Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Prieš sezoną „Šiaulių“ komandos kapitonu paskirtas Aurimas Urbonas sužaidus vieną mėnesį pats panoro palikti ekipą, kurioje buvo pradėjęs antrąjį sezoną, sako klubo vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

64-erių specialisto vadovaujamoje komandoje iš praėjusio sezono liko tik trys krepšininkai: Urbonas, Justas Furmanavičius ir Eimantas Stankevičius. Sireika nutarė kapitono pareigas patikėti vyriausiam iš jų, 27-erių Urbonui.

Visgi jau spalio viduryje „Šiaulių“ klubas iš Urbono agento sulaukė žinios, kad jo klientas nori palikti komandą. Ekipa oficialiai paskelbė, kad su žaidėju išsiskyrė abipusiu susitarimu.

Sireikai krepšininko noras palikti klubą buvo itin netikėtas.

„Žmogus, matyt, nemoka vertinti pasitikėjimo, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Sireika. – Paskyriau kapitonu, didelė atsakomybė, nauja komanda. Kalbėjome asmeniškai, jog taip, bus labai sunku. Bet sakiau, kad tu, Justas Furmanavičius, jūs kaip branduolys turite vieni kitus suprasti, skatinti. Reikėjo matyti, kiek aš Urbonui duodavau pasitikėjimo. Jis daugiausiai klysdavo, ir 7 klaidas padarydavo, draugiškuose mačuose ir po 9. Jokių nuobaudų ar piktumų nebūdavo. Bet jis žiūrėdavo ne į save, o į kitus žaidėjus. Jis, kaip kapitonas, komandą traukė ne paskui save. Sužinojome, kad rūbinėje pagal jį kalti buvo visi kiti, o ne jis pripažins, kad 9 kartus suklydo. Nepakenčiu tokių dalykų ir to negali būti.

Mano kapitonas, mano dešinioji ranka. Pasitikėjimas absoliutus, žaidžia klysdamas, bet vis tiek leidžiu žaisti. Man tiesiog apmaudu, kad aš jam daviau tiek pasitikėjimo, o jis dar nėra patenkintas. Minkštakūnis, matyt. Galvoja, kad kitur yra lengviau. Visur yra sunku, visur viskas yra pasiekiama per skausmą, per darbą. Niekas nėra pasiekiama savaime, gali būti ir aukščiausio lygio žaidėjai. Aš, neturėdamas skambių vardų, noriu, kad būtų gera chemija. Ir čia kapitonas taip elgiasi... Man tai yra apmaudu. Nežinau, ką jis galvoja, nes išvažiuodamas neatsisveikino, nepriėjo, tiesiog pasakė agentui, kad nori pakeisti komandą. Aš buvau šiek tiek nustebęs, o kitą dieną jo jau nebebuvo.“

Šį sezoną metami tritaškiai

32%
9,0
Pataiko: 9,0
Taiklumas: 32,1%
Vieta lygoje: 4
Geriausias pasiekimas: 11
Blogiausias pasiekimas: 4
Daugiausia pataiko: Elvar Mar Fridriksson

BasketNews.lt“ susisiekė su Urbonu, tačiau krepšininkas šiuo metu komentuoti situacijos nenorėjo. Visgi jis neatmetė varianto, kad tai padarys vėliau.

Urbono statistika šį sezoną per ketverias rungtynes LKL siekė 9,3 taško, 2,3 atkovoto kamuolio, 3,8 rezultatyvaus perdavimo ir 3,8 klaidos. Kretingiškis žaisdavo beveik po 28 minutes.

Anot Sireikos, jokio konflikto tarp jo ir Urbono neįvyko, o viena iš priežasčių, kodėl krepšininkas galėjo norėti palikti ekipą, strategas įvardijo Gedimino Oreliko atvykimą į klubą.

„Jokio konflikto nebuvo. Aš pasakiau, kad reikia daryti taip, kaip mes sutarėme. Jeigu sakome, kad likus 7 sekundėms neduok kamuolio, tai ir neduok, kodėl pas tave vėl penkios klaidos? Pats žaisk, tu patyręs žmogus, tu viską gali, ir mesti, ir prasiveržti. Ko daugiau reikia žaidėjui? Kiekvienas turėtų būti laimingas, kad treneris leidžia tai daryti.

