Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr. Reuters – Scanpix

Kol Ja Moranto žaidybiniai marškinėliai kabėjo ant šalimais stovėjusios kėdės, LeBronas Jamesas šeštadienio vakarą atrado galimybę pakalbėti apie jį ir lygos naujoką siejančius santykius.

LeBron James

LeBron  James
LeBron  James
MIN: 34.9
PTS: 25.5 (53.91%)
REB: 7.8
AS: 10.64
ST: 1.23
BS: 0.46
TO: 4.05
GM: 56

BasketNews.lt“ skaitytojams pateikiame vertinį iš tinklalapio „The Athletic“.

Praėjus savaitei po to, kai „Lakers“ Los Andželo „Staples Center“ arenoje pamokė Memfio komandą, Jamesas kreipėsi į Morantą – apkabino jį ir pasakė, kas jam reikalinga tiek aikštelėje, tiek už jos ribų.

Pasak Moranto, tai nebuvo pirmasis kartas, kai jie kalbėjo tarpusavyje, tačiau pirmas sykis, kai jie tai darė viešumoje.

Šeštadienį Memfyje „Grizzlies“ atsakė pergale 105:88. Po rungtynių Jamesas nusivilko marškinėlius, pasirašė juos ir išsiuntė į priešininkų persirengimo kambarį – Moranto spintelę. LeBrono nuostabai, lygos pirmametis jam atgal atsiuntė taip pat pasirašytus marškinėlius.

„Aš net nežinojau, kad gausiu jo marškinius, – kalbėjo Jamesas. – Žinoma, aš atidaviau jam savo, bet nežinojau, kad jis sugrąžins jam skirtą palankumą. Tai tiesiog nuostabu.“

Šeštadienį Morantas pademonstravo bene geriausią sezono pasirodymą – jis pademonstravo visus dalykus, kurie padarė jį tokiu ypatingu naujoku, galinčiu laimėti „Metų naujoko“ apdovanojimą.

Morantas vedė „Grizzlies“ per sunkiausią likusį NBA tvarkaraštį, kai komanda vertėsi be Jareno Jacksono ir Brandono Clarke‘o. Tądien gynėjas surinko 27 taškus, atliko 14 rezultatyvių perdavimų, atkovojo 6 kamuolius ir su 3 tritaškiais pagerino asmeninį tolimų metimų rekordą tam, kad Memfio klubas pasiektų pergalę prieš geriausią Vakarų konferencijos komandą.

LeBron James

LeBron  James
Komanda: Los Angeles Lakers
Pozicija: SF
Amžius: 35
Ūgis: 203 cm
Svoris: 113 kg
Gimimo vieta: Akronas, JAV

Tuo metu Jamesas, kuriam iki trigubo dublio pritrūko dviejų atkovotų kamuolių, ką tik matė, kad jo komanda pralaimi priešininkams, turintiems 48 procentų pergalių ir pralaimėjimų santykį.

„Grizzlies“ sudaužė 7 „Lakers“ pergalių seriją, o šeimininkai pirmą kartą nuo sezono atidarymo vakaro patyrė pralaimėjimą.

„Šis vaikis yra išskirtinis. Mes ką tik žaidėme Los Andžele ir „Grizzlies“ iškovojo puikią pergalę. Šiam vaikiui limitas yra tik dangus“, – Morantą gyrė Jamesas.

Moranto ir Jameso komandos šiame reguliariajame sezone jau nebežais, tačiau gali susitikti atkrintamosiose – pirmaujanti „Lakers“ Memfio klubą gali sutikti dar pirmajame etape, mat „Grizzlies“ Vakaruose užima 8-ąją poziciją, o juos nuo artimiausių persekiotojų – Naujojo Orleano „Pelicans“ krepšininkų – skiria 3 pergalės.

Jamesui tai yra įdomi vieta. Šiemet jis pretenduoja tapti sezono MVP, todėl kyla klausimas – kaip jis gali perduoti mantiją kitai kartai, kai vis dar dominuoja?

Senėjančių superžvaigždžių idėja krepšinio pasaulį pribloškė Kobe Bryanto atminimo vakare kalbą sakęs Michaelas Jordanas. Legendinis Čikagos „Bulls“ veidas papasakojo apie paauglį Bryantą, nuolatos prašiusį patarimo, kol galiausiai šis Jordano „nemalonumas“ virto meile.

Dabar Jamesas stovi prieš žaidėjus, kurie, kai jis debiutavo, vis dar nešiojo sauskelnes. Mažiau nei per 24 valandas LeBrono Morantui skirtas dėmesys pasiekė ir Zioną Williamsoną, kuriams „Lakers“ vedlys pirmą kartą pažvelgė į akis. „Lakers“ nugalėjo „Pelicans“, o Jamesui tai buvo pirmasis kartas, kai jis realybėje išvydo taip giriamą naujoką.

