Nuotr.: V.Gimžauskas
Nuotr. V.Gimžauskas

Trečiadienį baigtus Utenos „Juventus“ sudėties komplektavimo darbus komandos treneris Žydrūnas Urbonas vertina maksimaliai gerai.

Komandai pavyko iš praėjusio sezono išsaugoti šešis svarbius krepšininkus, o ekipą papildė tokie krepšininkai kaip Jeruzalės „Hapoel“ žaidęs Mindaugas Kupšas, patyręs snaiperis Martynas Gecevičius ir įspūdingu žaidimu, bet tuo pačiu ir aikštingu charakteriu iki šiol išsiskyręs 29-erių 198 cm ūgio Glenas Rice'as.

„Reikės atsiraityti rankoves, užsidėti bokso apsaugas ir eiti į treniruotę“, – juokaudamas tinklalapiui „BasketNews.lt“ apie Rice'ą, kuris prieš tai komandose jau ne kartą įsivėlė į muštynes, sakė Urbonas.

Interviu su Žydrūnu Urbonu – apie sudėties komplektavimą, skambius pirkinius, pokalbius su Glenu Rice'u, nutrūkusias derybas su Deividu Gailiumi ir kt.

– Treneri, ar esate patenkintas surinkta komanda? – „BasketNews.lt“ paklausė Urbono.
– Tai, kas yra ant popieriaus, man visiškai neįdomu. Visi kalba, kaip komanda atrodo ant popieriaus. Man įdomiausia yra žaidėjų potencialas arba galimybės, kokias jie turi ribas ir kiek gali paaugti. Galbūt vienas yra neatskleidęs individualaus potencialo, bet dar gali augti, kitas yra protingas, bet ne visada išreiškia savo krepšinio IQ, nors turi kitų labai gerų gebėjimų. Aš manau, kad man pavyko suburti tokią komandą, kuri turi visas šias savybes. Tiek yra dar individualiai augančių žaidėjų, tiek ir žmonių su patirties bagažu, supratimu. Ši simbiozė man asmeniškai yra maloniausia. Aš tikiu, kad surinkau tokią komandą, bet, be jokios abejonės, viską lems darbas.

Svarbiausia yra tai, kaip žiūrime į kiekvieną komandą. Aš žiūriu į tai, ar aš galiu komandą užauginti. Dėl to man svarbiausia yra matyti intelektinius ir fizinius potencialus. Aš manau, kad tai ši komanda turi. Net neabejoju, kad mes užaugsime kaip komanda. Pradžioje tai nėra lengva.

Kita vertus, liko nemažai krepšininkų iš praėjusių metų. Tai yra įvertinimas mūsų organizacijai, esu dėkingas žaidėjams, kurie pratęsė sutartis. Tai reiškia, kad jiems čia tiko ir patiko, jiems tiko mūsų idėja ir tikslai. Dėl to bus lengviau, nereikės laukti Naujųjų metų, kol įsivažiuosime.

– Ko po praėjusio sezono norėjote pridėti savo sudėtyje – greičio, taiklumo, atletiškumo?
– Sunku pasakyti nepamačius mūsų draugiškose rungtynėse. Galbūt praėjusiais metais kažkurioje pozicijoje pritrūkdavo atletiškumo, kitoje – taiklumo. Tikiuosi, kad šias spragas man pavyko užpildyti. Bet tie mūsų finansai yra elementarūs – šiais metais biudžetai turbūt nuo 4 iki 10 LKL komandos yra vienodi. Galbūt pas kažką yra 50-100 tūkst. eurų daugiau ar mažiau, bet čia nėra didžiulio skirtumo. Mes esame viename katile nuo 4 iki 10 vietos, o tuomet yra klausimas, kaip tu sugebi tuos pinigus panaudoti. Ateini į automobilių turgų, visi turi vienodai pinigų, bet lieka klausimas, kaip tu susiderėsi. Komandoms reikia įrodyti, kad pas tave yra geriau, perspektyviau. Ar treneriu, ar organizacija, ar dar kažkuo galima patraukti. Čia derybų menas.

Manau, kad pagal esamas galimybes, mes susikomplektavome kaip ir visada – maksimaliai gerai.

