Nuotr.: AFP – Scanpix
Nuotr. AFP – Scanpix

Koronavirusui įšaldžius Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezoną, viskas krypsta link to, jog stipriausios pasaulio lygos kalendorius, žaidėjų atlyginimai ir algų kepurės gali ženkliai kisti.

ESPN žurnalistas Bobby Marksas pateikė, kaip ir kokius krepšininkus bei klubus gali paveikti atitinkami pokyčiai.

Adrianas Wojnarowski kiek anksčiau pranešė, jog lygos ir klubų vadovai sutaria, kad pagal geriausiai įmanomą scenarijų NBA kovos grįžtų birželio viduryje. Tai itin svarbu, nes kalendoriniai algų kepurės metai baigiasi birželio 30-ąją.

Dauguma žaidėjų, įskaitant ir Los Andželo „Lakers“ duetą, Anthony Davisą bei Dwightą Howardą, gali būti itin paveikti. Davisas birželio 29-ąją turėtų tapti laisvuoju agentu, tuo metu Howardo sutartis baigtųsi 30-ąją mėnesio dieną.

ESPN šaltinių žiniomis, siekiant išvengti keblumų, NBA ir lygos žaidėjų asociacija turėtų susitarti dėl pereinamojo laikotarpio taisyklių pakeitimo, kurios pagerintų padėtį.

Poveikis algų kepurei ir prabangos mokesčiui

Nepaisant to, jog šiuo metu yra prognozuojamas ženklus su krepšiniu susijusių pajamų (angl. BRI – basketball related income) kritimas, spėti tikslią 2020-2021 m. sezono algų kepurę dar ankstoka.

Vis tik, remiantis kolektyvine NBA sutartimi, jeigu BRI ženkliai nukrenta ir žaidėjai gauna didesnius atlyginimus nei priklauso, tuomet NBA ir žaidėjų asociacija turės sėsti prie derybų stalo ir pasiekti susitarimą, kuris tenkintų tiek krepšininkus, tiek savininkus.

Kuomet 2011-2012 m. sezone įvyko lokautas, buvo sužaistos 66-erios reguliariojo sezono rungtynės, o algų kepurė išliko identiška ankstesniam sezonui ir siekė 58 mln. JAV dolerių.

Žvelgiant hipotetiškai, jeigu NBA ir žaidėjų asociacija pasuktų tuo pačiu keliu šiemet, tai reikštų, kad algų kepurė 2020-2021 m. bei 2021-2022 m. sezonuose siektų 109,1 mln. dolerių, o prabangos mokesčio riba – 132,7 mln. dolerių.

Vis tik buvo prognozuojama, kad 2020-2021 m. sezone algų kepurė sieks 115 mln. dolerių, o 2021-2022 m. sezone – 125 mln. dolerių. Tokie pokyčiai turėtų itin dideles finansines pasekmes.

Maksimalios antrosios krepšininkų sutartys

Po šio sezono baigiasi Beno Simmonso, Jamalo Murray ir Pascalio Siakamo kontraktai, kuriuos jie pasirašė vos atvykus į lygą. Prieš prasidedant šiam sezonui visi trys žaidėjai sudarė naujas sutartis. Simmonsas su Filadelfijos „76ers“ ekipa ir Murray su Denverio „Nuggets“ sutarė dėl identiško kontrakto – penkerių metų trukmės ir 170 mln. dolerių vertės. Tuo metu Siakamas ir Toronto „Raptors“ – dėl ketverių metų 130 mln. dolerių sutarties.

Šie skaičiai buvo pateikti remiantis 2020-2021 m. algų kepurės prognoze ir visi trys žaidėjai sutarė ne dėl konkrečios sumos, o dėl to, jog jiems bus mokama 25 proc. visos algų kepurėje esančios sumos.

Vis dėlto, jeigu algų kepurė artėjančiame sezone išliks 109,1 mln., tai reikš, kad Simmonsas su Murray praras po 8,5 mln. dolerių, kuomet Siakamas – 6,1 mln.