„Aš gana ilgai jį stebėjau ir, kaip jis pateko į lygą, jūs pradėjote atkreipti vis daugiau ir daugiau dėmesio, – teigė LeBronas. – Iš mano pusės santykiai prasideda tik tada, jei to nori vaikinas. Svarbu tik suprasti, ką tie vyrukai išgyvena, nes ir aš anksčiau buvau tokiose pozicijose.“

Šeštadienio vakarą Jamesas prakalbo apie atsakomybę, kurią jis jaučia prieš ateities žvaigždžių kartą.

„Visada galvodavau apie tai. Kokie vyrukai ateis į šias gretas, kurie iš jų galės vesti komandas į priekį, kai aš išeisiu? Jūs matote Ja, jūs matote Zioną. Jūs stebite Jaysoną Tatumą. Lygiai taip pat jūs žiūrite į Luką Dončičių ir Trae Youngą. Šis sąrašas tęsiasi be sustojimo...“ – kalbėjo LeBronas.

Prieš dvejus metus Jamesas, kai dar buvo Klivlande, pasiūlė patarimą Lonzo Ballui, stovėjusiam aikštės viduryje po pirmųjų jų tarpusavio rungtynių.

„Lakers“ jaunuolis, išaugęs kaip Jameso fanas Kobes valstijoje, suvaldė jaudulį, o po mačo Jamesas gyrė Ballą, kuris prisipažino, kad LeBronas – jo mėgstamiausias žaidėjas.

Vasarą Jamesas savo namuose buvo priglaudęs jo agento Richo Paulo talentus Dariusą Bazley ir Dariusą Garlandą. Tada LeBronas netgi ėmėsi faktų tikrinimo, mat netikėjo, kad vyrukai yra vos keliais metais vyresni už jo sūnų Bronny Jamesą – pirmametį „Sierra Canyon“ vidurinėje mokykloje.

„Kai jie būdavo pas mus, berniukai su Bryce‘u ir Bronny visada žaidė krepšinį arba kompiuterinius žaidimus. Iš pradžių buvau nustebęs, bet turėjau suvokti, kad tiems vaikinams yra 17-lika, 18-lika metų, o mano sūnums – 15-lika ir 13-lika metų“, – teigė Jamesas.

Galbūt Jamesas prisimena vyrukus, kurie lygiai taip pat kaip jis 2003-aisiais, įsitraukė į žaidimą ir greitai surado pagrindą.

Tai buvo puikus bonusas Morantui, kuris surengė šou Jameso akivaizdoje. Persirengimo kambaryje šalia jo buvo padėti LeBrono „Lakers“ marškinėliai, o pirmametis karalių įvardijo terminu „Didysis brolis“ (big bro, angl.).

„Jis yra tiesiog nepakartojamas, kalbėjo Morantas. Nemanau, kad gali būti kitas LeBronas. Ne tik aikštelėje – tai, ką jis veikia bendruomenėje. Jis daro įtaka skirtingų žmonių gyvenimams. Ką tik mačiau kaip jis nemokamai siuntė žmones į mokyklą. Tai yra kažkas, ko dauguma žmonių nedaro. Dauguma žmonių neturi tokios širdies. Esu įsitikinęs, kad visi matė kaip „Staples Center“ jis priėjo prie manęs ir pasakė viską, ko man reikia aikštėje ir už jos ribų. Tai ten tiesiog ypatinga.“

„Lakers“ bandė priversti Morantą mesti tritaškius, mat per paskutinius 18 susitikimų jis realizavo tik 738 tolimų metimų. Visgi planas nepasiteisino – Ja pirmoje mačo dalyje įmetė 9 taškus, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir atkovojo 3 kamuolius, o po ilgosios pertraukos jis pasižymėjo 11 taškų bei 10-čia rezultatyvių perdavimų.

Morantas „Grizzlies“ davė viską, ko komandai reikėjo. Paklaustas, ar jo nestebina 20-mečio gynėjo psichologija, Jamesas patarė nekreipti dėmesio į amžių.

„Jis krepšinį žaidžia tikriausiai visą savo gyvenimą, nes jis pasižymi protingu žaidimu. Po to jau atsiranda fiziniai sugebėjimai. Nesvarbu, kiek tau metų, nes tu arba turi, arba neturi to, kas vadinama krepšinio IQ. Tai nėra kažkas, ką galima išmokyti ar išmokti. Jūs arba gimėte su tuo, arba ne“, – užbaigė Jamesas.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.