Nuotr.: BNS, FIBA/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS, FIBA/BasketNews.lt iliustracija

Tinklalapis „BasketNews.lt“, pasitelkęs į pagalbą jaunimo rinktinių ir klubinio krepšinio trenerius bei konsultavęsis su vyresnio amžiaus krepšininkais, sudarė perspektyviausių Lietuvos talentų, gimusių 1999-2001 m., penkioliktuką.

Rokas Jokubaitis

Rokas  Jokubaitis
Rokas  Jokubaitis
MIN: 22.58
PTS: 7 (41.67%)
REB: 3
AS: 6
ST: 0
BS: 0
TO: 1
GM: 1

Treneriai buvo paprašyti sudaryti talentingiausių krepšininkų penkioliktuką, atsižvelgiant ne į šios dienos pasiekimus, o į jaunuolių perspektyvą ateityje.

Žvelgiant į apklaustųjų trenerių balsus, U19-U21 amžiaus grupėse yra keturi aiškiai talentu išsiskiriantys žaidėjai, kurie figūravo sudarytų reitingų viršūnėse.

Reitinguojant, buvo sutarta, jog treneriai į savo sąrašus neįtrauks Lietuvoje gimusio Igno Brazdeikio, kurio pilietybės klausimas dar nėra išspręstas.

Verta paminėti, jog labai arti perspektyviausiųjų penkioliktuko buvo studijas JAV pradėsiantis Modestas Kancleris bei Klaipėdos „Neptūnui“ priklausantis Nojus Mineikis.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ šeštus metus paeiliui apžvelgia perspektyviausius šalies žaidėjus ir kiek anksčiau skelbė 2002, 2003 bei 2004 m. gim. amžiaus grupių reitingus.

Nuotr. fiba.basketball
 

15.

Marius Valinskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   1999-05-04 Kaunas  187 Gynėjas „Lietkabelis“
 
Praėjusią vasarą ilgalaikį kontraktą su Panevėžio „Lietkabeliu“ pasirašęs Marius Valinskas šį sezoną debiutavo FIBA Čempionų lygos turnyre.
 
„Žalgirio“ sistemoje augęs gynėjas yra vėlyvo brendimo, todėl varžantis tarp vyrų jam dažnai dar pristinga fizinės jėgos.
 
Vis dėlto Marius trenerių yra labai giriamas dėl savo darbo etikos ir neabejojama, jog su laiku jo fizinės savybės nebekiš kojos, siekiant pademonstruoti aikštėje individualius gebėjimus.
 
Tiesa, kaunietis yra labiau atakuojančio tipo gynėjas, o antrojo numerio pozicijoje jam gali šiek tiek trūkti centimetrų.
 
Būtent kamuolio varymas ir metimas po jo yra stiprioji Valinsko pusė. Neretai 21-erių krepšininko judesiai ir kūno kalba aikštėje gali priminti vyresnįjį brolį Paulių.
 
Praėjusį sezoną įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtyniaujantis 187 cm ūgio kaunietis LKL pirmenybėse vidutiniškai per 8 minutes pelnė po 2,6 taško, atliko po 1,1 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 2,6 naudingumo balo.
 
Čempionų lygoje Valinskas sužaidė 10 rungtynių ir vidutiniškai per 4 minutes rinko 0,4 taško ir 0,8 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.
 
Nuotr. fotodiena.lt
 

14.

Simas Jarumbauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2000-07-01 Vilnius 198 Puolėjas „Perlas“

Pastaruosius trejus metus lengvojo krašto pozicijoje rungtyniaujantis Simas Jarumbauskas sužaidė proveržio sezoną Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL).

Trenerių dėl kovotojo charakterio giriamas 198 cm ūgio kairiarankis didžiąją dalį pelnytų taškų susirenka po prasiveržimų, kai pelno taškus iš po krepšio, arba nuo baudų metimo linijos, kai yra neleistinai stabdomas varžovų.

Puolėjas pasižymi fizine jėga ir gera uosle dėl kamuolių, o tai jam atkarpomis leidžia rungtyniauti ketvirtojo numerio pozicijoje, kur jis buvo įpratęs žaisti iki 2017-2018 metų sezono.

Jarumbausko silpnybe yra įvardijamas žaidimo skaitymas – krepšininkas mėgsta perlaikyti kamuolį, o tai dažnai pasibaigia klaidomis. Taip pat treneriai iš vilniečio pasigenda stabilumo.

Marek Blaževič

Marek  Blaževič
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: C
Amžius: 18
Ūgis: 207 cm
Svoris: 96 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

29,5 proc. taiklumu iš toli NKL pirmenybėse atakavęs 19-metis privalo pagerinti šį žaidimo komponentą.

Jarumbausko statistika antroje pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygoje šį sezoną siekė 14,4 taško, 7,1 atkovoto kamuolio ir 15,4 naudingumo balo vidurkius.

Nuotr. D.Lukšta
 

13.

Justinas Ramanauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2000-09-21 Kaunas 193 Gynėjas „Žalgiris-2“

Debiutinį sezoną „Žalgirio“ dubleriuose žaidęs Justinas Ramanauskas netruko tapti vienu iš komandos lyderių.

Gynėjas Arvydo Gronskio treniruojamoje komandoje užsirekomendavo kaip gerą krepšinio supratimą bei stabilų metimą turintis krepšininkas.

