Po sprigto namie – kovingai ir garsiai atsitiesęs „Žalgiris“

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ iš Pirėjo (Graikija)
2020-10-02 09:50
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr
Nuotr.: intime.gr

Visą ketvirtą kėlinį kamuolio po savuoju krepšiu nesugebėjęs atsikovoti Kauno „Žalgiris“ jį sugriebė tada, kai to labiausiai reikėjo. Ir tai padarė ne bet kas, o mažiausias ir jauniausias aikštėje buvęs žalgirietis.

Fotogalerija

Tiksint paskutinėms ketvirtojo kėlinio sekundėms, Marius Grigonis prasiveržė į baudos aikštelę, metė sudėtingą metimą, kuris net nelietė lanko. Visgi po krepšiu atsidūręs Rokas Jokubaitis sugriebė kamuolį, iš pradžių jį pamušė taip, kad atsimušė į lanką, o po to išmetė link krepšio, kai jį taranavo Vassilis Spanoulis.

Teisėjų švilpukas iš karto užfiksavo šį momentą ir devyniolikmetis „Žalgirio“ talentas gavo šansą sezono atidarymo rungtynėse išplėšti pergalę.

Nervų buvo, bet abi baudos, likus žaisti 3,5 sek., skrodė tinklelį, ir „Žalgiris“ triumfavo tuščiuose „Taikos ir draugystės“ sporto rūmuose Pirėjuje.

„Gyvenime man dar nėra buvę tokios situacijos, kad dvi (mano) baudos lemtų pergalę, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ iškart po rungtynių sakė Jokubaitis. – Gal mesdavau, kai būdavo taško persvara, bet tokios situacijos dar nėra niekada buvę.

Psichologiškai tikrai buvo išbandymas, bet jaučiau palaikymą nuo suolo, visi priėjo, nuramino, sakė „tu gali“. Patikėjau savo jėgomis, nesudrebėjo ta ranka ir esu labai laimingas.“

Tai vainikavo geriausią Jokubaičio karjeros Eurolygoje pasirodymą – jis sužaidė rezultatyviausias (12 taškų) ir naudingiausias (15 balų) savo trumpos karjeros rungtynes.

Du puolime atkovoti kamuoliai taip pat buvo karjeros rekordas, o šiuo atveju šis plikas skaičius slepia dar ir didelę istoriją.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
15
Naudingumas
17
Rezultatyvūs perdavimai
4
Dvitaškiai
56%
5/9

„Ačiū Dievui, kad Rokas išgelbėjo ir dabar turbūt nerašysite, kad pralaimėjau rungtynes“, – po mačo šypsojosi Grigonis.

Rezultatyviausiai (15 taškų) ir daugiausiai (32 min.) „Žalgiryje“ žaidęs Grigonis pripažino, kad pagal paskutinės atakos planą kamuolys turėjo rasti link krepšio kirtusį Joffrey Lauvergne’ą, tačiau neatsirado normalios progos jam asistuoti.

Gynėjas tuomet ryžosi žaisti vienas, tačiau įveikti Aarono Harrisono gynybą nebuvo lengva.

Matydamas stringantį komandos draugą, Jokubaitis kirto po krepšiu.

„Mačiau, kad nežinome, ką daryti, buvo likusios kelios sekundes, galvoju pakirsiu, gal gausiu perdavimą, – pasakojo Jokubaitis. – Pasisekė, kad metimas nelietė lanko, atsikovojau ir kažkur kažką tą kamuolį mečiau į viršų. Žiūriu aptemo akyse ir sušvilpta bauda.“

Mesti svarbiausių karjeros metimų jis stojo po minutės pertraukėlės, kurią paėmė „Olympiakos“ strategas Georgios Bartzokas.

„Gal po pertraukėlės geriau, spėji nurimti, – manė Jokubaitis. – O jei būtų reikėję iškart mesti po sušvilptos baudos, nei plano turime, jei pramesime, ar įmesime. Gal geriau, kai esame susitarę ir pats nusiraminęs.“

Po dviejų taiklių baudų Bartzokas paėmė dar vieną minutės pertraukėlę, bet po jos „Olympiakos“ ataka buvo beviltiška. Kamuolį iš užribio išsimetęs ir tuoj pat jį susigrąžinęs Kostas Sloukas net nesugebėjo išsimesti – jį uždarė Nigelo Hayeso gynyba.

Apskritai, nors Sloukas išskirstė 7 rezultatyvius perdavimus, „Žalgirio“ gynyba jį paliko su 6 taškais, pataikius 2 metimus iš 6. Žalgiriečiai visą vakarą keitėsi gynyboje po Slouko žaidimo du prieš du, o taip pat ypatingai spaudėsi baudos aikštelėje, taip palikdami laisvesnius aikštės kampus.

„Olympiakos“ mačo pradžioje baudė tritaškiais, tačiau ketvirtajame kėlinyje prametė visus 8 tolimus metimus ir galiausiai finišavo su 33 proc. taiklumu (8/24).

