Nuotr.: RIA Novosti – Scanpix
Nuotr. RIA Novosti – Scanpix

Buvęs Atlantos „Hawks“ ir kitų NBA klubų bei Ukrainos rinktinės treneris Mike‘as Fratello atskleidė, kaip Arvydo Sabonio karjera galėjo pakrypti būtent į „Hawks“ komandą.

Dabar Los Andželo „Clippers“ rungtynių komentatoriumi besidarbuojantis Fratello istoriją papasakojo per šios nakties dvikovą su Domanto Sabonio atstovaujama Indianos „Pacers“ ekipa.

„Prieš daugelį metų Domanto tėtis Arvydas žaidė tuometinėje Sovietų Sąjungoje, – pasakojimą pradėjo Fratello. – 1985-aisiais dirbau „Hawks“ klube ir turėjome skautą, kuris grįžo iš Sovietų sąjungos ir pasakė, jog tikriausiai matė geriausią kada nors regėtą aukštaūgį.

Tais metais mes gavome šaukimą ketvirtajame rate ir pasakiau, kodėl gi nepašaukus vyruko iš Sovietų Sąjungos, jeigu jis toks geras? Mes jį pasirinkome ketvirtajame rate ir gavome teises į Arvydą Sabonį, kuris, kaip parodė laikas, buvo neįtikėtinas krepšininkas.

Tačiau tuo metu jis nenorėjo vykti į JAV, jautėsi gana gerai ten ir uždirbo gerus pinigus. Tais laikais, jeigu žaidėjas atsisakė atvykti į NBA, viskas – prarandi šaukimo teises į jį. Kadangi mes jį pašaukėme, Sabonį pamatė kiti ir taip jis į save atkreipė dėmesį.“

Kaip teigė buvęs strategas, toks parodytas „Hawks“ dėmesys Saboniui išėjo į naudą Portlando „Trail Blazers“ ekipai.

„Kitais metais Portlandas panaudojo savo pirmojo rato šaukimą, tačiau į „Trail Blazers“ Sabonis atvyko tik po kelerių metų, nes turėjo problemų su traumomis. Mes išvydome senesnę Sabonio versiją, tačiau net ir tuomet jis buvo neįtikėtinas krepšininkas“, – baigė Fratello.

Iš tiesų „Hawks“ šaukimas buvo anuliuotas dėl to, nes 1985-ųjų NBA biržos metu Saboniui dar nebuvo sukakę 21-eri metai, kaip to reikalavo tuometinės lygos taisyklės. Šios taisyklės nebeliko jau 1986-aisiais.

Arvydą Sabonį „Blazers“ 1986 metais NBA naujokų biržoje pasirinko 24 šaukimu.

Sabonis į „Blazers“ atvyko 1995 m. ir šioje ekipoje praleido septynis sezonus, o geriausią statistiką fiksavo 1997-1998 m. sezone, kuomet per 73 sužaistus mačus rinko po 16 taškų, 10 atkovotų kamuolių ir 3 rezultatyvius perdavimus.