Tvirtą kūno sudėjimą turintis atakų organizatorius taip pat geba gerai žaisti 1x1 situacijose bei nevengia imtis iniciatyvos lemiamais rungtynių momentais.

Savo šaltakraujiškumą Ramanauskas įrodė vasario mėnesį, kai derbyje su „Perlu“ pelnė paskutinius 4 rungtynių taškus ir atvedė žalgiriečius į pergalę – 87:85.

Kaunietis anaiptol nėra talentingiausias savo kartos žaidėjas, tačiau tokį lygį jis pasiekė tik užsispyrimo ir puikios darbo etikos dėka.

193 cm ūgio krepšininkas aikštėje kartais pameta galvą ir pamiršta, jog yra atsakingas už komandos puolimo organizavimą. Vis dėlto šis žaidimo komponentas turėtų ateiti su pasiekta branda.

NKL pirmenybėse kaunietis vidutiniškai per 24 minutes pelnė po 11,6 taško, atliko po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 8,5 naudingumo balo.

Nuotr. D.Lukšta

12.

Vitalijus Kozys

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   1999-04-30 Kretinga 201 Puolėjas „Žalgiris-2“
 
Sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje žaidžiantis Vitalijus Kozys panašu, jog jau išaugo NKL marškinėlius.
 
Dar 2018-2019 metų sezone LKL debiutavęs kretingiškis, anot apklaustųjų, jau praėjusiais metais galėjo rungtyniauti stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje, kurioje turėtų svarbų vaidmenį vienoje iš pirmenybių vidutiniokių.
 
201 cm ūgio puolėjas pasižymi kovotojo charakteriu, o tvirtas kūnas ir ilgos rankos jam leidžia patikimai kovoti dėl kamuolių. Vienas iš jaunimo rinktinių trenerių įžvelgia Kozio panašumų su tokio amžiaus Jonu Mačiuliu, o kitas, atsižvelgdamas ir į charakterio savybes, prisimena Tomą Masiulį.
„Žalgirio“ sistemos auklėtinis praėjusį sezoną dar dažniau pradėjo atakuoti iš toli (43/130 trit., 33,1 proc.), o tai jo žaidimui suteikė įvairumo.
 
Vis dėlto metimas išlieka taisytinu Kozio žaidimo elementu, o fizinės savybės kelia abejonių, ar 21-erių krepšininkas mėgiamoje sunkiojo krašto pozicijoje galės žaisti aukštame lygyje.
 
Praėjusį sezoną NKL Kozys vidutiniškai per 23 minutes pelnė po 10,2 taško, atkovojo po 6,8 kamuolio ir rinko po 12 naudingumo balų.
 
Nuotr. Reuters - Scanpix
 

11.

Martynas Arlauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2000-07-10 Kaunas 200 Gynėjas Gonzagos „Bulldogs“

„Žalgirio“ sistemoje augęs Martynas Arlauskas šį sezoną debiutavo prestižiniame Gonzagos universitete.

Dvimetrinis gynėjas turi tvirtą kūną bei pasižymi plastiškais judesiais aikštėje, tačiau jam atsiskleisti, anot trenerių, trukdo nepasitikėjimas savo jėgomis.

Žinoma, prie pasitikėjimo stokos prisidėjo ir nuolatinės sveikatos problemos, ankstesniais sezonais išvedusios lietuvį iš rikiuotės ir neleisdavusios iki galo atsiskleisti „Žalgirio“ dubleriuose.

Universitete, kuriame prieš persikeliant į NBA rungtyniavo Domantas Sabonis, Arlauskas per pirmąjį sezoną nesulaukė didelio trenerių pasitikėjimo – fiksuoti 5 minučių ir 1,2 pelnyto taško vidurkiai.

Tokie rodikliai tikrai nesuteikė Arlauskui papildomo pasitikėjimo savo jėgomis, todėl reikia tikėtis, jog artėjančiame sezone lietuvio minučių skaičius kils į viršų.

Kitas žaidimo elementas, kurį gynėjas privalo gerinti rungtyniaudamas už Atlanto – metimas iš distancijos. 

Nors pastaraisiais metais kauniečio progresas priblėso, įspūdingų fizinių duomenų atletas vis dar laikomas vienu talentingiausių savo kartos žaidėjų, o ir pats faktas, jog Gonzaga patikėjo Arlausko galimybėmis, kalba už save.

Nuotr. Imago Sport - Scanpix

10.

Danielius Lavrinovičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

  1999-01-22 Kelmė 206 Puolėjas „Artland Dragons“

Dar 2016-aisiais į Vokietiją rungtyniauti persikėlęs Danielius Lavrinovičius yra menkai pažįstamas Lietuvos krepšinio gerbėjų, tačiau jo galimybėmis ateityje žaisti aukštame lygyje neabejoja didžioji dalis apklaustųjų.

206 cm ūgio puolėjas išsiskiria ilgomis galūnėmis bei mobilumu aikštėje, turi minkštą metimą iš distancijos, o treneriai jį lygino su Kšištofu Lavrinovičiumi ir Arnoldu Kulboka.

Gynyboje su visais keistis galintis Lavrinovičius trenerių taip pat yra giriamas dėl puikaus charakterio bei informacijos imlumo.