2021-ųjų super-max tipo sutartys

Nepaisant mažėjančių pajamų, tikėtina, kad Milvokio „Bucks“ savo žvaigždei Gianniui Antetokounmpo galės pasiūlyti super-max tipo sutartį. Vis tik stagnuojanti algų kepurė graikui gali atsieiti daugiau nei 32 mln. dolerių.

Kaip, priklausomai nuo algų kepurės, gali kisti Antetokounmpo kontraktas, galite peržvelgti lentelėje:

Sezonas Jei algų kepurė siekia 125 mln. Jei algų kepurė siekia 109,1 mln.
2021-2022 m. 43,8 mln. 38,2 mln.
2022-2023 m. 47,3 mln. 41,3 mln.
2023-2024 m. 50,8 mln. 44,3 mln.
2024-2025 m. 54,3 mln. 47,4 mln.
2025-2026 m. 57,8 mln. 50,4 mln.
Iš viso: 253,8 mln. 221,5 mln.

Jeigu Antetokounmpo atsisakytų „Bucks“ pasiūlymo ir 2021-ųjų vasarą pasirašytų maksimalų kontraktą su bet kuria kita ekipa, tai reikštų, kad graikas prarastų net 80 mln. dolerių, mat kiti klubai puolėjui galėtų siūlyti ketverių metų 140,8 mln. dolerių sutartį.

Portlando „Trail Blazers“ žvaigždė Damianas Lillardas taip pat taptų pasikeitimų auka. Pernai metų liepą jis pasirašė naują ketverių metų 196 mln. dolerių sutartį, kuri įsigalios 2021-2022 m. sezone.

Vis dėlto, 196 mln. dolerių suma buvo minima todėl, nes 2021-2022 m. sezono prognozuojama algų kepurė yra 125 mln. dolerių. Jeigu algų kepurė liktų tokia pati, kaip ir šiame sezone, tai reikštų, kad Lillardo kontrakto vertė sumenktų iki 171,1 mln. dolerių.

Prabangos mokestis ir komandos, turinčios vietos algų kepurėje

Klubai šioje srityje bus paveikti labiausiai.

Remiantis ESPN skaičiavimais, Bostono „Celtics“, Bruklino „Nets“, „Golden State Warriors“ ir Filadelfijos „76ers“ 2020-2021 m. sezone bus priverstos mokėti prabangos mokestį. Vis tik, jeigu prabangos mokesčių riba (šiuo metu prognozuojama 139 mln.) nukris, labai realu, kad prie šios kompanijos prisijungs Los Andželo „Clippers“, Hjustono „Rockets“ ir Milvokio „Bucks“.

Jeigu „Nets“ susigrąžintų laisvuoju agentu tapsiantį Joe Harrisą, tai Bruklino ekipai gali atsieiti papildomus 25 mln. dolerių.

Jeigu prabangos mokesčio riba išliktų tokia, kokia yra dabar (132,7 mln.), tuomet „Nets“ turėtų mokėti 73,5 mln. prabangos mokesčio. Jeigu prabangos mokesčio riba būtų tokia, kokia ir prognozuojama (139 mln.), tuomet „Nets“ turėtų mokėti 48,8 mln. Taigi, skirtumas akivaizdus

Ši situacija taip pat gali ženkliai atsiliepti ir 2020-ųjų laisvųjų agentų rinkai, kuri ir taip nėra patraukli.

ESPN skaičiuoja, jog šią vasarą rimčiau paišlaidauti galės tik šešios komandos: Atlantos „Hawks“ (laisvi 45 mln. algų kepurėje), Šarlotės „Hornets“ (27 mln.), Detroito „Pistons“ (35 mln.), Majamio „Heat“ (27 mln.), Niujorko „Knicks“ (iki 50 mln.) ir Finikso „Suns“ (20 mln.). Nuo kiekvienos komandos nurėžus po dar 6 milijonus, išlaidų galia dar labiau susitraukia.

Kodėl reguliarusis NBA sezonas vis dar yra svarbus

Jau dabar sudėtingoje situacijoje reguliariojo sezono nutraukimas ir perėjimas tiesiai į atkrintamąsias dar labiau sukomplikuotų algų kepurės problemas.

