Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

Lygiai vieneri metai. Tiek laiko skyrė dieną, kai Jonas Valančiūnas buvo išmainytas iš Toronto „Raptors“ ir dieną, kai jis tapo vyriausiu žaidėju savo naujosios komandos rūbinėje.

Šį sezoną metami tritaškiai

35%
11,0
Pataiko: 11,0
Taiklumas: 35,2%
Vieta lygoje: 22
Geriausias pasiekimas: 20
Blogiausias pasiekimas: 2
Daugiausia pataiko: Jaren Jackson

2020 metų vasario 7 dienos vakare Valančiūnas įsitaisė Filadelfijos „Wells Fargo“ arenos rūbinės gale ir iš savo vietos galėjo matyti visus komandos draugus Memfio „Grizzlies“ ekipoje. Visi jie buvo jaunesni už 27 metų uteniškį.

„Pats save laikau jaunu, o čia esu seniausias“, – šyptelėjo 211 cm ūgio milžinas.

Lygiai prieš metus, 2019 metų vasario 7 dieną JV kartu su dar dviem komandos draugais buvo išmainytas iš „Raptors“ į „Grizzlies“. Taip baigėsi 6,5 metų trukęs karjeros Kanadoje etapas ir jo laukė nauji iššūkiai JAV Vidurio Vakaruose.

Per tuos metus įvyko daug ko, bet vienas pokytis yra pats ryškiausias: būdamas 27-erių metų, JV dabar yra vyriausias savo komandos krepšininkas.

Atsinaujinimą išgyvenanti „Grizzlies“ ekipa prieš kelias dienas išmainė vyriausius komandos krepšininkus, 29 metų Jae Crowderį ir 28-erių Solomoną Hillą, ir taip JV bent trumpam perėmė šią garbę.

Trumpam, kadangi po mainų su Minesotos „Timberwolves“ Tenesio valstijos ekipą papildė Gorgui Diengas. 30-metis centras dar neprisijungė prie komandos, bet ir su juo JV statusas menkai keisis.

Kai šalia yra kylanti lygos žvaigždutė, 20-metis Ja Morantas, jo bendraamžis Jarenas Jacksonas, taip pat 24 metų Dillonas Brooksas, o iš Majamio „Heat“ atvyksta 23 metų Justice’as Winslow, akivaizdu, kad bet kuris vyresnis krepšininkas „Grizzlies“ rūbinėje turės svaresnį balsą.

Vyriausias ar antras pagal amžių, JV pratinasi prie naujo vaidmens už aikštės ribų.

„Turi apsiimti rūbinėje lyderystę, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Valančiūnas. – Aš nemėgstu kalbėti, nemėgstu aiškinti, aš labiau mėgstu parodyti pavyzdžiu, kaip vyksta darbas, kaip prižiūrėti savo kūną, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje.“

Toronte augęs šalia šešeriais metais vyresnio Kyle’o Lowry ar trejais metais vyresnių DeMaro DeRozano ir Serge’o Ibakos, Memfyje JV pats yra pavyzdys kitiems.

Kai po rungtynių jo jaunesni komandos draugai straksi po rūbinę, JV sėdi į ledo kibirą sumerkęs abi kojas, kelius apsivyniojęs lediniais maišeliais. Tai – tradicinis ritualas po rungtynių, bet tik labai mažai to, kaip aukštaūgis rūpinasi savo kūnu.

Dar gyvendamas Toronte, Valančiūnas ėmė rūpintis savo mityba – tam specialiai iš Lietuvos atsivežė virtuvės šefą, kuris gamindavo tik sveiką maistą.

Dabar praktiškai visada šalia Valančiūno – ir masažuotojas Aidas Buzelis, kuris išminko JV kūną rytais, prieš ar po rungtynių – bet kada, kai aukštaūgiui to reikia.

Kai anksčiau šią savaitę centrui buvo sumušta blauzda ir dėl to net abejota, ar jis išbėgs į aikštę dvikovoje su Dalaso „Mavericks“, Buzelio rankos pašalino bet kokias abejones.