Moksleivių amžiuje lengvuoju kraštu rungtyniavęs krepšininkas praėjusią vasarą, atstovaudamas Lietuvos U20 rinktinei, dėl susidariusios situacijos buvo priverstas rungtyniauti penktuoju numeriu, o tai nėra jo tikroji pozicija.

Nors ir yra atletiškas, Lavrinovičius turi problemų ginantis prieš fiziškai stipresnius aukštaūgius.

Lietuvis yra šiuolaikiškas ketvirtasis numeris, žaidimą grindžiantis toliau nuo krepšio. Tai, kad jaunystėje kelmiškis žaidė lengvuoju kraštu, jam suteikia papildomo universalumo.

Milžinišką progresą per metus padaręs „Artland Dragons“ aukštaūgis praėjusį sezoną antroje Vokietijos lygoje vidutiniškai per 24 minutes pelnė po 9,4 taško ir atkovojo po 4,6 kamuolio.

Nuotr. Basketnews.lt/D.Lukšta

9.

Erikas Venskus

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2000-05-28 Biržai 205 Centras „Žalgiris-2“

NKL dominavęs Erikas Venskus antrą sezoną paeiliui sulaukė pavienių šansų pagrindinėje „Žalgirio“ sudėtyje. Vis dėlto biržietis savo žaidimu įrodė, kad yra pasiruošęs reguliariai rungtyniauti LKL.

205 cm ūgio aukštaūgis geba puikiai žaisti nugara į krepšį, o pastaraisiais metais pagerino ir metimą iš vidutinio nuotolio.

Vis dėlto metimas iš distancijos vis dar išlieka taisytinu Venskaus žaidimo elementu, o norint rungtyniauti sunkiojo krašto puolėjo vietoje, jis privalo į savo puolimo arsenalą įtraukti tritaškius.

Treneriai, vertindami žalgiriečio perspektyvas ateityje, abejoja, ar jis galės sėkmingai žaisti vidurio puolėjo pozicijoje, kurioje jam trūksta reikiamų fizinių savybių. Apie tai yra užsiminęs ir Šarūnas Jasikevičius, kuris jaunuolį mato ketvirtoje pozicijoje.

Taip pat apklaustiesiems kyla klausimų dėl Venskaus perspektyvų tobulėti. Jau dabar 19-metis drąsiai gali rungtyniauti ne pirmojo ketverto LKL komandoje, tačiau, ar jis gali dėti dar vieną žingsnį į priekį savo karjeroje? Treneriai dėl to vieningos nuomonės neturi.

NKL pirmenybėse biržietis „Žalgirio-2“ ekipai vidutiniškai per 24 minutes pelnė po 15,1 taško, atkovojo po 6,2 kamuolio ir rinko po 19 naudingumo balų.

4 rungtynes LKL šį sezoną sužaidęs Venskus pagrindinei „Žalgirio“ komandai per 11 minučių pelnė po 4,5 taško, atkovojo po 2,8 kamuolio ir rinko po 6 naudingumo balus.

Nuotr. FIBA

8.

Ignas Sargiūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   1999-09-11 Kaunas 196 Gynėjas Kolorado „Rams“

Vienas perspektyviausių Lietuvos gynėjų Ignas Sargiūnas 2018-ųjų vasarą priėmė sprendimą keltis rungtyniauti už Atlanto, tačiau toks karjeros posūkis, bent jau pirmaisiais metais, atrodo labai rizikingas.

Pirmąjį sezoną mažai žaidybinio laiko Džordžijos universitete gavęs kaunietis nusprendė jį palikti ir persikelti į Koloradą, o toks jo sprendimas, atsižvelgiant į NCAA taisykles, reiškė 2019-2020 metų sezoną be oficialių rungtynių.

„Manau, tie praleidžiami metai skamba baisiau, negu iš tikrųjų yra. Juos galima labai naudingai išnaudoti stiprinant kūną ir gerinant savo techniką. 

Be to, bus proga prisitaikyti prie naujos komandos ir žaidimo stiliaus. Kai nežaidi oficialių NCAA mačų, universitete esi priskiriamas tai komandai, kuri treniruotėse daugiau žaidžia ir taip gauni daugiau praktikos“, – praėjusių metų birželį „BasketNews.lt“ sakė Sargiūnas.

196 cm ūgio gynėjas gali žaisti per dvi pozicijas ir trenerių yra išskiriamas dėl tvirto kūno sudėjimo, plataus klaidinamų judesių arsenalo ir aukšto krepšinio supratimo.

Sargiūnas nevengia imtis iniciatyvos lemiamais rungtynių momentais, o atakas dažnai užbaigia prasiveržimais bei metimais iš vidutinio nuotolio.

Visi iki vieno apklaustieji jaudinasi dėl Sargiūno pasirinkto karjeros kelio ir viliasi, kad artėjantį sezoną krepšininkas gaus daug žaidimo laiko.

Taip pat pažymima, jog per laisvus nuo rungtynių metus gynėjas privalėjo pagerinti metimą iš toli bei po kamuolio varymo, nes tai jam kišo koją visos karjeros metu.

Paskutinį kartą oficialiose rungtynėse lietuvis varžėsi praėjusią vasarą, kai U20 Europos čempionate vidutiniškai per 21 minutę pelnė po 9,6 taško ir atliko po 2,4 rezultatyvaus perdavimo.

