Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Pirmąja pergale tiek „Betsafe-LKL“ čempionate, tiek Citadele KMT varžybose savo gerbėjų dar nenudžiuginusios „Šiaulių“ vyrų komandos situacija nedžiugina. Šiauliečiai pralaimėjo septynis mačus šalies pirmenybėse, taip pat nesugebėjo palaužti Klaipėdos „Neptūno“ dublerių taurės turnyro starte.

Šį sezoną pelnomi taškai

44%
75,3
Pelno taškų: 75,3
Taiklumas: 43,5%
Vieta lygoje: 10
Geriausias pasiekimas: 87
Blogiausias pasiekimas: 56
Daugiausia pelno: Elvar Mar Fridriksson

Įvardyti prasto vyrų komandos sezono starto priežastis, padarytas išvadas ir vykdomus sprendimus, kurie, tikimasi, pakeis situaciją ir komandos žaidime, ir užimamoje vietoje turnyro lentelėje, ėmėsi klubo valdybos pirmininkas Artūras Nacickas, atsakęs į užduotus klausimus.

Pateikiame „Šiaulių“ klubo paruoštą interviu. 

– Kaip vertinate vyrų komandos sezono pradžią?
– Vertinimas vienareikšmis – niekas klube tokios sezono pradžios nesitikėjo. Į būsimą čempionatą žiūrėjome tikrai optimistiškai, nes komandos komplektaciją baigėme anksti, todėl buvo galima nuosekliai ruoštis. Tokia situacija, kai niekaip nepavyksta iškovoti pirmosiose pergalės, netenkina nei klubo vadovų, nei rėmėjų, nei, žinoma, visų krepšinį mėgstančių šiauliečių. 

– Kokios yra nesėkmių priežastys?
– Sunku įvardyti, kas yra didžiausia priežastis. Visas kelias į pergales susideda iš daug įvairių detalių. Visų pirma, mūsų sudėtis pasikeitė iš pagrindų, joje liko tik keli pernai komandai atstovavę žaidėjai. Neturime didelio biudžeto, todėl sudėtį formavome kviesdami jaunus ir nedaug aukšto lygio krepšinio patirties turinčius žaidėjus. Naujai suburtai komandai visada reikia laiko. Paprastai trenerio Antano Sireikos komandos savo tikrą krepšinį pradeda žaisti po 3-4 mėnesių.

Tuo pačiu, rungtynių metu ir sėkmė nebuvo mūsų pusėje. Atsiminkime, kaip pralaimėjome „Pieno žvaigždėms“. Po šių rungtynių komanda nespėjo atsigauti psichologiškai ir tiesiog sulūžo rungtynėse su Alytaus „Dzūkija“. Reabilituotis tiek žaidėjai, tiek treneris žadėjo rungtynėse su Prienų „CBet“, tačiau pirmomis sekundėmis traumą gavo ir visam sezonui iškrito vidurio puolėjas Ryanas Andersonas, aplink kurį buvo statomas žaidimas. Nors tas rungtynes užsivedusi komanda sužaidė neblogai, tačiau vėliau legionieriaus netektis buvo labai skaudi, ką matome tolesnėse komandos rungtynėse, kurios pralaimėtos dideliais skirtumais.

Ilgėjant pralaimėjimų serijai, atsirado papildomas psichologinis spaudimas treneriams ir žaidėjams, nes atsiranda papildoma baimė pralaimėti būsimas rungtynes. Nepadeda ir atsiradęs spaudimas iš žiniasklaidos. Tačiau toks yra gyvenimas sporte. Dabar sunkiai lipame aukštyn į kalną, bet tikime, kad iškovojus tą ilgai laukiamą pirmą pergalę, situacija pasikeis. Viską užglaisto tik pergalės.

– Kokie numatyti sprendimai priežastims pašalinti?
– Sprendimai jau vyksta, daromi pokyčiai sudėtyje, po kurių komandą jau papildė labai patyrę aukšto lygio krepšininkai. Taip pat šiuo metu aktyviai ieškome vidurio puolėjo, tačiau susidūrėme su situacija, kad šiuo metu surasti tinkamą žaidėją mums tinkamame atlyginimų rėžyje yra tikrai sudėtinga. Tačiau darbas vyksta.

Taip pat asmeniškai kalbėjome su visais žaidėjais ir treneriais. Aptarėme jų savijautą, teiravomės apie nusiskundimus, ką būtų galima keisti, ką galėtų pagerinti klubas. Iš pokalbių supratome, kad šiuo metu komanda yra didelėje psichologinėje duobėje. Mums svarbu buvo išgirsti ir tai, kad atmosfera rūbinėje yra gera, o įtampai nuimti labiausiai trūksta vieno svarbaus dalyko – pergalės.

