Nuotr.: Fotodiena.lt
Nuotr. Fotodiena.lt

Vasara – įprastas laikas, kuomet Lietuvos krepšinio aikštelėse verda 3x3 kovos, tačiau pasaulyje siaučianti pandemija pakoregavo ir šios sporto šakos planus. Vis dėlto neplanuota įvykių seka, panašu, jog gali teigiamai pasitarnauti trijulių krepšiniui Lietuvoje, kuris artimiausiu metu turėtų būti plačiai nušviečiamas tarptautiniu lygmeniu.

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) dėl pandemijos nutraukė sezoną kovo 13-ąją, o pirmenybių prezidentas Remigijus Milašius dar gegužės pradžioje užsiminė apie planus surengti 3x3 vasaros turnyrą.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, šį LKL projektą itin palaiko FIBA, kurios pagrindiniai turnyrai dėl pandemijos nusikėlė į vasaros pabaigą. FIBA LKL turnyrą žada paskelbti vienu didžiausių 3x3 krepšinio vasaros renginiu ir ne tik plačiai jį nušviesti, bet ir skirti laimėtojams pakvietimą į vieną iš „Masters“ serijos turnyrų.

Turnyras, kurio prizinis fondas bus apie 50 tūkst. eurų, turėtų prasidėti birželio pabaigoje ir vykti keturiais etapais. Visi jie bus rengiami Palangoje.

Nors komandų sudėtys dar nėra aiškios, Lietuvos trijulių krepšinio rinktinės treneris Dainius Novickas atskleidė, jog turnyre neturėtų trūkti intriguojančių pavardžių.

„Norime surengti aukščiausio lygio turnyrą, kuris padėtų keisti žmonių nuomonę apie 3x3 krepšinį, – „BasketNews.lt“ sakė prie renginio prisidedantis Novickas. – Kiekviename etape varžysis po 12 komandų – dešimt LKL klubų deleguojamų trijulių ir dvi federacijos ekipos. Kiek žinau LKL komandų planus, laukia tikrai aukšto lygio kovos, o viena iš ekipų turėtų būti sudaryta iš LKL legendų.“

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis tarp galimų LKL legendų komandos atstovų yra minimi broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai, Simas Jasaitis ir Mindaugas Lukauskis.

Su Lietuvos trijulių rinktine bilietą į olimpinę atranką iškovojęs Novickas įsitikinęs, jog pirmuosiuose turuose LKL žaidėjams kils problemų varžantis su jau kurį laiką šia sporta šaka užsiiminėjančiomis 3x3 asociacijos komandomis.

„Kiek teko girdėti, LKL žaidėjams sunku priprasti prie trijulių krepšinio greičio. Manau, kad pirmuosiuose etapuose jiems tikrai nebus lengva varžytis su abiem Lietuvos rinktinėmis, nes tam reikia praktikos. Vis dėlto paskutiniame etape, kur jau kovojama dėl piniginio prizo, kova bus nenuspėjama“, – įsitikinęs mėgėjų krepšinio legenda Novickas.

Dainius Novickas su Rimantu Kaukėnu
Dainius Novickas su Rimantu Kaukėnu
Nuotr. Facebook

3x3 krepšinio greičiais buvo nustebęs ir ilgametis Lietuvos rinktinės puolėjas Jonas Mačiulis, kuris, tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, sulaukė krepšinio federacijos pasiūlymo išbandyti jėgas naujoje olimpinėje sporto šakoje.

„Jonas (Mačiulis) buvo atėjęs pas mus į treniruotę ir nustebo, kokiais greičiais čia viskas vyksta, – pasakojo Novickas. – Jis abejojo, ar su savo metimo technika sugebėtų prisitaikyti prie tokių greičių, bet manau, jog su savo duomenimis po kurio laiko treniruočių Jonas būtų sunkiai sustabdomas trijulių krepšinyje.

Sunku pasakyti, kiek Jonas ateityje rimtai svarstys galimybę varžytis trijulių krepšinyje, bet vien jo domėjimasis nuteikia pozityviai.“

Lietuvoje 3x3 krepšinis vis dar įsivaizduojamas kaip mėgėjų sportas nepaisant to, jog dar 2017-aisiais tapo olimpine sporto šaka. Praėjusiais metais Lietuvoje susikūrusi profesionali 3x3 komanda „Gulbelė“, kuri buvo sudaryta iš Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) besivaržančių Šakių „Vyčio“ krepšininkų, per trumpą laiką tapo elitine ekipa pasaulyje.

Vis dėlto 3x3 krepšinį ilgą laiką populiarinantis Novickas įsitikinęs, jog LKL organizuojamas trijulių krepšinis padarys didžiulę įtaką tolimesniam šio sporto vystymui.

„Jau dabar girdžiu apie LKL klubų planus ateityje burti profesionalias trijulių komandas. Tai yra logiška, žinant, kokie pinigai FIBA krepšinyje sukasi ir tai yra galimybė uždirbti ne tik krepšininkams, bet ir vidutinio pajėgumo Lietuvos klubams. Manau, kad po truputį į mūsų šalį ateina supratimas, kas yra 3x3 krepšinis, ir greitai žmonės nebelygins jo su įprastąja sporto šaka, kaip nėra lyginamas salės tinklinis su paplūdimio“, – sakė 41-erių trijulių krepšinio specialistas.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, LKL klubai specialiai šiam trijulių turnyrui žaidėjams moka algą, o laimėjimai iš turnyrų nukeliaus į komandų biudžetus. Būtent tai skatina LKL vidutiniokes turėti profesionalią 3x3 komandą.

