Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Belgrado „Crvena Zvezda“ Eurolygos sezoną pradėjo 2 pergalėmis per 9 mačus ir atrodė, jog Serbijos klubo komplektacija ir žaidimas yra pasmerktas būti tarp lygos autsaiderių, tačiau dabar Adrijos lygos čempionai rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ pasitinka kaip „Top 8“ komanda.

Būtent nuo mačo Kaune prasidėjo serbų atgimimas – iškovotos 7 pergalės per pastaruosius 9 turus ir dabar naujojo stratego Dragano Šakotos vedama „Crvena Zvezda“ skaičiuoja 4 laimėjimų seriją.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia „Crvena Zvezda“ atgimimo priežastis, lyderį ir žaidimo komponentą, kuriuo serbai išsiskiria iš visų komandų.

Klubą prikėlęs strategas

Belgrado ekipos vairą sezono pradžioje laikęs Milanas Tomičius buvo atleistas jau po pirmųjų trijų mačų, o asistentui Andrija Gavrilovičiui pamaina buvo surasta po mūšio Kaune, kuriam posto neišsaugojo net ir pergalė 10-ajame ture.

„Crvena Zvezda“ vadovai į komandą nusprendė pasikviesti senosios Serbijos trenerių kartos atstovą Draganą Šakotą, kuris stratego karjerą pradėjo dar 1983-aisiais, o Belgrado klubui anksčiau vadovavo 2005-2007 m. laikotarpiu.

Nuotr. Zuma Press - Scanpix

2018-aisiais FIBA Čempionų lygą su Atėnų AEK laimėjęs strategas atvyko į komandą, kuri, žvelgiant į sudėtį, turėjo daug komplektacijos problemų – tris krepšinio dinozaurus Michaelį Ojo, Mouhammadą Faye ir Ognjeną Kuzmičių, geriausius savo karjeros metus praeityje palikusius Jamesą Gistą ir Derricką Browną bei pirmąjį sezoną Europoje žaidžiantį Lorenzo Browną.

Šakotos atvykimas „Crvena Zvezda“ klubui suteikė teigiamą impulsą, kuris atnešė dvi pergales paeiliui – namuose prieš „Valencia“ bei išvykoje prieš Milano „AX Armani Exchange“.

Vis dėlto skubotas išvadas tuomet daryti buvo anksti, o vėliau sekęs pralaimėjimas namuose prieš Vitorijos „Baskonia“ bei triuškinama nesėkmė Maskvoje prieš vietos CSKA atvėrė akis 67-erių Šakotai ir klubo vadovams, kurie ėmėsi permainų sudėtyje.

Iš pradžių buvo atsisveikinta su Derricku Brownu, vėliau sekė ir Faye eilė, o į jų vietas atvyko vietos sirgalių numylėtinis Vladimiras Štimacas bei su Šakota 2018-aisiais Čempionų lygą užkariavęs Kevinas Punteris.

Būtent po beviltiško pralaimėjimo CSKA (74:100) Belgrado ekipa pasiekė 4 pergalės iš eilės ir dabar po Madrido „Real“ yra antras karščiausias klubas Eurolygoje.

Per šią keturių pergalių seriją išryškėjo ir niekados nepasiduodančios komandos mentalitetas – mače su Pirėjo „Olympiakos“ serbai panaikino 15 taškų pranašumą, o Vilerbano ASVEL neužteko ir susikrautos 21 taško persvaros.

(Ne) tik gynybinė komanda

Iki treneriu tampant Šakotai, Belgrado klubas savo žaidimą grindė tik gynyba ir nors ji buvo elitinė, dažnai pergalių tai neatnešdavo.

Buvusiam krepšininkui stojus už „Crvena Zvezda“ vairo, ekipos gynyba dar labiau pagerėjo ir šiuo metu yra geriausia Eurolygoje – Šakotos auklėtiniai per pastarąsias 8 rungtynes praleidžia po 74,3 taško, kai per pirmąsias 10 dvikovų praleisdavo vidutiniškai po 76,4.