Nuotr. M.Baranauskas

7.

Klaidas Metrikis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-02-21 Klaipėda  204 Puolėjas „Neptūnas“

Stipriai savo žaidimą pastaraisiais metais patobulinęs Klaidas Metrikis šioje amžiaus kategorijoje yra laikomas perspektyviausiu sunkiuoju kraštu.

Klaipėdietis išsiskiria tvirtu kūnu, kuriuo nevengia naudotis ir aikštėje, akcentuodamas kontaktinį žaidimą, grindžiant jį atletiškumu ir fizškumu.

Arčiau krepšio mėgstantis žaisti 204 cm ūgio atletas pastaraisiais metais tapo itin pavojingas ir prie tritaškio linijos – šį sezoną Metrikis NKL išmetė 170 dvitaškių ir 144 tritaškius.

Universaliajam puolėjui treneriai prognozuoja šviesią ateitį, jei šis išlaikys tokią pačią koncentraciją treniruotėse, bet prieš pakeliant savo žaidimą į aukštesnį lygį 20-metis privalo pagerinti asmeninę gynybą.

2019-ųjų vasarą Metrikis su „Neptūnu“ pasirašė dvejų metų kontraktą, tačiau šį tarpsezonį turės galimybę jį nutraukti ir pasirinkti naują karjeros stotelę.

Pats klaipėdietis kovo mėnesį tinklalapiui „BasketNews.lt“ atskleidė, jog dar praėjusią vasarą sulaukė „Žalgirio“ pasiūlymo prisijungti prie dublerių komandos, o dėmesį kauniečiai rodė ir 2019-2020 metų sezono metu.

Tik prieš nutraukiant LKL sezoną prie „Neptūno“ prisijungęs Metrikis stipriausioje lygoje spėjo sužaisti vos vienerias rungtynes, o dublerinėje ekipoje NKL puolėjas pasižymėjo solidžia statistika – 13,8 taško, 4,1 atkovoto kamuolio ir 12,3 naudingumo balo.

Nuotr. BNS

6.

Lukas Uleckas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-08-06 Marijampolė  199 Puolėjas „Cbet“

Lukas Uleckas trenerių balsavime liko tik per plauką už penketuko ribų, o tai daug ką pasako apie jo potencialą.

Beveik dvimetrinis „Žalgiriui“ priklausantis puolėjas buvo paskolintas Prienų „Cbet“, kur demonstravo universalumą ir žaidė nuo antros iki ketvirtos pozicijos.

Ilgą laiką dėl snaiperio savybių vertintas ilgarankis marijampolietis pastaraisiais metais į savo žaidimą įtraukia vis daugiau ginklų.

Uleckas Prienuose, be tritaškių metimų, parodė, jog gali būti efektyvus žaisdamas su kamuoliu pikenrolą, ar išnaudodamas savo ūgio pranašumą ant ūselio.

Šį sezoną LKL puolėjas iš toli atakavo vos 28,5 procentų taiklumu (35/123 trit.), tačiau apklaustieji neabejoja jo metimo potencialu, pridėdami, jog Uleckui dar trūksta fizinių savybių, o tai ir galėjo kišti koją tikslumui.

„Uleckas pasistūmėjo fiziškume, – po sezono tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė snaiperio treneris Prienuose Mantas Šernius. – LKL tu negali žaisti puse kojos ir rodyti rezultatus. Nebent esi super talentas. Šitoje vietoje jam ir toliau reikės geresnio savo atletiškumo, fiziškumo. Krepšinį jis tikrai supranta, su juo labai lengva bendrauti ir rungtynių metu, ir po to analizuojanti klaidas. Jis yra vienas iš tų LKL snaiperių, kuris ateityje, galbūt už 2-3 metų, belsis į klubus, kurie žais Europoje.“

Vienas iš Lietuvos jaunimo rinktinių trenerių mano, jog Uleckas per porą metų gali pakeisti Artūrą Milaknį „Žalgiryje“, tikindamas, jog marijampolietis yra žymiai universalesnis už 33-ejų veteraną.

Atrodytų, jog 20-metis turi visus duomenis ir įrankius tapti Eurolygos lygio snaiperiu, bet treneriams klausimu išlieka Ulecko valia ir charakteris. Apklaustieji pažymi, jog iš marijampoliečio norėtųsi daugiau sportinio pykčio.

Taip pat prieš kylant į aukštesnį lygį Uleckas turi pagerinti kojų darbą gynyboje – krepšininko gynybos reitingas (108,6 praleisto taško per 100 atakų) iš rotacijos žaidėjų Prienuose buvo geresnis tik už Martyno Varno.

„Cbet“ gretose LKL 2019-2020 metų sezone Uleckas per 27 minutes pelnė po 9,7 taško, atkovojo po 4 kamuolius, atliko po 2 rezultatyvius perdavimus ir rinko po 8,9 naudingumo balo.

Nuotr. BNS

5.

Arnas Velička

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-12-10 Kaunas  195 Gynėjas „Cbet“
 
Dar vienas „Žalgiriui“ priklausantis talentas, kurio galimybes treneriai vertina dviprasmiškai.
 