Galbūt kiti 27 metų krepšininkai taip anksti nepradeda rūpintis savo sveikata, tačiau JV anksti suprato, jog kūnas – jo pagrindinis uždarbio šaltinis, ir ėmė jį tausoti.

Sėdėdamas „Wells Fargo“ arenos rūbinėje ir šaldydamas kojas, Valančiūnas, atrodė, mintyse tarsi prabėgo ką tik pasibaigusį nesėkmingą mačą.

Penktadienį Filadelfijoje jauna „Grizzlies“ komanda visiškai paleido vadeles trečiajame kėlinyje ir jo viduryje šeimininkai pirmavo 82:53, o jo pabaigoje – 97:64.

Bene geriausiai subyrėjusią komandą iliustravo komiškai apvogtas Morantas, aikštės viduryje užsižiūrėjęs į savo trenerį Taylorą Jenkinsą, kai tuo metu Benas Simmonsas išplėšė kamuolį iš jo rankų ir ataką baigė dėjimu.

Tai buvo jauna ir kartais nevaldoma komanda – tokia, kokią ją prieš sezoną įsivaizdavo didžioji dalis NBA ekspertų ir fanų.

Bet tuo pačiu tai nebuvo tas veidas, kurį „Grizzlies“ rodo pastaruoju metu. Šiais kalendoriniais metais „Grizzlies“ iš 18 rungtynių laimėjo 13, o jai po kojomis krito ir Los Andželo „Clippers“, ir Hjustono „Rockets“, ir Denverio „Nuggets“, ir San Antonijaus „Spurs“.

Tarsi demonstruodami, kad būti mindomiems yra ne jų stilius, „Grizzlies“ ketvirtajame mačo su „76ers“ kėlinyje pakilo į kovą. Memfio krepšininkai prisiminė turintys Valančiūną ir šis per paskutinį kėlinuką surinko 8 iš savo 14 taškų, o svečiai ketvirčio viduryje deficitą nukirto pusiau – 86:102.

„Sixers“ galiausiai iškovojo pergalę 119:107, tačiau „Grizzlies“ išsaugojo teigiamą pergalių-pralaimėjimų balansą (26-26) ir aštuntąją vietą Vakarų konferencijoje.

„Žaidžiame agresyviai, kartu, dalinamės kamuoliu, – gero komandos rezultato priežastis vardino Valančiūnas. – Būna nestabilių rungtynių, kur laimime prieš stiprius oponentus, kartais labai gauname nuo silpnesnių. Bet judame gera linkme, jauna komanda, visi tobulėjame ir reikia tik tą patį išlaikyti.“

Nuotr. AP-Scanpix

„Grizlių“ bangavimą geriausiai įrodo praėjusios savaitės mačas su Naujojo Orleano „Pelicans“, pralaimėtas 111:139. Dvi iš penkių nesėkmių šiais kalendoriniais metais buvo patirtos žaidžiant būtent su „Pelicans“.

„Kartais trūksta patirties, – sakė JV. – Kažką nustebinome, kažką gal nuvylėme, bet kol kas esame atkrintamosiose ir bandysime tą išlaikyti.“

Pats Valančiūnas Memfyje fiksuoja puikius asmeninius rodiklius ir pirmą kartą karjeroje renka dvigubo dublio vidurkius – 15,1 taško ir 10,3 atkovoto kamuolio.

JV produktyvumas kyla sulig kiekvienu mėnesiu ir sausį siekė 16,1 taško ir 11,2 atkovoto kamuolio, o vasarį (per ketverias rungtynes) – 16,5 taško ir 11,3 atkovoto kamuolio.

Uteniškis keturis kartus šį sezoną pasiekė 30 pelnytų taškų ribą, o geriausią mačą sužaidė su „Golden State Warriors“, kai surinko 31 tašką ir 19 atkovotų kamuolių.

Taip Valančiūnas sau ir visai NBA įrodinėja, kad aukštaūgių vaidmuo lygoje gal ir mažėja, tačiau jie vis dar išlieka rimta jėga.