Tokie gynybos skaičiai nestebina sudėtyje matant tokius kibius perimetro gynėjus kaip Charlesas Jenkinsas, Branko Lažičius ar Ognjenas Dobričius bei priekinės linijos bokštus  Ojo, Kuzmičių bei Gistą. 

Būtent Gisto buvimas ekipoje gynybai suteikia įvairumo, kadangi jis gali žaisti tiek ketvirtoje, tiek penktoje pozicijose, o rungtyniaudamas pastarojoje aukštaūgis nevengia pikenrole eiti į agresyvų stepout'ą, kai tuo metu su Kuzmičiumi, Štimacu ar Ojo dažniausiai yra taikomas pasaugojimas, su pačio perimetro žaidėjo grįžimu prie tiesioginio oponento.

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta

Vis dėlto esminis pasikeitimas, kodėl Adrijos lygos čempionai tapo laiminčia komanda Eurolygoje, yra atsigavęs puolimas.

Vadovaujant Šakotai, „Crvena Zvezda“ rezultatyvumas išaugo beveik 6 taškais – nuo 71,7 iki 77,5 taško, o tokius skaičius lėmė absoliučiai atiduotos lyderio vadelės Lorenzo Brownui, puiki Billy Barono forma bei neseniai komandą papildę naujokai.

Daugkartinių Serbijos čempionų puolimas sukasi aplink gynėjus, kur tiek Brownas, tiek Baronas, tiek ką tik atvykęs Punteris naudojasi savo individualiu meistriškumu bei dažniausiai patys užbaiginėja atakas.

Tai, jog „Crvena Zvezda“ nėra orientuota į komandinį žaidimą komanda bei absoliučiai pasitiki savo žaidėjų individualiu meistriškumu, atspindi vos 15,4 rezultatyvaus perdavimo vidurkis, kas yra tik 16 rezultatas Eurolygoje.

Taip pat, atvykus Štimacui, atsirado daugiau įvairovės priekinėje linijoje – 32-ejų centras mėgsta žaisti nugara į krepšį ir per trejas rungtynes vidutiniškai išmesdavo po 8 metimus iš žaidimo.

Prie Štimaco pridedame Browno per rungtynes išmetamus 10,8 metimo, Punterio 10,5 ir Barono 9,2 ir gauname, jog keturi žaidėjai užbaigia 64 procentus „Crvena Zvezda“ metimų (vid. 38,5 met. iš 60,1).

Vos neatleistas vedlys 

Lorenzo Brownas dar prieš lapkričio 21-osios rungtynes Kaune buvo tarp pagrindinių kandidatų būti atleistas iš „Crvena Zvezda“, o dabar be jo Belgrado ekipos pergalės yra sunkiai įsivaizduojamos.

Būtent mačas prieš „Žalgirį“ amerikiečiui tapo kertinis, nuo kurio įžaidėjas vidutiniškai Eurolygoje renka po 19 taškų ir 22,9 naudingumo balo. Per pirmąsiais devynerias rungtynes jo statistika buvo gerokai kuklesnė – 9,8 taško ir 10,9 naudingumo balo.

Brownas yra puikus pavyzdys to, kaip žaidėjams, o ypač gynėjams, yra sunku persikėlus į Eurolygą, juolab, neturėjusiems prieš tai europietiško krepšinio patirties.

29-erių amerikietis į Europą atvyko iš Kinijos, o prieš tai maišėsi tarp G lygos ir NBA klubų.

Į stipriausią pasaulio krepšinio lygą gynėjas 2013-aisiais buvo pakviestas 53-iuoju šaukimu, kur sukaupė 103 rungtynių patirtį.

Jis praėjusiais metais kartu su Jonu Valančiūnu pretendavo atsiimti NBA čempionų žiedą, tačiau nesulaukė malonės iš Toronto „Raptors“.