Tai jis sako: „Jūs, treneri, per treniruotes nebaudžiate mūsų, nešaukiate, dėl to mes klystame ir taip pat žaidžiame rungtynėse“. Tai sakau, kad puiku, jog tu tai pripažįsti, tai nuo savęs ir pradėk.

Aš manau, kad jį paveikė ir tai, kad prie mūsų prisijungė Orelikas, aš jį pradėjau statyti trečiu numeriu, o ne jį. Pasirodo, kad jis yra toks, neperlenkiant lazdos, minkštakūnis. Jis nė nekovoja dėl savo vietos, nekovoja dėl komandos, tik ieško kaltų. Negali būti tokie krepšininkai. Kalti kiti. Gaila, kad taip vyksta, bet šiaip nėra gaila, jeigu jis taip elgiasi, tai tokių nereikia. Mindaugas Žukauskas pasakė: „Treneri, tai ačiū Dievui. Jūs dar nežinote, kad žaidėjai rūbinėje buvo nepatenkinti“. Sakau, kad kai dabar išgirdau, man lengviau. Jis ne paskui save traukė, o dar ieškodavo kaltų“ – sakė Sireika.

Nuotr. BNS

Naujuoju „Šiaulių“ kapitonu tapo Orelikas, kuris į krepšinį grįžo po 2,5 metų pertraukos, kai negalėjo rungtyniauti dėl traumų.

Tai nebuvo vienintelės permainos „Šiaulių“ ekipoje prasidėjus sezonui. Šešių pralaimėjimų seriją LKL skaičiuojanti ekipa atsisveikino su Sethu LeDay, o Ryanas Andersonas patyrė traumą, dėl kurios šį sezoną nebežais.

Vietoje Andersono į komandą atvyko Arminas Urbutis, o vietoje Urbono – Mindaugas Lukauskis.

BasketNews.lt“ interviu su Sireika – apie prastą komandos sezono startą, nuviliančius ir stebinančius krepšininkus bei įsigytus naujus žaidėjus.

– Treneri, kaip jums atrodo, kodėl sezono pradžioje komanda patyrė šešis pralaimėjimus iš eilės?
– Viskas natūralu. Tai yra nauja komanda, ypač prisijungus užsieniečiams, kurių buvo keturi, jie neturi lietuviško, o kai kurie – ir europietiško žaidimo supratimo. Tai yra labai sunku. Nieko netikėto nematau. Tikėjausi dar blogiau, nes surinkome naują komandą. Mes su „Žalgiriu“ ir „Lietkabeliu“ sužaidėme tik po vieną arba pusantro kėlinio, o po to kažkas sugriūva. Kiek galime, tiek parodome. Aišku, buvo gėdingos rungtynės su „Dzūkija“. Su „Pieno žvaigždėmis“ žaidėme gerai, bet nusisuko Fortūna.

– Ką labiausiai reikia taisyti?
– Nėra supratimo. Ateitumėte pažiūrėti mūsų treniruočių, pamatytumėte, kad jose reikia aiškinti, jog neleistų įkirsti, jog vienas ar kitas atsako už nugarinę užtvarą. Jie tai sužino, bet dar reikia įsidėti į galvą. Treniruotėse pavyksta, o rungtynėse – kaip iš dangaus nukritę. Aš tai puikiai suprantu, tiek metų dirbu treneriu. Reikia ne tik žinoti, bet ir įsidėti į galvą, turėti įgūdį, įprastą veiksmą, o ne visada tai priimti kaip netikėtumą. Aš nesu stebukladarys.

– Pirmasis komandą paliko Sethas LeDay. Jis nepateisino lūkesčių?
– Reikia pamatyti, nemėgstu apkalbėti žmonių. Tikėjome juo, man parodė duomenis: šoka, greitas. Jis vaikis su dideliu noru, atvažiavo, stengiasi, mandagus. Bet visai nesiorientuoja taktiniame žaidime. Vienas pasiima kamuolį ir veržiasi po krepšiu prieš du centrus. Tikrai labai menkas supratimas. Jis mažai aukštesnio lygio krepšinio matęs. Kaip žmogui neturėjau jokių priekaištų – stengiasi, atsiprašo.

