Nuotr.: BC Šiauliai
Nuotr. BC Šiauliai

Naują krepšinio sezoną pradedančių „Šiaulių“ klubo priekinėje linijoje savo duomenimis išsiskirs naujokas Jonas Paukštė. Penkerių metų laikotarpiui su klubu rankomis sukirtęs centras gali pasigirti išskirtiniu ūgiu – kaip sako pats krepšininkas, net 224 cm.

Jonas Paukštė

Jonas  Paukštė
Pozicija: C
Amžius: 19
Ūgis: 224 cm
Svoris: 120 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

Aukščiausias profesionaliai krepšinį žaidęs žmogus yra Suleimanas Ali Nashnushas iš Libano, kurio ūgis siekė 245 cm. Garsiojo Yao Mingo ūgis siekia 229 cm, o Lietuvos krepšinio legendų Arvydo Sabonio ir Žydrūno Ilgausko – 221 cm.

Prie šių skambių pavardžių bei ūgio matmenų galima pridėti ir devyniolikametį centro puolėją Joną Paukštę. Visada šiek tiek labiau už bendraamžius aukštesniu buvęs vaikinas staigaus išstiebimo taip ir nepastebėjo. Kiekvienais metais į sveikatos pažymą gydytoja įrašydavo vis solidesnius skaičius, žyminčius bręstančio žaidėjo ūgį.

„Mano tėvai nėra itin aukšti. Mama 175 cm, tėtis 185 cm. Atrodo, man tiesiog pasisekė“, – gerai nusiteikęs tinklalapiui „BasketNews.lt“ tvirtino Paukštė.

Per devyniolika gyvenimo metų prikaupti centimetrai gyvenime problemų nesukelia. Anot žaidėjo, įmanoma rasti ir tinkančios bei patinkančios avalynės, ir skoningai apsirengti. Tereikia mokėti panaršyti internete. Per trumpos lovos ar per žemos staktos krepšininkui taip pat nesunkiai išsprendžiamas klausimas.

Daugiau klausimų Paukščių šeimoje kilo tuomet, kada Jonui teko rinktis sporto būrelį. Ūgiu nuo mažens išsiskyręs vaikas kurį laiką bandė suderinti aistrą krepšiniui ir tėvų norą lankyti karatė pamokas.

„Aš nuo jaunystės labai norėjau žaisti krepšinį. Norėjau žaisti nuo pirmos klasės, tačiau prieš tai tėvai dėl koordinacijos paskatino lankyti karatė. Tačiau po to vis tiek nuėjau į krepšinį, jį pradėjau žaisti nuo ketvirtos klasės. Nuo tada ir žaidžiu“, – prisiminimais dalijosi „Šiaulių“ krepšininkas.

Nuotr. BC Šiauliai

Krepšinis Jono Paukštės lūpose ir mintyse buvo linksniuojamas nuolat. Šiame žaidime jam patiko viskas. Dar labiau simpatijas oranžinio kamuolio žaidimui sužadino Jonas Valančiūnas.

„Kai buvau jaunas, mane labai sužavėjo Jonas Valančiūnas, kai pirmais metais atėjo į Vilniaus „Lietuvos rytą“, – pasakojo Vilniuje gimęs žaidėjas. – Tuo metu buvau labai aistringas sirgalius, žiūrėdavau visas rungtynes, labai jį palaikydavau. Valančiūnas mane labai sužavėjo ir iki dabar jis yra man labai patinkantis krepšininkas.“

Padangėje sužibusi Valančiūno žvaigždė ir sulig metais tik stiprėjanti meilė krepšiniui nebūtinai galėjo konvertuotis į profesionalią sportininko karjerą. Tačiau vienas lemtingas trenerio Arvydo Gronskio kvietimas likimą sudėliojo į naujas vėžes.

„Apie rimtą norą daryti karjerą krepšinyje supratau, kai buvau 15-os ar 16-os metų. Tada Arvydas Gronskis pasikvietė mane į Vilniaus „Perlo“ treniruotę ir tas profesionalus lygis mane tiesiog sužavėjo. Supratau, kad noriu krepšinyje kažko siekti“, – tvirtino jaunasis centro puolėjas.

Kaip didžiuosius mokytojus savo karjeroje jis išskyrė pirmąjį trenerį Raimundą Kairį ir jau minėtą Gronskį. Jie suteikė daugiausiai didžiausios vertės pamokų, padėjo vis stabiliau dėlioti žingsnius krepšinio aikštelėje.

