Nuotr.: Valery Sharifulin/TASS-Scanpix
Nuotr. Valery Sharifulin/TASS-Scanpix

Maskvos CSKA jau šią vasarą nebeturės sau įprastų namų – birželio mėnesį bus griaunamas Aleksandro Gomelskio vardu pavadintas sporto kompleksas. Jame CSKA krepšinio komanda žaidžia namų rungtynes VTB Vieningoje lygoje.

„Sport-Express.ru“ praneša, jog 1979-aisiais atidaryto pastato vietoje bus statomas naujas sporto kompleksas, kuriame bus dvi krepšinio arenos, baseinas ir medicinos centras. Primename, jog CSKA Eurolygos namų rungtynes žaidžia „MegaSport“ arenoje, kuri yra šalia Gomelskio sporto komplekso.

Naujasis pastatas turėtų išdygti 2022-ųjų metų pabaigoje, o projektui bus skirta 5,5 mlrd. rublių (apie 61,3 mln. eurų).

Vis dėlto CSKA prezidentas Andrejus Vatutinas teigė, kad tai klubui sukels nemenkų iššūkių, o tarp svarstytinų variantų yra net galimas krepšinio komandos iškėlimas į kitą miestą.

Pateikiame ištraukas iš „Sports-Express.ru“ interviu su Vatutinu.

– Žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog artimiausiu metu bus griaunami net keli CSKA ekipai priklausantys pastatai. Ar tai tiesa?
– Iš žiniasklaidos žinau, jog vienu metu bus griaunamos septynios CSKA arenos, kuriose vyksta teniso, kovos menų, gimnastikos, ledo ritulio, krepšinio ir plaukimo varžybos. Planuojama, kad bus pastatyta bendra arena visoms šioms sporto šakoms.

Taigi, jeigu žiūrovų ir turėsime, jų skaičius bus labai mažas, nes pagrindinis tikslas yra sukišti visas sporto šakas po vienu stogu.

CSKA krepšinio komanda čia žaidžia beveik 30 metų pagal nuomos sutartį, kurios mokestį visada sumokame. Pats pastatas priklauso Krašto apsaugos ministrui, o gruodžio pabaigoje sužinojome apie nuomos sutarties nutraukimą, kuris įsigalios po 6 mėnesių. Mums tai buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Gavome tokią naujametinę dovaną.

Šį sezoną pelnomi taškai

45%
84,6
Pelno taškų: 84,6
Taiklumas: 45,4%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 100
Blogiausias pasiekimas: 66
Daugiausia pelno: Mike James

Faktas toks, jog birželį CSKA krepšinio komanda atsidurs gatvėje. Todėl yra galimybė, jog komanda net negalės užbaigti šio sezono. Problema ne tame, jog neturėsime kur žaisti. Be abejo, rasime salę, kuri atitiks VTB ir Eurolygos standartus, tačiau pagrindinis klausimas – kur reikės treniruotis? Turime pagrindinę ir dvi jaunimo komandas.

Be visa to, neteksime medicinos centro, biurų, muziejaus, sandėlių, atributikos parduotuvės – visos klubo infrastruktūros. Tituluočiausias šalies klubas ir Europos grandas neturės namų.

Kalbos apie galimus pokyčius vyko jau ilgai, tačiau viskas tvyrojo kalbų lygyje. Vis dėlto šis sprendimas buvo priimtas labai greitai ir jaučiamės tarsi būtume gavę dūrį į nugarą.

– Ar tikrai nebuvo įmanoma paskaičiuoti visos situacijos į priekį arba atidėti paties komplekso griovimo darbų?
– Su mumis šis sprendimas nebuvo diskutuotas. Mes buvome informuoti tik tada, kai buvo gauti visi leidimai ir sudėti parašai.

– Vis dėlto šiam kompleksui jau daugiau nei 40 metų ir tikriausiai neatitinka tokio klubo lygmens?
– Mes puikiai suprantame, jog arena yra sena, tačiau tuo pačiu metu ji dar galėtų pastovėti bent metus. Ji vis dar tebėra mylima fanų. Kiek žinau, bus statomas naujas sporto kompleksas, kuriame galės treniruotis vaikai. Ir visa tai puiku. Praeityje buvo griaunamos Los Andželo „The Forum“, Bostono „Garden“ arenos, Londone buvo restauruotas „Wembley“ stadionas. Natūralu, kad sporto arenos privalo atitikti naujausių laikų reikalavimus, o ne tiesiog būti architektūriniais monumentais.

Vis dėlto visais šiais atvejais legendiniai klubai jau žinojo, kur žais po to. Ministras su mumis elgiasi kaip su nekviestais svečiais. Klubas per daugelį metų pasiekė daug puikių rezultatų, o vadovai pastaraisiais metais daug investavo į Gomelskio komplekso modernizavimą.