Komandos negalėtų atleisti arba sudaryti sutarčių su žaidėjais iki (reguliariojo) sezono pabaigos. Įprastomis sąlygomis paskutinė diena, kuomet galima atleisti krepšininką, yra balandžio 12-oji, o paskutinė diena, kai galima pasirašyti sutartį arba dvišalį kontraktą paversti vienašaliu – balandžio 15-oji.

Geriausias pavyzdys yra Oklahomos „Thunder“ ekipoje, kuri dėl nutraukto reguliariojo sezono atkrintamosiose negalėtų turėti dvišalį kontraktą pasirašiusio Luguentzo Dorto. Kaip tai svarbu, parodo rezultatai. Per 21-erias rungtynes, kurias Dortas pradėjo startiniame penkete, „Thunder“ pasiekė 16 pergales bei 5 sykius suklupo.

Algų kepurės problemos, kurios reikalaus derybų

Šiuo metu NBA neplanuoja nuolatinių pokyčių kolektyvinėje sutartyje, tačiau ESPN šaltinių teigimu, planuojami laikini pakitimai, kurie būtų panašūs į per 2011-ųjų įvykusį lokautą.

Jeigu reguliarusis sezonas nebūtų atšauktas, vėliausia įmanoma NBA finalo diena diktuotų sąlygas, kaip sutarčių terminai būtų pakeisti. Jeigu finalo serija baigtųsi rugpjūtį, logiškiausias sprendimas pradėti skaičiuoti naujus kalendorinius algų kepurės metus būtų nuo rugsėjo 1-osios.

Lygoje yra bent 41 krepšininkas, kuris turi kažkokią datą, pagal kurią turi būti priimtas atitinkamas sprendimas.

Dėmesį atkreipti galima bent į kelis žaidėjus. Gordonas Haywardas po šio sezono turės teisę rinktis 34,2 mln. dolerių sutartį, Andre Drummondas ir Anthony Davisas – po 28,8 mln., Otto Porteris – 28,5 mln., DeMaras DeRozanas – 27,7 mln., Nicolas Batumas 27,1 mln. Šiuo metu visi šie krepšininkai savo sprendimą turėtų priimti iki birželio 29-osios, tačiau viskas krypsta link to, jog šią dieną komandos dar žais reguliarųjį sezoną arba atkrintamąsias.

Jeigu šie žaidėjai atsisakytų išvardytų sumų, tuomet jie taptų laisvaisiais agentais. Vis tik susitraukusi algų kepurė galimybes pratęsti sutartis darys dar patrauklesnėmis, kas sumažintų komandų išlaidų galią laisvųjų agentų rinkoje.

Tiesa, savo ateitį spręs ne vien žaidėjai. Niujorko „Knicks“ puolėjas Bobby Portisas kitą sezoną gali uždirbti 15,8 mln. dolerių, tačiau šis sprendimas priklausys nuo klubo, o ne nuo jo paties. Jeigu sutartis iki birželio 27-osios dar vieneriems metams nebus pratęsta, tuomet Portisas taps laisvuoju agentu.

Žaidėjų premijos

Šioje vietoje ant kortos yra pastatyti krepšininkų milijonai. Dėl potencialaus reguliariojo ar viso sezono nutraukimo NBA ir žaidėjų asociacijai tektų derėtis dėl potencialių premijų išmokėjimo.

Pavyzdžiui, Majamio „Heat“ puolėjui Solomonui Hillui priklauso 531 tūkst. dolerių premija su sąlyga, kad jis reguliariajame sezone sužais bent 1000 minučių. Jeigu sezonas būtų pratęstas be reguliariojo sezono ir iš karto žengiant į atkrintamąsias, tai reikštų, kad Hillui iki minėtosios premijos trūktų 8 minučių. Tokiu atveju jis turėtų rimtą pagrindą reikšti pretenzijas dėl prarastos premijos.

Vis tik ne visi atvejai yra tokie lengvi. „Knicks“ puolėjas Maurice‘as Harklessas savo kontrakte turi sąlygą, pagal kurią jam priklauso 500 tūkst. dolerių už tai, jog jis per sezoną bus išmetęs bent 100 tritaškių ir juos realizuos bent 35 proc. tikslumu. Šiuo metu Harklessas yra išmetęs 98 tolimus metimus, o jų taiklumas siekia 34,7 proc.

