Nuotr.: BC Šiauliai
Nuotr. BC Šiauliai

Artėjančiam Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonui besiruošianti „Šiaulių“ ekipa savo sudėties paveikslą galutinai nutapė rugpjūčio pradžioje, kuomet paskutiniuoju Saulės miesto komandos pirkiniu tapo 213 cm puolėjas Andy Van Vlietas.

25-erių aukštaūgiui tai – pirmoji profesionalo karjeros stotelė. Iš Belgijos kilęs Van Vlietas praėjusį sezoną atstovavo „Williams&Mary“ universitetui ir NCAA pirmenybėse fiksavo 13,2 taško, 8,7 atkovoto kamuolio ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo statistikos rodiklius.

Vidurio puolėjui vos spėjus atvykti į Lietuvą, vyriausiasis „Šiaulių“ komandos treneris Antanas Sireika iškart įžvelgė Van Vlieto universalumą ir gebėjimą savo tolimais metimais praplėsti aikštelę. 64-erių specialistas savo naująjį auklėtinį palygino su Latvijos krepšinio žvaigžde Kristapu Porzingiu.

„Belgas yra toks neeilinis, aš jį vadinu belgišku Porzingiu. Tokio ūgio žmogui (taip) mesti...“ – apie auklėtinį sakė Sireika.

Paklaustas apie palyginimus su NBA lygoje rungtyniaujančia Dalaso „Mavericks“ žvaigžde, Van Vlietas taip pat įžvelgė panašumų.

„Be abejonės – tai labai didžiulis įvertinimas iš tokio tituluoto ir patyrusio trenerio, kaip Sireika, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Van Vlietas. – Manau, kad iš esmės esame panašaus tipo žaidėjai: aukšti, galintys mesti tiek iš trijų taškų zonos, tiek žaisti po krepšiu bei turintys gerą aikštės matymą. Pastaruosius dvejus metus itin seku Kristapo žaidimą ir jis yra vienas iš tų krepšininkų, į kuriuos lygiuojuosi.“

Sekmadienį šiauliečiai LKL sezono starte susitiks su Kauno „Žalgiriu“, o artėjant oficialioms kovoms Van Vlietas tinklalapiui „BasketNews.lt“ papasakojo apie iššūkius studentų krepšinyje, derybas su NBA klubais, adaptaciją Šiauliuose ir sau išsikeltus tikslus.

– Kaip prasidėjo jūsų krepšininko kelias?
– Tiesą sakant, iki 10 metų amžiaus lankiau futbolą, bet pradėjau labai sparčiai augti ir supratau, kad laikas išbandyti kažką naujo. Tuomet atėjau į krepšinio treniruotes pas vietinį Antverpeno trenerį ir nuo pat pradžių pamilau šį sportą. Ilgai netrukus buvau pakviestas tobulėti į vieną geriausių Belgijos jaunimo ugdymo programų – Antverpeno „Giants“.

– Būdamas 16 metų jau treniravotės su Antverpeno „Giants“ krepšininkais, žaidžiančiais aukščiausioje Belgijos lygoje. Kiek netikėtas buvo šis pasiūlymas?
– Tokiam jaunam vaikiui, koks tuo metu buvau – neįtikėtinai netikėta. Labai anksti gavau nuostabią progą stebėti, kaip kiekvieną dieną gyvena ir treniruojasi profesionalai bei galėjau sekti jų pėdomis.

– Po dvejų sudėtingų metų NCAA rungtyniaujančiame Viskonsino universitete, kur jūsų žaidimo minutės buvo ribotos, nusprendėte pakeisti mokymosi programą ir vykti į „Wiliiams&Mary“ koledžą. Ten gavote svarbų vaidmenį ir atsiskleidėte. Kaip sunku buvo priimti tokį sprendimą?
– Pirmiausia buvo sunku, nes per savo trečiuosius studijų metus dėl pakeisto universiteto rungtyniauti negalėjau, turėjau galimybę tik treniruotis. Kai išėjau iš Viskonsino, vienu metu mano galvoje sukosi mintis mesti mokslus, grįžti į Europą ir tapti profesionalu. Tačiau palikti universiteto liūdna nata nesinorėjo ir nusprendžiau viską pratęsti kitur. Per tuos metus, kai negalėjau rungtyniauti, labai sunkiai dirbau, o darbas atsipirko su kaupu. Turėjau labai gerą paskutinį sezoną, kuris man leido praverti profesionalaus krepšinio duris.

– Pastaruosius ketverius metus rungtyniavote prieš koledžų žaidėjus, kurie dar nėra subrendę, profesionalūs krepšininkai. Kiek skiriasi fiziškumas, lyginant studentų pirmenybes su žaidimu prieš profesionalus?
– Nepasakyčiau, kad fiziškumas labai skiriasi. Profesionalai tiesiog turi daugiau patirties ir geriau žino, kaip išnaudoti savo kūną, kuriose situacijose būti fiziškais, o kuriose pasitaupyti. Čia žaidžiamas kur kas protingesnis krepšinis ir reikia laiko prisitaikyti. Tačiau turiu puikius komandos draugus, kurie labai padeda. Manau, kad kol kas man sekasi gerai.