„Kol dar gaunu minučių, galvoju, dar niekas neprarasta dideliam žmogui, – sakė Valančiūnas. – Galvoju, čia mados reikalas ir viskas gali apsisukti labai greitai.“

Akivaizdu, kad ir pats Valančiūnas jaučiasi kur kas geriau, kai reikia žaisti prieš tradicinius centrus.

Detroito „Pistons“, Bostono „Celtics“, Bruklino „Nets“, Čikagos „Bulls“, Los Andželo „Clippers“, Hjustono „Rockets“, Oklahomos „Thunder“, Jutos „Jazz“ bei Finikso „Suns“ yra vienos iš nedaugelio komandų, kurios savo startiniuose penketuose turi tradicinius aukštaūgius bei suteikia jiems nemažai žaidimo laiko.

„Grizzlies“ su aukščiau išvardintomis komandomis šį sezoną sužaidė jau 17 susitikimų ir Valančiūnas juose atrodo kur kas solidžiau – lietuvio statistika siekia 17,9 taško bei 11,7 atkovoto kamuolio. Visa tai – per 26,5 minutės. 

Kai reikia gintis prieš mobilesnius arba iš toli pataikančius oponentus, Valančiūnui tenka kur kas daugiau prakaituoti.

„Tritaškiai metimai, – paklaustas, kur labiausiai reikia taikytis, atsakė Valančiūnas. – Dabar yra daugiau didelių (žaidėjų), kurie meta tritaškius, ir juos gainiotis prie tritaškio linijos neįprasta dideliam žmogui, kuris įpratęs visą laiką kautis baudos aikštelėje. Bandau prie to priprasti, nes labai daug naktų tenka vaikytis tritaškius metimus.“

Vienas iš labiau tradicinių centrų, ketveriais metais už Valančiūną jaunesnis Domantas Sabonis, šį sezoną taip pat įrodinėja, kad aukštaūgio pozicija dar nėra mirusi. Lietuvis renka vidutiniškai po 18,3 taško, 12,7 atkovoto kamuolio ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo, o jo Indianos „Pacers“ Rytų konferencijoje žengia penktoje vietoje (31-21).

Toks lietuvio žaidimas ir jo komandos rezultatas lėmė tai, kad jis tapo vos antruoju lietuviu, išrinktu į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

Sabonio pasiekimu besidžiaugiantis JV sako vien dėl jo kitą savaitgalį įsijungsiantis rungtynes, kurias žiūrėdavo ne visada.

„Jis turi gerą sezoną, tiek komanda, tiek jis žaidžia aukštame lygyje. Sveikinimai jam, žiūrėsime prie teliko, – sakė Valančiūnas. – Dabar tikrai žiūrėsiu, nes įdomu, kaip seksis Domui. Ne visas (žvaigždžių rungtynes) žiūrėdavau, bet dabar tikrai žiūrėsiu.“

Komentarai:
seiwelib
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-09
+59
Atsakyti
djgaffer
Nekvailas Jonas,supranta,kad kūnu reikia rūpintis jau dabar.Tos visos procedūros gal ir atrodo veteraniškai,bet viskas daroma dėl sveikatos ir bandymo išlaikyti aukštą žaidimo lygį ilgesniam laikui.Šaunuolis.
2020-02-09
+15
Atsakyti
Antanas
Is mordos sprendziant tai intelektu jis nespindi
2020-02-09
-42
Atsakyti
lkl
opa atsiprasau,jau memfis ne vankuveris :)
2020-02-09
+30
Atsakyti
lkl
Taip baigėsi 6,5 metų trukęs karjeros Kanadoje etapas ir jo laukė nauji iššūkiai JAV Vidurio Vakaruose. kokios dar jav,vankuveris yra kanadoje.
2020-02-09
-42
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Jonas Valančiūnas

Jonas  Valančiūnas
Komanda: Memphis Grizzlies
Pozicija: C
Amžius: 27
Ūgis: 211 cm
Svoris: 116 kg
Gimimo vieta: Utena, Lietuva