Nuotr.: AFP-Scanpix
Nuotr. AFP-Scanpix

Tikimybė, kad Tokijo olimpinės žaidynės prasidės kaip buvo numatyta, liepos 24 dieną, yra menka, mano Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Taip ji komentuoja vakar Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) Vykdomojo komiteto (VK) paskelbtą žinią, kad pradėtas olimpinių žaidynių scenarijų planavimas. Šie scenarijai susiję su žaidynių esamų veiksmų planu pradėti žaidynės 2020 m. liepos 24 d. modifikavimu, o taip pat su žaidynių pradžios datos pakeitimais.

„TOK prezidentas Thomas Bachas vakar visiems padėkojo už kantrybę, nes sprendimas nukelti žaidynes nėra toks paprastas, kaip kažkam atrodo. Mano asmenine nuomone, kalba dabar eina ne apie tai, ar žaidynės bus nukeltos, o kuriam laikui bus nukeltos, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Gudzinevičiūtė. – Apsispręsti dėl to ir tai suderinti reikia laiko. Jeigu dabar TOK pareikštų, kad nukėlė žaidynes tam tikram laikui, atsirastų daug klausimų, todėl tai reikia atsakingai suderinti.“

TOK paskelbė dėl olimpinių žaidynių datos priimsiantis sprendimą per artimiausias keturias savaites.

Taip svarbiausias sporto varžybas pasaulyje rengianti organizacija reaguoja į Žemę sukausčiusio koronaviruso grėsmę. Sportininkai nuo Australijos iki Šiaurės Amerikos nebeturi įprastų sąlygų net treniruotis.

Anot Gudzinevičiūtės, labiausiai nerimą kelia ne situacija Japonijoje, o likusiame pasaulyje.

„Mano asmenine nuomone, mažai realu, kad žaidynės prasidės liepos 24 dieną, – sakė LTOK prezidentė. – Matant, kaip visame pasaulyje vystosi virusas, net jeigu iki to laiko bus saugu Japonijoje, saugu nebus kitur. Dabar tik klausimas, kuriam laikui žaidynės gali būti nukeltos.

TOK visada glaudžiai bendradarbiauja su pasaulio sveikatos organizacija ir laikysis jos rekomendacijų. Olimpinės žaidynės niekada nevyks šalyje, kurioje nesaugu būti arba dalyvauti.“

Nuotr. BNS
Sprendimas pavėlinti olimpines žaidynes gali būti vienintelis, siekiant jas apskritai išsaugoti.

Šiandien Kanados ir Australijos olimpiniai komitetai pranešė, kad nesiųs savo atletų į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes ir prašo jas perkelti į kitus metus.

„Nors mes suprantame sunkumus dėl žaidynių nukėlimo, niekas nėra svarbiau už mūsų atletų ir pasaulio visuomenės sveikatą ir saugumą, – rašoma Kanados olimpinio komiteto pranešime. – Tai nėra susiję tik su atletų sveikata – tai labiau dėl visuomenės sveikatos.“

Australai taip pat paskelbė nerizikuosiantys atletų ir žiūrovų sveikata.

„Akivaizdu, kad žaidynės negali būti surengtos liepą, – sakė Australijos komandos Tokijo žaidynėse vadovas Ianas Chestermanas. – Mūsų atletai turi nuostabų nusiteikimą ruoštis žaidynėms, tačiau stresas ir nežinomybė jiems yra didžiuliai iššūkiai.“

Australija ir Kanada 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse turėjo vienas didžiausių delegacijų pasaulyje – atitinkamai 421 ir 314 sportininkų.

Prašymą nukelti žaidynes į 2021 metus taip pat yra išreiškusios JAV plaukimo ir lengvosios atletikos federacijos.

2021 metais yra numatyti lengvosios atletikos ir plaukimo pasaulio čempionatai ir šių varžybų datų kirtimasis su olimpinėmis žaidynėmis minimas kaip didelis kliuvinys. Visgi lengvosios atletikos čempionatą jau svarstoma nukelti, o tai pridėtų lankstumo renkantis naują OŽ datą.