Atnaujinome krepšinio areną, treniruočių patalpas, biurus, įsteigėme muziejų ir įrengėme rūbines bei medicinos centrą, atitinkanti NBA lygį. Niekas negali garantuoti, kad tai bus perkelta į naują pastatą. Visi investuoti pinigai ir pastangos dėl ministro sprendimo bus palaidoti po komplekso griuvėsiais.

Nuotr. ITAR-TASS – Scanpix

Dabar mes susiduriame su kur kas sunkesne užduotimi nei laimėti Eurolygą. Turėsime greitai surasti laikiną areną klubui ir trims jo komandoms bei rasti solidų finansavimą naujai arenai arba klubo bazei.

„Barcelona“ jau 10 metų Eurolygą maitina pažadais apie persikėlimą į naują areną, tačiau niekas jų nespiria iš pasenusios „Palau Blaugrana“ arenos. Mūsų nuomone, sprendimas apie komplekso griovimą turėjo būti praneštas iki darbų pradžios likus bent dvejiems metams.

– Kokius galimus problemos sprendimų variantus svarstote?
– Turime nemažai variantų, įskaitant ir galimą klubo perkėlimą į kitą miestą. Manau, kad puikiai suprantate, kiek Maskvoje kainuoja pastatyti naują areną. Reikia rasti žemę, sukoordinuoti projektus. Net ir tokiai bendrovei, kaip Norilsko „Nickel“, tai – dideli pinigai.

Viskas vyksta tokia linkme, jog klubas ir miestas gali patirti rimtą reputacijos žalą. Be abejo, „Nickel“ administracija yra pasirengusi padėti visomis išgalėmis ir bandysime iš šios situacijos išeiti aukštai pakelta galva.

Tikriausiai geriausias sprendimas būtų persikelti į „MegaSport“ areną, tačiau šią vasarą to padaryti nebus įmanoma, nes joje jau yra suplanuoti kiti renginiai, o taip pat ten nėra patalpų treniruotėms.

Galvojame ir apie 2-3 pastatų ir naujų biurų statymą, tačiau kaip ir sakiau, visa tai užtruktų mažiausiai dvejus metus. Mums reikės ir Maskvos miesto palaikymo. Esu įsitikinęs, kad mero kabinetas, skirtingai nei ministras, supranta, jog palikti tokį klubą be namų yra neteisinga. CSKA vis dar yra Rusijos sporto flagmanas ir nacionalinis šalies lobis bei simbolis.

Komentarai:
Pukanosova
šojgū praplaus armijos kapeikas ir vėl galės žaisti
2021-01-20
-7
Atsakyti
Anonimas
koks šiaubas
2021-01-19
-4
Atsakyti
nini
Idomiausia persikele i kita miesta jie net susirastu daugiau gerbeju :D
2021-01-19
-9
Atsakyti
lol
Po tokio interviu tuoj ir CSKA vadovas "susirgs" :D Aiskiai kazko nepasidalino - niekas neuzdarytu per 6 men...
2021-01-19
-12
Atsakyti
Montana
Saunuolis stalius uzkale tuo paciu cask arenos langus
2021-01-19
+1
Atsakyti
Andrius
po Navalno video net ir CSKA byra , stipru :)
2021-01-19
+1
Atsakyti
VIP
Man nuojauta kužda kad CSKA įsikurs Minsko arenoje. Ji viena geriausiu europoje, strategiškai arčiau ir pigiau. Be to kas politika domisi, supras kur aš link.
2021-01-19
+3
Atsakyti
.
hm... ideja kaip vilniuj atsikratyti gedos
2021-01-19
-1
Atsakyti
Smashed cheesy batata
"Eurolygos čempionus pasitiko vos saujelė gerbėjų, dalis jų – klubą aptarnaujantis personalas", pasigooglinkit apie sita flagmana, simboli, lobi, o tiksliau paprastiems rusams mirusi kluba, kuri vistiek palaiko sukisdami milijonus kasmet. Simboliska patirti po kokia 20-30mln euru nuostolio i metus, kad tik galetu prisisamdyti uzsienieciu uz labiai brangiai ir juos skraidinti i Eurolygos ar VTB varzybas.. Va cia tai rusu klubinio sporto flagmanas!
2021-01-19
-11
Atsakyti
...
Rusiška tvarka... analogiškai būtų jei Kauno savivaldybė taip iškeldintų Žalgirį į gatvę
2021-01-19
Atsakyti
Anonimas
Ne per daug rusu naujienu? Cia vatnikams atrinkta informacija ar ka? Joks normalus lietuvis to tvarto legendine arena nelaikytu.
2021-01-19
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.