„Ketvirtajame kėlinyje oponentui leidome įmesti tik 9 taškus, tai buvo svarbiausia išplėšiant pergalę“, – po dvikovos pabrėžė Schilleris.

Tie 9 taškai – net ypatingai nesusirenkant kamuolių po savuoju krepšiu. „Žalgiris“ ketvirčio viduryje net 5 kartus leido varžovams susikurti antruosius šansus, kai, atrodytų, neįmanomi kamuoliai krisdavo ne į baltųjų, o raudonųjų rankas.

Vienu momentu, kai kamuolį galiausiai pavyko atsikovoti, Lauvergne’as su juo išskriejo į užribį, taip padovanodamas šeštą antrąjį šansą varžovams per 4 minutes.

„Kartais kovojant dėl kamuolio tiesiog negerai išlaukiama, negerai galvojama, kur nukris kamuolys, – sakė Schilleris. – Tai tikrai nebuvo kovingumo trūkumas. Manau, tai tiesiog neatsitvertas žmogus arba negerai pasirinktas laikas.“

„Jeigu viską darytume tobulai, laimėtume lengviau, – šyptelėjo 13 taškų pelnęs ir 3 kamuolius atkovojęs Lauvergne’as. – Nesu tikras, turiu peržiūrėti video, turiu pasikalbėti su treneriu, bet kai pradedame keistis (ginamaisiais), po krepšiu atsiranda pranašumas (varžovams).“

Tai nebuvo akiai gražiausios rungtynės, tačiau „Žalgirio“ komunikacija žavėjo nuo pirmos iki paskutinės minutės.

Žaidžiant tuščioje Pirėjo arenoje, viskas girdėjosi kur kas geriau nei įprastomis sąlygomis ir žalgiriečiai prieš varžovus tuo labai išsiskyrė.

Nuo pirmųjų minučių „Žalgirio“ atsarginių suolas buvo gyvas, komentavo, palaikė bei drąsino aikštėje buvusius komandos draugus, o šie nuolat ir garsiai komunikavo gynyboje. Tai buvo ryškus skirtumas nuo „Olympiakos“, kurie žaidė kur kas mažiau kalbėdami.

„Žalgirio“ suolas buvo toks aktyvus, kad jį raminti teko net teisėjams.

„Teisėjai ėjo mus raminti porą kartų, – šypsojosi Jokubaitis. – Padėjome komandai nuo suoliuko, fanų nėra, tai viskas girdisi. Bet galėtų tai būti geriau, ties tuo ir dirbame.“

Tai buvo kitoks „Žalgiris“ nei prieš 5 dienas Kaune, mače su „Lietkabeliu“. Tada įkritę į duobę, jie nuleido rankas ir namie pralaimėjo 61:72.

Šį kartą po trijų kėlinių kauniečiai atsiliko 47:58, tačiau lemiamą žaidimo atkarpą laimėjo 21:9. Tai buvo agresyvus „Žalgiris“, per ketvirtį metęs 5 baudas – tiek pat, kiek per pirmus tris ketvirčius. Iš žaidimo atakuota irgi geriausiai rungtynėse – 7 taiklūs metimai iš 15.

„Kartojome apie energiją, apie tai, kad reikia kautis, – sakė Grigonis. – Gale buvo ne tiek taktikos, kiek to, kad mes labai norėjome. Buvo -11 ir Rubitas pataikė po pikenpopo, apsigynėme, davėme kontakto, taip ir gavosi.“

„Čia ne vien laimėjome, bet ir sugrįžome į rungtynes, tai buvo svarbiausia, – tęsė Grigonis. – Su „Lietkabeliu“ tiesiog pasidavėme, niekas nenorėjo žaisti. Svarbiausia, kad nepasidavėme, tikėjome vienas kitu ir man šiandien tai yra svarbiausia.“