Utenos „Juventus“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Bryantas Crawfordas (naujiena) 23 191
PG/SG Martynas Žvirblis 17 188
PG/SG Marius Runkauskas (naujiena) 34 190
SG Martynas Gecevičius (naujiena) 32 193
SG/SF Ignas Vaitkus (naujiena) 27 197
SF/SG Glenas Rice'as (naujiena) 29 198
SF Gintautas Matulis (naujiena) 33 196
PF Vytautas Šulskis (naujiena) 31 201
PF Žygimantas Skučas (naujiena) 28 201
C Redas Šukšta (naujiena) 16 209
C Julius Jucikas (naujiena) 30 205
C Mindaugas Kupšas (naujiena) 29 216
Treneris Žydrūnas Urbonas
Sutartys
baigėsi:
Shannonas Scottas, Arminas Kleišys (negrįš), Norbertas Giga (negrįš), Darius Tarvydas (negrįš), Gytis Radzevičius (negrįš), Arnas Beručka (negrįš)
Domina: Komplektacija baigta

– Komandoje liko šeši krepšininkai. Ar buvo daugiau žaidėjų, kuriuos norėjote išsaugoti?
– Daugiau mažiau išlaikėme žmones, kuriuos labiausiai norėjome turėti komandoje. Aš buvau nieko prieš ir toliau turėti Norbertą Gigą ar Darių Tarvydą. Jie yra įdomūs, žaidėjai, su kuriais dirbant dar metus, jie galėtų daugiau pridėti savo žaidime. Bet atsirado kitų galimybių, atsirado įdomesnių žaidėjų. Ta komanda, kuri buvo praėjusiais metais, ji galbūt neturėjo tiek daug potencialo, bet ji tikrai buvo puiki. Buvo noras daugelį iš jų išlaikyti. Džiaugiuosi, kad pavyko.

– Kaip pavyko prisivilioti tokius krepšininkus kaip Mindaugą Kupšą, Martyną Gecevičių ir Gleną Rice'ą?
– Mindaugui Kupšui aš pats padariau trampliną Utenoje ir po to teko susitaikyti, kad jis yra nebe mūsų galimybių žaidėjas. Bet ir pas mus galbūt per dvejus metus šiek tiek ūgtelėjo galimybės ir galėjome daugiau pasiūlyti, galbūt ir situacija jį vertė likti Lietuvoje. Mums pavyko susitarti ir aš labai džiaugiuosi dėl Mindaugo. Daugelis sako, kad jis su Juliumi Juciku yra panašūs, bet jie tikrai yra skirtingi. Aš abu juos gerai pažįstu ir tuomet tai pasimato.

Galbūt labiausiai nustebino Martynas Gecevičius, jog priėmė mūsų pasiūlymą. Jis mato, kad mūsų organizacija neblogai dirba. Mes gyvename taip, kaip galime, be skolų. Subūrėme įdomią kompaniją, galbūt ir situacija dėl viruso padėjo, nes daugelis nenorėjo išvykti į užsienį. Per karantiną sėdėti namuose su savo šeima yra kur kas lengviau. Tai ir ta situacija mums palengvino. Bet mes prie jo buvome pirmieji. Galbūt vėl čia yra mūsų laimėjimas.

O dėl Gleno Rice’o, tai lengvųjų krašto puolėjų per vasarą turbūt peržiūrėjau 300, jeigu nepamažinau. Laukiau, išlaukiau ir dabar reikės atsiraityti rankoves, užsidėti bokso apsaugas ir eiti į treniruotę (šypsosi – aut. past.). Visi treneriai bijo charakterių, bet aš labiausiai bijau abejingumo ir prastos motyvacijos, jeigu turiu stumti ir spausti žaidėją. Mėgstu iššūkius ir man labiau patinka tuomet, kai žaidėją pats turiu stabdyti, kitą kartą ir įvairiais būdais. Kova, kovingumas ir įžūlumas yra reikalingas, aš kitaip neįsivaizduoju. Galbūt ir pats taip žaisdavau, bet nuskambėjus gongui vėl turi nurimti ir tapti avinėliu. Aš su juo labai daug kalbėjau, labai neblogai vienas kitą supratome, o kaip bus – laikas pasirodys. Jeigu bus pakeliui, tai pakeliui, jeigu ne, tai ne pakeliui.

– Apie ką kalbėjote su Rice'u?
– Mes filosofiškai kalbėjome apie gyvenimo prasmę ir esmę. Jis suprato, kad vargiai beturi kur trauktis. Jam jau 29-eri metai ir nemanau, kad kažką pridėtų dar vieni metai blaškymosi po futbolo šalis. Jo kaina tik kristų. Aš Rice’ui paaiškinau, kad jam reikalingas vienas geras sezonas. Dabar labai lengva dalytis informacija, komandos dėl kiekvieno žaidėjo gali pasiskambinti treneriams. Tikiuosi, kad tuomet, kai gausiu skambutį dėl jo, galėsiu pasakyti, kad Rice'as yra puikus vyras, įžūlus aikštelėje, bet puikus už aikštės ribų. Viskas mūsų rankose, reikės bandyti žmogui padėti.