Puikius fizinius duomenis turintis Arnas Velička yra atakuojančio tipo įžaidėjas, kuris pirmiausia galvoja, kaip pačiam pelnyti taškus, o tik po to – apie perdavimą.
 
Šį sezoną Prienuose rungtyniavęs 195 cm ūgio gynėjas įrodė, kad jau visiškai atgavo pasitikėjimą savo jėgomis po nuviliančio etapo „Barcelonoje“, o rodyti rezultatai byloja, jog krepšininkas artėjantį sezoną turėtų sulaukti šanso aukštesniame lygyje.
 
Išskirtinėmis lyderio savybėmis pasižymintis 20-metis nebijo imtis iniciatyvos lemiamais rungtynių momentais, turi platų judesių arsenalą, yra veržlus ir naudodamasis savo fiziniu pranašumu prieš tiesioginius oponentus geba lengvai provokuoti pražangas.
 
Po sezono kalbėdamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“ „Cbet“ vyriausiasis treneris Šernius tikino, jog per praleistą laiką kartu Velička didžiausią progresą padarė pikenrolo gynyboje, kur iki tol turėjo problemų, bei išmoko geriau įvertinti situacijas aikštėje.
Vis dėlto apklaustiesiems kelia klausimų Veličkos mentalitetas – ar žaidėjas galėtų susitaikyti su atsarginio vaidmeniu aukštame lygyje žaidžiančioje komandoje?
 
„Tokios lyderio savybės, kokias turi Velička, yra retas atvejis mūsų šalyje. Ar jis gali ateityje būti geresnis nei dabar? Jam reikia dirbti su savo mentalitetu ir jei vieną rytą atsikėlęs pasakys sau, jog gali susitaikyti su tokiu vaidmeniu, kur jam komandoje nebus patikėtas lemiamas metimas, o bus skirtos specialios užduotys ir jis jas vykdys, tuomet Velička turi potencialą žaisti aukščiausiame lygyje.
 
Kitu atveju, tai, ką Velička žaidžia dabar ir kokią žalią šviesą turėjo Prienuose, bus jo karjeros lubos“, – sakė vienas iš Lietuvos jaunimo rinktinės trenerių.
 
Nors Šernius tikina, jog Velička patobulėjo ties sprendimų priėmimais aikštėje, tačiau jo pataikymo procentas apklaustiesiems specialistams vis dar kelia nerimą – 46,3 proc. dvitaškių (63 iš 136), 29,1 proc. tritaškių (32 iš 110) ir 65,7 proc. baudų (71 iš 108).
 
Šį sezoną kauniečio statistika LKL per 26 minutes siekė 12,2 taško, 3,2 atkovoto kamuolio, 4,7 rezultatyvaus perdavimo, 5,7 išprovokuotos pražangos ir 13,9 naudingumo balų.
 
Nuotr. FIBA
 

4.

Dovydas Giedraitis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-08-17 Vilnius  193 Gynėjas „Estudiantes“
 
Trečią sezoną Ispanijoje praleidęs Dovydas Giedraitis vis dar yra mįslė didžiajai daliai Lietuvos krepšinio gerbėjų.
 
Užtikrintai 4-ąją reitingo vietą užėmęs 19-metis paskutinį kartą Lietuvoje pilną sezoną sužaidė dar 2016-2017 metais, kai atstovavo Molėtų „Ežerūnui“, o nuo to laiko gynėjas padarė didelį progresą.
 
Šį sezoną ACB lygoje Madrido „Estudiantes“ atstovavęs Giedraitis yra įvairiapusis žaidėjas su galingu kūno sudėjimu.
 
193 cm ūgio atletas pastaraisiais metais nemažai pridėjo raumeninės masės ir dabar sveria 90 kg, o tai padėjo dar labiau išryškinti jo individualius gebėjimus aikštėje. 
 
Giedraitis yra išreikštas snaiperis, gebantis susikurti progas pats sau bei solidžiai atakuojantis tiek po kamuolio varymosi, tiek iš statinės pozicijos.
 
Vilnietis yra giriamas dėl aukšto krepšinio supratimo, o jo kūryba aikštėje yra būtent tai, ko Lietuvos rinktinei pradėjo trūkti pastaraisiais metais – šalia tolimų metimų Giedraitis gali pasiūlyti nuostabų aikštės matymą bei prasiveržimus.
Vertinant Giedraičio progresą šiandien, apklaustieji specialistai žaidėjo pasirinkimą išvykti į Ispaniją vertina teigiamai, tačiau taip pat prideda, jog lietuvis kitą sezoną privalo tapti visaverčiu „Estudiantes“ rotacijos žaidėju. 
 
Verta pažymėti, jog kitą sezoną atsiskleisti ACB lygoje Giedraičiui bus idealios sąlygos – kovo mėnesį krepšininkas dėl praleisto laiko Ispanijoje įgavo vietinio žaidėjo statusą.
 
Praėjusį sezoną Giedraitis ACB sužaidė aštuonis mačus ir vidutiniškai per 9 minutes pelnė po 2,8 taško ir rinko po 2 naudingumo balus, iš toli atakuodamas 63,7 proc. taiklumu.
 
2018-2019 metų sezone lietuvis atstovavo „Estudiantes“ dublerių komandai ir buvo jos lyreris, ketvirtoje Ispanijos lygoje vidutiniškai pelnydavęs po 20,2 taško.
 
