Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr.: Imago – Scanpix

Kai Rokas Giedraitis 2018-ųjų vasarą nusprendė palikti tuometinį Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir keltis į Berlyno ALBA, žmonės šį sprendimą vertino įvairiai. Dabar niekas neabejoja, jog toks lietuvio ėjimas pasiteisino.

Jau pirmajame savo sezone Vokietijoje krepšininkas tapo vienu iš komandos lyderių, o smagų krepšinį demonstravusi ALBA prasimušė į Eurolygą, kur Giedraitis išbandyti savo jėgas jau seniai svajojo.

27-erių puolėjo debiutas stipriausioje Senojo žemyno lygoje neprisvilo ir jis po 10 rungtynių vidutiniškai pelno po 13,7 taško, atkovoja po 3,9 ir perima po 1,5 kamuolio, renka po 14 naudingumo balų ir yra ALBA lyderis puolime.

Tiesa, ne viskas Giedraičiui klostosi idealiai su komanda, kur ALBA Eurolygoje su 3 pergalėmis žengia turnyrinės lentelės apačioje, o lietuvio +/- rodiklis yra vienas prasčiausių (-63, prastesnis – tik Peytono Sivos).

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia Giedraičio privalumus puolime bei išskiria silpnybę, kuri krepšininkui kiša koją visos karjeros metu.

Elitinis įgūdis puolime

Aito Reneseso treniruojama ALBA Eurolygoje žaidžia uraganinį krepšinį bei su vidutiniškai 88,5 atakos per susitikimą ryškiai pirmauja tarp visų lygos komandų.

Giedraičiui toks žaidimas yra labai priimtinas, nes greitajame puolime jis jaučiasi kaip žuvis vandenyje ir čia jį sustabdyti yra labai sunku, kartais net neįmanoma.

Vis dėlto lietuvis taškus renka ne tik greitomis atakomis, bet ir poziciniame puolime, kur demonstruoja elitinį įgūdį, kuris Europoje jį daro išskirtiniu.

Daug užtvarų be kamuolio puolime gaunantis 200 cm ūgio atletas puikiai geba pergudrauti varžovus ir atsidengęs pelnyti taškus iš po krepšio, arba smeigti tolimą metimą, kuriuos jis realizuoja 37,7 procentų taiklumu.

Tai, kaip Giedraitis sugeba realizuoti progas vos pagavęs kamuolį, daro įspūdį, ir tokių catch and shoot tipo žaidėjų Eurolygoje yra vienetai, o tokie krepšininkai dažnai atranda savo vietą ir NBA.

Lietuvis net 66,4 procento visų savo taškų Eurolygoje pelnė po komandos draugų perdavimų, tačiau tai labiau parodo ne tai, kad Giedraitis yra priklausomas nuo komandos draugų, o tai, kaip puikiai jis moka žaisti be kamuolio.

105,4 Giedraičio pelnomo taško per 100 atakų taip pat yra solidus rezultatas debiutiniame sezone lygoje, kurioje yra žymiai kietesnė kontaktinė kova nei Europos taurėje, kur krepšininkas rungtyniavo pastaruosius kelis metus.

Tiesa, praėjusią savaitę Pirėjo „Olympiakos“ su Kostu Papanikolaou priešakyje parodė, kaip galima sustabdyti Eurolygos debiutantą.

Kibia gynyba pasižymintis Papanikolaou tiesiog neleisdavo lengvai kvėpuoti Giedraičiui ir po užtvarų priimti kamuolio bei ALBA puolėjas mačą baigė su 4 taškais bei pirmą kartą šį sezoną nepasiekė bent 9 pelnytų taškų ribos.

Varžovų taikinys

ALBA Eurolygoje per rungtynes praleidžia po 88,2 taško ir yra blogiausiai besiginanti komanda Eurolygoje, o jai tvirtumo neprideda ir Giedraičio žaidimas savoje aikštės pusėje.

Lietuvis praeityje ne kartą buvo kritikuotas dėl savo gynybos, o būtent dėl jos tiek Jonas Kazlauskas, tiek vėliau ir Dainius Adomaitis neatrasdavo jam vietos Lietuvos rinktinės rotacijoje.