Komentarai:
In vino veritas
Kova ir agresyvumas mus isgelbejo. O siaip, senoji sistema sugriauta, o naujoji, kad ir kokia ji bebutu, dar neidiegta. Todel ir tas zaidimas dar toks be rysio, gynyboj daug nesusikalbejimo, o puolime zaideju spacingas kartais buna toks chaotiskas, kad zaidejai tiesiog trukdo vieni kitiems. Zodziu, laaabai daug darbo dar laukia.
2020-10-02
+13
Atsakyti
realus
rytfaniai, eikit ziuret kaip dzukai dar erzilus
2020-10-02
Atsakyti
o dabar rimčiau... man niekada nepatiko akli Žalgirio fanai, kurie niekada nežaidė krepšinio... sugeba tik rėkauti tribūnose ar pulti komentaruose tuos, kurie tikri žalgiriečiai, kurie mato klaidas, norėdami komandai padėti...
2020-10-02
-6
Atsakyti
zinai almo ar antanai
pas mane birka stovi ant tokiu kaip tu! taip kad nepabeg,per socialinius tinmlus tikrai surasiu..
2020-10-02
-1
Atsakyti
ai, dar anekdotą suskelsiu... stovi eilėj balsuoti pensininkai beretėmis užsismaukę už konservatorius... pribėga pacaniukas... lenda be eilės... toks jaunas ir jau konservas... 🙂
2020-10-02
-9
Atsakyti
to almo ar antanas
tai ku gyvensi?viska prapises?
2020-10-02
-17
Atsakyti
bajeriukas nuo Almo... vienintelis Šilerio derinukas "megstukas"... siulau savo žmonelę... ji tikrai griau mezga... 😜
2020-10-02
-1
Atsakyti
tai buvo EL autsaiderių rungtynės... per fuksą laimėjo Žalgirukas... smagu... tačiau ir vyrukai ir treneriukas turi suprasti, kad jiems yra labai, labai toli iki 8 geriausių... taip regis kad vienintelis Jokubaitis rimtai pasiruošęs... Vesturiją kaip ir treneriuką reikia mest... o Dimšą atidavė be reikalo...
2020-10-02
-15
Atsakyti
nesedes antanas prisisikes
jis buvo uzstates savo bendrabuti! o lauke nera interneto,kad atrasytu..
2020-10-02
-15
Atsakyti
Zenka
Čia nauja taktika ižaidėjas nerodo derinių,kad priešininkai nesuprastu ką darys,pagrindinis derinys yra,jei nepavyksta greita ataka,laikyt kamuolį ir paskutinę sekunde mest griunant iš belenkur,šis derinys nenaudojamas jei aikštelėi yra lyderis PJ,nes tada neišeina tiek ilgai kamuolį atbumsėt, gaunam arba bauda puolime,arba žinksnius,arba metima iš pokrepšio i lentą.
2020-10-02
+11
Atsakyti
antanui
po 12000 stuku prapiltu! ar mama dos kropu palest?
2020-10-02
+3
Atsakyti
Ponui Toras
paskaityk, ką sako žaidėjai ir suprasi, kad žali patys pripažįsta, jog treneris nieko nedaro...lauveurgne sako, kad reiks pakalbėti su treneriu, nes po kasiu lieka vienas, marka grigonis teigia, kad gale laimėjome be derinių, bet su dideliu noru...žodžiu velkasi ant seno trenerio bagažo ir dėka žaidėju susižaidimo...laukiu nesulaukiu kada šitas nevykėlis grįš namo :)
2020-10-02
+6
Atsakyti
Dienos klausimas
O kaip ten Antanas? Vel sedes apsisikes iki kitos savaites kai prasiko savo orinius 12000e?
2020-10-02
+5
Atsakyti
x
matyt , kad atėjo laikas visą komandą lipdyti apie Jokubaitį
2020-10-02
-8
Atsakyti
Lietuvis
BET SU TOKIA GYNYBA TOLI NENUEISIME
2020-10-02
+7
Atsakyti
Lietuvis
SCHILLLERIS PRASIILGINO SAVAITEI GYVAVIMĄ KLUBE,
2020-10-02
+1
Atsakyti
matematika
kiek straipsniu iseina is vienu varzybu ? :)
2020-10-02
-10
Atsakyti
Citrina
Labai smagu dėl Jokubaičio ir Griginio, nepamiršo Šaro pamokų. Bet realiai tai Žalgiryje iki kol jame sprendimus pradėjo priiminėti dabartinis GM starte lietuvių būdavo daugiau, o dabar kaip rusų komandose, startas užsieniečiai, treneriai užsieniečiai. Šarui arba Kurčiui reikia porą gerų žaidėjų lietuvių ir Barsa arba Chimki bus labiau visos Lietuvos komanda, nei Žalgiris
2020-10-02
-3
Atsakyti
JR
Puolime nei vieno Žalgirio derinio, kurį rodytų įžaidėjas. Jei kas kokį matėt - parašykit. Bėgiojimai ratais, užtvarų statymai. Įmesta tik šiek tiek daugiau nei prieš Lietkabelį... Įrašas čia, dėkui LRT: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000...
2020-10-02
-12
Atsakyti
rimas
nera zaidejo tokio kaip KC buvo pernai kuris patemptu. Geriau viena gera paimtu negu 2 blogesnius. Jankunas uz dyka gauna 400k, vietoj KC milakni pasirinko kuris gali imest bet tikrai komandos nepatemps lemiamais momentais.
2020-10-02
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Pirėjo Olympiakos
Kauno Žalgiris
43%
26/61
Metimai iš žaidimo
47%
27/58
30
Atkovoti kamuoliai
36
20
Rezultatyvūs perdavimai
13
7
Perimti kamuoliai
5
15
Pražangos
16
33%
8/24
Tritaškiai
32%
6/19

Rungtynių žaidėjai

Hassan  Martin
12 PTS
6/6 FG
0/0 FT
Marius  Grigonis
15 PTS
6/12 FG
2/2 FT
Aleksandr  Vezenkov
5 REB
3 DREB
2 OREB
Nigel  Hayes
7 REB
4 DREB
3 OREB
Konstantinos  Sloukas
7 AS
3 TO
26 MIN
Marius  Grigonis
4 AS
4 TO
32 MIN
Hassan  Martin
16 EFF
100% 2P%
- 3P%
Marius  Grigonis
17 EFF
56% 2P%
33% 3P%