Praėjusią vasarą U19 pasaulio čempionate gynėjas per 23 minutes fiksavo 9,4 taško ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo statistiką.
 
Nuotr. BNS
 

3.

Marekas Blaževičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2001-09-01 Vilnius  207 Centras „Rytas“

Anksčiau sveikatos problemų kamuotas Marekas Blaževičius šį sezoną pademonstravo savo potencialą.

18-metis ne kartą Vilniaus „Ryte“ demonstravo kietą charakterį ir būdamas tokio amžiaus drąsiai į atlapus kibo net Pauliui Jankūnui.

Autoritetų nepaisymas trenerių išskiriamas kaip viena iš Mareko stiprybių, o pridedant fiziškumą, gerą žaidimą tiek nugara į krepšį, tiek pikenrolo situacijose, gauname labai intriguojantį vidurio puolėją.

Apklaustieji taip pat pažymi puikią 207 cm ūgio krepšininko darbo etiką, kuri stipriai prisidėjo prie to, kad Blaževičius greitai ir sėkmingai grįžo ant parketo po atliktos nugaros operacijos.

Su Blaževičiumi dirbę treneriai išskyrė ir gerą aukštaūgio kūno valdymą bei greitas rankas, kurios šį sezoną leido „Ryte“ būti tarp keturių geriausią gynybos reitingą turinčių rotacijos krepšininkų, kartu su Arnu Butkevičiumi, Evaldu Kairiu ir Doviu Bičkauskiu.

Artimiausioje ateityje vilniietis toliau turi gerinti metimą iš distancijos, nes būtent šis žaidimo elementas, nors jau nėra Achilo kulnas, kiša koją puolime. Taip pat reikia dirbti su komandinės gynybos skaitymu bei sprogstamąja jėga.

Šiemet 12 minučių vidurkį LKL turėjęs 18-metis gali dėkoti ir palankiai sukritusioms aplinkybėms – tiek Kairys, tiek Martynas Echodas buvo kamuojami sveikatos problemų, o tai atrišo rankas jaunajam krepšininkui, kuris per metus išsiaugino pasitikėjimą savo jėgomis.

Vis dėlto šį sezoną Blaževičius rungtyniavo be sukeltų aplinkinių lūkesčių, todėl artėjančiais metais bus įdomu stebėti, kaip jaunajam krepšininkui seksis tvarkytis su išaugusiomis atsakomybės, kad ir kur jis nuspręs tęsti savo karjerą.

LKL „Ryto“ sistemos auklėtinio statistika siekė 7 taškus, 3,3 atkovoto kamuolio ir 7,7 naudingumo balo.

Europos taurėje lietuvis per 12 minučių pelnė po 4,1 taško, atkovojo po 3 kamuolius ir rinko po 3,7 naudingumo balo.

Nuotr. BNS

2.

Deividas Sirvydis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-06-10 Vilnius  204 Puolėjas „Rytas“

Deividas Sirvydis – neabejotinai daugiausiai dėmesio per šiuos metus susilaukęs Lietuvos talentas, kuriam, panašu, tai neišėjo į naudą.

Praėjusią vasarą 19-metis buvo pašauktas 37-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje, tačiau dar metams liko stažuotis Vilniuje, kur buvo tikimasi proveržio sezono.

Kūną sutvirtinęs Sirvydis tapo dar pranašesnis prieš tiesioginius varžovus, kuomet rungtyniavo gynėjo pozicijoje, bet viso savo potencialo „Ryte“ atskleisti jam nepavyko.

Didelį Dainiaus Adomaičio pasitikėjimą turėjęs vilnietis aikštelėje išsiskyrė drąsa atakuojant iš toli, nepaisant sudėtingų situacijų, tačiau buvo pasigendama agresyvesnio žaidimo veržiantis link krepšio.

Apklaustieji išskyrė, jog Sirvydžiui reikia gerinti ne tik prasiveržimą, bet ir darbą gynyboje bei charakterio savybes.

Vis dėlto, nors 204 cm ūgio atleto sezonas ir nebuvo toks, kokio daugelis tikėjosi, reikia nepamiršti, jog Sirvydžiui birželio mėnesį sueis viso labo 20 metų.

Lietuvio stiprybės aiškios – aukštas krepšinio supratimas ir elitinio lygio metimas iš distancijos, o sutvirtėjęs kūnas rodo, jog gynėjo metai veltui nenuėjo.

Taip pat reikia pridėti begalinį Sirvydžio pasitikėjimą savo jėgomis, kuris yra retas Lietuvos krepšininkams, o ši savybė labai naudinga, jei yra nukreipiama tinkama linkme.

Sprendimas palikti „Rytą“ ir keltis rungtyniauti į užsienį gali būti pozityvus postūmis karjeroje – Sirvydis Izraelyje neturės tiek pagundų, kiek buvo Vilniuje, bus priverstas išeiti iš komforto zonos, o tai turėtų paspartinti krepšininko brandą.

Europos taurėje tiek gynėjo, tiek puolėjo pozicijose galintis rungtyniauti krepšininkas per 15 minučių pelnė po 6,6 taško, atkovojo po 2,8 kamuolio, rinko po 5,7 naudingumo balo, iš toli atakuodamas 38,2 proc. taiklumu.