Kitas kliuvinys olimpinių žaidynių rengėjams yra tas, kad kitiems metams visi olimpiniai objektai yra išnuomoti ir dėl jų tektų derėtis iš naujo.

Vakar komentuodamas artimiausius TOK darbus, prezidentas Bachas pabrėžė, kad žaidynių atšaukimas būtų pernelyg skausmingas visoms pusėms, todėl visomis išgalėmis bandoma jas išsaugoti.

„Žaidynių atšaukimas būtų mažiausiai sąžiningas sprendimas, – sakė Bachas. – Atšaukimas sugriautų 11 tūkst. atletų ir 206 olimpinių komitetų olimpinę svajonę.“

Visgi apie tai, kad žaidynes planuojama perkelti, šiandien pirmą kartą užsiminė ir jų organizatoriai.

Tokijo žaidynių organizacinio komiteto prezidentas Yoshiro Mori pirmadienį specialioje spaudos konferencijoje paskelbė, kad nukėlimas yra „realus variantas“.

„Nukėlimas nėra mūsų pirmas pasirinkimas, tačiau mes negalime negalvoti apie tai, kaip apie realų variantą“, – sakė Mori, pabrėždamas, kad žaidynių atšaukimas apskritai nėra planuose.

TOK sprendimas lems ir tai, kas lauks birželio pabaigoje numatytų olimpinių krepšinio atrankų, kurių viena turi būti surengta Kaune, „Žalgirio“ arenoje.

Nuotr. BNS
Birželio 23-28 dienomis planuota, kad šešios rinktinės Nemuno saloje kausis dėl vienintelio kelialapio į žaidynes.

Anot Lietuvos krepšinio federacijos, kol kas nėra žinių dėl šių varžybų rengimo, tačiau vis labiau juntama galimybė jas nukelti.

„Šiuo metu esame laukimo stadijoje ir Lietuvoje numatyti trys svarbūs renginiai kol kas yra pakibę ant plauko, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė LKF viešųjų ryšių vadovas Vaidotas Zajarskas. – Gegužės pabaigoje Vilniuje turėjo vykti FIBA Generalinė Asamblėja, birželio mėnesį olimpinės atrankos krepšinio turnyras, o liepą – Europos jaunimo (U20) vaikinų krepšinio čempionatas. 

Šiai akimirkai manome, kad visi trys renginiai gali būti nukelti vėlesniam laikui, tačiau konkrečiai kokiam – sunku pasakyti. Lauksime TOK sprendimo dėl žaidynių ir tuo pačiu FIBA verdikto dėl atrankos turnyro Kaune. Organizacinio pasiruošimo šiam turnyrui nenutraukėme, bet pats darbas šiuo metu vyksta lėtesniu tempu.“

Koronavirusui sustabdžius krepšinio lygas visame pasaulyje, NBA jau paskelbė, kad savo varžybas tikisi atnaujinti ne anksčiau birželio vidurio ir jas tęstų iki pat rugpjūčio. Tai kirstųsi su visais tarptautiniais renginiais, jeigu šie nebūtų perkelti.

Jeigu atrankos varžybos visgi būtų atšauktos, kalbama, kad teisė varžytis olimpinėse žaidynėse atitektų pagal FIBA reitingą arba pasirodymą 2019 metų pasaulio čempionate. Abiem atvejais Lietuva patektų tarp keturių laimingųjų: FIBA reitinge ji yra aštunta, o pasaulio čempionato oficialioje įskaitoje liko devintoje vietoje.

Sprendimo dėl olimpinių žaidynių ateities laukia tūkstančiai sportininkų visame pasaulyje ir kelios dešimtys Lietuvoje. Olimpinius normatyvus yra įvykdę 23 atletai, o iš viso olimpinėje komandoje tikimasi turėti apie 40 sportininkų.

Lietuvos krepšinio rinktinė po Nepriklausomybės atkūrimo dalyvavo visose olimpinėse žaidynėse.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.