Nuotr.: Asmeninis archyvas
Nuotr. Asmeninis archyvas

Eilę pirmojo ryškumo NBA žvaigždžių nuglūdinęs Arizonos universitetas savo kalvėje imasi lietuviško projekto. Šeštadienį mokymo įstaigos apylinkėse, Tusono mieste, nutūpė vienas perspektyviausių 2002 m. kartos europiečių Ąžuolas Tubelis

Ąžuolas Tubelis

Ąžuolas  Tubelis
Pozicija: PF
Amžius: 18
Ūgis: 207 cm
Svoris: 110 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

Vilniaus „Ryto“ piramidėje išaugęs 18-metis naują gyvenimo etapą pradeda šalia savęs turėdamas brolišką užnugarį – dvynį Tautvilą.

„Vienas gal ir nevažiuočiau, bet keli universitetai pakvietė ir brolį“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ atviravo Ąžuolas, artėjančią savaitę pasinersiantis į JAV studijų subtilybes.

Lietuvius vėlyvą vakarą Tusono oro uoste pasitiko tiltą tarp Vilniaus ir Arizonos nutiesęs universiteto „Wildcats“ komandos asistentas Jackas Murphy. Universitetų atstovai jau kurį laiką rodė dėmesį Ąžuolui, tačiau užtikrintai gimtajame mieste besijautęs vilnietis nelinko į gilesnius karjeros persvarstymus. 

Lūžio tašku tapo vasarį vykęs NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalis Čikagoje, kur paraleliai talentingiausi planetos krepšininkai stažavosi prestižinėje „Krepšinis be sienų“ stovykloje.

Joje vieta Tubeliui atsirado bene paskutinę akimirką, kai skautai neliko abejingi dominuojančiam pasirodymui Eurolygos jaunių atrankos turnyre.

„Ryto“ talentas Kaune vidutiniškai rinko po 20,5 taško, 12,5 atkovoto kamuolio ir 34,5 naudingumo balo. Jo vedami vilniečiai finale palaužė Kauno „Žalgirio“ aštuoniolikmečius, o Ąžuolas susižėrė MVP laurus.

Čikagoje jis pasirodė kartu su Vilniaus „Perlo“ komandos draugu Augustu Marčiulioniu bei taip pat neliko neįvertintas – buvo išrinktas tarp geriausių stovyklos dalyvių. 

Taip vienas po kito besidėlioję įvertinimai Arizonos universiteto specialistus privertė veikti mikliai. Šiai užduočiai patikėtas Murphy iš karto po Tubelio grįžimo iš Čikagos užmezgė kontaktą, kuris konvertavosi į stiprų tarpusavio ryšį, o vėliau – ir apsisprendimą nerti į JAV krepšinio sistemą.

„Aukšto lygio sąlygos tobulėti individualiai, taip pat studijuoti, ir viskas – vienoje vietoje. Kaip privalumą pridedu šiltą klimatą, – pranašumus už Atlanto vardijo Tubelis, savo pasirinkimu nė nedvejojęs. – Visos sąlygos ten yra tiesiog puikios. Etapas Arizonoje, manau, yra daug lengvesnis kelias link NBA nei Europoje.

Asmeniškai niekur neskubu, viskam savas laikas, dabar atvažiavau studijuoti, sunkiai ir daug treniruotis.“

Sostinės sistemoje nuo mažumės augusio auklėtinio praradimas „Rytui“ buvo vienas skaudžiausių šią vasarą, kai iš Vilniaus taip pat išvyko Deividas Sirvydis (į Jeruzalės „Hapoel) ir Marekas Blaževičius (į Kauno „Žalgirį“).

Visgi skaudulius nustūmus į šalį, komanda šiltai išlydėjo savo talentą ir davė aiškų signalą. 

„Jeigu kas, mes tavęs visada laukiame“, – „Ryto“ direktoriaus Rolando Jaručio atsisveikinimo žodį prisiminė Tubelis.

