Nuotr.: BNS, FIBA, Reuters – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS, FIBA, Reuters – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Kurį laiką ieškojęs pastiprinimo priekinėje linijoje, Vilniaus „Rytas“ savaitgalį pranešė apie susitarimą su Maurice'u Ndouru.

Maurice Ndour

Maurice  Ndour
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: PF
Amžius: 29
Ūgis: 206 cm
Svoris: 93 kg
Gimimo vieta: Senegalas

Šis vilniečių naujokas turėjo nustebinti ne vieną krepšinio gerbėją – Senegalo rinktinės kapitono CV yra daugiau nei iškalbingas ir tokio lygio krepšininkų „Ryte“ pastaraisiais metais nematydavome.

Madrido „Real“, Niujorko „Knicks“, Kazanės UNIKS ir „Valencia“ – tai aukščiausio lygio klubai ir dabar 28-erių atletas į Lietuvos sostinę atvyksta motyvuotas reabilituotis po ne itin sėkmingo sezono Eurolygoje (6,3 tšk., 2,4 atk. kam., 7 naud. bal., per 15 min.).

Tinklalapis „BasketNews.lt“, apžvelgdamas „Ryto“ naujausio pirkinio žaidimo stilių, analizuoja, ką Ndouras pridės komandos žaidimui.

Žaidimas – nuo gynybos

Nuotr. fiba.basketball

„Rytas“ šį sezoną garsėja kaip puolimo komanda, savo varžovus žudanti greitais išpuoliais, tačiau gynyboje vilniečiams iki šiol trūko atletiškumo, o ypač tai pasijautė iš rikiuotės iškritus Martynui Echodui.

Sostinės klubo prioritetas renkantis naujoką buvo jo gebėjimas saugoti savąjį krepšį, o Ndouras būtent ir yra tas žaidėjas, kuris komandai suteiks užtikrintumo gynyboje.

206 cm ūgio senegalietis savo žaidimą pradeda būtent nuo gynybos ir dar atstovaudamas UNIKS 2018-2019 metų sezone tapo geriausiai besiginančiu Vieningosios lygos žaidėju.

Ketvirtuoju numeriu „Valencia“ klube pernai žaidęs Ndouras buvo antrą geriausią gynybos reitingą komandoje turėjęs krepšininkas – vid. 109,4 praleisto taško per 100 atakų.

Net 224 cm rankų ilgiu išsiskiriantis (viename šaltinyje teigiama, jog krepšininko rankų ilgis siekia 230 cm) Ndouras didžiąją karjeros dalį yra įpratęs pikenrolo gynyboje žaisti stepoutą, tačiau laisvai gali keistis ginamaisiais ir „Rytui“ būtent tokio žmogaus ir trūko komandoje, kuris padidintų Donaldo Kairio įvairovę renkantis gynybos sistemą.

Šį sezoną metami tritaškiai

46%
12,0
Pataiko: 12,0
Taiklumas: 45,9%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 18
Blogiausias pasiekimas: 7
Daugiausia pataiko: Andrew Goudelock

Senegalo rinktinės aukštaūgis gynyboje gerai skaito žaidimą ir ne tik dažnai oponentus apdovanoja blokais, bet ir, pasinaudodamas savo ilgomis rankomis, gerai periminėja kamuolius ir iškart pasileidžia į greitą puolimą, kuriame jaučiasi kaip žuvis vandenyje.

„Ryto“ puolimo filosofiją atitinkantis aukštaūgis

Nuotr. AP – Scanpix

Po 16 taškų iš greitų atakų LKL pelnantis „Rytas“ šį rodiklį gali dar labiau padidinti, kai prie komandos prisijungs Ndouras.

Tiek ketvirtoje, tiek penktoje pozicijoje žaidžiantis krepšininkas vos pasitaikius menkiausiai progai stengiasi bėgti į greitą ataką ir jo mobilumas turėtų ypač pasimatyti, kai penkete žais centru, o šalia jo bus Chrisas McCoulough.