– O koks Rice'as yra aikštėje, ką jis gali duoti komandai?
– Jis yra gynėjas, bet turbūt jam patogiausia pozicija yra trečioji. Man sunku įvardyti jo silpnąją vietą. Žiūrėjau jo paskutines rungtynes. Mane nustebino Australijos lyga, ten daug fiziškumo ir proto. Man Australijos lyga įdomesnė nei, tarkime, Italijos. Nustebino net jo noras gintis, užvedinėti komandos narius, patapšnoti per petį. Jis turi teigiamos energijos, jis nėra tas, kuris pelno taškus ir elgiasi lyg egoistas. Jis taškus gali pelnyti kokiais tik nori būdais – ir žaisdamas nugara, ir veidu į krepšį. Talentas. Bet man daugiau klausimų kilo, ar jis nevaikšto gynyboje, tai tikrai ne. Jis ir kamuolių perima, ir po 4-5 rezultatyvius perdavimus atlieka. Rice'as supranta, kaip žaidžiamas tikrasis krepšinis.

– Įžaidėjo pozicijoje liko Bryantas Crawfordas. Kas dar turėtų užimti šią poziciją?
– Aš manau, kad mums dėl to nebus jokios problemos. Įsivaizduoju, kad Marius Runkauskas bus antrasis mūsų įžaidėjas ir išpildys situacijas. Martyno Gecevičiaus sugebėjimais žaisti du prieš du abejoti nereikia, jau matėme jį tai darant Vilniaus „Lietuvos ryte“, jis tai darys ir pas mus, o jeigu reikės, tai rungtyniaus ir įžaidėju. Tam tikromis atkarpomis ir Ignas Vaitkus gali organizuoti žaidimą. Pas mus keturi gynėjai be jokių problemų gali persivaryti kamuolį ir organizuoti žaidimą. Aš tokią komandą ir įsivaizdavau. Šioje vietoje klausimų nekyla, traumų atveju bus kam užpildyti.

– Ignas Vaitkus turėtų būti tikras atakuojantis gynėjas?
– Kai ruošėmės 3x3 turnyrui, Ignas atvažiavo sverdamas beveik 100 kilogramų. Jis dėl savo bicepsų man asmeniškai pasirodė kaip Šarūnas Marčiulionis. Jis puikiai gali rungtyniauti tiek trečioje, tiek antroje pozicijoje, todėl galėjome žvalgytis ir į antros pozicijos krepšininkus, galėjo grįžti Kenny Gainesas, su kuriuo galop nepavyko susitarti, o tokiu atveju Vaitkus būtų žaidęs trečioje pozicijoje. Jam tai nėra problema. Pernai jį stabdė traumos, bet vasarą sugebėjo atlaikyti didelį krūvį. Duok Dieve jam sveikatos ir tikiuosi, kad šį sezoną jis dės žingsnį į priekį.

– Kiek arti susitarimo buvote su Deividu Gailiumi?
– Su Deividu jau buvome praktiškai sumušę rankomis, bet jis dėjo žingsnį atgal, įjungė atbulinę pavarą ir mums nepavyko. Jau galvojau, kad 90 procentų, jog su juo dirbsime kartu. Aš jį norėjau matyti komandoje, bet nepavyko, tai nepavyko. Sėkmės jam ateityje, kad ir kur žaistų.

– Kaip manote, ar ši surinkta „Juventus“ sudėtis gali būti visų laikų geriausia klubo istorijoje?
– Geriausia visų laikų sudėtis yra ta, kuri laimi. Šiuo metu tai yra komanda, kuri LKL užėmė trečiąją vietą. Pamenu, kiek tuomet įdėjome finansų, kaip su treneriu Dainiumi Adomaičiu pataikėme.

Dabar apie tai kalbėti nereikia. Mūsų laukia pirmos draugiškos rungtynės su Kauno „Žalgiriu“ ir aš labiausiai galvoju apie tai, kaip joms pasiruošti. O vėliau tik laikas gali parodyti. Yra aibės pavyzdžių, kai puikiausi žvaigždynai krepšinio aikštelėje nieko nenuveikė. Svarbiausia susiburti, susiklijuoti, pasižiūrėti į tai, kaip reaguojame į pralaimėjimus, nes jų visi turės. Kaip man seksis suvaldyti visas situacijas. Man gera, kad pavyko susikomplektuoti tokią komandą tokiu nelengvu metu.