– Kalbant apie komplektaciją, viešoje erdvėje yra nuolat eskaluojamas klubo biudžetas, esą jis neatsilieka ar net lenkia lentelės viduryje esančius klubus, todėl stebimasi, kad į komandą nesugebama pakviesti pajėgesnių žaidėjų. Ar tokiose kalbose yra tiesos?
– Negaliu spekuliuoti skaičiais ir kalbėti apie kitų klubų biudžetus, nes neturiu duomenų, o užsiimti gandais palikime žiniasklaidai. Galiu atsakyti už informaciją apie mūsų klubą. Šiemet mūsų biudžetas yra apie 730 tūkst. eurų. Tačiau nemaža dalis žmonių galvoja, kad tai yra suma, kurią klubas išleidžia žaidėjų atlyginimams.

Iškart atkreipiu dėmesį, kad tai yra viso klubo biudžetas, o ne vyrų komandos. Iš jo kone 70 tūkst. eurų suma yra skiriama moterų komandai. Žaidimas ir treniruotės arenoje kainuoja 45 tūkst. eurų, kai kone visi klubai, su kuriais esame lyginami, tokių išlaidų neturi. 

Apie 110 tūkst. skiriama administracinėms išlaidoms – butų nuomai, agentų mokesčiams, medicinos paslaugoms, rungtynių organizavimui, aprangoms, transportui ir kt. Administracijos ir aptarnaujančio personalo algoms numatyta apie 60 tūkst. eurų. 

Visus dominantis atlyginimų žaidėjams, tarp kurių yra ir jau nebežaisiantis Andersonas, dydis – apie 360 tūkst. eurų, iš kurių 86 tūkst. eurų sumokama mokesčių valstybei. Treneriams skirta 80 tūkst. eurų suma, iš kurių – 23 tūkst eurų mokesčių.

Biudžetas galėtų būti ir dar šiek tiek didesnis, bet dėl koronaviruso netekome dalies rėmėjų, kiti sumažino paramos sumas, taip pat negausime jokių pajamų iš bilietų, kurios amortizuotų kai kurias išlaidas. Visos šios prarastos pajamos galėtų būtų skiriamos žaidėjų įsigijimui, nes administracinės išlaidos ir atlyginimai personalui yra fiksuoti.

Kalbant apie sudėtį, viešoje erdvėje yra formuojama nuomonė, kad nevykdome kviečiamų į komandą legionierių skautinimo. Bandoma teigti, kad esame visiškai priklausomi nuo agentų, kurie įkiša kitiems klubams nereikalingus krepšininkus. Tačiau niekas nepaklausia mūsų trenerių ar sporto direktoriaus, kiek jie įdeda laiko peržiūrėti informaciją apie dominančius žaidėjus, jų žaidžiamas rungtynes. 

Ir po to neskautinantis klubas į komandą pakviečia spalio mėnesio geriausią „Betsafe-LKL“ legionierių islandą Elvarą Fridrikssoną, kuris kviečiamas atstovauti savo šaliai per būsimą rinktinių langą ar į Belgijos rinktinę kviečiamą Andy Van Vlietą.

– Sporto pasaulyje neretas atvejis, kai, komandai neiškovojant pergalių, lekia vyr. trenerio galva. Ar nebuvo svarstyta ieškoti naujo stratego?
– Žinoma, kad toks sprendimas yra lengviausias. Bet ar tai yra išeitis šiam momentui ir po jo pasipiltų pergalės? Kaip jau sakiau, komanda yra nauja, be to, ją papildė keli patyrę žaidėjai. Todėl turime treneriui suteikti laiko.

Šią savaitę įvyko klubo dalininkų susitikimas, kuriame buvo aptarta situacija klube, pristatyti atlikti sudėties pokyčiai. Dalininkai supranta, kad šiuo metu komandai labiausiai reikia laiko. Tačiau jo nėra daug, todėl buvo nuspręsta išreikšti pasitikėjimą komandos vyr. treneriui Sireikai ir susilaikyti nuo bet kokių vertinimų iki antro rato vidurio. Po gruodžio mėn. rungtynių su „Dzūkija“ dalininkai vėl susirinks įvertinti dabar atliktų pokyčių rezultatus ir, jei reikės, tada bus priimami nauji sprendimai.

– Taip pat visuomenėje reikalaujama ir sporto direktoriaus Mindaugo Žukausko galvos. Ar yra kokie nors sprendimai ar komentarai?
– Mindaugas mums ne sykį sakė, kad nėra įsikabinęs į savo kėdę ir, jei tai padėtų komandai laimėti, yra pasiruošęs bet kada ją palikti. Tačiau sporto direktoriaus darbas yra vertinamas sezono pabaigoje. Po jo, jei reikės, ir bus priimami vienokie ar kitokie sprendimai.