Ndouras nėra efektyvus žaidėjas nugara į krepšį ir dažnai tai jį darančio „Ryte“ tikrai nematysime, bet Kairio žaidimo filosofijoje ir nėra akcentuojamas žaidimas ant ūselio.

Taip pat senegalietis, nors pasaulio čempionate net buvo bandomas lengvuoju kraštu, nėra tas aukštaūgis, kuris turi gerą metimą bei gali išplėsti aikštę, bet „Rytas“ tam turi Kristjaną Kitsingą.

Nepaisant aiškių savo minusų puolime, pernai Eurolygoje per 100 atakų komanda su Ndouru pelnydavo po 120,5 taško ir tai buvo trečias rezultatas Valensijos komandoje.

Kaip jau minėjome, Ndouras labai mėgsta bėgti į greitą puolimą, taip pat labai efektyviai išpildo pikenrolo situacijas greitai rolindamas po krepšiu, o šiose situacijose turėtų puikiai veikti jo ir Demetriuso Jacksono tandemas.

NBA patirties turintis krepšininkas išsiskiria sprogstamąja jėga ir dar labiau prailgins ir taip platų „Ryto“ žaidėjų sąrašą, kurie rungtynėse stabiliai efektingais dėjimais džiugins klubo sirgalius.

Nors per karjerą krepšininkas nefiksuoja įspūdingų skaičių kovojant dėl kamuolių (daugiausiai po 4,2 atk. kam. sezone), Ndouras nėra tas žaidėjas, kuris nusileistų tiesioginiam savo oponentui – puolėjas išsiskiria kovotojo mentalitetu, o grumtis po lenta jam padeda ir ilgos galūnės.

Dar vienas didelis „Ryto“ naujoko pliusas – Europos krepšinio patirtis. Ndouras, nors ir nežaidė kontaktinio krepšinio 7 mėnesius, turėtų greičiau prisitaikyti prie komandos nei McCoullough, o klubai, kuriose jis žaidė, suformavo nugalėtojo mentalitetą, kurio labai reikia sostinės ekipai.

Trūkumai, neleidę sužibėti Eurolygoje

Nuotr. fiba.basketball

Be minėtų ribotų galimybių puolime 28-erių krepšininkas turi ir daugiau trūkumų, nulėmusių tai, jog Ndouras iš Eurolygos klubo turėjo patraukti į FIBA Čempionų lygą.

Antradienį į Lietuvą atvyksiantis senegalietis didžiąją dalį savo žaidimo grindžia instinktais ir sunkiai prisitaiko atitinkamose situacijose, kai treneriai prašo iš jo daugiau nei jis yra įpratęs daryti.

Taip pat ne visada mobilus aukštaūgis aikštėje pasirenka gerus sprendimus ir būtent tai labai krito į akis tiek pasaulio čempionate Kinijoje, tiek praėjusį sezoną Eurolygoje.

Ndouras nėra tas krepšininkas, kuris treniruotėse atsiduotų 100 procentų, o tai daryti jį stabdo sveikatos problemos – tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, senegalietį kamuoja žarnyno problemos, dėl ko per karjerą jis yra praleidęs nemažai pratybų bei rungtynių.

Nors stengdamasis išvengti sveikatos problemų jau kurį laiką gyvena pagal specialią dietą, Ndouras nėra tas, kuris pajutus minimalų diskomfortą perlipa per save. Toks neaiškumas kiekvieną dieną neprideda pasitikėjimo treneriams.

Būtent dėl šių priežasčių naivu tikėtis, jog Ndouras, jei ir pasirodys sekmadienio rungtynėse prieš Kauno „Žalgirį“, duos apčiuopiamos naudos, ypač žinant, kokį laiką vilniečių naujokas praleido be krepšinio.

