Nuotr.: BNS/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS/BasketNews.lt iliustracija

Kas yra geriausios Lietuvos krepšininkės šiai dienai? Ieškant atsakymo į šį klausimą, tinklalapis „BasketNews.lt“ apklausė Lietuvos krepšinio žmones – trenerius, klubų ir lygų vadovus, teisėjus, žurnalistus ir pačias krepšininkes – ir taip surinko 48 nuomones apie pajėgiausias šalies žaidėjas.

Šį sezoną metamos baudos

58%
10,5
Pataiko: 10,5
Taiklumas: 58,3%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 11
Blogiausias pasiekimas: 10
Daugiausia pataiko: Gintarė Petronytė

Visų respondentų buvo paprašyta sureitinguoti po 10 žaidėjų – nuo pirmos iki dešimtos vietos, nuo pajėgiausios iki mažiau pajėgios.

Savo nuomonę išreiškė 21 žaidėja, 14 trenerių bei 13 įvairias pareigas krepšinio pasaulyje užimančių žmonių. Susumavus visų balsus, buvo išrinktas geriausių žaidėjų penkioliktukas, kurį nuo paskutinės iki pirmos vietos atskleisime per artimiausias 3 dienas.

Kaip buvo skiriami taškai už vietas? Už pirmąją vietą kiekvieno apklaustojo reitinge paminėtai krepšininkei buvo skiriama 20 taškų, antrąją – 15, trečiąją – 12, ketvirtąją – 10, penktąją – 8, šeštąją – 6, o nuo septintos iki dešimtos – nuo 4 iki 1 taško.

Trijų skirtingų kategorijų rinkėjų balsai buvo sumuojami ir pagal tai sudarytas geriausiųjų penkioliktukas.

Iš viso rinkimuose buvo paminėtos 40-ies krepšininkių pavardės. Daugiau nei 10 taškų surinko už penkioliktuko likusios Lina Pikčiutė, Kristė Druskytė, Karolina Kazočiūnaitė, Mantė Kvederavičiūtė, Gabija Šegždaitė, Vita Kuktienė, Rusnė Augustinaitė ir Urtė Čižauskaitė.

10. Gabija Meškonytė, 131 taškas

Nuotr. L. Žemgulis

Vilniaus krepšinio piramidėje pamatus karjerai pastačiusi Gabija Meškonytė pernai vasarą pasuko legionierės keliu.

22-ejų lengvoji krašto puolėja rungtyniavo pirmajame Lenkijos divizione, kur Krokuvos „Wisla“ gretose vidutiniškai rinko po 9,9 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Gabija Meškonytė

Gabija  Meškonytė
Komanda: Lietuvos moterų rinktinė
Pozicija: SF
Amžius: 22
Ūgis: 181 cm
Svoris: 68 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

Prieš išvykstant Meškonytė keturis sezonus gynė Vilniaus „Kibirkšties“ garbę, o anksčiau patirties sėmėsi Vilniaus „Jaunųjų talentų“ gretose.

Praėjusį rudenį 181 cm ūgio sportininkei Lietuvos moterų rinktinėje teko pagrindinės rotacijos žaidėjos vaidmuo.

Per dvejas atrankos į 2021 m. Europos čempionatą rungtynes ji rungtyniavo po 28 minutes, pelnė po 7 taškus, atliko po 3 rezultatyvius perdavimus, sugriebė po 2,5 ir perėmė po 1,5 kamuolio.

Prieš tai Meškonytė Lietuvai atstovavo visose jaunimo rinktinėse.

Žaidėjų balsavimas: 13 vieta, trenerių balsavimas: 8 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 10 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: trečia vieta.

9. Gabrielė Šulskė (Gutkauskaitė), 143 taškai

Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

Iš Šiaulių kilusi Gabrielė Šulskė beveik visą karjerą praleido Lietuvoje, išskyrus 2015-2016 m. sezoną, kai kartu su Giedre Labuckiene Baltarusijoje atstovavo Minsko „Cmoki“.

Pastaraisiais metais 29-erių gynėja vadovavo Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ komandos puolimui, jos gretose šiaulietė liko ir artėjančiam sezonui.

Šulskė 2019-2020 m. Moterų lygos sezone rinko po 11,3 taško, 4,3 atkovoto kamuolio, 3,7 rezultatyvaus perdavimo ir 13,8 naudingumo balo per 25 žaidimo minutes.

Douglas Baltijos čempionate jos rodikliai buvo dar solidesni: vidutiniškai po 13,4 taško, 5,3 atkovoto kamuolio, 3,6 rezultatyvaus perdavimo bei 14,7 naudingumo balo.

2008 metais Šulskė kartu su šiame reitinge 14-oje vietoje likusia Marina Solopova ir pozicija aukščiau esančia Giedre Labuckiene tapo Europos U18 čempionėmis. Šis auksas – vienintelis Lietuvos merginų jaunimo rinktinių istorijoje.

Žaidėjų balsavimas: 10 vieta, trenerių balsavimas: 10 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 11 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: trečia vieta.