Arizonos universiteto talentų kalvė beveik kasmet į NBA elitą paruošia bent po vieną potencialią ateities žvaigždę. Šviežiausias pavyzdys – 2018 m. pirmas NBA naujokų biržos šaukimas Deandre Aytonas, pasirinktas Finikso „Suns“ klubo. 

Arizona tramplinu į stipriausią pasaulio lygą 2017-aisiais tapo suomiui Lauri Markkanenui (7-as šaukimas), 2015-aisiais – Stanley Johnsonui (8-as), 2014-aisiais – Aaronui Gordonui (4-as), 2011-aisiais – Derrickui Williamsui (2-as). 

Visi šie pavyzdžiai – artimi Tubeliui, mat minėti krepšininkai – puolėjai. 

„Tikrai žinojau, kad universitete yra užaugusi ne viena žvaigždė, – pasižymėjo jis. – Tai duoda papildomos motyvacijos darbui ir tikslo siekimui.“

Dar anksčiau iš Arizonos universiteto į NBA atsispyrė tokie krepšininkai kaip Steve'as Kerras, Seanas Elliottas, Mike'as Bibby, Damonas Stoudamire'as, Gilbertas Arenas, Luke'as Waltonas, Andre Iguodala ir Jasonas Terry.

Pastarasis NBA čempionas šią vasarą sugrįžo į Arizoną ir prisijungė prie dvylika sezonų „Wildcats“ komandai vadovaujančio Seano Millerio štabo.

Didžiulį potencialą turinčio Tubelio kaip žaidėjo profilis dar tik formuojasi. Per karantiną su Artūru Javtoku individualiai sportavęs vaikinas jaučiasi sustiprėjęs bei yra lengvesnis. 

Svoris nuo 110 kilogramų nukrito iki 105, raumenų masės jis dar nesityrė. Lietuvoje 207 cm ūgio jaunuoliui tekdavo žaisti tiek sunkiojo krašto puolėjo, tiek centro pozicijose. Pats asmeniškai jis užtikrinčiau jaučiasi ketvirtoje pozicijoje.

Kokią finalinę projekciją mato patyrę Arizonos specialistai, Tubelis dar apie tai nekalbėjo.

„Nežinau, į ką jie koncentruojasi. Pats noriu dirbti, stengtis treniruotėse ir užsitarnauti minutes aikštėje“, – tęsė jis. 

Oficialių rungtynių džiaugsmą Tubeliui teks pamiršti mažiausiai trims mėnesiams, mat dėl COVID-19 pandemijos Ramiojo vandenyno konferencija (Pac-12) iki 2021-ųjų sausio atšaukė visų sporto šakų varžybas. Iki tol vyks tik individualios ir komandinės treniruotės.

Apie tokį sprendimą sužinojęs Tubelis nesutriko ir kitiems galimiems variantams dėmesio net nebeskyrė.

Šviežiai iškeptas studentas pasikliovė jau prasidėjusiu amerikietišku karjeros procesu.

„Kitų minčių nebuvo, tvarkėme dokumentus ir viskas išėjo pagal planą. Su Arizonos treneriais bei komandos draugais skambinomės kiekvieną savaitės dieną, kalbėjomės apie (COVID-19) situacijas šalyse, – komentavo Tubelis. – Nežinomybės yra tiek, kiek ir visame pasaulyje. Mums buvo pranešta, kad sezonas prasidės sausį.

Komanda jau pradėjo treniruotis, užsiėmimai vyksta kiekvieną dieną. Dėl mokslų konkrečiau žinosime artimiausiu metu.“

Komentarai:
Jau
trecias ryto isugdytas zaidejas bus nba po jv ir bayneso
2020-08-24
+5
Atsakyti
Dilmah
Ryto sistemos augintinis,busima NBA zvaigzde!
2020-08-23
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.