– Kokiomis aplinkybėmis atsidūrėte „Šiaulių“ klube?
– Vasarą kalbėjausi su keliomis NBA komandomis dėl galimybės dalyvauti treniruočių stovykloje, tačiau su agentu visuomet kalbėjome, jog kai atsiras geras, konkretus variantas Europos rinkoje, būtinai jį svarstysime. Kuomet su NBA klubais susitarti nepavyko, agentas man pasakė, kad „Šiauliai“ yra puiki vieta pradėti profesionalo karjerą ir tobulėti. Kadangi aš labai pasitikiu savo agentu ir santykiai tarp mūsų – puikūs, per daug nedvejojau ir pasirinkau „Šiaulius“. Atvykęs čia tikrai nenusivyliau, trenerių štabas ir komandos draugai – puikūs.

– Kokios NBA komandos domėjosi jūsų paslaugomis?
– Orlando „Magic“, Čikagos „Bulls“, Jutos „Jazz“, Milvokio „Bucks“ ir Minesotos „Timberwolves“.

– Kaip sekasi įsilieti į „Šiaulių“ komandą?
– Puikiai. Turiu šaunius komandos draugus, kurie man padeda čia priprasti. Vietiniai žaidėjai labai malonūs, visada duoda patarimų ir nori, kad greičiau kažko išmokčiau bei suprasčiau profesionalų krepšinio subtilybes. Su legionieriais taip pat randame bendrą kalbą, galėčiau išskirti Sethą LeDay – tai vyrukas, su kuriuo niekur neliūdna. Po truputį lipdomės ir su kiekviena diena visi tampame vis artimesni.

– Kokį pirmąjį įspūdį jums palieka Lietuva?
– Įspūdžiai geri. Man patinka čia esantis maistas. Taip pat daugelis minėjo, kad čia žmonės yra pamišę dėl krepšinio, su nekantrumu laukiu sezono, kuomet galėsiu tuo įsitikinti. Miestas ir visa aplinka kol kas taip pat palieka gerą įspūdį.

– Lietuvos krepšinio sirgaliams esate pakankamai nežinomas žaidėjas. Kokios yra stipriosios pusės jūsų žaidime?
– Pagrindinė mano stiprybė yra ta, jog galiu išplėsti aikštelę. Pagal savo poziciją esu geras metikas, o priešininkams tai sukelia papildomų problemų gynyboje. Taip pat esu protingas žaidėjas, kuris turi gerą aikštės matymą ir kai yra galimybė, visuomet stengiuosi surasti progas komandos draugams. Esu mobilus ir su lėtesniais aukštaūgiais susidoroju išnaudodamas savo greitį.

– Pasiruošimo cikle „Šiauliai“ pralaimėjo visas penkerias žaistas draugiškas rungtynes. Ar jaučiatės pasiruošę sezonui?
– Žinoma, pralaimėti niekuomet nėra smagu, net jei tai yra draugiškos rungtynės. Visgi esame naujai surinkta komanda ir prireiks laiko, kol susižaisime. Kol kas panikuoti nėra dėl ko, tačiau iš kiekvieno pralaimėjimo reikia mokytis ir daryti išvadas. Laukia dar dvejos draugiškos rungtynės ir iš visų jėgų stengsimės abu kartus iš aikštelės išeiti pakeltomis galvomis. Manau, kad su laiku aikštelėje visi rasime bendrą ryšį ir laikui bėgant rezultatas tik gerės.

Nuotr. BC Šiauliai

– LKL batalijos jau čia pat. Ko jūs asmeniškai tikitės iš šio sezono?
– Tai – mano debiutinis sezonas profesionaliame krepšinyje. Tikiuosi viso sezono metu demonstruoti gerą žaidimą, rinkti solidžius skaičius, bet tuo pačiu noriu, jog komanda turėtų gerą sezoną ir laimėtų kuo daugiau rungtynių. O tai padaryti mes tikrai galime. Šiauliai yra puiki vieta pradėti profesionalo karjerą bei rungtyniauti prieš tokias komandas kaip Kauno „Žalgiris“ ar Vilniaus „Rytas“. Tai bus puiki pirmoji patirtis, tačiau nežadu būti statistu ir noriu visiems parodyti, ką moku. 

– Ar su treneriu Sireika jums teko kalbėtis apie savo vaidmenį ekipoje?
– Apie konkretų vaidmenį jokių kalbų nebuvo. Tačiau treneris aiškiai išdėstė savo žaidimo filosofiją ir visiems skiepija, jog gynyboje turime žaisti kietai bei nepraleisti lengvų taškų. Taip pat pastebėjau, jog Sireika savo auklėtiniams suteikia didžiulę laisvę puolime. Žinoma, reikia išmokti tai tinkamai išnaudoti, nes riba tarp natūralios laisvės ir piktnaudžiavimo ja yra labai plonytė. Treneris man, kaip jaunam žaidėjui, suteikia labai daug laisvės ir skatina žaisti drąsiai, pasitaikius gerai progai mesti bei pasitikėti savimi. Tokias trenerio savybes aš labai vertinu.

Komentarai:
A
Jį reikia užrakinti štanginėje. Fiziškumo 0. Vienintelis "pranašumas" tolimi metimai. Idomu koks tų metimų procentas. Kitas minusas kai aukščiausias žmogus meta iš toli tai mažesniem tenka dėl kamuolio kovoti ir to padaryti nepavyksta. Nesu pesimistas žiūriu realiai ir manau, kad Joniškio Delikatesui gal iš bėdos sueitu toks žaidėjas.
2020-09-14
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.