2011-2012 m. sezone, kuriame dėl lokauto buvo sužaisti 66 susitikimai, NBA premijoms reikalingus tikslus sumažino iki 80 proc. naudodami 66/82 formulę. Ši formulė buvo pritaikyta atvejams, kuriuose buvo nustatytas tikslus sužaistų rungtynių/minučių skaičius, komandos pasiektų pergalių skaičius ar tiksli taškų riba (pvz. 1000). Vis tik ši formulė nebuvo taikoma atvejams, kuriuose buvo atsižvelgiama į žaidėjo vidurkius.

Datos ir terminai, kuriuos veikiausiai teks keisti:

– Algų kepurės ir prabangos mokesčio ribos nustatymas: birželio 29 d.

– Paskutinė diena, kuomet galima pateikti kvalifikacinį pasiūlymą apribotam laisvajam agentui: birželio 29 d.

– Diena, kuomet galima pradėti derybas dėl sutarties pratęsimo: birželio 30 d.

– Algų kepurės kalendorinių metų pradžia: liepos 1 d.

– Diena, kai apriboti laisvieji agentai gali pasirašyti sutartis: liepos 1 d.

– Gali būti sudaromos minimalios vertės sutartys ir pasirašomi kontraktai su lygos naujokais: liepos 1 d.

– Gali būti pratęsiamos sutartys su trečiamečiais ir ketvirtamečiais naujokais: liepos 1 d.

– Komandos gali pasirašyti sutartis su laisvaisiais agentais ir oficialiai atlikinėti mainus: liepos 6 d.

– Diena, kai iš naujo galima derėtis dėl sutarčių: liepos 6 d.

– Paskutinė diena, kai klubas gali atsiimti kvalifikacinį pasiūlymą, su kuriuo žaidėjas dar nėra sutikęs: liepos 13 d.

Komentarai:
anonimas07
liuksines problemos, net bjauru skaityti...uzdirbant tokius milijonus, didelio skirtumo nera 220 ar 250 mln per tuo 5 metus. Kitaip pasakius 3,6 mln ar 4,1 mln per menesi neatskaiciavus mokesciu! jo, isties tik makaronais ir pomidoru padazu galima isgyventi, kaip baisu. Siuo metu Europoje zmones praranda darbus arba ju pajamos yra mazinamos, ti kad jie ne milijonus uzdirba, o 0,001-0,002 mln euru per menesi, ir nuo ju bus dar nubraukta
2020-03-20
-3
Atsakyti
djgaffer
Labai išsikreips tada rinka,jei NBA tęs vasarą sezoną.Kai komandos tuo metu jau turėtų pradėti komplektuotis kitam sezonui,tai dar būtų atžaidinėjamas šitas sezonas.Tai žaidėjai iš kitų lygų ir šalių lieka nežinomybėj,ką jiems daryt.Tvarkaraštis taip pat keistųsi,nu daug tokių negerų dalykų.
2020-03-20
+2
Atsakyti
Na
Nba yra "ten" toli, o mes, europiečiai,,labiau domimės europiniu krepšiniu, eurolyga, Žalgiriu. Tai vat čia ir bus "linksma" - jau kalbama jog nauji konktraktai gali bùt ~40% mažesni ir tai dar bus sunku klubams susirinkt €. Tarkim tokiam Žalgiriui lengviau nes daug rimtų sutarčių kitam sezonui kaip ir neturi( vienintelis Jankūno ), tai galės lanksčiau derint naujus kontraktus. O vat tokiai Barsai bus sunkiau, nes po kaklu belekokios sutartys. Taip, tai Barsa, pas kurią piniginė gili dėl fūlės, bet manau net ir Barsa turės taupyt
2020-03-20
+4
Atsakyti
na
kritusios algos - tai geriausiai ką galėjo atnešti virusas lygai. Nes jau dėjosi beprotybė
2020-03-20
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.