– Kiek komanda nukentėjo dėl to, kad traumą patyrė Ryanas Andersonas?
– Aišku, norėjosi, kad dar geriau atrodytų, bet davė savo indėlį. Atkovojo po 8 kamuolius, rinko po 15 taškų. Jam tik reikėjo labiau žiūrėti ne vien savo žmogų. Kažkas suklydo, tai turi eiti taisyti tos klaidos. Bet jo individualūs sugebėjimai buvo geri: pataikė iš toliau, gerai kovojo dėl kamuolių, gerai baudas pataikė. Tai mums didelis praradimas. Šioje naujoje komandoje turėjome žmogų, kuriuo galėjome remtis. Čia juk tik eina aiškinimasis, kas galės padėti komandai.

Dabar paėmėme vyresnius žaidėjus, kad reikėtų mažiau mokyti. Negalima iškart 10-11 žmonių išmokyti žaisti. Reikia, kad kažkas susigaudytų, jog būtų kažkoks žaidimo rėmas.

Gediminas Orelikas nežaidė pustrečių metų. Kaip jis atrodo komandoje?
– Žmogus yra pačiame brandume, jis turėtų dabar žaisti. Sakau jam, kas dabar tave prikels, kur tu nueisi į svetimą komandą? Turi žaisti čia. Jis dabar įkvepia kitus, taip darbščiai dirbame, mokomės. Jo mokyti nereikia, jis žino, kur atsistoti ar įkristi. Jis žino, kad nešoks blokuoti ar dėlioti į krepšį, bet jis taip pat supranta, kaip padaryti, jog ir per jį nedėliotų. Gediminas yra profesionalas, turi supratimą, tačiau ilgai nežaidė. Dėl to aš puikiai viską suprantu, kodėl jis tiek prametė Panevėžyje.

Pirmose rungtynėse atliko 9 rezultatyvius perdavimus, dar kiek neįmetėme iš po krepšio, būtų dar daugiau surinkęs. Jis per treniruotes gerai pataiko, tik rungtynėse iš tritaškio nepasisekė. Viską suprantu, trūksta kvapo, pabėgioja ir nebėra to taiklumo. Bet jam nei patirties, nei supratimo, nieko netrūksta. Man labai reikia tokių žmonių, nes su naujais užsieniečiais ir naujais lietuviais nėra lengva sukurti bendraminčių kolektyvą. Orelikas yra super.

– Nutarėte susigrąžinti komandoje jau turėtą Arminą Urbutį. Kiek svarbu buvo tai, kad jis jau žinojo jūsų sistemą?
– Mes Urbutį paėmėme vietoje Andersono. Daugiau lietuvių neradome, o jis jau turi supratimą ir buvo geriausias pakaitalas. Jie yra panašaus ūgio, aišku, Andersonas yra tvirtesnis, stambesnis. Urbutis gali žaisti ir ketvirtu, ir penktu numeriu, jo mokyti nebereikia. Reikia, kad jis būtų formoje ir tiek. Aš mačiau, kaip jis sportavo su „Rytu“. Tikėjau, kad jį paims, nes jis neblogai atrodė, ypač tuomet, kai Kulvietis negalėjo sportuoti.

Mindaugą Lukauskį treniravote prieš 15 metų Lietuvos rinktinėje. Kiek jus stebina tai, kokį žaidėją pamatėte komandoje po šitiek metų?
– Aš stebėčiausi, jeigu nebūčiau buvęs Japonijoje. Ten mačiau 49-erių krepšininką, kuris nesiskyrė nuo jaunų žmonių. Aš Lukauskį pamačiau atvažiavusį ir pasakiau, kad kokį tave mačiau prieš 15 metų, 2005 metais, toks ir dabar esi. Dvi treniruotes padarė ir Panevėžyje sumetė 10 taškų. Jam neturiu jokių priekaištų. Jis nė negalvoja prašyti mažesnių krūvių, viską gerai daro. Gal norisi daugiau iniciatyvos, bet čia tik kelios treniruotės, jis ją gal ir rodys, bus tarp lyderių, čia tik pradžia. Tiek darbu, tiek supratimu, tiek elgesiu neturiu dėl jo nusiskundimų. Profesionalas.