Tiesa, yra ir tokių atvejų, kai LKL klubai krepšininkams atlyginimo nemoka, tačiau rūpinasi jų pasiruošimu bei nakvyne. Taip pat, jei žaidėjai turnyre iškovos piniginį prizą, visas laimėjimas atiteks būtent krepšininkams.

Pavyzdžiui, „Gulbelės“ krepšininkai, kurie buvo sutarę laimėtus pinigus dalintis į penkias lygias dalis, praėjusį sezoną pasauliniame reitinge užėmė 6-ąją vietą ir iš viso laimėjo 120 tūkst. JAV dolerių.

Stipriausia Lietuvos 3x3 komanda
Stipriausia Lietuvos 3x3 komanda
Nuotr. Krepšinio namai

Būtent „Gulbelės“ pagrindu sudaryta Lietuvos rinktinė kovo mėnesį turėjo varžytis Indijoje dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes. Nors planus teko perkelti į 2021-uosius, Novickas mano, jog tai Lietuvos trijulių rinktinei gali išeiti į naudą.

„Metai – ilgas laikas ir per jį įgausime dar daugiau patirties. Dažnai mūsų vyrams trūkdavo pasitikėjimo savo jėgomis, nors jie ir žaidė elitiniame lygyje, kartais negalėdavo patikėti sėkme, – teigė strategas. – Žinoma, krepšininkams 3x3 sezonas kirsis su NKL pirmenybėmis, kurias bent jau iš dalies gali tekti aukoti. Vis dėlto tai yra logiška, atsižvelgiant į tai, jog galimybę patekti į olimpines žaidynes turi vienetai.“ 

Vis dėlto nėra aišku, ar Marijaus Užupio, Aurelijaus Pukelio, Pauliaus Beliavičiaus ir Šarūno Vingelio kvartetas tikrai atstovaus šaliai olimpinėje atrankoje kitais metais.

FIBA nuostatose reikalaujama, jog valstybei tarptautiniame turnyre atstovaujantis žaidėjas patektų į savo šalies geriausiųjų penkiasdešimtuką, o būtent LKL organizuojamas turnyras į jį padės patekti daugeliui aukšto lygio krepšininkų.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, neatmetama galimybė, jog Lietuvos krepšinio federacija nuspręs sustiprinti nacionalinę trijulių rinktinę vienu ar kitu aukšto meistriškumo krepšininku, atsižvelgiant į susidariusią situaciją.

Vasarą Lietuvoje taip pat vyks nacionalinis 3x3 čempionatas, o dar didesnį postūmį šios sporto šakos populiarinimui gali duoti priimti sprendimai kabinetuose.

„3x3 bendruomenė kiekvienais metais didėja, o dabar yra planų, jog atsiras moksleivių trijulių čempionatas, kuris taptų toks pat įprastas, kaip ir Moksleivių krepšinio lyga (MKL). Taip pat yra gvildenama atskira 3x3 krepšinio studijų idėja“, – įdomius planus atskleidė Lietuvos trijulių rinktinės treneris.

Komentarai:
Zinovas
gulbele detu ir zalgiri jauciu 3x3
2020-06-08
+8
Atsakyti
va
olimpiadoje isvis nori panaikint 5 pries 5 o palikt 3 pries 3 vien del to,kad jau dabar galima nuspet kas laimes krepsinio olimpiada,jeigu USA surinks NBA geriausius o 3 pries 3 butu daug sunkiau nuspet nugaletoja,Del to taip pradejo propaguot 3 pries 3
2020-06-02
-6
Atsakyti
djgaffer
Kai pradėjo kurtis pas mus 3×3 krepšinis,kažkaip skeptiškai į juos žiūrėdavau.Bet pamatęs keletą rungtynių supratau,jog tai intriguojanti ir įtraukianti sporto šaka.O dar kai jų rinktinė gali į olimpiadą patekti bei dėl medalių pakovoti,tai vis labiau verčia jais domėtis.
2020-06-02
+4
Atsakyti
Koganas
vsio jasna cia,zodziu gal koks paukstis noretu kad atsudyciau kaip suni NBA2k20 ant PS4 ? jei ka kvieskit,nick - Belei420, sakau galesiu atkapot naxadu,
2020-06-02
-7
Atsakyti
Aaa
Kitaip sakant Lietuva sukurpė planą kaip į olimpines išiųst rinktinę iš profesionalų.
2020-06-02
+2
Atsakyti
Madridista
Ziureti gal ir nera taip smagu kaip zaisti, bet paciam zaisti 3x3 yra netgi manyciau smagiau nei 5x5. Toks modelis ypac tinka vyresnio amziaus zaidejams, su vienokia ar kitokia trauma kur tau nereikia lakstyti po visa aikstele 40min, as labai uz 3x3!!!
2020-06-02
+1
Atsakyti
Anonimas
Ir kuo cia skiriasi nuo gatves krepsinio?
2020-06-02
-12
Atsakyti
Romka
Man pvz patikdavo zaisti 3x3 turnyruose, bet kai ziuriu tai nelabai ydomu. Nebent profai pradetu zaist.
2020-06-02
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.