Pokyčių įnešė poros metų išvyka į Ispaniją, kuri prasidėjo 2018-aisiais. Ten Paukštė ne tik rungtyniavo Vitorijos „Baskonia II“ ir Logronjo „Clavijo“ komandose, bet ir stipriai paplušėjo sporto salėje. Kiekvieną dieną – po dvi treniruotes pagal specialias programas, sudarytas dirbti su treniruokliais. Subalansuota ir griežtai prižiūrima mityba. Poilsio bei nuoseklaus darbo grafikas.

Nuotr. BC Šiauliai

Tokie pagrindiniai komponentai leido sustiprėti ir priaugti svorio. Lietuvą centro puolėjo pozicijos žaidėjas paliko sverdamas 100 kg, šiandien svarstyklių žyma sustoja ties 120 kg. Dėl priaugtos raumenų masės atsirado ir didesnis pasitikėjimas savo judesiais aikštelėje, tvirtumas, kai reikia stumdytis ir su žemesniais, ir su labiau augalotais žaidėjais.

Visgi gimtinės ilgesys ir smalsus noras pažinti savojo krašto krepšinio sistemą nutiesė kelią į Šiaulių miesto reprezentacinį vyrų krepšinio klubą.

„Pažaidžiau porą metų Ispanijoje ir pagalvojau, kad Lietuvoje to profesionalaus krepšinio nelabai ir mačiau. Todėl užsinorėjau pasižiūrėti, kaip čia, kokia visa sistema. Antanas Sireika rodė labai didelį susidomėjimą manimi, jis turi didelį norą mane užauginti kaip žaidėją. Dėl to ir pasirašiau kontraktą su „Šiauliais“, – dalijosi Paukštė.

„Šiaulių“ krepšinio klubo priekinėje linijoje 2020-2021 m. sezone stoviniuos vyresni, daugiau žaidybinės patirties turintys Ryanas Andersonas, Andy Van Vlietas. Išsikovoti savo minučių lengva nebus, tačiau jaunasis krepšininkas tai supranta. Visgi jis mano, kad tai laikinas dalykas.

Užtikrintumas balse tikina, jog apsipratus naujame lygyje, susipažinus su aplinka, komanda, darbo metodika ir įsižaidus, Antanas Sireika turėtų atriekti daugiau žaidybinio laiko.

Disciplina bei motyvacija kuo labiau sustiprėti talkino ir šią vasarą, kurią nebuvo kada sėdėti ir snausti atokaitoje.

„Šią vasarą daugiausiai laiko praleidau ties fiziniu kūno darbu. Daugiau laiko praleidžiu tarp treniruoklių, salėje su kamuoliu ne per daugiausiai buvau. Bet vis tiek kažkiek pamėčiau. Bandžiau sustiprinti bendrą kūno fizinį pasirengimą“, – vasaros retrospektyva dalijosi Paukštė.

Panašus darbas nusimato ir artėjančiame sezone. Jaunasis krepšininkas neslepia, jog didysis uždavinys yra įgyti dar daugiau kūno tvirtybės.

„Bandysiu įsivažiuoti į LKL lygį ir kuo labiau sustiprėti fiziškai per ateinančius metus, kad įsitvirtinčiau profesionaliam lygyje, – dalijosi „Šiaulių“ naujokas. – Tiesiog žingsnis po žingsnio bandau prasimušti.“

