Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Esmines šių dienų aktualijas apžvelgęs krepšinio ekspertas Rūtenis Paulauskas įsitikinęs – stresas gali mus mobilizuoti arba pribaigti. 

Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) sporto konsultantas teigia, kad šiuo metu svarbiausia išsaugoti žmonių gyvybes ir sveikatas. Žinomas krepšinio specialistas ragina atsakingai laikytis visų karantino rekomendacijų, saugoti ne tik save, bet ir šalia esančius žmones. Čia pat Paulauskas priduria: „Prie viso to, kad sėdi namuose, tu turi nedegraduoti nei kaip asmenybė, nei kaip fizinis kūnas.“

Pašnekovas taip pat pasidalino mintimis apie sustabdytus Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA), Eurolygos sezonus, nutrauktą Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionatą ir atkreipė dėmesį į fizinio aktyvumo svarbą šioje neįprastoje situacijoje. 

– Su kokiomis mintimis pasitinkate karantino laikotarpį? – SKM.lt pradėjo pokalbį su Paulausku.
– Laikotarpis, be abejo, išskirtinis. Kaip ir kiekvienoje situacijoje, stresas mus mobilizuoja arba pribaigia. Mane stresas mobilizuoja, todėl esu pasirengęs dirbti, padėti ir būti naudingas. Ypač tose srityse, kurias išmanau. Visų pirma, kaip žmonėms palaikyti sportinę formą, treniruotumą šiuo labai neįprastu ir sudėtingu laikotarpiu.

– Kaip pasikeis jūsų įprasta dienotvarkė? Ar jau spėjote bent mintyse sudėlioti savo artimiausius planus ir darbus?
– Pokyčiai yra kaip ir daugelio – darbas iš namų. Džiaugiuosi galimybe vis dar išeiti į lauką. Tai nėra cheminis ar biologinis užterštumas, kai negalėtume netgi praverti langų, todėl neatsisakysiu galimybės pravažiuoti dviračiu bei pabėgioti.

Pasitelkus šiuolaikines komunikavimo priemones, tu gali rašyti, skaityti, dėlioti mintis, siųsti informaciją draugams, kolegoms ir šitaip tavo darbas tampa veiksmingas. Artimiausius planus koreguoja situacija šalyje, todėl supratau, kad rytojaus dieną galbūt elgsiesi nestandartiškai.

– Kaip, jūsų manymu, mėgėjiškai ir profesionaliai sportuojantiems žmonėms, būtų teisingiausia elgtis šiuo laikotarpiu?
– Visų pirma, tai yra absoliučiai dvi skirtingos kategorijos. Profesionalams sportas yra gerai suplanuotas, ekstremalių pastangų reikalaujantis darbas bei pragyvenimo šaltinis. Juos stebi daugybė žiūrovų, su jais dirba treneriai, visas aptarnaujantis personalas. Jų situacija šiuo metu yra labai kebli. Jiems išlaikyti sportinę formą šiomis sąlygomis, kai uždaromos sporto bazės, nevyksta varžybos ir pratybos yra didžiulis ir nelengvas gyvenimo iššūkis.

Kalbant apie mėgėjus, jiems sportinė forma gali sietis su gera savijauta, gera išvaizda, o galbūt ir su gera nuotaika, todėl ją galima palaikyti įvairiais būdais ir labai paprastomis priemonėmis. Jie gali mankštintis namuose ant jogos kilimėlio, išnaudoti laiptus, atsisakydami lifto, pabėgioti, pasivaikščioti sparčiu žingsniu, pavedžioti šunį, pasivažinėti dviračiu. Visos fizinio ugdymo pamokos, kurias mėgėjas buvo išmokęs dabar tinka – jas reikia atgaivinti ir panaudoti.

– Galime džiaugtis buvimu lauke, tačiau artimo kontakto su kitais žmonėmis turėtume vengti, tiesa?
– Be abejo, reikia vengti kontakto, susibūrimų. Svarbiausias dalykas – ne ignoruoti, o laikytis visų rekomendacijų, išlaikyti sąmoningumo ir protingumo principą. Taip pat prie viso to pridėti savo pilietiškumą. Aš esu šiandien atsakingas ne tik už save, bet ir už šalia esantį žmogų.

Šiandien socialiniuose tinkluose pastebėjau šaržą, kurio esmė tokia: „Dar niekada nebuvo taip lengva išgelbėti žmonių gyvybes. Reikia tiesiog sėdėti namuose ir niekur neiti.“ Dalinai tai tinka. Bet prie viso to, kad sėdi namuose, tu turi nedegraduoti nei kaip asmenybė, nei kaip fizinis kūnas.