Vis dėlto kad ir kaip bežiūrėtume, šis „Ryto“ pirkinys yra tikras laimėjimas, pakeliantis komandą į dar kitą lygį.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, vilniečiai tarpsezoniu dar negalėjo patenkinti Ndouro finansinių įnorių, tačiau ilgas kontrakto laukimas pakeitė senegaliečio mąstymą ir taip jis atsidūrė Vilniuje.

Kairys su trenerių štabu sudėliojo aiškų žaidimo braižą, iš kurio matoma, kuriose vietose bus išnaudojamas karjeros brandą pasiekęs Ndouras, nestokojantis motyvacijos įrodyti, jog gali sugrįžti į Eurolygą.

Komentarai:
Alvydas is Vilniaus
siaip atrodo toks nekaltas
2020-10-19
-24
Atsakyti
ulialia
Rytfaniai tai juokingi, atvare Mcduckas, reke triuskins visus. Ka pamatem ? Baliai festivaliai ir nora atsisveikinti su juo. Atvaro sitas irgi turintis savo problemu, rytfaniai vel rekia super zaidejas - o jei zurnalistai paraso kad yra tokiu ar tokiu problemu, tai jie jau zalgirio salininkai ir visi butinai pries ryta. Vargsai daugumai jusu - aukos sindromas, nesugebate realiai priimti informacijos.
2020-10-19
-20
Atsakyti
djgaffer
Patį piką jis išgyvena,tai forma turėtų būti geriausia per karjerą.Tik kad tos bėdos pas jį jam neleidžia pilnai atsiskleisti.Kiek yra tekę jį matyti,kai nesiseka komandai,pasyvus pasidaro,o ir metimai iš toliau nėra stabilūs.Bet kovingumą tikrai turi,kai geros nuotaikos,tai per galvas visiem lipa ir griūna dėl kiekvieno kamuolio.O noro dar žaisti aukštame lygyje manau jis tikrai dar turi,tai galim pamatyti dažniau jo geresnių rungtynių,nei prastesnių.
2020-10-19
+1
Atsakyti
PRO
VAU, NUOSTABUS ZAIDEJAS,DZIUGINS FANUS SAVO ZAIDIMU!!!
2020-10-19
+26
Atsakyti
Ei, c\'mon
"Nepaisant aiškių savo minusų puolime, Ndouras pernai Eurolygoje per 100 atakų pelnydavo po 120,5 taško ir tai buvo trečias rezultatas Valensijos komandoje." Čia kai "radau išplėstinę statistiką, bet joje dar nesigaudau iki galo". KOMANDA pelnydavo po 120,5 taško per 100 atakų Ndourui esant aikštėje. Jei čia būtų jo asmeninė statistika, bičas Europoje fiksuotų 80-90 taškų vidurkį per rungtynes.
2020-10-19
-21
Atsakyti
Vilius Stalgaitis
Įdomu iš kur tokia dezinformuojama melaginga informacija apie Ndoura žurnalistai tūpi ištraukė, taigi pats Pakėnas Urbonuso podcaste minėjo kad Ndouras visalaik su motyvacija žaidžia energingas sprogstantis žaidėjas,turintys lyderio savybių,galite paklausyti Urbonuso Pakėno podcasta, Rokui važiuojant į podcasta jo draugelis kaip tik teigiamai atsiliepė apie Ndoura kaip motyvacini lyderi,neveltui jis Senegalo rinktinės kapitonas.
2020-10-19
-22
Atsakyti
ryto_fanas
Tos žarnyno problemos tai labai neramina. Kas bus, jei viduryje rungtynių su Žalgiriu, jam paleis trydą?
2020-10-19
+2
Atsakyti
Eiline Zalgirio pergale spalio d.