Su lietuviu krepšininkas kartu Kanadoje rungtyniavo 2017-2019 metų laikotarpiu, tik skirtingai nei Valančiūnas, Brownas buvo ne išmainytas, o atleistas.

2018-ųjų G lygos MVP per karjerą NBA rinko po 2,8 taško, o į Europą atvyko iš Kinijos lygos, kur fiksavo 25,3 taško vidurkį.

Europoje puikaus sudėjimo 196 cm ūgio įžaidėjas tapo tikru atradimu ir tikriausiai nieko nenustebintų, jog po 14,1 taško Eurolygoje renkantis Brownas artėjančią vasarą sulauktų pasiūlymų iš Senojo žemyno grandų.

Komentarai:
siloven
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-01-15
+1
Atsakyti
vigalpo
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-01-15
-8
Atsakyti
mod123
gerai, tarkim Zvezda daro rokiruotes, stiprinasi, tures gal nebloga sezona, o kas toliau?? Eurocupas? isleis daug pinigu neaisku kiek uzdirbs, ir vel po lapais.
2020-01-15
-8
Atsakyti
Eurolyga
o kad dabar zalgiris isimaisytu del 8 i mesmale bet kai zalgirio nera ira zvezda rodo puikius rezultatus asvel valencia
2020-01-15
-1
Atsakyti
djgaffer
Laiku Zvezda ėmėsi permainų ir rezultatai ateina.Keista buvo,kai pasiėmė tik ką po sunkios traumos pasveikusį D.Browną,kurį galiausiai atleist reikėjo.Gistas irgi ant ribos buvo,bet pagrasinta atleidimu ir žaidėjas pradėjo geriau žaist.Aišku,visas vadeles laiko L.Brownas,sunkiai,bet galiausiai įsiliejęs į komandą.O treneris sudėliojo puikiai veikiantį mechanizmą,todėl bus tikrai sunku šiandien.
2020-01-15
-3
Atsakyti
salim stoudamire
tiesiog protinga vadovybe turinti komanda, atlikusi protingas korekcijas laiku ir vietoje, nes nenori kad sezonas nueitu subinen atsiprasant. su turimais resursais atliko rokiruotes i opiausias vietas, kai tuo tarpu musu milonieriai, kalba, kalba, ir absoliuciai nieko nedaro
2020-01-15
+19
Atsakyti
Laris
zvezda yra puikus pavyzdys kaip nedidelio biudzeto klubas gali uzkamsyti sudeties spragas sezono metu ir gauti teigiama rezultata. deja to visiskai negalima pritaikyti zalgiriui, kuris greiciausiai ir su hayes tuoj prates sutarti kaip su medkirciu padare. zalgiris galima sakyti antra sezona zaidzia be izaidejo kas yra protu nesuvokiamas dalykas.
2020-01-15
+19
Atsakyti
Emma
Norite susirasti merginą vienai nakčiai? Sveiki atvykę - http://getmeets.com
2020-01-15
-15
Atsakyti
Tomas
lb keista skaityti kiekvienais metais straipsnius kur skirstomos komandos i favoritus ir outsiderius. tiesiog eurolygoj tokiu nera. visos komandos yra apylygios. ir gali laimeti viena pries kita. yra tam tikri poziuriai i kitu komandu zaidejus pvz: kristolinis mirotic .. kur svilpia be prisilietimo. bet su tuo reikia sukovoti ir tiek.
2020-01-15
+2
Atsakyti
mod123
Kad ir kaip liudnai zalgiris pagarsejes butu, ir kiek mazai prosvaisciu yra, bet kazkaip tikiu nutrauks ta Zvezdos serija.
2020-01-15
+3
Atsakyti
Zvezda
kas galejo patiket zvezda turi charakteri nors ir valencia asvel neka blogiau
2020-01-15
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.