Nuotr. BNS

– Komandos įžaidėjas Elvaras Fridrikssonas fiksuoja puikius skaičius (16,2 tšk., 6,7 rez. perd.), kiek juo esate patenkintas?
– Labai patenkintas, aš tiesiog jam neturiu priekaištų. Yra tokie žmonės, kurie komandoje gali kitus padaryti geresniais, yra ir tokių, kurie patys geri, bet kitus gali sodinti. Tai jis yra pirmasis variantas. Bet aš sakau, kad noriu, jog tu pirmas pats išsikrautum, nes jaučiu, kad gali padaryti daug daugiau. Varžovai puolime gali prieš jį centruoti, bet čia jau tokia yra kūno sudėtis, jis be pagalbos neatsilaikys. Bet aš kitų trūkumų nematau. Jis Panevėžyje visas rungtynes buvo spaudžiamas, bet niekas jo neužspaudė. Jis gali viską daryti. Aš prašau jo imtis iniciatyvos, o kai tave dengs du varžovai, tuomet perduoti kamuolį kitiems. Man džiugu, kad jis toks yra filantropas, nori kitus pakelti.

– Kitas legionierius, Andy Van Vlietas, atrodo, jog kol kas stringa?
– Aš jo paklausiau, kaip jis įsivaizdavo, ar čia žais centru, ar ketvirtu numeriu, kaip žaidė studentų krepšinyje. Sako, kad žaidė centru, bet tuomet aš sakau, jog niekaip negaliu tavęs nuvaryti po krepšiu. Jis nejaučia, kada reikia eiti po krepšiu, o kada – išsimesti. Jis galvą kraipo ir sako, kad čia, Lietuvoje, yra aukšto lygio krepšinis, jog nėra lengva. Visi ginasi skirtingai, vieni jį atakuoja, kiti dvigubina, pasaugo, kiti keičiasi, kiti naudoja dar kitokią gynybą, o jis sako, kad jam sunku viską įsiminti ir įsidėti į galvą. Aš jam sakau, kad tu turi jausti, kad jeigu varžovai keičiasi, tu turi žaisti po krepšiu, tu esi didelis žmogus. Žinau, kad tu mėgsti ir gali pataikyti, bet mums reikia, kad tu žaistum ir po krepšiu. Jis nemėgsta kontakto. Bet jis po rungtynių su „Lietkabeliu“ priėjo, atsiprašė, kad žaidė pernelyg švelniai, leido įkirsti, įmesti Masiuliui ir kitiems aukštiems.

Aš apie tokį atvirumą galiu tik svajoti, dabar jam reikia duoti daugiau proto, išminties. Jis pripažįsta, ir ką jam galima atsakyti? Žaidėjas nėra įpratęs taip žaisti. Puiku, kad neužsidaro, nepyksta, nesako, kad treneris kažko reikalauja, kaip apie kitus kalbėjome. O čia žmogus viską stengiasi daryti ir neturi nepasitenkinimo. Jis sako, kad išmoks ir tuomet tikrai padarys. Aš tikiu, kad išmoks.