– Koks yra Šiaulių miesto savivaldybės, vieno didžiausių klubo rėmėjų, susiklosčiusios situacijos vertinimas, matant, kad į diskusijas socialiniuose tinkluose įsitraukia ir Šiaulių miesto meras?
– Džiaugiamės, kad mūsų miesto meras Artūras Visockas nėra abejingas tam, kas vyksta miesto krepšinyje. Jis yra vienas didžiausių mūsų komandos gerbėjų, jį nuolat matome arenoje. Jei žaidžiame išvykoje, gauname sveikinimo žinutes po laimėtų rungtynių ir linkėjimų laimėti po pralaimėjimų, todėl nėra keista, kad jam nuoširdžiai rūpi situacija klube, nes jis visų pirma yra tikras krepšinio, tikras sporto sirgalius, o tik po to miesto meras.

Ne tik mero, bet ir savivaldybės administracijos dėmesys klubo veiklai yra nuolatinis, nes savivaldybė yra vienas iš klubo dalininkų. Ne tik savivaldybė, bet ir kiti dalininkai nėra patenkinti šio sezono pradžia. Tačiau, kaip jau sakiau, situaciją jie supranta. 

Dalininkų susirinkime administracijos direktorius Antanas Bartulis patikino, kad krepšinį savivaldybė ir toliau mato kaip vieną iš miestą garsinančių elementų, todėl, pasak jo, dabartinė situacija verčia klubą operatyviai identifikuoti kilusias problemas ir rasti jų sprendimus.

Dabartiniai sprendimai buvo pristatyti, turime šiek tiek palaukti ir pamatyti, ar jie yra teisingi.

Komentarai:
suma sumarum
visiškai nepajėgūs vadovauti komandai žmonės administracijoje ir tiek. Su tokiu biudžetu LKL realus tikslas turėt būti kovoti dėl 4-5 vietos, o ne apie bent pora pergaliu svajot.
2020-11-06
-1
Atsakyti
B.Mitbronius
Kol surasite centra pakvieeskite Lydeka laikinai tiktu.
2020-11-06
+8
Atsakyti
Zukauska lauk
Zukauska lauk is ten! Zukauskaa! Geras zmogus tai ne profesija!
2020-11-06
+11
Atsakyti
:D
draugeliu,giminiu,valdomas klubas,tai yra atspindys kai zmones dirba be kompetenciju,paskui kitas didziuojasi,savo skautingu,jog dugno komandoj kuria visi daro po 20akiu,ir trecio gale-ketvirtam keliny zaidzia praktiskai atsarginiai arba jaunimas,pries kuriuos toks kaip fridriksonas pasidaro statistika kai mazina atsilikima kad neatrodytu baisiniai skaiciai rungtyniu gale,ateina viesai i eteri ir puikuojasi jog menesio mvp va turim tai kaip mes neskautinam ? kur leday jusu? ant tiek gerai skautina kad i pf nupirko sf be metimo :D ar sito neatsimenat jau ? van vlietas kvieciamas i rinktine? pas mus ir zelionis kvieciamas buvo,dabar jis kvieciamas i nkl ir pieno zvaigzdes,nieko neismanancius zmones gal ir veikia tas zodis rinktine, bet kai supranti konteksta,kad toj rinktinej langu vos ne puse lklo jau pazaide,iskaitant tokius asus kaip bickauski,tai tada biski supranti kas per reikalas,svarbiausia pries savo lygio komandas gauna be jokiu variantu,pries ppz tik buvo taskas i taska,ziuri siauliai-cbet ir atrodo,kad tas cbetas fiba cl lygio kaip cia taip? ar jie is tikro tokie geri,ne ne ne,cia varzovas siuo atveju siauliai leidzia varzovui taip atrodyt,linkiu siauliam,kad postuose sedetu kompetetingi asmenys,kurie vadovautusi ne jausmais,o protu,nes viskas prasideda nuo valdybos,toks kaip zukis sedi,nuosirdziai nesuprantu kokia jo kompetencija uziimamose pareigose? turi kazka baiges situ reikalu? diplomai? patirtis? turbut kad pazintys :)
2020-11-06
Atsakyti
B.Mitbronius
Šiaulių komanda žaidžia be ugnelės,ta pavyzdi rodo treneris sėdėdamas ant suolelio bijodamas stsikelti ir vadovauti komandai kaip Pasvalio komandos treneris.
2020-11-06
+10
Atsakyti
Anonimas
atsakymas i pirma klausima: niekas nesitikejo. atsakymas i antra klausima: pradzia logiska
2020-11-06
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.