir elgiasi kaip žmogus, su kuriuo turėtų būti išlenktas bokalas alaus, o jo asmenybė, akivaizdu, yra svarbi Argentinos sėkmės priežastis.

Kai po pergalės prieš Serbiją Hernandezas apsiašarojo ant Argentinos rinktinės atsarginių suolo, prie jo priėjęs Scola pakėlė trenerį, pasikabino ir nuramino. Sunku nemylėti tokių emocijų.

Campazzo magija. Taip, žinau, Luisas Scola gauna didžiąją dalį nuopelnų už sėkmingą Argentinos žaidimą, o jo statistiniai rodikliai yra neįtikėtini. Vidutiniškai 19,3 taško, 8,1 atkovoto kamuolio, galų gale net 46 proc. tritaškių (11/24) atrodytų super solidžiai bet kam, ne tik žmogui, baigiančiam ketvirtą dešimtį ir profesionaliai žaidusiam tada, kai Domantas Sabonis dar nė nebuvo gimęs.

Scola padėjo pamatus Argentinos dominavimui pusfinalio mače su Prancūzija, kai vien pirmajame kėlinyje pelnė 10 taškų. Dvikovą jis baigė surinkęs 28 taškus ir 13 atkovotų kamuolių.

Scola vertas kiekvieno pagiriamojo žodžio, kurį jis girdi.

Ir visgi šios komandos variklis yra Facundo Campazzo. Kaip ir bet kurioje toli nuėjusioje rinktinėje, žaidimą kuria gynėjai ir Campazzo, kartu su Nicolasu Laprovittola bei Luca Vildoza, turi didžiulę laisvę.

Kartu sudėjus šie trys vyrai per rungtynes vidutiniškai išmeta 15 tritaškių, iš kurių tikslą pasiekia 39 proc.

Kartu jie sugeneruoja ir du trečdalius visų komandos rezultatyvių perdavimų (14,1 iš 20,3).

Nuotr. SIPA – Scanpix
Ir viskas prasideda nuo Campazzo. Po solidaus sezono Eurolygoje, kur parodė galintis vesti Madrido „Real“ ir po Luka Dončičiaus išvykimo, Campazzo pasaulio čempionate atrodo dar sunkiau sulaikomas.

Ketvirtfinalio dvikovoje su Serbija jis jau pirmajame kėlinyje atliko 6 rezultatyvius perdavimus, žavėdamas neeiliniu aikštės matymu. Kai Campazzo yra aikštėje, bet kuris kitas Argentinos rinktinės žaidėjas gali tikėtis perdavimo, net kai tai atrodo neįmanoma.

„Campazzo yra vienas geriausių pasaulyje“, – bent du kartus po šio čempionato rungtynių pabrėžė treneris Hernandezas.

Treneris geriau nei bet kas kitas žino, koks gyvenimas gali būti lengvesnis, kai turi tokį įžaidėją.

Komentarai:
Rimaaas
reikia kad Ispansi imtu, tada Serbai nezsis olimpiados atrankoje, bus biski lengviau
2019-09-15
+1
Atsakyti
Flash
idomiai, isskiriama argentinos ginyba; bet ispanai siaip pirmoj vietoj pagal ginyba wc (((:
2019-09-15
+5
Atsakyti
Argumentai
nera pas Argentina jokiu pliusu isskyrus viena - visi juos nuvertina, ir dvi geros komandos tai patyre skaudziai. Visi kiti privalumai pas ispanus, nera ka kalbeti.
2019-09-15
+4
Atsakyti
djgaffer
Geras finalas nusimato.Patyrę ispanai prieš pergalių ištroškusius argentiniečius.Dvikovų įdomių taip pat nusimato-du turbūt geriausi įžaidėjai čempionate Rubio prieš Campazzo,du patyrę vilkai Gasolis prieš Scolą.Tikra krepšinio fiesta bus.
2019-09-14
+19
Atsakyti
Geras
be sansu argentinai pries ispanus
2019-09-14
Atsakyti
What?
Scola letas ? What? Aš dar gyvenime nemačiau jo puikesnej formoj, skrieja greitai ir lengvai kaip vėjas
2019-09-14
+7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.