LKL pirmenybėse Sirvydžio skaičiai kuklesni – 5,7 taško, 2,5 atkovoto kamuolio, 4,2 naudingumo balo ir 33,3 proc. pataikymas iš toli.

Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

1.

Rokas Jokubaitis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-11-19 Mažeikiai  192 Gynėjas „Žalgiris“

Rokas Jokubaitis dar 2018-2019 metų sezone sužaidė 20 rungtynių NKL, o jau šiemet ne tik surengė kelis solidžius pasirodymus Eurolygoje, bet ir debiutavo Lietuvos rinktinėje.

Puikiai Jasikevičiaus sukurtoje sistemoje besijaučiantis 19-metis greitai sugeria informaciją ir yra patikimas trenerio idėjų vykdytojas aikštėje.

Tvirtą kūno sudėjimą turintis gynėjas būtent paskutinėse rungtynėse, prieš sustabdant sezoną, surengė karjeros pasirodymą, kai į Utenos „Juventus“ krepšį įmetė 19 taškų, atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir surinko 24 naudingumo balus.

„Jokubaitis šiandien turėjo visas komandos vadžias savo rankose, sustatydavo žaidėjus. Aišku, per 32 minutes nepriimsi visų gerų sprendimų, bet manau, kad jis buvo fantastiškas“, – po mačo Utenoje pagyrimų savo auklėtiniui negailėjo Jasikevičius.

Aukštą krepšinio IQ turintis mažeikiškis įrodė, kad jau dabar ant parketo gali vadovauti pripažintiems Eurolygos krepšininkams, o jo precizinė darbo etika, užsispyrimas ir nuoseklus kilimas karjeros laiptais nuteikia itin pozityviai.

192 cm ūgio gynėjas yra europinio stiliaus įžaidėjas, puikiai matantis aikštelę ir jau dabar pasižymintis elitiniu situacijų skaitymu. Net keli apklausti treneriai, paprašyti įvardinti panašų žaidėją į Jokubaitį, įvardijo Stambulo „Fenerbahče“ vedlį Kostą Slouką.

Individualiais veiksmais nepiktnaudžiaujantis įžaidėjas šį sezoną taip pat pagerino pataikymą iš trijų taškų zonos (16/35 trit. LKL), o sutvirtėjęs kūnas leido jam užtikrinčiau jaustis ginantis prieš subrendusius oponentus.

Akcentuojant Jokubaičio talentą, vertą pažymėti puikų mentalitetą ir realų situacijos vertinimą, kuris toliau turėtų padėti jam kilti karjeros laiptais.

Žalgiriečiui vasarą būtina sustiprinti žaidimą silpnąja ranka, kuria šlubuoja ne tik prasiveržimas, bet ir atakų užbaigimas. Taip pat metimas iš distancijos vis dar išlieka tuo žaidimo elementu, prie kurio Jokubaičiui reikia toliau sunkiai dirbti.

Dėl koronaviruso susidariusi situacija neabejotinai paveiks „Žalgirio“ biudžetą, o tai į naudą gali išeiti 19-mečiui, kuris, tikimasi, jau kitą sezoną gali tapti patikimu rotacijos žaidėju.

Šį sezoną Eurolygoje Jokubaitis ant parketo išbėgo 10 kartų ir vidutiniškai per 6 minutes pelnė po 2,2 taško, atliko po 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 2 naudingumo balo.

LKL įžaidėjo skaičiai buvo kelis kartus solidesni – 7,4 taško, 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir 8,9 naudingumo balo per 17 minučių.