Komentarai:
cha
nusišnekėjo Fratelo. Ir stebina, nes daug dirbo su Volkovu, Ukrainos rinktine, trynėsi postsovietyne ir to laikmečio realijas turėjo gerai žinoti. Komunistinis režimas Sabo neišleido, laikė sovietyno lagery, nes išvykimas į užsieny prilygo stebuklui. Apie pinigus iš vis prakjuokino, nes Sabas, lyginant su NBA žaidėjais buvo visiškas ubagas, turėjo antimašiną Volgą, alga 300 rub ir dar paspekuliuodavo kažkiek, na kokius 500-1000 USD per mėn surinkdavo, kai Amerikoje 1989 Marčiulionis gaudavo 1 300 000 USD
2021-01-19
-3
Atsakyti
richis
sabo butu neisleide is sovietu sajungos. o jeigu butu isleide, tai didziaja dali jo algos butu paeme sovietu valdzia. tuo metu milijona butu gaves pries mokescius. net ir jordan gaudavo 3 lemus tuo metu.
2021-01-19
+4
Atsakyti
...
Nebejuokinkit su tuo Jokeriu varnų 🙂 Ir ne statistikas reikia lyginti. statistiškai už ASabonį geresnis ir Ilgauskas (nesugebėjęs nė karto už savo šalį sužaist) ir Domukas jau geresnius statsus daro. Tai jie jau geresni už Sabą? 🙂
2021-01-18
-2
Atsakyti
Ciongas
Na, lyginti to meto krepšinį su dabartiniu statistikos rekordų darymu yra labai sudėtinga. Jokič yra talentingas, geras žaidėjas, bet su rinktine nieko ypatinga nepasiekęs. Sabonis buvo toks pats greitas kaip Domantas, tik 10 cm aukštesnis ir ilgesnių rankų. Tai ir kalbėkime apie tai, kaip jis atrodytų su savo fizinėmis galimybėmis dabar. Na, jis tiesiog dominuotų. Tai ir visas atsakymas. Jei Domantas žaidžia nuostabiai, tai Arvydas tiesiog būtų mega žvaigždė.
2021-01-18
+5
Atsakyti
...
privilegijos ar ne, jei butu galejes butu ir isvaziaves, cccp jis buvo laikomas geriausiu zaideju tiesiog del spaudimo niekaip, visi kiti pakeiciami
2021-01-18
+1
Atsakyti
abcdef
Geriausias sez 16tsk 10atk 3rez ir dar kazkas snekat, kad jis geresnis uz Jokic? Nu ne. Su visa pagarba Sabui - tikrai ne. Jei butu atvykes jaunesnis, tada kita kalba, bet kas butu jei butu...Ka Jokic isdarineja palyginus su Sabu yra wow. As tikrai ne koks Jokic fanas ar kazkas, bet kas pasake (nepamenu dbr), kad Jokic jau dabar yra geresnis - buvo visiskai teisus. Aisku Sabo laikais buvo O\'Neal Ewing Morning ir kiti, bet ir dabar pylna geru C tik pats zaidimas gal minkstesnis. Bet as uz Jokic, kad ir kokia pagarba Sabui, nes ten kazkoks fenomenas kaip Doncic :)
2021-01-18
+6
Atsakyti
djgaffer
Na netikiu,kad Sabas geriau tada gavo,nei būtų gavęs JAV.Čia net klausimų nėra,kad Amerikoje jau tada jam milijonai būtų plaukę.Taip,pačioje Sovietų Sąjungoje,jų tuometiniais mąstais,tai gavo irgi nemažai Sabas.Plius kiek nuolaidų jam darydavo,mašinos,maistas nemokamai.Bet JAV daug daugiau būtų uždirbęs,tai Fratello čia truputį persistengė.
2021-01-18
-3
Atsakyti
jus nieko nezinote kvailiai
sabas kaip ir visi cccp rinktinej zaide zmones turejo nerealias privilegijas. automobilius turejo kur zmogus net svajot negalejo butus turejo. rubliu turejo tiek kad nezinojo kur leist nes nebuvo ko labai ir pirkt. daugavo jie kontrabandiniu prekiu dzinsu japonisku garso irangu kas buvo nes amerikoj tada brangus dalykas. tai kita karta is vis nieko nerasykit jei nesuprantas
2021-01-18
+4
Atsakyti
Antanas
pasity.ciojo is sovietinio alkoholiko ir tiek
2021-01-18
-4
Atsakyti
D
Kas turi twittery parašykit jam po komentarų, ka frattelo biški svaigsta.
2021-01-18
+10
Atsakyti
Petras
senatvine demensija Frattelo,nusisneka senukas
2021-01-18
-9
Atsakyti
TAIP
Sabo norėjo visi nuo CASK iki NBA klubu, legenda yra tikra legenda :)
2021-01-18
+9
Atsakyti
...
Prajuokino su "nenorėjo nes uždirbo gerus pinigus" :) O straipsnio autoriui didelis ačiū už išaiškintas tikrasias priežąstis, nes senukas Fratello jau darosi nebe visai tikslus 🙂
2021-01-18
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.