"Ndouras nėra tas krepšininkas, kuris treniruotėse atsiduotų 100 procentų, o tai daryti jį stabdo sveikatos problemos – tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, senegalietį kamuoja žarnyno problemos, dėl ko per karjerą jis yra praleidęs nemažai pratybų bei rungtynių. Nors stengdamasis išvengti sveikatos problemų jau kurį laiką gyvena pagal specialią dietą, Ndouras nėra tas, kuris pajutus minimalų diskomfortą perlipa per save. Toks neaiškumas kiekvieną dieną neprideda pasitikėjimo treneriams. Būtent dėl šių priežasčių naivu tikėtis, jog Ndouras, jei ir pasirodys sekmadienio rungtynėse prieš Kauno „Žalgirį“, duos apčiuopiamos naudos, ypač žinant, kokį laiką vilniečių naujokas praleido be krepšinio."
2020-10-19
+9
Atsakyti
EDGARAS PULKOVSKIS
Rytas namie ir be Echodo su žvėriška žaidėjų motivacija nugalės Žalgiri,motyvacija pas mvp Jacksona padaryt Walkupa ir Vasturia, Goudelocko motyvacija parodyti savo neužgesusios žvaigždės lygi,Gustys praeita sezona darydavo Žalgirio prieki,Butkevičius siautės greitame puolime,Ndouras išdulkins visa Žalgirio prieki, monstras Gustys po krepšiu viešpataus, atletiškas McCullough su savo ilgom rankom top dėjimais, jau nekalbant apie neuždengiama snaiperi Goudelocka ar mvp Jacksona.
2020-10-19
+1
Atsakyti
Jonas
tikrai grazi ryto sudetis, teisingas treneris ir zaidejai atitinkami, liuks. mes zalmargei I kupra, nors ir jie laisviau juda isejus ISTERIKUI.
2020-10-19
-18
Atsakyti
cgfg
Pone, Jonai Lekšai, jeigu jau du prieš du keičiate į "pikenrolas" ir leidimasį keičiate į "rollinimą", tai gal nebesivarginkite ir nebenaudokite lietuviškų žodžių, kalbant apie krepšinį: kovoja dėl kamuolių - rebaundina, sprogstamąja jėga - explaudina, greitais išpuoliais - festbreikais, rankų ilgis - vingspenas.
2020-10-19
-7
Atsakyti
Tadas
sitas be ginybos daugiau nieko nesugeba delto jo niekas ir neeme gerai kad cia durnelei svaigsta kaip rytas visus sluos nuo to tik malonesni ju pralaimejimai
2020-10-19
-11
Atsakyti
Ecspert
neblogas atletas, daug sporto saku rastu vieta. bet krepsininkas nieko blatno
2020-10-19
+12
Atsakyti
Treneris
Rytas jau eile metu projektuoja komanda, ziuredamas i tai ka turi Zalgiris. Bet net tokia filosofija nepadeda nugalet kaunieciu finaluose.
2020-10-19
-11
Atsakyti
Anonimas
aha aha, tik 3mln biudzetas pas mus! Zalgirio 3x didesnis!!!
2020-10-19
-6
Atsakyti
Anonimas
Komanda, kuri praeitą sezoną turėjo 3mln biudžetą ir šiemet jį susimažinusi surinko tokią sudėtį kokios komanda neturėjo gerą dešimtmetį. Kažkaip sunku patikėti, kad su mažesniu nei 3mln biudžetu galėjo tokią sudėtį surinkti.. Kaip bebūtų, tikiuosi pagaliau lkl bus įdomu žiūrėti.
2020-10-19
-12
Atsakyti
alioalio
na rytas protingai daro,nes zalgiri priekis apgailetinas,turi tik Louvergne,kiti tai visiski lavonai nepasokantys nepabegantys....tai sitas dauzys leta neaatletiska zalgirio prieki
2020-10-19
+5
Atsakyti
Anonimas
noobas
2020-10-19
+9
Atsakyti
Propeleris
gaidys zodziu
2020-10-19
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.