8. Giedrė Labuckienė (Paugaitė), 217 taškų

Nuotr. BNS

Dėl nėštumo 2018-2019 m. sezoną praleidusi mažeikiškė praėjusiais metais sužibo Lenkijoje.

Praėjusį sezoną 30-metė gynė Liublino AZS UMCS klubo garbę ir Lenkijoje fiksavo solidžius vidurkius – vid. 8 taškai, 8,2 atkovoto kamuolio ir 1,4 blokuoto metimo per 29 minutes.

Sėkmingas sezonas Lenkijoje 190 cm ūgio krepšininkei garantavo sutartį su aukščiausioje Ispanijos lygoje žaidžiančia Žeronos „Spar“ ekipa.

Praėjusį sezoną aukštaūgė sužaidė dvejas rungtynes Europos čempionato atrankoje. Tuomet krepšininkės vidurkiai per 18 minučių siekė 4 taškus ir 3 atkovotus kamuolius.

Paskutinį kartą Labuckienė Lietuvoje rungtyniavo 2011-aisiais, o nuo to laiko tris sezonus praleido Prancūzijoje, po du – Lenkijoje ir Baltarusijoje, vieną – Latvijoje.

Kaip jau minėjome, 2008 metais Labuckienė tapo Europos U18 čempione. Šis auksas – vienintelis Lietuvos merginų jaunimo rinktinių istorijoje.

Žaidėjų balsavimas: 9 vieta, trenerių balsavimas: 5 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 5 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: antra vieta.

7. Monika Grigalauskytė, 229 taškai

Nuotr. BNS

Plungiškė pastaruosius du sezonus rungtyniavo Turkijoje – 2018-2019 m. gynė Stambulo „Galatasaray“ klubo garbę, o 2019-2020 m. atstovavo Izmito „Belediyespor“.

Praėjusį sezoną Grigalauskytė buvo svarbi Izmito ekipos dalis ir aukščiausioje Turkijos lygoje per 29 minutes pelnė po 9,4 taško, atkovojo po 7,1 kamuolio ir rinko po 13,2 naudingumo balo.

28-erių aukštaūgė prieš karjeros etapą Turkijoje du sezonus praleido Lenkijoje bei vienerius metus rungtyniavo Vengrijoje.

Profesionalės karjerą 191 cm ūgio puolėja pradėjo Klaipėdos „Lemminkainen“ ekipoje, o 2014-2015 metų sezone, atstovaudama Klaipėdos „Fortūnos“ ekipai, Grigalauskytė tapo naudingiausia LMKL žaidėja.

Praėjusį sezoną aukštaūgė sužaidė dvejas rungtynes Europos čempionato atrankoje ir vidutiniškai per 19 minučių fiksavo 10 taškų ir 7,5 atkovoto kamuolio statistiką.

Žaidėjų balsavimas: 6 vieta, trenerių balsavimas: 6 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 7 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: antra vieta.

6. Santa Baltkojienė (Okockytė), 234 taškai

Nuotr. BNS

Ilgiau nei trejus metus Lietuvoje nerungtyniavusi įžaidėja praėjusio sezono pradžioje grįžo į Lietuvą, kur prisijungė prie Kauno „Aisčių-LSMU“ ekipos.

Lulėjos BBK klubą Švedijoje palikusi 28-erių krepšininkė greitai įsiliejo į kauniečių gretas ir Moterų lygoje fiksavo solidžią statistiką – vid. 13,8 taško, 4 rezultatyvūs perdavimai ir 3,8 rezultatyvaus perdavimo.

Douglas Baltijos čempionate 176 cm ūgio krepšininkės statistika buvo dar solidesnė: 14,4 taško, 4,5 atkovoto kamuolio ir 6,3 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš grįždama rungtyniauti į Lietuvą Baltkojienė užsienyje dar atstovavo Gdynės ARKA, Vaserburgo TSV 1880 ir Umeo „Udominate“ klubams.

Praėjusiais metais vykusiame Europos čempionato atrankos lange gynėja per dvejas rungtynes per 17 minučių fiksavo 5 taškų ir 5 rezultatyvių perdavimų rodiklius.

Žaidėjų balsavimas: 7 vieta, trenerių balsavimas: 4 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 8 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: antra vieta.


Lietuvos vyrų krepšininkų reitingą rasite paspaudę čia.

Komentarai:
djgaffer
Gerai,kai nemažai mūsiškių krepšininkių žaidžia užsienio ekipose.Pačios patirties įgyja,taip pat parodo,kad yra vertinamos užsienyje.Nauja karta ateina,tai tikėkimės ir rinktinė vėl bus stipri.
2020-08-04
-1
Atsakyti
Andrius
Galetumete sudaryti visu laiku 20-tuka Lietuvos krepsininkiu
2020-08-04
Atsakyti
buru
mergautines pavardes skliausteliuose neprosal butu
2020-08-04
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Gabija Meškonytė

Gabija  Meškonytė
Gabija  Meškonytė
MIN: 28.64
PTS: 7 (36.84%)
REB: 2.5
AS: 3
ST: 1.5
BS: 0.5
TO: 0.5
GM: 2