Komentarai:
sad
Perspektyvus LKL gal, nesuprantu kaip profesionalus krepsininkas gali atrodyti visiskai neatletiskai, ir visu trukumas atletines savybes? kodel treneriai neliepia krepsininkams kacialintis?
2020-06-01
+4
Atsakyti
Radvilaviciau!!!!
cia COVID -19 pasekme is neturejimo kas veikti???
2020-05-28
-6
Atsakyti
ddadu
gradus cia tie talentai...nera nej vieno,kuri ziuretum ir sakytum wow cia tai bus zaidejas....nezinau jei tau kazkur 20 metu mazu maziausiai jau turetum buti bent jau LKL vidutiniokes vienas vedanciu zaideju,o cia pl puse arba NKL dar lose arpo po 2 taskus LKL imeta...tai kokie cia talentai?
2020-05-28
-1
Atsakyti
keista
As tai galvoju , kas sugalvojo tuos desimtukus, penkioliktukus??? Kam visa tai? Reklaminis triukas, atstovavimas kazkokiem klubu, agentu interesams? Na pagalvokite - kas is to , kad raso tas 1as, o tas 15as??? Juk viskas sprendziasi aikteleje ir t.t. .... Jis talentingas, bet trina suola: Jokubaitis, Arlauskas, Sargiunas ir t.t. kad ir tas pats Sirvydis ... Koki vaidmeni jie vaidina komandu, kurioms jie atstovauja , rezultatams? - JOKIO !!! Suprantu zaidzia MKL\\e - 20tsk, RKL\'e -20tsk, NKL\'e -20tsk, LKL\'e -20tsk ... va jau galime kalbeti zmogus talentingas! O dbr kas? Kur ju rezultatai??? genetikoje? kad buvusiu krepsininku vaikai? Kad kazakas itryne i garsius klubus??? pasitreniruoti su vyrais? Ar kad kazkas mato ir nori juos tokius matyti >> rasinedamas straipsnius.... 18-20m , kurie buvo talentingi jau rode reulataus: S.Marciulionis, A.Sabonis, A. Karnisovas, A.Macijauskas, L.Keliza ir dar keletas... Ar garsiame klube bus Jokubaitis, ar Sirvydis, ar Arlauksas , ar panasus - komandai jokios itakos rezultato prasme tai neturi ir netures !!!
2020-05-28
+9
Atsakyti
Ff
nieko keisto, kad zk kiseneje sedintys bnews i 1 vieta idejo jokubaiti. Daugiau graudu, nei juokinga
2020-05-28
+5
Atsakyti
Hervy Jomby
top 10 : jomantas, babrauskas, galdikas, buterlevicius, cepukaitis, gailius, andriuskevicius, mazutis, junioras pacesas, cizauskas
2020-05-28
+5
Atsakyti
djgaffer
Gerų jaunų žaidėjų yra,bet visada viskas susideda į darbo etiką.Krepšinis yra toks dalykas,kuriam turi atsiduoti 100@.Tenka aukoti susitikimus su draugas,vasarą lieti prakaitą,jei nori tapti rimtu žaidėju.Bet pasiaukojimas visada atsiperka ir jei nuoširdžiai jie dirbs,dėl ateities bus ramūs.Svarbiausia atsisakyti pagundų,būti ypač kantriems ir bus atlyginta su kaupu.
2020-05-27
+10
Atsakyti
Antanas
Kdl cia tiek daug zaideju is zalio la.vonyno
2020-05-27
-5
Atsakyti
Arnas
as tai dar is velickos tikiuosi daugiau negu is jokubaicio ir noreciau, kad jam labiau pasisektu
2020-05-27
+2
Atsakyti
expertas
Šiaip bendrai žiūrint, seniai buvo, jog eilėje metų iš eilės būtų perspektyvių žaidėjų. Anksčiau būdavo, kad 92m. daug perspektyvių, tada 93 tuščia, 94 daug, 95 tuščia, 96 tik Sabonis. O dabar: 97: Echodas, Birutis, Beliauskas?, Lukošiūnas?, 98: Kulboka, Masiulis, Sedekerskis, Jogėla 99: Velička, Uleckas, Sargiūnas?, Lavrinovičius? 00: Jokūbaitis, Sirvydis, Giedraitis, Metrikis, Venskus, Jarumbauskas? ir kt. (čia super talentingi metai) 01: Blaževič (čia tik mažiau) 02: Tubelis, Marčiulionis Tai 2028 metų olimpiadai, dar su Saboniu, 94\' metų žaidėjais, gal ir kokiu Valančiūnu, labai įdomi rinktinė nusimato. Čia šiaip ir nuopelnai ir Lietuvos klubams, kurie pagaliau susitvarkė piramides. Gali žaidėjai augti tiek Žalgiryje, tiek Ryte, tiek ir Neptūno ar Šiaulių sistemose. Bei atsiranda klubai LKL, kurie priima talentingus žaidėjus kaip Nevėžis ir Cbet, tas pats Neptūnas.
2020-05-27
+11
Atsakyti
M
Sakyciau graudoki talentai, bet kai izaidejai 3 visi potencialiai geresni uz Kalnieti, tai cia Auksine karta. Kitu poziciju zaideju ir taip surasim
2020-05-27
+13
Atsakyti
Jonas
nu jo......krepsinio salies talentai....imeta LkL 2 tasku vidurkis ir jau talentu top 15, graudoka. kur tie ZALGIRIO SISTEMOS MOKYKLOS TALENTAI isauginti??? geriausiu atveju prienuose arba panevezy. pasirodo ne talentai lietuvos rupi o kaip prisikraut kisenes. laukia futbolo likimas, nors jau paskutiniai desimt metu rinktines apgailetini, ir prosvaisciu nematyt. eiliniu kamuoldauziu top15, nes talentu sitam sarase apskritas nulis.
2020-05-27
+5
Atsakyti
djgaffer
Jokubaitis kaip ir Kalnietis, net ir po 30mties metu bus zalfaniu laikomas perspektyviu
2020-05-27
-8
Atsakyti
XxX
jie u 18
2020-05-27
-3
Atsakyti
Lb33
ne nu bet iš lempos surašyta. Kur Domantas Vilys? jis ką po sudėtingo sezono Šakiuose visą talentą išvaistė?
2020-05-27
-9
Atsakyti
Adevolo Okuladža
Nesuprantu kokio velnio Arlauskas vis kišamas į tuos perspektyviausių reitingus. Rinktinėje nebuvo lyderis, Ž dubleriuose nebuvo lyderis, univere negauna žaisti iš viso. Nebent renkamas pagal perspektyvas gyvenime, tada taip. Su JAV diplomu gal ir turės gerą karjerą, deja, bet tik ne krepšinyje.
2020-05-27
Atsakyti
Mhm
Marcela su Tubeliu 2002 metu. neitraukti
2020-05-27
-1
Atsakyti
?
O kur Marciulionis?
2020-05-27
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.