Tai, jog šį žaidimo elementą Giedraitis privalo tobulinti, dar kartą įrodė jo startas Eurolygoje, kur lietuvis tapo oponentų taikiniu puolant.

Žvelgiant į plikus skaičius, gali pasirodyti, kad be reikalo kritikuojame Roko gynybą, nes stipriausioje Senojo žemyno lygoje jis perima po 1,5 kamuolio ir tai yra ne tik geriausias rezultatas komandoje, bet ir ketvirtas Eurolygoje.

Vis dėlto didžiausia problema yra ta, jog prie savojo krepšio Giedraitis sunkiai randa savo vietą – prieš greitesnius perimetro žaidėjus dvimetrinis krepšininkas sunkiai spėja, o trečioje pozicijoje jį atakuoja fiziškai stipresni varžovai, ką jau įrodė Gabrielis Deckas ar Vladimiras Micovas ir ką neabejotinai ketvirtadienio vakarą darys Edgaras Ulanovas.

Jei džiaugiamės Giedraičio 105,4 pelnyto taško per 100 atakų, tai skaičiai gynyboje juos nubraukia, kur su lietuviu ALBA praleidžia po 105,8 taško per 100 atakų. Palyginimui, kai 27-erių krepšininko nėra ant parketo, Berlyno ekipa žaidžia kur kas užtikrinčiau ir per 100 atakų praleidžia jau tik 97,8 taško.

Talentu puolime išsiskiriantis tauragiškis turi problemų ne tik individualioje gynyboje, bet ir komandinėje, kai dažnai stebėdamas kamuolį atsuka nugarą tiesioginiam oponentui ir šis prakirtimu pelno lengvus taškus.

Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

Dalies situacijų būtų galima tikrai išvengti, bet net ir vizualiai žiūrint į Giedraičio gynybą, pastebima, kad jis dažnai stovi ant ištiestų kojų, o už tokį kojų darbą prie savojo krepšio Eurolygoje nėra dovanojama.

Ketvirtadienį 21 valandą „Mercedez-Benz“ arenoje Berlyne pamatysime, ar Rokui pavyks savo stiprybėmis puolime kompensuoti trūkumus gynyboje, dvikovoje su Kauno „Žalgiriu“.

Komentarai:
15
Sveiki, atsisiuskite Monese programele, registruodamiesi iveskite pakvietimo koda EDGAR453 , uzsisakykite nemokama kortele ir gaukite 15 Euru dykai atlike pirma atsiskaityma su sia kortele ( pinigai ikris per 48 val.) .
2019-11-28
-9
Atsakyti
va
Į Rytą jį greičiau
2019-11-27
-13
Atsakyti
M.Bronius
Rokas Giedraitis ne Tauragiškis, o Šiaulietis Jo tėvas buvo ilgametis Šiaulių komandos žaidėjas,
2019-11-27
+8
Atsakyti
Jis tiktu net ir i NBA
Pas mus Lietuvoj nera vertinami zaidejai su aukstu pilotazu puolime....tik spejo pereit i komanda kur vertina jo talentus tai ziurek ir i simbolini penketa eurocup pateko. Tuo metu nevyke treneriai kaip pablo nezino kaip isnaudoti jo talentus rinktineje....eurocup penketo zaidejas negauna zaist nes tipo maciuliai su butkeviciais jam yra geriau....o po to verkia kaip truksta mum aukstesnes klases zaideju Lietuvoje, lol
2019-11-27
+10
Atsakyti
djgaffer
Pačiu laiku iš ryto išėjo,nuojauta jo neapgavo ir dabar blizga Europoje.Dėl gynybos kiek keista,kad dažnai nespėja paskui savo oponentus,nors greitis ir yra jo privalumas.Raumenų gal dar daugiau reikėtų.Bet puolime aišku sunkiai sustabdomas ir nemažai bėdų pridarys.
2019-11-27
+38
Atsakyti
Anonimas
Kai Rokas Giedraitis 2018-ųjų vasarą nusprendė palikti tuometinį Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir keltis į Berlyno ALBA, žmonės šį sprendimą vertino įvairiai. ko gero pats geriausias Giedraičio karjeros sprendimas :)
2019-11-27
+10
Atsakyti
Antanas
kdl jo chare tokia kreiva?
2019-11-27
-15
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.