Komentarai:
Nu
Nu dar įdomu,kiek papildomai paaugs per ateinančius metus - gal pridės kokius 7-8cm???
2020-08-30
+14
Atsakyti
mindaugas
man nepatiko kaip zalgiris prasiko si zaideja
2020-08-29
+3
Atsakyti
Aš tai 189cm
Būčiau jo vietoj - tai gyvenčiau sporto salėje : tik maistą atvežimui užsiskyčiau ir nakvočiau ten, o visą likusį laiką tobulinčiau visus įmanomus įgudžius. Tik ar turi valios vaikis???
2020-08-28
+16
Atsakyti
Hm
Neramu tik dėl to, kad Sireika vadinamas "seno stiliaus" treneris ir gali kreipti vaikį tapti dar vienu maksimum rotacijos žaidėjų specifinėms situacijoms. Reikia, kad mokytų pick&roll\'o gynybos, į arsenalą bent pakenčiamą tritaškį, kad pridėtų. Kad keliautų link Porzingio, arba blogiausiu atveju Marjonavič\'iaus pusės. Bet netaptų dar vienu, kuris dėl ūgio pakovoja dėl kamuolių ir gavęs jam palankią progą prieš po kaše įverčia pora taškiukų. Kitaip sakant sėdintį baudos aikštelėje, kol tuo tarpu gynyboje, ar rungtynių pabaigoje neįmanoma pasitikėti.
2020-08-28
Atsakyti
Lol
Jau geriau buti vidutinisku zaideju 190-195cm ugio, pvz, kaip Juskevicius, Delininkaitis, Gecevicius negu peraugusia 220cm zvaigzde. O sitam iki zvaigzdes kaip iki menulio, tai cia tas "pasiseke" labiau panasu i sarkazma.
2020-08-27
-7
Atsakyti
Jei Paukštė nebijos skraidyti -
- tai dangus bus ne riba.
2020-08-26
+11
Atsakyti
djgaffer
Ūgis dar ne viskas.Daug dar visko Paukštei teks tobulinti.Pamenu jo statistiką iš jaunimo čempų,tai ten vos po kelis kamuolius imdavo tokio ūgio būdamas.Bet jau atrodo sustiprėjęs,tai pas Sireiką gal sužibės.Tokio ūgio pas mus retai kas užauga,tai reik tikėtis,kad tinkamai tai išnaudos.
2020-08-26
+13
Atsakyti
Www
idomu koks wing span jo , nes per video tai neatrodo kad rankos butu ilgos , pas valanciuna 230 man atrodo
2020-08-26
-11
Atsakyti
juodis
Mama 175, Tėvas 185, o santechniko koks ūgis?
2020-08-26
-3
Atsakyti
Super
Jei dirbs kasdien 8 valandas sporto salėje kaip darbe - gal užaugs naujas Volteris Tavaresas lietuviškas ar Voltas Čemberlleinas(jei kablį išmoks mest).
2020-08-26
+13
Atsakyti
JJ
Jau dabar medis matosi su metais is vis letas bus
2020-08-26
Atsakyti
Varonin
Kad nebutu Ovidijaus Galdiko likimas, bet tikekimes viskas bus gerai, Antanas isspaus jei pats nores
2020-08-26
+10
Atsakyti
Egis
Vis tik jam reikėtų Šiaulių klube ne tiek dar labiau fiziškai sustiprėt, kad įsitvirtint LKL, o tapt daug judresniu, greičiau sprendimus priimančiu žaidėju, nes dabartiniam krepšinyj centrui ne tiek reikia kuo didesnių raumenų, ar kuo didesnio ūgio, kiek atletiškumo, t.y sugebėjimo kuo daugiau atkovot kamuolių po savo ir varžovų krepšiu, atlikt greitą, laiku ir tikslų perdavimą, ne tik gavus kamuolį laisvam iš po krepšio įmest, bet ir sugebėt pataikyt tritaškius, o Jonas Paukštė šiuo metu turi tik ūgį 224cm, didesnius raumenis ir priaugęs svorio, tuo pačiu tapęs dar lėtesniu, nei buvo, metimas atliekamas lėtai , baudas meta prastokai, o ape tritaškius net nėra ką kalbėt. Jei taps viską greičiau, tiksliau ir taikliau atliekančiu centru, galbūt iš J.Paukštės ir gausis bent jau dar vienas E.Žukauskas.
2020-08-26
+13
Atsakyti
M
Nesuprantu, nejau mūsų krepšinio mokyklose vis dar nepaaiškina, jog ūgis senokai nebėra kažkoks super faktorius.
2020-08-26
+2
Atsakyti
A.
geras sprendimas buvo eiti į Šiaulius. jei nesioziuos, turėtų pasiteisinti. ir klubui gerai.
2020-08-26
-23
Atsakyti
Jurgelis
Jei nepaeis, galės be kopėčios dažytoju pas mani sode
2020-08-26
+4
Atsakyti
Anonimas
na kolkas tai nlb koki ktepsini rodo ,jeigu netaps geru krepsininku tai sakyciau nepasiseke su ugiu o kad ir taps kai sulauks virs 40ies tada supras ka rčiskia toks ugis ir keliu skausmas
2020-08-26
+10
Atsakyti
durnius
as sakyciau, kad nepasiseke siu laiku krepsinyje iki tiek uzaugt, o ir smegenu is sito sakinio jasna, kad neturi. vargsas.
2020-08-26
+4
Atsakyti
Jonas Aukštė
Idomus prospectas. Gabut taps LKLo Marjanoviciumi.
2020-08-26
+11
Atsakyti
I
antanas turejo gumeniuka ukrainieti milzina tai nieko is jo nenulibde itariu ir is sito nieko nebus
2020-08-26
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.