– Koks būtų komandos tikslas LKL?
– Lietuvoje vienintelis „Žalgiris“ privalo tapti čempionu su savo biudžetu. Gal dar „Rytas“ privalo užimti antrąją vietą. Visi kiti pasirodysime pagal tai, kiek būsime alkani, nagli ir agresyvūs. Aš tikiuosi, kad mano komanda tokia ir bus. Mes visada sau keliamės aukščiausius tikslus. Kurio bus didesnė ambicija, ką lydės sėkmė, tie ir bus aukščiau.

Komentarai:
egis
pulkovski neturiu nieko pries bet nusiimk rozinius akinius
2020-08-22
+3
Atsakyti
Lukosius
Sekmes Zydrunui ir visai komandai. Bus begalo idomu si sezona stebeti Juventus! Po Zalgirio tai bus labiausiai simpatiska komanda kurios rezultatus tikrai seksiu.
2020-08-21
+4
Atsakyti
PULKOVSKIS
Dėl Žalgirio tai nusišnekėjo, Rytas bus pirmas, o Žalgiris ir Lietkabelis kovos dėl antros vietos LKL.
2020-08-20
+8
Atsakyti
sviedinys
na uz rytus visokius tikrai geriau sukomplektavo net su ryskiai maziau pinigu, turi geresne sf ir centru pozicija, pf dar neaisku bet sulskis is tos pacios lentynos kaip kulvietis, gyneju grandis abieju komandu vienodo pajegumo
2020-08-20
-8
Atsakyti
acb
Urbonui sekasi su sudetimi, o likimas turetu buti toks kaip Seskaus.
2020-08-20
+1
Atsakyti
djgaffer
Rice\'o ir Urbono charakteriai panašūs.Abu karštakošiai,nenusileidžiantys niekada,principingi.Bet taip pat ir kovotojai,labai nemėgstantys pralaimėjimų.Tai jei susilipdys šis duetas,bus Juvė kaip niekad pavojinga.
2020-08-20
+4
Atsakyti
Jeronimas
Aik tu sau koks Šaras!!!Ir kuo gi ten į jį lygiuotis?Keiksmažodžiais?Pergalių siekimu va jie panašūs,bet šiaip idomus tikrai treneris.
2020-08-20
Atsakyti
asda
Tai kokia gyvenimo prasmė?
2020-08-20
+4
Atsakyti
Ajaja
Saro kopijuotojas , tik jam iki jo kaip iki menulio
2020-08-20
-1
Atsakyti
Deividas
Malačius Urbonas, visada malonu skaityti jo interviu - sarkastiškas, perspektyvus, motyvuotas. su savita charizma. Ateity bus labai geras treneris, nors ir dabar ne prastas.
2020-08-20
+11
Atsakyti
So what
Tai jis iki tol buvo klubo GM.Man tai atrodo vargiai ten kas gali ir padėti jam.Skersis taigi direktorius,na nebent aišku Ginevičius,o jis dar lieka?
2020-08-20
+5
Atsakyti
Gilze
”džiaugiuosi kaip man pavyko suburti komandą”, man, aš, sugebėjau, sulipdysiu... ar ne per daug vienas laurus prisiima??? Kad nebutu per najus metus mes su administracija nepataikem su tuo ir tuo. komanda įdomi,bet net šaras visada kartodavau... mes
2020-08-20
-3
Atsakyti
Antanas
Raudonieji velniai vel bus parklubdyti ant keliu ir buciuos kojas, senu ir nuvarytu erzilu prisipirko
2020-08-20
+4
Atsakyti
Haha
Vaitkaus vietoj budavo Runkausko pavardes, kol Urbonas nepasake kad jis izaidynet kamuoli gali, perkele Runkauska lebtelej zemiau gyneju. Uzmirso amziaus stulpelius pakoreaguot :D
2020-08-20
Atsakyti
Abdullah
na bus idomu pamatyt kas finale su Zalgiriu zais lietkabelis ar utena?
2020-08-20
-11
Atsakyti
JR
Gaila, kad neliko Tarvydas. Vaitkui 34, galvojau mažiau. Dar jei centras vienas būtų mobilus (+/- kaip Grantas buvo Neptūne), tada visi keistųsi. Kupšas tai lėtokas buvo Lietkabelyje, nebent Jucikas nevalgys iki sezono pradžios.
2020-08-20
+16
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.