– Ar jums savo gyvenime teko susidurti su kažkuo panašaus?
– Tokioje situacijoje man niekada neteko būti. Svarbiausias dalykas, manyčiau, dabar yra žmogaus gyvybė ir sveikata. Geriau prarasti pinigus, bet po krizės sugrįžti sveikam ir gyvam. Viskas atstatoma, sugrąžinama. Visa tai kažkada pasibaigs ir mes galėsime grįžti į įprastą savo gyvenimą dar labiau sustiprėję.

Dabar turime galimybę įsiklausyti į argumentuotus patarimus ir, kiek tai įmanoma, sumažinti fizinius praradimus. Antra, turime išlikti protiškai aktyvūs ir save realizuoti vardan bendro tikslo. Visi susitelkę galime iš šios krizės išeiti.

– Praėjusią savaitę bent mėnesiui buvo sustabdyti NBA ir Eurolygos sezonai. LKL čempionatas apskritai nutrauktas. Koks jūsų požiūris į šias aktualijas?
– Į klausimą, ar LKL valdyba pasielgė išmintingai, atsakymą turėsime po 3 savaičių. Akivaizdu, kad čempionatą stabdyti reikėjo. Ar jį reikėjo nutraukti? Jeigu matysime, kad reikalai eina į gerą pusę ir kitos šalys atnaujina savo nacionalinius čempionatus, kas vargiai tikėtina, sakysime, kad mes paskubėjome. Kita vertus, labai daug galimybių, kad LKL pavyzdžiu paseks ir didžiosios Europos lygos.

NBA yra labai didžiulė finansinė industrija, kur generuojami milžiniškas pelnas. Galbūt jiems geriau vykdyti čempionatą vasarą ir nesižvalgyti į Tokijo olimpines žaidynes. Tuo metu Eurolygoje, jeigu žaidėjai išsivaikšto ir išsivažinėja, ar tik nebus pasekta LKL pavyzdžiu? Iš kitos pusės, pagal Kinijos tendencijas, čempionatas gali būti atnaujintas po 2 mėnesių. Tarkime, gegužės viduryje atnaujinti Eurolygą, užbaigti reguliarųjį sezoną (iki jo pabaigos liko vos 6 turai, aut. pastaba) ir finalo aštuoneto principu išsiaiškinti čempioną – vienas iš įmanomų variantų.

– Lietuvos krepšinio piramidės pagrindas – Lietuvos moksleivių lyga (MKL) – taip pat bent 2 savaitėms sustabdė savo čempionatą. Beveik neabejojama, kad terminas bus pratęstas. SKM mokykla savo auklėtiniams jau dabar organizuoja treniruotes nuotoliniu būdu. Ką manote apie tokią iniciatyvą?
– Labai pritariu šiai idėjai. Čia svarbus ne tik sportinės formos palaikymas, kuris, mano galva, vedant pratybas interneto pagalba yra komplikuotas, bet ir išlaikomas socialinis ryšys. Mokykla nenusisuka nuo savo auklėtinių ir treneriai kartais būna tikri paauglių autoritetai, kuriais labiau pasitikima nei tėveliais.

Aš įsivaizduoju, kaip jaunam žmogui yra sudėtinga prabūti namuose 24 valandas per parą, kai jie nori laisvės, susitikti su draugais, žaisti krepšinį, mėtyti kamuolį, šokinėti ir t. t. Todėl bendravimas čia yra vienas svarbiausių vedant tokias pratybas. Jeigu šiandien treneriai bus kūrybingi ir išradingi, jie dar labiau sustiprins ryšius, išmoks dirbti ekstremaliomis sąlygomis įgydami naujų kompetencijų.

– Galbūt prie nuotolinių SKM treniruočių prisidėsite ir jūs pats?
– Tikrai taip. Esu pasirengęs nuotoliniu būdu kiek galima labiau įsitraukti į treniruotes, konsultuoti trenerius bei tėvus. Taip pat pasirengęs patarti patiems žaidėjams, kokius naudingus pratimus ar jų derinius galima panaudoti, jeigu jie išeitų savarankiškai sportuoti į kiemą.

Sportavimas arba mankštinimasis nuotoliniu būdu šiandien yra išsigelbėjimas krizės akivaizdoje. Tai yra sukauptų fizinių resursų palaikymas, alternatyva fizinei atskirčiai ir izoliacijai. Krepšininkai mato, kad jie nepalikti vieni – išsaugotas ryšys su treneriu, kuris taip pat turi prisitaikyti ir pereiti į naują bendravimo formą, mobilizuoti savo kūrybą.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.