Komentarai:
jv
Antanui i Siauliu prezdinetus reikia eiti, treniravima uzleisti kokiam Giedraiciui.
2020-10-23
-4
Atsakyti
Anonimas
Mulkis Urbonas ir durnam aisku
2020-10-22
+3
Atsakyti
djgaffer
Reiktų ir Urbono nuomonę paklausyti,nes čia tik viena pusė prabilo.Bet įdomu tai,kad Urbonas išvykti užsimanė,kai Orelikas atvyko.Gal norėjo būti lyderiu,bet pamatė,kad konkurencija bus,tai ir nusprendė išvykti.Tada tikrai minkštakūnis,tačiau teisti jo dar nereiktų,kai pats neprabilo.
2020-10-22
+7
Atsakyti
Kas Urbona
zino pritars Sireikai 👍
2020-10-22
-10
Atsakyti
springaletas
gal pagaliau islys i dienos sviesa visa tiesa apie sita treneri, pavaziaves sotgelis kaip reikiant jam, visi zino, bet niekas garsiai dar kolkas nepasake, siauliam tai tokia idomi situacija. is vienos puses zinomas vardas trenerio, remeju pasitikejimas ir t.t. Na o kita puse tai jau ir taip aisku. Aisku sitas urbonas irgi veikejas neblogas, bet esme, kad sireikai jau laikas i poilsi butu eit.
2020-10-22
+13
Atsakyti
Ciongas
Kai žaidėjai geri, tai ir treneris geras. Birutis, Gustys ir daugybė kitų tai įrodo. O kad Antanas kartais klysta, tai akivaizdu. Visi klysta.
2020-10-22
+4
Atsakyti
Kentas
Abu geri klounai. Vienas nukvakes,kitas isplaukes. Sireika jau senai reikejo paleisti ant daliu, o Urbanui ne krepsini zaisti,o gult i spihiatrine ligonine,kad isvalytu windousus.
2020-10-22
-4
Atsakyti
šiaulietis
mažiau sireikos pezalu reiktu klausyt paklauses kito krepšinio portalo podcasto su Vaitkumi susidariau visai priešinga nei apie ji antanas šnekėjo, čia gali būti irgi tas pats
2020-10-22
-6
Atsakyti
Siaip
Pas Urbona nuo NKL\'o laiku kas stebejo zino, kad yra charakterio problemu. Nekeista matyt ka sako Sireika.
2020-10-22
-13
Atsakyti
Ceponi
sereika problema siauliuose nekitaip,buvai treneris gerbem,dabar atsitrauk jau laikas kad negadint savo reputacijos juk jam visi blogi nevieni metai butent sereikai cia ir amzius vistiek duoda savo
2020-10-22
-10
Atsakyti
Gg
O aš už Sireika... Koks gali but kapitonas jei slysta po mėnesio? Jau bent būtų pasakęs priežastys. O čia žioplys dar tiek klysta
2020-10-22
-1
Atsakyti
vaska
pagal Sireika tai krepsiniko karjeros virsune yra zaisti Siauliuose...
2020-10-22
+13
Atsakyti
Mldc
Šaunuolis Urbonas, kad pabėgo nuo to alzhaimerinio. Būtų smagu jo pusę išgirst.
2020-10-22
+11
Atsakyti
Artas
Tai gal galit pasakyt koks kitas treneris tiek žaidėjų yra pakėlęs į aukštesnį lygi ar koks kitas klubas yra ( išskyrus Žalgirį ) gavęs tiek išpirkų už ex žaidėjus , taip Antanui metai daro savo , bet tikrai nereikia nuvertint jo kaip specialisto.
2020-10-22
-2
Atsakyti
Kartojasi
pernykštė situacija, kaip buvo su Vaitkumi, kuris dabar žaidžia Juventus ir niekas nesiskundžia dėl jo elgesio ir pan. Dabar Urbonas kaltas. Juokingas darosi Sereika visai. Tokia Dzūkija kas metai pradeda rinkti sudėtį su vienu žaidėju iš praeito sezono (Pačėsu junior) ir niekad nesiskundžia, kad žaidėjai nežino kur bėgti, įkirsti....Turbūt ne veltui kalbama, kad daug potencialių Šiaulių žaidėjų, nenori ten žaisti tik dėl Sereikos.
2020-10-22
+13
Atsakyti
Treneri nesolidu
"– Reikia pamatyti, nemėgstu apkalbėti žmonių." Ir tada hold my beer apie Urbona. Jau geriau treneris patylejęs būtų. Kažkuo pradeda primint dabartini Garasta su tokiais purvų drabstymais. Minkštakūnis :)
2020-10-22
Atsakyti
Jo
isizeidusio zmogaus interviu - tiesiog dega :) gi visi zino sireika
2020-10-22
+8
Atsakyti
X
pernai kazkas buvo su zaidejais , dabar. sereika nebemoka bendraut su dabartine karta.
2020-10-22
+7
Atsakyti
Tomas
net slykstu skaityti.. is trenerio tokie vieni vartai, sitiek blogu zodziu ant zaidejo. Nesistebiu kodel niekas i Siaulius zaisti nebenori vaziuoti, o tik neaiskus uzsienieciai, jaunimas arba traumuoti veteranai
2020-10-22
-12
Atsakyti
nerimta
klaidas zaidejas gali gauti visai ne del savo kaltes ,o del savo komandos nariu zioplumo ,arba trenerio derinio neispildymo ,kur kalta visa komanda kartu su treneriu .
2020-10-22
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Aurimas Urbonas

Aurimas  Urbonas
Komanda: Šiaulių Šiauliai
Pozicija: SG, PG
Amžius: 27
Ūgis: 198 cm
Svoris: 103 kg
Gimimo vieta: Kretinga, Lietuva